Книгите, които не трябва да пропускаме да прочетем!

• 95 426
  • 379
  •   1
Отговори
# 105
Учудвам се на мненията за Султана. Явно е много трудно съвременният читател да разбере героите от друго време. Ценностите тогава са били съвсем различни. Султана е рожба на времето и средата си. И въпреки това тя е много силна и властна жена - стожерът на семейството. Тогава не животът е бил главна ценност, а честта. И в името на честта се е жертвал и животът дори. Султана не е искала да убие детето си, но рискът е поет, за да се спаси името на цялото семейство. Тя е противоречив и сложен образ, но тя е добра майка, въпреки постъпката си. Самото име на героинята е достатъчно, за да се изгради представа за нея.

Образът й е изключително интересно и колоритно пресъздаден. Затова героинята е по- жива и реална от редица други персонажи не само в този роман.
В романа имаше едно запомнящо се описание на бродерията, която шие Султана- точно като нея е и животът й, оформени от времето и средата, в които живее, традициите и подредбата в тогавашния живот. Говоря по спомен, книгата не е пред мен и не съм я препрочитала от много години. Помня за преобладаващото черно, където тук- там все пак имаше синьо и червено... Имам спомени за светло- синьо, нещо такова ми е останало в паметта.
За мен този образ е по- интересен от идеализираните такива на Ния и Лазар, на Райко, Гоце и Борис по- натам, да речем. Подобно отношение имам и към Рафе, също интересен образ.
Лично аз не харесвам крайно /не/моралните литературни персонажи. Те са нереални  за мен- твърде еднопластови, което ги прави и безинтересни. За да съпреживея чужда епоха или далечно място за мен е важно образите да са по- близки до реалността, изчистени от прекомерен емоционален заряд и авторско отношение. Предпочитам аз да си изградя такова по възможност по- самостоятелно.

Иначе да споделя- аз харесвам Солженицин, особено "Ракова болница" /"Раково отделение"- в зависимост от превода на нашите издателства/.
Quo Vadis на Сенкевич- също.
Много книги има всеки любител на литературата, предполагам, които за него имат особено висока стойност и участват в живота му реално.

Последна редакция: ср, 02 мар 2011, 11:34 от Judy

# 106
Парфюмът: Историята на един убиец-Патрик Зюскинд

# 107
Интересна тема. Аз не съм чела отдавна, но се опитвам да намеря време да се завърна към четенето. В момента чета Английският пациент, после ще черпя идеи тук Hug

# 108

Sick
Аз ви препоръчвам 'Когато в рая валеше дъжд' на Ян Отченашек и един слабо познат наш автор - Емил Манов 'Недостоверен случай'

# 109

5. Малкият принц Антоан дьо Сент-Екзюпери - Прекрасна книга, но сложена за изучаване по неподходящо време. Въобще не е детско четиво, защото има какво да се осмисли и осъзнае от нея.
Явно тези, които определят какво и кога да се учи, гледат само картинките..... или толкова си могат по принцип.

Хубаво е да се чете фантастика, защото голяма част от описаното, след време се случва (Жул Верн) , или вече се е случило (Айзък Азимов), но описано в космоса е много по-интересно. Да не говорим, колко по-близо до съвременната реалност е "галактическия стопаджия" от "Под игото".

# 110
"Железният светилник"-още един глас от мен за книгата!Останах толкова развълнуване от книгата,нямам търпение да продължа с останалите....трилогията за цар Самуил на Талев също ме грабна по същия начин и като ученичка,и след години,когато я препрочитах!

# 111
  • на североизток от Рая

За мен беше невероятна тази книга. Не ме пусна до края.  Peace

"Железният светилник"-още един глас от мен за книгата!Останах толкова развълнуване от книгата,нямам търпение да продължа с останалите....трилогията за цар Самуил на Талев също ме грабна по същия начин и като ученичка,и след години,когато я препрочитах!

Това го подкрепям с двете си ръце! През 1-2 години препрочитам "Железният светилник".

# 112
  • София - Бургас

Специално за Иренчето, ако не я е чела!!!

# 113

А, мен може да ме накара да се прозея, да затворя книгата и повече никога да не я отворя, но не и да се възмутя. Различни сме това е. Всеки по-различен начин възприема нещата, различни неща му правят впечатление и има право да се възмущава от каквото си иска!
"Прозявам" ли имаш предвид? Дума "прозея", струва ми се, не съществува.

# 114
# 115

А, мен може да ме накара да се прозея, да затворя книгата и повече никога да не я отворя, но не и да се възмутя. Различни сме това е. Всеки по-различен начин възприема нещата, различни неща му правят впечатление и има право да се възмущава от каквото си иска!
"Прозявам" ли имаш предвид? Дума "прозея", струва ми се, не съществува.

Така ти се струва само.  Laughing

# 116
  • Кьолн
И аз съм за "Железният светилник","Снаха", "Под игото"

# 117
При мен нещата са като автори- Маркес и Мишел Турние до скоро ми бяха единствените фаворите, сега бих добавила и Харуки, Ъ. Шоу, Моъм- това са все автори на които абсолютно всичко, което съм чела ми е харесало.

# 118
  • Варна
Надявам се като изчета всичко тук да намеря подходяща книга за отмора по време на почивката. Като че ли не видях друга по-подходяща тема да има в литературния клуб.
Ще ми се да е някое лековато, но смислено романче, завлядяващо, което се чете на един дъх.
Съжалявам, че ползвам темата, но ще се радвам да ми препоръчате нещо, или да ме препратите към съответния форум.

Благодаря ви предварително!

# 119
  • София
Ами не мисля, че тук точно е темата за препоръки за леки романчета. Има си тема "В момента чета" и там постоянно се обсъждат всякакви книжки и се препоръчват книги.

Общи условия

Активация на акаунт