помощ за дохранване на 3 месечно бебе

• 6 091
  • 46
  •   1
Отговори
# 15
skrech, благодаря за видеото. Не съм я пробвала защото сега не искаше да спи, а и взе да я боли коремчето и да се сърди и трябваше да я вдигна! Със сигурност ще побваме компресия следващия път, когато сме сънени! Simple Smile
Вода, чаичета и всякакви други течности са табу при нас. Само на кърма сме! Водичка мислех да и давам, ако е много горещо, но... за сега сме без вода! Колко памперса пълни... на 2-3 часа и сменям памперса и е винаги пълен! През ноща за 6-7 часа става като камък тежко  Joy можем да го ползваме за бомба! Simple Smile Почти винаги, като я оставя да и \"подиша\" дупето пишка пак. Пишка по малко, но често! Не съм и сменяла памперс само с едно пишкане.. Мога да заключа, че на всеки час най-малко тя си пишка!  newsm78
Биберон си имаме за мое съжаление, но с него само се преспиваме! Преди беше все на ръце заради коликите и не можахме да избегнем употребата на биберона. Е, можеше да я слушам как плаче, но решихме да не я мъчим! Гледаме и да не я оставяме прекалено дълго с него и го махаме! Докато е будна и си играе няма бибеон!
За гърдите е винаги различно! Понякога ги усещам празни, друг път и след като суче са тежки! Понякога ми се образуват и бучки в гърдите, но все по-рядко се случва!
Ще пробвам методът с навлажнената ръка! Не съм се сещала, а беба много обича вода и обича да и се мият и очите! Предполагам, че това ще подейства!  Peace Не се бях сещала, но идеята е много добра! Ето, викат ме да се храним отново! Ще пиша пак, като имаме някакъв напредък или като изпробваме новите за нас техники! Simple Smile

--------
Моля, спазвайте правилата на форума и пишете на кирилица!

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:26 от Бу

# 16
Tink, може би си права! Но нали все ни карат да вярваме на докторите, а аз като неопитна майка какво друго да правя!  ThinkingНали гледам беба да не се мъчи, ама май ще те послушам! Simple Smile Малко е объркано какво казва лекарят, какво да правиш, кое е най-доброто... Този път тя дори не изяви желание да яде много. Сама се пускаше и се сурдеше... дали това е знак, че нямам достатъчно мляко? като си стисна гърдата и се появяват капчици, но не е да тече... само излиза малко мляко, което в никукув случаи не мога да изцедя за да я дохранвам с него.... Как мислиш? Дали е малко млякото? Но ако е малко млякото как успява да си пълни памперсите? Може би трябва да ходим по-често на лекар да се теглим...
 newsm78

----
Моля, пишете на кирилица!

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:27 от Бу

# 17
  • София
 Изникна нов факт  Grinning . Кърмите се почти на поискване. Кърменето на поискване е толкова често, колкото бебето иска. Както Тинк каза, бебешкото стомахче на децата, които се кърмят няма от какво да си почиват. При вашия случай с много слабо наддаване може би е добре да обмислиш вариант да преминете изцяло на поискване.

Относно едната или двете гърди, направила си своя избор и си права, че колкото по-често се изпразват гърдите, толкова повече мляко има. Важно е обаче втората гърда да се предлага след изпразването на първата заради задното мляко, за което вече си се информирала, поздравления за което  Simple Smile

Относно биберона, смяташ ли, че би сработило при вас да предлагаш гърда вместо биберон? Предполагам си попадала на статии  във форума, в които се обяснява, че гърдата не служи само за нахранване, но и за успокоение, за приспиване, за по-лесно понасяне на физически болки и т.н.

И да не вземеш, да се стреснеш, че те убеждавам да стоиш закачена за бебето 24 часа  Simple Smile . Съвсем нямам това в предвид. Детето може да си дреме на гърда, но ако не суче, това не се брои за хранене. Така че бих предложила съвсем ориентировъчен план, а ти би могла да ми кажеш дали нещо в него те смущава: Бебето иска да суче и ти предлагаш(също и преди да са минали 2 часа). Ако задремва на гърда, правиш опити да го събудиш. Като спре да суче активно, прилагаш компресия. Като спре да гълта мляко и след нея, отстраняваш бебето от гърда.  Може да го оригнеш, да го разбудиш, ако е заспало и да предложиш втората гърда. Там пак същото - ако задремва го разбуждаш, като спре да гълта мляко, прилагаш компресия. След това спокойно може да отстраниш бебето (освен ако то не е видимо недоволно. В противен случай пак повтаряш гърдите). И така, сега имаш свободно време за себе си. Дремането на гърда по никакъв начин не пречи на бебето, даже му е много приятно, но то не го храни, така, че не се чувствай длъжна всеки път да го държиш максимално време. Следващото хранене може да е скоро може и да не. Може да си сигурна, че бебето не е гладно, но е нервно или нещо го мъчи. Тогава също може да предложиш гърда. Хем успокоява, хем получава мляко бонус  Simple Smile

Очаквам да обсъдиш идеите ми и да видим дали някоя от тях ще проработи при вас.  Важно е да не забравяш, че ти си майката и имаш уникалната дарба да разбираш най-добре детето си, така че ти решаваш кое смяташ за добро и приложимо.

