Отговори
# 15
Скъпи родители,
искам да попитам още нещо - Вашите деца обичат ли да четат книги и как успявате да провокирате интерес у тях?
Моят син от сутрин до вечер стои пред компютъра и ел. игра. Обяснявам  непрекъснато, че с четене на книги изказът на човек става различен, мирогледът за света се променя.
Тази година  той и още три деца в класа завършиха с пълно отличие, но въпреки това аз не съм удоволетворена. Според мен той не може да сформира стройни и правилни изречение и да прави хубав преразказ.
 В този контекст споделете - в  школите обясняват ли тънкостите при писането на преразказ, карат ли ги да четат книги?
А по математика как протича подготовката? Успяват ли учителите да вдигнат летвата над средното ниво?
До този момент при нас учител по математика (вкъщи) беше бабата и нямахме проблем. Но материалът взе да става труден и не знам дали ще се справим.
Т.е. без солидна помощ от родителите нищо не става.
Та искам да попитам родителите на отличниците - Вие също като мен учите ли с децата си вкъщи?

# 16
  • софия
Допреди година учех, та ми гръмваше главата. Последната година вече не издържах - записах я във "Веди". И, във връзка с темата, доволна съм от уроците по БЕЛ, от математиката - не. Но това си е само мое мнение.

# 17
  • София
Допреди година учех, та ми гръмваше главата. Последната година вече не издържах - записах я във "Веди". И, във връзка с темата, доволна съм от уроците по БЕЛ, от математиката - не. Но това си е само мое мнение.

А коя е учителката по БЕЛ?

На предишния постинг-синът ми обича да чете.Отличник е,но не учим с него.Ако има нещо неясно пита.

# 18
Някой има ли наблюдение как се подготвят децата в школа "АРЕТЕ" ?
Намира се в "Красно село" и в последно време чувам много добри отзиви за нея.

# 19
Здравейте!Радвам се, че тревогите по кандидатстването са вече зад мен!Дъщеря ми е приета /вчера дори се записахме/ в ТУЕС.Сега вече ми е смешно като се сетя за тревогите ми миналата година по това време.Рових в нета за школи за подготовка- имаше оферти от 1000 до 2000лв за учебна година- и бях изпаднала вече в тих ужас.Мои познати ми препоръчаха школа "eurotarget".Цената беше дори смешна - около 600лв за уч година по двдата предмета!Не искаха парите предварително, а на две части - през септември и през януаризадължително.Два дни се тръшках и размишлявах защо пък е толкова евтино и накрая реших, че в крайна сметка никой никъде не е приготвил мозък в течно състояние с добро качество, за да го изсипе с фунийка в главата на децата!Нужно е само мотивация и контрол на наученото.Подготовката вкъщи си тече, грижата на родителите е да следят дали си е написало домашните и т н.Записах я там.Не знам как са препадавали, но имаше ежеседмично много задачи за решаване, два-три теста по БЕЛ/на седмица/, няколко преразказа/за годината/, три пробни изпита - всичко това с оценки като на изпит.В къщи помагахме също и морално и задачи решавахме, и преразказ заедно писахме.Детето изкара 5,75 по математика и 5,66 по БЕЛ.Това е.Работата на родителя не свършва само като го запише в школа, дори тя да е скъпа и нашумяла!Децата са си ваши и трябва да направите всичко възможно, за да успеят/само без плащане за изпити и връзкарски истории, разбира се/

# 20
Две години подред децата ми бяха качествено подготвени в школа Софроний! Големия е приет  и учи в 1НЕГ, а малкия тази година в 1АЕГ/НЕ. С малкия нещата бяха изключително спокойни, ходеше си на у-ще, имаше късмет с добри учители по БЕл и Мат и посещаваше школата в събота, следила съм само да си е написал домашните. Но миналата година с големия г-жа Андреевска от школата направи чудеса, без да преувеличавам. Ние се сетихме, че подготовката от училище не е достатъчна 1-2 месеца преди изпитите. И фактически за това време, т.е. той посещаваше школата 1-2 месеца, с проява на изключителен индивидуален подход, г-жа Андреевска откри пропуските му, сподели ги с нас родителите и с общи усилия се преборихме до достигане на крайния успех(5.40 на безумно трудния изпит 2009 по мат). Пропуснах да споделя, че аз се бях отчаяла и загубила всяка надежда, че ще се подготви и тя беше човека, който ме накара да повярвам, че е възможно и ме окуражи да се пробваме. Всъщност, аз отидох при нея май 2009 да запиша малкия, тогава 6-токласник и просто споделих болката си и лошия си опит с големия. Много съм и благодална за това което направи за цялото семейство. Преценявам г-жа Андреевска като математик и човек с изключителни качества, също с умение да запали децата и като добър психолог.
  bouquet

# 21
  • София
Две години подред децата ми бяха качествено подготвени в школа Софроний! Големия е приет  и учи в 1НЕГ, а малкия тази година в 1АЕГ/НЕ. С малкия нещата бяха изключително спокойни, ходеше си на у-ще, имаше късмет с добри учители по БЕл и Мат и посещаваше школата в събота, следила съм само да си е написал домашните. Но миналата година с големия г-жа Андреевска от школата направи чудеса, без да преувеличавам. Ние се сетихме, че подготовката от училище не е достатъчна 1-2 месеца преди изпитите. И фактически за това време, т.е. той посещаваше школата 1-2 месеца, с проява на изключителен индивидуален подход, г-жа Андреевска откри пропуските му, сподели ги с нас родителите и с общи усилия се преборихме до достигане на крайния успех(5.40 на безумно трудния изпит 2009 по мат). Пропуснах да споделя, че аз се бях отчаяла и загубила всяка надежда, че ще се подготви и тя беше човека, който ме накара да повярвам, че е възможно и ме окуражи да се пробваме. Всъщност, аз отидох при нея май 2009 да запиша малкия, тогава 6-токласник и просто споделих болката си и лошия си опит с големия. Много съм и благодална за това което направи за цялото семейство. Преценявам г-жа Андреевска като математик и човек с изключителни качества, също с умение да запали децата и като добър психолог.
  bouquet

Напълно подкрепям Peace Дъщеря ми без никакви усилия влезе в АК (в първите 50) и в 1 НЕГ. МАлката на есен ще е 6-ти клас и ще я запиша още сега в Софроний. Там имат индивидуален подход, безплатни консултации и индивидуални занимания (ако се налагат).
И казват истината за състоянието на детето.

П.С. От други хора също съм чувала само положителни отзиви за школата

# 22
  • София
Образователни технологии  newsm10

# 23
  • София
Присъединявам се към мненията на FireLite и ВаняМ.Дъщеря ми посещава школа Софроний от втория срок на 6-ти клас. Хубавото е това, че не само  дават домашни, а винаги ги проверяват надлежно и поправят сгрешеното. PeaceУчителите имат точен поглед върху всяко едно дете и споделят с родителите откровено забелязаните слабости.Тоест в борбата с тяхното преодоляване може да се включи и родителят, знаейки вече върху какво да наблегне.Нашето по-слабо място беше БЕЛ, в частта с граматиката.С направата на преразкази дъщеря ми нямаше никакви затруднения.Усилията на учителките в школата, обединени с  натискането от моя страна и най-вече с желанието и амбицията на детето да успее, дадоха желания  резултат - дъщеря ми е приета с две отлични оценки по първо желание в 91 НЕГ. Grinning Желая успех на всички в избора на място за подготовка!   bouquet

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 08:00 от already detective

# 24
аз ходех във школа ''Софроний'' ии сега ме приеха в НТБГ ( :

# 25
Скъпи родители,
искам да попитам още нещо - Вашите деца обичат ли да четат книги и как успявате да провокирате интерес у тях?
Моят син от сутрин до вечер стои пред компютъра и ел. игра. Обяснявам  непрекъснато, че с четене на книги изказът на човек става различен, мирогледът за света се променя.
Тази година  той и още три деца в класа завършиха с пълно отличие, но въпреки това аз не съм удоволетворена. Според мен той не може да сформира стройни и правилни изречение и да прави хубав преразказ.
 В този контекст споделете - в  школите обясняват ли тънкостите при писането на преразказ, карат ли ги да четат книги?
А по математика как протича подготовката? Успяват ли учителите да вдигнат летвата над средното ниво?
До този момент при нас учител по математика (вкъщи) беше бабата и нямахме проблем. Но материалът взе да става труден и не знам дали ще се справим.
Т.е. без солидна помощ от родителите нищо не става.
Та искам да попитам родителите на отличниците - Вие също като мен учите ли с децата си вкъщи?
newsm10абсолютно си права,че четенето на книги е мноого важно!!! но мисля,че е малко късно сега да провокираш интерес към тях...аз тази работа я свърших още преди моята дъщеря да тръгне на училище...ние не сме ходили на уроци,но имам наблюдения-да обясняват всички тънкости,но никой не е в състояние да го накара да чете книги ако той сам не пожелае и не е достатъчно мотивиран!!!не съм съгласна ,че без солидна помощ не става!! Не ,не съм учила с детето никога освен малки изключения в 3ти 4ти клас...мога да кажа аз какво направих..: 1-провокирах любов и интерес към училището още преди 1ви клас,2-избрах мн.добър начален учител,който даде един отличен старт и 4ри години поддържаше този интерес,3-избрах училище с много добра подготовка по БЕЛ и МАТ и след 4ти клас кандидатствахме и сменихме училището...благодарение на това,на професионализма на преподавателите,на труда на детето-постигнахме едни доста добри резултати..-5.82 на изпита по БЕЛ и вече сме приети и записани в езикова гимназия,която тя сама си избра!!...винаги съм да държала на това детето ми да знае,че каквото постигне,то ще е плод на неговия собствен труд!!моята роля и подкрепа се изчерпва с това да я побутвам ,когато е нужно,а не да наливам с фуния... това са си моите разбирания,не ги налагам на никого...нооо резултатите са налице...значи моята формула работи!!

# 26
Аз също бих препоръчала "Образователни технологии". Дъщеря ми тази година се готви при тях и по БЕЛ, и по математика - съответно резултатите са 5,75 по БЕЛ и 5,00 по математика /при положение, че изобщо не й е силата в математиката/. Учителките, при които се готви са Мария Божанова - БЕЛ и Камелия Николова - математика. И от двете имам отлични впечатления. По принцип курсовете в тази школа са в събота и/или неделя. Работят по собствена методика и материали, в които нещата са обяснени ясно. Имат и сайт, в който децата допълнително решават тестове и задачи. Дават  доста домашно и ги проверяват и пишат рецензии всеки път, включително на поправките на предишни домашни работи, в които е имало грешки. Много приятно впечатление ми направи и факта, че и двете учителки имат лично отношение към работата си и към децата и са готови да се занимават допълнително с тези от тях, които имат нужда. Така преди изпита по математика дъщеря ми беше споделила с госпожата, че има трудности с определен тип задачи и жената отдели един ден /извън времето  на обичайните занимания и напълно безвъзмездно/, за да работи с нея и още едно - две деца, които също имаха трудности.
Аз лично съм безкрайно благодарна на тези жени  bouquet
Надявам се да съм била полезна Hug

# 27
Здравейте,
ето и моето мнение относно школите за подготовка.
Моят син миналата година беше кандидат гимназист и се подготвяше цяла година в школа "Милениум", намира се в кв."Г. Делчев" в сградата на 104 у-ще. Голяма част от преподавателите са от 91 НЕГ.
Изкара на изпитите 5.46 по БЕЛ и 4.63 по МАТ.
Обучението се състои от 4 модула и в края на всеки модул има изпит, във формата какъвто ще е накрая.

Също както и на детето на noshtna_ptica и на нас бала ни стигаше абсолютно за всяко у-ще.
От голямо значение все пак е и къде живеете, за да е удобно на детето, а не да си губи времето си в път.

Аз съм твърдо "за" подготовка в школите, а не при частен учител, т.к. все пак атмосферата, при която се подготвят е близка до тази на изпита- деца наоколо, шум/колкото и да е го има/, научават се да се съобразяват и да си разпределят времето, а това е от особено голямо значение.
Също препоръчвам школа "Милениум" и Марта Джалева по БЕЛ и Даниела Петрова по математика. Двете определено си разбират от работата. И двете преподават в 91НЕГ.

# 28
Да се включа и аз за школите. От всички школи има доволни и недоволни. Няма формула за наливане на знания, ноедно нещо е задължително и еднакво за всички деца.

КОЛКОТО МОГАТ НА ПОВЕЧЕ ПРОБНИ ИЗПИТИ ДА СЕ ЯВЯТ.

Всички школи правят такива изпити, струват по 10лв за външните деца- Тук децата виждат как са усвоили материала и свикват с изпитната атмосфера, време за работа и си виждат после резултатите и пропуските.

Иначе моета дете беше в школа "Милениум" и се представи блестящо на изпитите.
На допълнителни пробни изпити ходихме в "Регалия".

Последна редакция: сб, 10 юли 2010, 19:42 от kessy

# 29
  • София
Ето и тук има също коментари за школите:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=404104.0

Ние бяхме във ВЕДИ - 6-ти и 7-ми клас. Много съм доволна, балът ни стигаше МИНАЛАТА година (подчертавам както Noshtna ptica - по разбираеми причини) за вска една паралелка.
Децата се разпределят в осем  нива на знания  - след входящ тест. Имат много пробни изпити, малки групи, добри преподаватели!
Всъщност крайния резултат показва нивото на школата, особено за кандидатстващите през 2009г.
Най-добре представилите се получават стипендия (плащат 1/2 такса)  Ние спечелихме за 7-ми клас по математика
Постоянно ни уведомяваха и нас, родителите(на мейл) , при промяна на занятията, за пробни изпити , родителски срещи
Доволна съм от преподавателките и по БЕЛ , и по математика  , детето- също!  Peace
В края на курса и след излизане на резултатите, има родителска среща - как да сеподредят желанията, статистика на баловете и т.н. - на мен лично това ми беше мн полезно.

За Иванови съм писала в една друга тема, нещо не мога да (си) я открия...  ooooh!

Но пък намерих темата на paleto за Симеонов - СМГ и Междучасие:  Peace Hug
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=411907.0

И както е написала Kessy -  да, повече пробни -  по-голяма гаранция за успех! bowuu

И съм ЗА школа като форма на подготовка  Peace Новите , очаквани неща, се залагат в подготовката, в пробните изпити , а детето си  'сверява' часовника с другите деца, има състезателен дух и съзидателна конкуренция

УСПЕХ на всички деца!  Hug

Последна редакция: сб, 10 юли 2010, 00:59 от Lady-B

Общи условия

Активация на акаунт