Лятото дойде, а ЯНУАРЧЕ като гъбка расте! - 8

• 27 640
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, едвам смогвам да изчета

Използвам докато малкия спи в мен да драсна някой ред. На 17-ти усетихме да драска първото зъбче - горно ляво. Защо горно, не знам. Още чакаме да пробият, но вече има 3 ръбчета на 2-те горни зъбчета. Отдолу нищо не се подава, но видимо много го сърбят венците малкия и отново започна да си уважава бибата.
На същия ден захраних с каша от елда. Вече седмица давам всеки ден по малко каша - 20-30 мл. Първите дни я правех с кърма като вечер след като приспя малкия към 21-22 часа, чакам до 23 часа, за да изцедя 20-30 за кашата. Пробвах го обаче и с вода и така я яде, та вече не се цедя. Поне докато не реша да въвеждам първия зеленчук.
Ами малкия е много неутрален към храненето. Яде, обаче не показва нито ентусиазъм, нито се мръщи - много странно. Изяжда си всичко, не мрънка за още, но ако му дам, вероятно и него ще изяде. Как да се водя по него не знам.

teddy и ние сме с АД. Мислех да изчакам до 6 навършени (захраних на 5 м и 18 дни), но няколко неща ме разубедиха: 1. трябваше да ходя на работа няколко дни и пропуснах едното следобедно хранене. Е, толкова добре се чувствах на следващото защото знаех, че кърмата ще му стигне и няма нужда да дохранвам или да се чудя дали му е стигнала, 2. предишната ваксина ни държа влага 1 седмица, и да чакам 3 седмици, при положение, че той показва сериозен интерес към храната ми се стори много, 3. първото зъбче започна да драска. Наблюдавам го и го карам бавно. И аз имам домашни картофи и може тия дни да му направя пюренце, че вече 1 седмица е на елда.

Кико - мисля и друг беше писал, но елдата е богата на желязо, ако решиш да я въведеш преди месото

Мишона - за дневния сън, аз съм забелязала, че малкия компенсира малко сън в един ден (изпълнен с много емоции), с много спане на следващия ден.

Иначе дневното приспиване и за мен е доста голям кошмар - има дни изпълнени с оптимизъм, но не са много.

Sunrise описваш невероятно природата в Рибарица. Моите свекъри са в Драгалевци и ми се струва, че малкия се чувства много по-добре там. Все още са ми малко наблюденията, но нямам спомен на трудно заспиване там. Ще продължавам да събирам наблюдения и ако наистина Дани вирее по-добре там, колкото и да не ми се иска ще трябва да прекарваме повече време с тях.

Ние водихме малкия за няколко дни на Костенец. Хубаво изкарахме, но първата нощ ни буди на всеки 1.5-2 часа и съответно на следващия ден бяхме твърде смазани за много разходки. В ресторанта обаче малчо се държа разкошно. Хапна мляко с лъжица, за да се социализира с мама и татко, но от шишето упорито го отказваше - само от лъжица Simple Smile, след това му хареса музиката в заведението и весело припяваше и той newsm68

Тарти ще търся и аз магазини ДМ.  Hug

И преди съм писала - кафе пия - еспресо - правя си по половин доза два пъти на ден. Пия го много дълго с оризово мляко. Не се отразява на малкия, въпреки лошия му дневен сън - пробвала съм и без кафе и положението е същото.

Бягам, че е време за игра 1swing

# 76
  • Стара Загора
Като пишете за плодовите пюрета се сещам, че на щерката ги добавях в кашата, защото отказваше да ги хапва между храненията  - колко е правилно незнам, но така ги ядеше, пък и кашата добиваше по-добър вкус според мен  Wink Сега синковеца ще го видим Laughing

# 77
Tattit, спазваш ли правилото 30-40 мин. преди и 5-10 мин. след хомеопатичното лекарство да не даваш нищо, нито вода, нито кърма?!

edna ot nas, и аз съм на твоето мнение за стимулирането Grinning

# 78
Rosi79,olemale  ,а не мирише ли матрака?

Нашия като го взехме не миришеше.Но като се стана горещо взе да мирише.Като махнах облицовката да я пера,видях че матрака лепне. Close И малката киха от няколко дни.Не знам дали не е от това ,че матрака се размириса...или е съвпадение нещо... newsm78

За стимулирането не разбрах точно въпроса.Как да ги стимулираме?

И на мен кърмата ми намаля от време на време,но след ден-два се възстановява.

Щях да пиша,че малката вече проявява характер.Онзи ден награби един пакет носни кърпички и веднага в устата разбира се.Но надписа нещо се размаза и аз и ги взех.Естествено не грубо,а внимателно.Тя се разрева.Дадох и една играчка-дрънкалка,ноооо не мина номера.Ревеше,ама на инат бе.Обърнах на обратно опаковката да не лапа мастилото и ги дадох.Е млъкна.Това ако не е характер,здраве му кажи.

# 79
За кашите щях да пиша - моите и двамата са дебелички, но не съм и не мисля да ги ограничавам/ощетявам от към каши. Давам си препоръчителните дози и това е Grinning

Аз за сега давам по 30-тина грама твърда храна и мисля поне до 7-ми месец да не замествам млечно хранене Peace

minan, много неприятно, че трябва да се връщаш на работа Confused

# 80
Тани, и ние сме с такъв матрак, но не е имало проблем - по-скоро в началото имаше миризма, но го проветрявахме 1 месец преди да родя и изчезна, сега в жегите нищо не му се е случило, а у нас е адски топло. Това, което забелязах обаче тези дни е, че леко се е вдлъбнал там, където му е главичката на Камен, ама то голям човек, голяма глава  ooooh!
Относно стимулирането - означава най-различни неща - зависи какво стимулираш - като се започне от това да се говори на бебето, да му се обясняват нещата, да му се четат книжки, да му се пуска музика, да му се пее, който може да свири на инструмент, да му се показват разнообразни картини, да му се сменят играчките, да са шарени, различни, от различни материи, да му се показват и обикновени предмети от бита, да му се дават да ги пипа и изучава като цветове, текстура, форма, всичко... да се държи бебето на подходящо за движения място (например ако е цял ден сгушено в шезлонг няма как да очакваш, че ще започне да се обръща, лази и т.н. рано) + това на въпросното място да е обградено пак от интересни предмети и играчки в подходяща форма за хващане, достатъчно големи, за да ги вижда като завърти глава и да го стимулират да "отива" към тях по какъвто подходящ начин си намери... Масажи, гимнастика също са към стимулите... Ако има желание да се изправя до седнало положение да му се помага, да се държи изправено, за да стъпва на крачета... Има хиляди начини, всяко едно общуване с бебето е вид стимулация и разбира се 2 еднакво стимулирани бебета никога няма да се развият еднакво, но всяко ще разгърне пълния си потенциал и ще постигне много в областта, която му е най-силна...
Аз сега как го казах все едно съм някаква дейна майка, която по цял ден стимулира, а не е така, не винаги ми се занимава, вече съм казвала и че никак не съм по масажите, понеже и Камен не ги харесва... но когато каквото мога правя - само гледам да не е насила - да доставя удоволствие и на двама ни, това според мен е най-важното  Peace
Благодаря много за отговорите за къменето - наистина малко съм пренебрегнала май тези дни течностите, отивам да се поправям  Mr. Green
А, сетих се и още нещо да питам - някой спомена, че в елдата има желязо и ако това е целта, може да се дава вместо месо - а какво му е лошото всъщност на ранното даване на месо, че досега каквото съм прочела, нищо лощо не виждам ?  newsm78 Много ще съм благодарна на различни мнения, защото принципно вътрешното ми усещане е да не чакам дълго за въвеждане на месо, защото голям мъж си отглеждам и мисля, че има нужда от месо (за справка - в събота беше 8500гр/69см)

# 81
Месото се въвежда около 1 месец след началото на захранването (според европейските схеми) или около 2 месеца след това (според американските схеми). Чувала съм даже версията, че според някои нови изследвания и педиатрични школи  Crazy Tired ooooh! би следвало да се въседе веднага след зеленчуците.

# 82
Привет и от нас!
Една от нас, ако в това се изразява стимулирането аз ги правя всичките тези неща, избягвам само изправянето на крачета, въпреки че на нея много й харесва, иска да подскача и да пристъпя, но мен ме е страх за крачетата и гръбчето.
Аз захраних преди около две седмици. Започнах с безмлечна каша от елда, после оризова и в момента съм на морковче домашно. Искам да благодаря на Мишона за рецептата за домашно приготвени зеленчуци, днес така направих морковчето със зрънце морска сол и капчици зехтин и много го хареса. А вчера го правих само с водичка и разредих с АМ, е пак яде, но по не й хареса. И май ще харесва повече "човешките манджи", а не бебешките - купено пюре от ябълки отказа категорично и го изядох аз. В тази връзка да питам бурканчета за консервиране от къде мога да купя, че нямам от пюренца, като не съм купувала? Иначе от заместване на хранене сме много далеч, хареса й всичко което й предложих (без пюрето от ябълка), яде го с голям ентусиазъм в началото, но после й омръзва и си иска шишето.
За къпането, ние от няколко дни слагаме коритцето във ваната, обливаме я с подвижния душ и така много се кефи.
Залъгалка и Стефани отказа категорично преди няколко месеца, не че й преди й е била фенка, но успях да я науча да ползва една малка чесалка за зъби вместо ръцете.
За режима на хранене, Стефани яде по 5 пъти на ден от най-малко два месеца, тя си го направи този режим, но часовете всеки път са различни. Аз й давам да яде, когато е гладна.
Вода и тя беше отказала, ама съвсем точно като беше болна и на антибиотици и аз бях изпаднала в паника, защото една сутрин 8 часа нямаше мокър памперс. Трудно я залъгвах като слагах по съвсем малко чайче на Хип успокоително във водичката, много по-малко от описаните на кутийката дози. Сега пак си пропи, малко ама памперсите са мокри редовно и не я насилвам за повече и без това яде много малко твърда храна.
Чао засега, че ме викат.

# 83
  • Mediterraneo
Като пишете за плодовите пюрета се сещам, че на щерката ги добавях в кашата, ...
Засега моите намерения са точно така да въвеждам плодовите пюрета, ама ще видим  Simple Smile

Чувала съм даже версията, че според някои нови изследвания и педиатрични школи  Crazy Tired ooooh! би следвало да се въседе веднага след зеленчуците.

На мен точно това ми се струва съвсем логично. Плодовите пюрета да са последни, предвид факта, че много бебета, усетили вкуса на сладките плодови пюрета, се инатят на зеленчуковите, респективно на месните пюрета.

# 84
Здрасти, хора!
Първо да благодаря на Wichy за стиснатия палец и подкрепата! Heart Eyes Сутринта в 8 ч. ми взеха кръв за изследване на кортизол, инсулин и С-пептид. Имам висока кръвна захар, леко над нормата всъщност. Ще ми изследват и калция после. Ходих на зъболекар - два нови кариеса от три месеца насам. Ходете и вие на зъболекар, че е ужасно с това кърмене и загуба на електролити и калций. Резултатите ще са ми готови в петък. Ще е ОК, сигурна съм.

Много се радвам, че съм ви полезна, момичета, с рецептите и едновременно се извинявам на тези от вас, на които досаждам!

За съхранението без стерилизация - варените зеленчуци в собствен сос, в който е добавено едно-две зрънца морска сол могат да траят в добре изолирана с найлоново фолио тенджерка или пластмасова кутийка до 4 дни в хладилник на 6-7 градуса. Кърмата или АМ се добавят преди консумация, след затопляне. Плодовете, които са обработени термично също траят два-три дни, обаче губят от вкуса си, за това е по-добре пюрето да се предлага веднага след намачкване.

Бурканчета за стерилизиране ползвам от разнообразни майонези, горчици /стъклените/, туршии, разбира се като предварително проверявам винтът дали е ОК. Другият вариант е да се уговорите с някоя мама, която ползва купешки и да й давате по 10 ст. за бурканче, докато съберете десет.

За стимулирането съм, обаче не на всяка цена! Детето си има граници на готовност и те трябва да бъдат уважавани.

Прополките намаляват кърмата заради прополиса! Аз сама стигнах до този извод през зимата като бях болна два-три пъти.

Плодовите пюрета се въвеждат след зърнените храни /елда, ориз, овесени ядки/, за да могат да се съчетаят с менюто като хранителен състав например: ориз с медена круша, овесени ядки с кайсия, ябълка или череша с елда и т.н. После могат да се прибавят сухари или обикновени бисквите без глутен за сгъстяване. Едва тогава може да се замести хранене с плодово пюре., т.е. около 10-11 месеца. Имайте предвид, че плодовете са най-добри при ядене с пръсти - идеални са за следобедна закуска, ако прибавите бисквити или сухар към пюрето или нарязания плод.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 14:06 от Мишона

# 85
Здравейте и от нас, мами и бебчовци Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Честита нова темичка, само хубави новини в нея  bouquet
И при нас заваля, та днес май ще сме вкъщи, ще си се търкаляме и мързелуваме, пък и много за гладене имам Crazy
Днес мисля да захраня  Вики с оризова каша, та ще пропуснем зеленчуковото пюре Heart Eyes
От зеленчуците мисля, че писах, извинявам се за повторението, въвела съм картоф, морков, тиква и тиквичка, та в тази връзка купих едно зеленчуково пюре на Бебивита, но погледнах, че има и грах, мислите ли, че мога да дам от него, а относно заместването на хранене, не съм заместила, давам едно малко пюренце Хип или Гербер от 125гр и после давам и мляко Heart Eyes
Лета, както Роси, ти е писала, проблема с отбиването през лятото се поражда от риска за развитие на стомашно- чревни разтройства, поне това и аз съм чула Peace
Татит, аз също мисля да въвеждам плодовите пюрета като ги добавям в кашата, мисля да стартирам след около две седмици, тъкмо да отидем и при нашите, че да имам на разположение домашни плодове Peace
Честно казано относно зеленчуците на пазара, както неведнъж сме писали, нещо не ми нрави да давам, затова предпочитам готовите пюрета, но отидем ли при нашите, ще се възползвам неминуемо от домашно произведените Peace
Хайде, да отивам да смятам пропорциите за кашата  chef

# 86
Катинче, да кофти е така с работата, но какво да се прави  Tired Примирих се и се старая да се настройвам положително и да се радвам на всеки момент с Жори  Heart Eyes Много ни се объркаха нещата в последно време, но се надявам да е за добро  Peace

# 87
Една от нас,благодаря за пояснението!Ето как стимулирам детето  Mr. Green Това разбира се е шега,но тя обожава да го прави.Даже от време на време поглежда монитора"да види "какво е сътворила и продължава... Laughing А наистина-пускам и детски песни и на английски,като пея с песента и играем.Кефи се.Гимнастиката също харесва-правят я с баща си.Когато и правя масаж броя до десет и тя се смее на глас.Въобще има от всичко по малко.Не го правя с цел.То става случайно.Ако нещо не и хареса за в момента,минаваме на следващото и така докато се успокои.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 16:20 от Тани`

# 88
  • Стара Загора
Моето дете е на път да ме подлуди  Crossing Arms Спи по 20-30 мин само, после е крив - ни в ръце, ни в количка в нищо не иска. А аз днес за капак и манджа готвя и десерт правя и всичко ми е наполовина готово  Mr. Green
Всички мъжки ли са такива капризи?  Rolling Eyes С Ивка все едно бебе нямах-ама така, едното ми се полага да е ревливо  Mr. Green
Оплаках се, сега отивам пак да люшкам baby_neutral

# 89
Здравейте.Искам да попитам някой от вас вземал ли е проба с урина, колко колектора да взема?Стефа все се чеше на едно и също място при всяка смяна на пелената и когато я къпем, зачервено е, на коремчето е, където е ластичето на памперса.Мажа го мястото с Бюбхен.Предполагам, че е от памперсите.Повече от тези Прима оранжевите, няма да купувам.Взех Пуфис.
Не ми приказвайте за зъболекар, че още бременна счупих преден зъб и чак сега го правя.Днес направо си видях ангелите от болка и два часа плюя кръв.
на 25 сме на ДК, ще видим колко е качила Стефа, последните две седмици не яде много, дано не сме подминали 9 кг, че това тегло е много за 6 месечно бебе.
И Стефа спи рядко, но тя е кротка, стои си в леглото и си играе, проблеми не ми прави.Проблемите са ми единствено, че се върти на повивалника, дори там се обръща по корем и направо не мога да я облека половин час.
Гледам, че давате цяло бурканче, че и мляко отгоре, браво.Аз давам по половин буркан, яде го без проблеми.но определено млякото си го обича повече.Вече съм захранила с плодове-банан, круша, кайсия.Днес взех ябълка и кайсия, така ще въведа и ябълка.За жалост зеленчуковите пюрета не са така вървежни откъм разнообразие и вземам само супите на гербер, моркови и тиква, друго не иска. Blush

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 16:41 от gitadam

Общи условия

Активация на акаунт