Книгите, които не трябва да пропускаме да прочетем!

• 95 404
  • 379
  •   1
Отговори
# 75
а защо да се възприема философски, че и да седи и да размишлява  Simple Smile децата възприемат нещата много по-непосредствено и в много случаи стигат до по-мъдри изводи, по-лесно и бързо от нас Simple Smile  ние мислим за нещата, а те просто ги виждат Simple Smile

всъщност нямам идея какви размисли трябва да поражда Малкият принц и какво точно се рови в училище по тази книга.

# 76
  • София
Абсолютно съм съгласна за децата.
Не само, че стигат до по - мъдри решения, но и ние трябва да се учим от тях, а не само те от нас.
децата често биват поставяни в рамки, от които те сами трудно могат да се откъснат.
После като пораснали, както няколко съфорумки по - горе се изказаха често си спомняме с лошо много приятни произведения (и не само по отношение на литературата е така)

# 77
  • Пловдив
Благодаря за класацията топ 100 на ББС  Hug Принтнах си я и си отметнах прочетените  Blush (петнайсет)

Понеже се спомена, че няма такава българска класация, класацията от "Голямото четене" може да бъде някакъв паралел Simple Smile

# 78
С уговорката, че не съществува каквато и да било степен на 'задължаване' -- нито вследствие на списъци на БиБиСи, нито на класации от, в общи линии, не-четящият българин, нито на изброеното в постовете преди мен  Peace -- обожавам такива теми!  Heart Eyes Ще се опитам да си напрегна мозъка и да помисля за няколко заглавия, които бих препоръчала с цялата си душа.

Първото, което изкача в главата ми, е "Сто години самота". Толкова жива книга! Още едно класическо заглавие -- "На изток от Рая" -- абсолютно пленителна. Имам слабост и към "На западния фронт нищо ново" -- е, не е типичната женска книга, но ме разтърси. И "Мартин Идън" е прекрасна книга, с толкова дух, борбеност... "Моето портокалово дръвче" пък е на практика неизвестна, но изпълнена с невероятен емоционален заряд за стоте си странички книжка (може да се намери по кашоните)  Embarassed Стана абсолютна жанрова каша, но ще спомена и че ценя поуките на анти-утопиите -- "451 градуса по Фаренхайт" (!), "1984", "Животинска ферма" (имам да си попълвам дупки с "Brave new world" и вероятно и други, де) Simple Smile Някъде нагоре мярнах "Цар Плъх" -- също прекрасно четиво, алегорично. Харесвам и "Властелинът" с цялата му епохалност. "Хигиена на убиеца" (или наръчник по ироничен изказ) -- колко жалко, че вече няма как да се купи. Хуморът на "Швейк" или пък на Удхаус, жарта на латиноамериканците Алиенде и Амаду, късите разкази на Чехов, или пък поредицата с неочакван край на Роалд Дал, красотата на изказа на Маргьорит Юрсенар, руските* класици Достоевски (!), Булгаков, Набоков, Рибаков. Ааа, спирам!

И се надявам след някоя и друга година списъкът да изглежда различно... всъщност, това е най-хубавото (:

# 79
Аз, тъй като съм много невежа в английския, пуснах класацията топ 100 на ББС в преводача на Гугъл и се получи това
1. "Властелинът на пръстените, Дж. Р. Р. Толкин
2. Гордост и предразсъдъци ", Джейн Остин
3. Тъмните му материали, Филип Пулман
4. Пътеводител на галактическия стопаджия на галактическия, Дъглас Адамс
5. Хари Потър и Огненият бокал ", Дж. К. Роулинг
6. Да убиеш присмехулник, Харпър Ли
7. Мечо Пух, А. А. Милн
8. Деветнадесет Осемдесет и четири, Джордж Оруел
9. Лъвът, вещицата и дрешникът, К. С. Луис
10. Джейн Еър, Шарлот Бронте
11. Параграф 22, Джоузеф Хелър
12. Брулени хълмове, Емили Бронте
13. Птичи песни, Себастиан Faulks
14. Ребека, Дафни дю Морие
15. "Спасителят в ръжта, Селинджър
16. Вятърът в върби, Kenneth Grahame
17. Големите надежди, Чарлз Дикенс
18. Малки жени, Луиза Мей Олкът
19. Капитан Корели на мандолина, Луи дьо Bernieres
20. Война и мир ", Лев Толстой
21. Отнесени от вихъра, Маргарет Мичъл
22. Хари Потър и философският камък, Дж. К. Роулинг
23. Хари Потър и Стаята на тайните, Дж. К. Роулинг
24. Хари Потър и затворникът от Азкабан ", Дж. К. Роулинг
25. "Хобит", Дж. Р. Р. Толкин
26. Tess Of The D'Urbervilles, Томас Харди
27. Middlemarch, Джордж Елиът
28. Молитва за Оуен Meany, Джон Ървинг
29. Гроздовете на гнева Джон Стайнбек
30. Приключенията на Алиса в страната на чудесата, Луис Карол
31. Историята на Трейси Beaker, Жаклин Уилсън
32. "Сто години самота, Габриел Гарсия Маркес
33. Стълбовете на Земята, Кен Follett
34. Дейвид Копърфийлд, Чарлс Дикенс
35. Чарли и шоколадовата фабрика, Роалд Дал
36. Островът на съкровищата, Робърт Луис Стивънсън
37. Град като Алис, Невил Shute
38. Убеждаване, Джейн Остин
39. Дюн, Франк Хърбърт
40. Ема, Джейн Остин
41. Анн от "Зелените покриви", LM Montgomery
42. Watership надолу, Ричард Адамс
43. Великият Гетсби, F Скот Фицджералд
44. Граф Монте Кристо, Александър Дюма
45. Завръщане в Брайдсхед, Ивлин Уо
46. Фермата на животните Джордж Оруел
47. Коледна песен, Чарлз Дикенс
48. Far From The Crowd Madding, Томас Харди
49. Лека нощ Мистър Том, Мишел Magorian
50. В Shell убежище, Rosamunde Пилчър
51. Тайната градина, Франсис Ходжсън Бърнет
52. За Мишките И Хората, Джон Стайнбек
53. "Сблъсък", Стивън Кинг
54. Ана Каренина, Лев Толстой
55. Подходящ Момче, Викрам Сет
56. В BFG, Роалд Дал
57. Поглъща и амазонки, Артър Ransome
58. Black Beauty, Anna Sewell
59. Артемида кокошка, Eoin Колфър
60. Престъпление и наказание, Фьодор Достоевски
61. Кръстчета и нули, Malorie Блекман
62. Мемоарите на една гейша, Артур Златни
63. Приказка за два града, Чарлз Дикенс
64. Птиците умират сами, Колийн McCollough
65. Морт, Тери Пратчет
66. Магията Толкова далеч дърво, Енид Blyton
67. "Влъхвите, Джон Fowles
68. Добри поличби, Тери Пратчет и Нийл Геймън
69. Стражите! Стражите!, Тери Пратчет
70. Lord Of The Flies, Уилям Голдинг
71. Парфюм, Патрик Зюскинд
72. Дрипав обут в панталони филантропи, Робърт Tressell
73. Нощна стража, Тери Пратчет
74. Матилда Роалд Дал
75. Бриджит Джоунс "Дневник, Хелън Филдинг
76. Тайната история, Дона Tartt
77. Жената в бяло, Уилки Колинс
78. Одисей, Джеймс Джойс
79. Bleak House, Чарлз Дикенс
80. Двойна закон, Жаклин Уилсън
81. В Twits, Роалд Дал
82. I Capture The Castle, Dodie Смит
83. Дупки, Луи Sachar
84. Gormenghast, Мървин Peake
85. Богът на дребните неща, Arundhati Рой
86. Вики Ангел, Жаклин Уилсън
87. Прекрасният нов свят, Олдъс Хъксли
88. Студената Comfort Farm, Стела Гибънс
89. Магьосникът, Реймънд E Feist
90. On The Road, Джак Керуак
91. "Кръстникът, Марио Пузо
92. Кланът на пещерната мечка, Жан M Auel
93. Цветът на магията, Тери Пратчет
94. The Alchemist, Паулу Коелю
95. Катрин, Аня Seton
96. Kane и Авел Джефри Арчър
97. Любов по време на холера, Габриел Гарсия Маркес
98. Girls In Love, Жаклин Уилсън
99. Дневниците на принцесата Мег Кабът
100. Полунощ на децата, Салман Рушди

Hug Е сега и аз спокойно ще ги изпринтя и ще видя какво съм и какво не съм. Много обичам класации и да видя какво се харесва и на другите и аз къде съм... На тези книги, на които не е излязъл преводът, ще се усещам - от тук на първо четене виждам "Алхимикът"  Laughing

Дано не ви досадя с това, тъй като вече сте го чели, ама на мен наистина ми беше нужна помощ

# 80
  • Sofia
...... "Хигиена на убиеца" (или наръчник по ироничен изказ) -- колко жалко, че вече няма как да се купи. ..
И аз така си мислех, но си я купих преди 2 дни от Сиела-та в МОЛ-а на Стамболийски.  newsm44

# 81
Момичета, може би ще Ви бъде интересно да видите 100-те книги, избрани от българите в "Голямото четене"

http://literaturatadnes.com/archives/189

Сигурно знаете, че скоро по БНТ ще има и за детски книги - Малкото голямо четене /нещо подобно, не съм сигурна/.

# 82
Заглавието на №90 от списъка на ББС на българския превод е "По пътя"

# 83
  • София
Те половината книги не са преведени както трябва. Не знам с какво може да ти помогне списъкът така преведен. Ако някой има желание ще ги напиша всичките на български утре.

# 84
Те половината книги не са преведени както трябва. Не знам с какво може да ти помогне списъкът така преведен. Ако някой има желание ще ги напиша всичките на български утре.

Видях, видях, но за мен все пак е по-добре отколкото на английски.  Embarassed Embarassed Embarassed
От там нататък юнашки по автор и в контекст ще се сетя кои са и ще си ги напиша, но няма да е лошо да ги преведеш и да ги има  Hug, ако разбира се ти се занимава Simple Smile

# 85
  • Бургас
Аз също много обичам да чета. Класическите романи са ми слабост. Книгите, които донякъде моделираха мисленето ми:
"Герой на нашето време" - Лермонтов (обожавам и поезията му)
"Евгений Онегин" - Пушкин
"Пресъпелние и наказание" и "Братя Карамазови" - Достоевски
"В навечерието" - Тургенев (и разказите му много ми харесват)
Една повест на Чингиз Айтматов - "Синеоката вълчица" - направо ме разтърси.
"Души в окови" - Съмърсет Момъм
"Вертеп", "Нана", "Дамско щастие" - Емил Зола (любимец ми е)
"Щогун" и "Цар плъх" на Джеймс Клавел
Поредицата "Прокълнатите крале" на Морис Дрюон - много истини прозрях в тези книги.
"Чучулигата" - Решат Нури

От детските:
Приказките на Оскар Уайлд и Ханс Кристиан Андерсен - възрастните също много неща могат да научат от тях.
"Малкият принц" - велика книжка!
"Принцът и просякът" - Марк Твен

От българските:
"Под игото" - с удоволстие си го препрочитам
Четирилогията на Талев и особено първите две - "Железният светилник" и "Преспанските камбани"
"Тютюн"
"Време разделно"

# 86
...... "Хигиена на убиеца" (или наръчник по ироничен изказ) -- колко жалко, че вече няма как да се купи. ..
И аз така си мислех, но си я купих преди 2 дни от Сиела-та в МОЛ-а на Стамболийски.  newsm44

Заинтригувахте ме с тази книга. Кой е автора?

Сега и  аз да си кажа кои са най-хубавите книги които съм чела, досега.

1.Вечната Амбър, любовен роман е, обаче авторката, толкова сладкодумно разказва, че  я прочетох на един дъх, за има няма 3 дена.

2.Птиците умират сами-отново любовен роман, добре написан.

3. Седмата чаша-криминален български роман. Много интересна книга, но по-интересното е, че не можах да намеря нищо за нея в интернет, все едно не съществува. Вярно, че я взех от библиотеката на майка ми, ама все пак... Confused

4. Парижката Света Богородица-тежък, но невероятен роман, успял да ме разплаче.

Преди да се родя и след смъртта ми Ивайло Петров-доста забавно поднесена, хареса ми

Тютюн съм я чела отдавна, нищо особено, но Железния светилник наистина ме накара да се възмутя.

Това е което се сещам в момента.

# 87
но Железния светилник наистина ме накара да се възмутя.

Какво те възмути?

# 88
  • Пловдив
Аз си спомням, че в "Железния светилник" ме възмути Султана - направо я мразех ( заради отношението към съпружието й и щерката), но когато умря (не помня вече, май в "Илинден"  newsm78 ), се разревах за нея  Cry Четирилогията е уникална просто, само първата част не може да блесне докрай без останалите... наистина не трябва да се пропуска!

# 89
Султана е много противоречив образ. В нея има на какво да се възхищаваш и какво да мразиш. Накрая се чудиш на кое да се поддадеш...  newsm78 пак започвам да се чудя  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт