Книгите, които не трябва да пропускаме да прочетем!

• 95 444
  • 379
  •   1
Отговори
# 150
  • София

Сега се захванах да чета една доста стара и съвсем различна книга - "1984 Фермата на животните" на Оруел.
Ъм... нали знаеш, че това са 2 различни книги?  newsm78
Иначе и двете са едни от любимите ми. Извинявам се за офтопика, но не се сдържах. Simple Smile

И аз го видях, но го помислих за техническа грешка...  Simple Smile
[img] чл.52, т.7 на Закона за Защита на Потребителя[img]

Написах така, защото това издание ги обединява.
Не можах да се оправя с прикачването на снимка - ето линк
http://www.helikon.bg/books/76/145941_1984.-fermata-na-zhivotnite.html

# 151
  • София
Един ден  на Иван Денисович - Солженицин
Изворът - Ан Райд
Хладнокръвно - Труман Капоти
Самотният бегач на дълги разстояния - Алън Силитоу
Дрога - Уилям Бъроуз
Параграф 22 - Джозеф Хелър
Швейк - Ярослав Хашек
Автобиография - Бранислав Нушич

# 152
От списъка на BBC, предложен от Kally May на 3-та страница от темата:

15. The Catcher in the Rye, JD Salinger
54. Anna Karenina, Leo Tolstoy
2. Pride and Prejudice, Jane Austen

# 153
Подкрепям "Цар Плъх" и "На изток от рая"

# 154
И аз с 2те си ръце и да допълня също Сътворението на Гор Видал страхотна книга

# 155
"На изток от рая" водя като любимата си книга, а "Цар Плъх" ми е в първата 10-тка. Всъщност Клавел мнооооого го харесвам....

# 156
"Изворът" на Айн Ранд. Уникална книга Simple Smile Чета я в момента и нямам търпение за края й Simple Smile

# 157
Предполагам става въпрос за тази

Кой не я е чел Simple Smile

Иначе на мен много ми харесват книгите на Карлос Кастанеда... Учението на дон Хуан: Пътят на знанието на един яки примерно..

# 158
  • на североизток от Рая
  Аз не съм чела "Цар Плъх". Blush И не знам защо. Държала съм я в ръце в библиотеката, но никога не ми се е искало да я взема. А има книги, които щом ги взема, усещам, че трябва да бъдат прочетени. В книжарница пък веднага усещам коя книга трябва да стане моя. И интересно, но никога не съм се подвеждала по този си усет.

По темата:

"Дървото на Юда" - Арчибалд Кронин е страхотна книга. Сред моите любими книги е и през известен период си я препрочитам. Харесах я още в ученическите си години.  Peace

# 159
На няколко места в темата видях като задължителна и Време разделно  Sick ужасна книга, моля дайте причини защо трябва да се чете. Какво ще научат децата или младежите и с какво ще ги обогати?
Чела съм я като ученичка по задължение, предполагам че съм давала дълбокомислени отговори на въпросите на учителката, такива каквито са ни били изисквани, бях отлична ученичка  ooooh!... за мен тази книга е писана по поръчка на правителството тогава и абсолютно отказвам дори да я притежавам, хвърлила съм я в мазето.
Не знам дали още влиза в програмата по литература в средното училище.

# 160
  • София
Че какво и е на книгата? и от кое правителство е поръчана?!?!
Това, че на теб не ти е харесала не я прави лоша или незначителна.

# 161
  • София
На няколко места в темата видях като задължителна и Време разделно  Sick ужасна книга, моля дайте причини защо трябва да се чете. Какво ще научат децата или младежите и с какво ще ги обогати?
Чела съм я като ученичка по задължение, предполагам че съм давала дълбокомислени отговори на въпросите на учителката, такива каквито са ни били изисквани, бях отлична ученичка  ooooh!... за мен тази книга е писана по поръчка на правителството тогава и абсолютно отказвам дори да я притежавам, хвърлила съм я в мазето.
Не знам дали още влиза в програмата по литература в средното училище.

Извинявам се, но само да попитам - възможно ли е да бъркаш книгата с някоя друга? Просто не вярвам, че говорим за едно и също произведение  Thinking "Време разделно" е толкова силна и затрогваща творба, че аз лично за себе си я поставям по-високо и от "Под игото" като художествена стойност (това е мое лично мнение, не ангажирам никого с него). Освен това не виждам абсолютно нищо политическо в нея за да може по какъвто и да било начин да се определя като "поръчкова"  newsm78

# 162
  • София
Визираното политическо в нея, предполагам, че е заради събитията с турците през 70-те и 80-те на 20 век - един вид вероятно може да се търси някакъв скрит замисъл в Партията за подкрепа на основанията за преименуване и пр. сред обикновените хора (демек промивка на мозъка), но... принципно "поръчковите" произведения не постигат нито размаха, нито влиянието, нито любовта на хората. В повечето случай биват забравяни много бързо след издаването им.
Срещала съм идеята за политическа поръчка спрямо филма "Време разделно", но поръчка или не - надали някога бг киното ще постигне това високо ниво отново.

# 163
  • Варна
Визираното политическо в нея, предполагам, че е заради събитията с турците през 70-те и 80-те на 20 век - един вид вероятно може да се търси някакъв скрит замисъл в Партията за подкрепа на основанията за преименуване и пр. сред обикновените хора (демек промивка на мозъка), но... принципно "поръчковите" произведения не постигат нито размаха, нито влиянието, нито любовта на хората. В повечето случай биват забравяни много бързо след издаването им.
Срещала съм идеята за политическа поръчка спрямо филма "Време разделно", но поръчка или не - надали някога бг киното ще постигне това високо ниво отново.

Много точно. Силни и значими.

# 164
То не е силно четиво, ами направо тежко Sad

Общи условия

Активация на акаунт