Книгите, които не трябва да пропускаме да прочетем!

• 95 404
  • 379
  •   1
Отговори
# 90
книга, която много ме впечатли, е Пеперудата (или се казваше Папион). Чела сьм я преди повече от 15 години и трябва пак да я прочета. Невероятна история за човешкия дух и преодоляване на житейските трудности. Според мен е подходящо четиво за човек, който преминава през тежък период в живота си.

# 91
но Железния светилник наистина ме накара да се възмутя.

Какво те възмути?

Възмути ме част от историята, едновремешните нрави, но нещото което най-силно ми въздейства по някакъв начин бе това, че "абортът" на Катерина(май така се казваше) беше сложен от майка й в една тенджера и после заровен в земята.

# 92
  • София
На мен пък "Железният светилник" много ми хареса, въпреки че за нея мога да споря с критиците до пръсване. Бабата(Султана) била "железния светилник", ама друг път...  ooooh!
Иначе определено бях потресена как се приемат някои неща тогава, особено за пометването на Катерина... така и не успях да осъзная кому беше нужно да се убие детето. Вярно, нямаше как да прикрият всичко, ама това е един човешки живот все пак, даже два, заради "успешния" опит и Катерина си отива..  Tired

# 93
Иначе определено бях потресена как се приемат някои неща тогава, особено за пометването на Катерина... така и не успях да осъзная кому беше нужно да се убие детето. Вярно, нямаше как да прикрият всичко, ама това е един човешки живот все пак, даже два, заради "успешния" опит и Катерина си отива..  Tired
Най-важно е било "какво ще кажат хората".Жена с дете и без мъж по онези времена си е било равносилно на самоубийство-срам и позор за целия род,пълна излагация.
Разбирам я Султана,но не я оправдавам.

# 94
  • София
Ако бяхме на мястото на Султана тогава и ние така щяхме да постъпим.  smile3518
Тогава термини като феминизъм, свобода, демокрация и подобни не съществуват във вида, в който ги познаваме ние сега. Просто боравим с различни дефиниции. За тогавашните общества, т.нар. традиционни не е важно камо какво ще кажат хората. Според митологичните представи на българите дете, заченато по "неестествен" начин, т.е. не според правилата, означава зла участ за цялото село, за целия колектив. Такива слуки предвещават слаба реколта, градушки, болести и т.н.
На мен именно този микро свят на българина, разтворен в колектива ми е много интересен.

Разбира се, от днешна гледна точка всичко това са "пълна простотия", обаче хората тогава са вярвали в тези поверия, упражнавяли са тези традиции... Дискусията ме навежда на особени мисли. Може би трябва да препрочета трилогията да видя днес как бих погледнала на нея през "новите" си минали през хуманитарно висше образование очи.
 Hug

# 95
  • София
Така е, постъпката на Султана е разбираема, но пък не мисля, че каквито и да било обичаи, норми и т.н. биха я оправдали. Друг е въпросът, че именно нея критиците определят като "железния святилник", но според мен тя има качествата само на желязото(студено, непреклонно..).

# 96
  • Бургас
Учудвам се на мненията за Султана. Явно е много трудно съвременният читател да разбере героите от друго време. Ценностите тогава са били съвсем различни. Султана е рожба на времето и средата си. И въпреки това тя е много силна и властна жена - стожерът на семейството. Тогава не животът е бил главна ценност, а честта. И в името на честта се е жертвал и животът дори. Султана не е искала да убие детето си, но рискът е поет, за да се спаси името на цялото семейство. Тя е противоречив и сложен образ, но тя е добра майка, въпреки постъпката си. Самото име на героинята е достатъчно, за да се изгради представа за нея.

# 97
Учудвам се на мненията за Султана....

По-скоро, е странно, на колко елементарно ниво се разсъждава за това произведение, независимо, дали е харесано или не. По тази логика, можем да заклеймим Антон Дончев, Вера Мутафчиева и т.н.

# 98

По-скоро, е странно, на колко елементарно ниво се разсъждава за това произведение, независимо, дали е харесано или не. По тази логика, можем да заклеймим Антон Дончев, Вера Мутафчиева и т.н.

Не знам кое е елементарно за теб и кое не, но за мен е много важно една книга не само да ме заинтригува, но и да ме развълнува, разплаче, възмути. Щом една книга е успяла да породи някакви чувства у мен, различни от скука и безразличие, значи си е заслужавало да я прочета.  Peace

# 99
  • София
Учудвам се на мненията за Султана....

Е, тука не сме се събрали да пишем литературни анализи. Също така не го правим за да бъдем оценени, както в училище или да се надскачаме по дълбочина на размисъла. Да не говорим, че пък темата не е анализ на четирилогията на Талев, а съвсем друга.

# 100
Разбира се, че не, просто прави впечатление. Преди време, май тук една потребителка пак се възмути, колко силна била страстта между Мери и Ралф де Брикасар, пък, може ли да е толкова посно при Фани Хорн и Ередия...Туш.
Дали става ясно сега, какво имам предвид?  Simple Smile

Мен може да ме възмути нескопосан, скучен стил, липса на дълбочина и подобни. Но чак пък, възмута от действие, дообогатяващо цялостния образ на героя, идва малко пресилено.  Simple Smile Извинете.

# 101
  • София
Преди време, май тук една потребителка пак се възмути, колко силна била страстта между Меги и Ралф де Брикасар, пък, може ли да е толкова посно при Фани Хорн и Ередия...Туш.

Shocked Това ме вкопа в земята! Загубих ума и дума !
И двете книги се нареждат сред първите в моята лична класация; подобно сравнение между двете е нелепо. Извинявам се, но не се сдържах!

# 102
  • София
Да Кейси разбрах те. Имаш предвид принципно. И за това съм съгласна с теб.

Това за Фани Хорн  hahaha

За съжаление форума не може да изрази мислите ни в тяхнатя цялост   bouquet

# 103

Мен може да ме възмути нескопосан, скучен стил, липса на дълбочина и подобни. Но чак пък, възмута от действие, дообогатяващо цялостния образ на героя, идва малко пресилено.  Simple Smile Извинете.

А, мен може да ме накара да се прозея, да затворя книгата и повече никога да не я отворя, но не и да се възмутя. Различни сме това е. Всеки по-различен начин възприема нещата, различни неща му правят впечатление и има право да се възмущава от каквото си иска!

# 104
Султана е противоречив /повтарям се от по-рано/ и силен образ, щом предизвика такава дискусия.  Hug Не обсъждаме много персонажи по този начин. Само като се спомене името й и винаги коментарите започват!!!  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт