Книгите, които не трябва да пропускаме да прочетем!

• 95 455
  • 379
  •   1
Отговори
# 165
Извинявам се, но само да попитам - възможно ли е да бъркаш книгата с някоя друга? Просто не вярвам, че говорим за едно и също произведение  Thinking "Време разделно" е толкова силна и затрогваща творба,
ако насилието, страданието, убийствата, изнасилванията е нещо затрогващо, то да наистина е извънредно затрогваща.... въпросът ми беше с какво тази книга би обогатила човек? Е, да написана е виртуозно, Антон Дончев е имал доста време и възможности....
Тази книга според мен трябва да е забранена за деца поне до 18г. никога не бих я дала на децата или внуците си...

# 166
  • Бургас
Като художествена стойност не съм съгласна, че превъзхожда "Под игото", но това е мое мнение.  Peace
Хубав е "Време разделно", увлекателен, брилянтно написан. Поставя много въпроси отвъд историческата основа, предполага задълбочен анализ. Заслужава си и бих казала, че трябва да се прочете. 
А специално пример за страхотен роман, преработен под натиск, е "Тютюн". Първоначално романът е изглеждал по друг начин, липсват и някои от главните образи. Вторият "Тютюн" значително превъзхожда художествено първоначалната версия. А "насила" обогатените образи на Лила и Павел са не по-малко обаятелни от тези на Ирина и Борис.
За филма "Време разделно" напълно съм съгласна с мнението на Vanya_I.

# 167
  • София
Юличка, взела си думите ми от клавиатурата за Тютюн. Чела съм и двата варианта. Вторият е по - добър и интересното е, че по нищо не му личи, че е "обогатяван" партиино, освен ако не задълбаем контекста, в който това е станало. Просто брилянтен писател е създал брилянтна творба.

# 168
  • Бургас
ако насилието, страданието, убийствата, изнасилванията е нещо затрогващо, то да наистина е извънредно затрогваща.... въпросът ми беше с какво тази книга би обогатила човек? Е, да написана е виртуозно, Антон Дончев е имал доста време и възможности....
Тази книга според мен трябва да е забранена за деца поне до 18г. никога не бих я дала на децата или внуците си...

Има много какво да се види и обмисли отвъд насилието. Книгата не е само това, което ти си описала. Има силни образи, има интересни идеи, има различни погледи върху едни и същи неща. А за насилието - такова е било времето, добре е да го знаем и помним, за да не допуснем да се случи отново. (Такова насилие е било характерно не само за нашите ширини - и "цивилозаваните" народи са си имали нецивилизовани изпълнения и времена - напр. Вартоломеевата нощ, Светата Инквизиция и съвсем скоро - геноцидът през ВСВ.)
Образът на Караибрахим е пленително магнетичен, направо шедьовър на писателя - да, отрицателен герой, жесток насилник, но образът му е изпълнен с трагизъм, изключително сложен и противоречив. Ами описанието на Елица - живото олицетворение на Родопа планина.
Книгата си струва да се прочете, но върху нея трябва и да се помисли и най-вече да се гледа непредубедено.

# 169
От два дни гледам развитието на въпроса за "Време разделно" и съм на изчакване, но вече искам да си кажа:
Аз съм от хората, които много харесват "Време разделно"  Hug. Пълна е с богати образи, като от тях най-много ми излизат в ума на прима виста свещеникът и венецианецът - толкова са противоречиви и красноречиви за човешката природа. Щом една книга оставя следи, след като съм я чела преди 20 години, какво да говорим. Не помня от нея изнасилванията и мъченията  Naughty. Те повече остават в съзнанието, ако си гледал филма. Помня чувствата, които бяха описани. Помня колко добър и справедлив може да бъде един турчин в лицето на Сюлейман ага. Помня думи на Елица от рода на "Викай ми сега Елице, защото до неделя ще ми викаш мамо!".
Все още нямам дете, но се радвам, че майка ми и баща ми не са ми казвали какво да чета и не са ми казвали "Никога не чети това", а имах свободен избор, дори и под 18. 

# 170
  • Варна
В историята на всяка държава има периоди, които не трябва да се забравят и игнорират от следващите поколения. Най - важно е въздействието на едно произведение. Явно е, че книгата вълнува и предизвиква дебат. Е, не е захаросана и лека за четене, но от нея може само да се учим на смелост и достойнство.

# 171
на смелост и достойнство да се науча от соц. академик Дончев ли  ooooh! или от Фани Попова - Мутафова, която се твърди че е автор на текста?
 Герганааа е запомнила нещо съвсем различно и показателно....

# 172
  • София
на смелост и достойнство да се науча от соц. академик Дончев ли  ooooh! или от Фани Попова - Мутафова, която се твърди че е автор на текста?
 Герганааа е запомнила нещо съвсем различно и показателно....

Е, кво като е соц? Трябва да го отречем, че е написал книгата ли? Айде стига с тия простотии 22 години след 1989. Тва старите поколения сте много досадни с про- и анти- соц пропагандата си. То по тая логика всички произведения на Димитър Димов са соц...

# 173
  • Варна
В тези времена също имаше добри филми и книги. Просто нещата се поднасяха скрито, защото цензурата режеше. Имаше версия на филма, която не видя дълго бял свят у нас.

# 174
  • на североизток от Рая
  Чета, чета, па ще се намеся. Mr. Green

Vanya_I, аз съм на 38 години, не знам дали се причислявам вече към старото поколение...

За мен въпросните книги са класика. "Време разделно" не съм я чела, но ходих на кино два пъти, редих се на опашка за билети и мога още ясно да си спомня толкова много сцени. Разби ме този филм. Вече такива стойностни филми/български/ едва ли ще има.

"Тютюн" - е, четох само откъси. Не ме грабна. Обаче така откъс, по откъс, сигурно съм я прочела 70%. Но пък мнението ми за книгата е повече от положително.

По принцип, всеки има право да изрази лично мнение. Дано не започнат груби спорове.  Peace

# 175
Искам да ви препоръчам една книга, която прочетох преди седмица - Лятото на вещицата, Наташа Мостърт. Скоро не ме е грабвала така книга. Разбира се, тази книга не е подходяща за всеки. Тя е за почитателите на свръхестествените сюжети. Микс от мистично, модерно, сексуално. Книга за алчността на човека, за тънката линия между редно и нередно.

# 176
Добавям към вече посочените:"Свещената хагада" от Джералдин Брукс http://az-jenata.bg/article/10174/Sveshtenata-hagada-Dzheraldin-Bruks/ и "Осем" на Катрин Невил http://www.helikon.bg/books/62/125475_osem.html

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 21:33 от Happy2

# 177
  • София
Преди бях писал за други книги, сега вкарвам нов жанр. Мисля, че са много полезни всички книги на Кийосаки. Даже и човек да не се интересува от икономика е добре да ги прочете - или поне "Богат татко, Беден татко" и  "Пророчеството на Богатия татко"

# 178
Здравейте, препоръчвам "Не пипай тази книга" на Ян Ван Хелзинг. Интересни неща има вътре

# 179
Книгата "Изгубените тайни  на свещения кивот"

Общи условия

Активация на акаунт