П.п. И по-малко мляко да е проблема, с по-често сукане обичайно се оправят нещата. А ти описваш едно доволно спокойно бебе, на което всичко му е наред, само килцата му куцат. Не е изключено и това да е нормално за твоето бебе, но все пак не вреди да опиташ някои методи за доставяне на по-гголямо количество мляко.

# 18
Благодаря ти за съветите, скреч!  :хуг:
Винаги я слагам на втората гърда, след като е \"приключила\" с първата. Simple Smile А и аз мислех този вариант да предлагам гурда вместо биберон, но него го използваме за приспиване, а понеже имаме колики и проблеми с оригването и за това не и предлагам гърдата! Преди така правих, бях и биберон за успокоение и шишенце с мляко! Simple Smile на мен не ми тежи да съм 24h с нея... даже ми е по-добре, като е \"закачена\" за мен, защото си е по-спокойна! Но за да не я боли стомахчето и за да не плаче, когато заспива минахме на биберон-залъгалка! За това сме така, иначе аз знам за всичките плюсове на кърменето и на това бебето да си е до мен! Simple Smile Просто избягваме всичко, което може да предизвиква колики (като поетия въздух при хранене)... newsm78.
В интерес на истината тя не иска да яде  по-често от 2 часа. Само сутрин е така, защото през ноща не се оригваме, а направо я слагам в леглото. И от коликите си се буди по-често! Но през деня, а и през нощта няма по-чести признаци на глад!
Аз имам един друг въпрос към теб! Вчера вечерта взе да ме боли едното зърно много силно. Чак не понасяше тениската, с която спя! Видях, че има запушен канал, но днес сутринта, когато беба съка до запушения канал излезе и едно червено петно, като разкървавено! Казвам като разкървавено, защото помислих, че е кръв, но след 10 минути покой изчезна само! Остана само болката, а да не казвам, когато беба започне да суче какво става... Имаш ли представа какво може да бъде това? Знам, че запушеният канал боли - и преди ми се е случвало! Но другият \"кръвоизлив\"... и още един въпрос имам..  :блуш: Беба повръща доста често... През деня става въпрос! След ядене повръща, после след като е минал 1 час или дори повече! Повръща както мляко, така и понякога повръща нещо като пресечено мляко.. Предполагам, че ме разбираш за какво говоря! Simple Smile  Четох в една книга, че едното е оригване (когато излиза мляко), а другото е повръщане (когато излиза пресеченото мляко). Докторката пишеше, че повръщането не е нормално!?!?!  newsm78 И че може да става въпрос за чревна инфекция или някакъв друг проблем! Ти как мислиш? Нормално ли е? Много ти благодаря, че ми отговаряш на въпросите и ме успокояваш. Трябвало е ти да станеш педиатър! Simple Smile Имаш си и подхода и знанията!   bouquet Приятен ден за сега!

---

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:28 от Бу

# 19
Забравих да спомена, че понякога връща само водичка..
 Thinking

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:29 от Бу

# 20
gerapet ще си позволя да ти отворя какво мисля аз, докато се включи skrech
Да уточня предварително, че нямам някакви лекарски познания, но ще си позволя да пиша относно повръщането на бебето, нормално е да връща по малко пресечено мляко след хранене, може да е при оригване или преобличане на бебето, изобщо при някакво разбълникване на коремчето, НО за да не е притеснително трабвя да е по - скоро като плюене, не на фонтан, бебето може после пак да иска да суче, да си набави недостига дет се вика, количеството на повърнатото да прави петно най - много с големина на човешка длан, по - голямо количество вече се брои за истинско повръщане, и може да е притеснително. Бебето иначе да изглежда спокойно, да не дава вид, че това повръщане - плюене му създава дисконфорт. Ако вашето повръщане отговаря на тези симптоми, тогава става въпрос за най - обикновено бебешко връщане на мляко, което е типично, обяснява се с недоразвития при бебетата стомашно - чревен тракт и горната клапа на стомаха, не държи стегнато и лесно пропуска храна нагоре към хранопровода. С възрастта на бебето това се израства и не е нищо тревожно.
Относно зачервяването, може пак да е симптом на запушено каналче, щом е изчезнало зачервяването, нещата са към оправяне, болката може да не отшуми веднага, но е хубаво да вземеш мерки за всеки случай - слагай бебето да суче на тая гърда по - често и първо на нея, цеди мляко, ако детето не иска да суче, пък усещаш напрегнатост, също можеш да вземеш горещ душ и да се масажираш под душа, за да се отпуши каналчето, помагаше и намачкано зелево листо, да изрежеш жилата в средата на листото и да го наложиш върху гърдата в сутиена. Също като слагаш бебето да суче - сменяй позите, за да може да изсуче млякото от всички каналчета в гърдата.
Следи се да не вдигнеш температура.
Ето статии за запушен канал на гърдата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1594
Друго, което се сещам, че може да е млечница, ако болката е в зърната, болезнени и зачервени са, обикновено тогава обаче има млечница и с устата на бебето - бели петънца като от каймак по вътрешната част на бузите и на езичето, но не се махат ако бутнеш с пръст. Тук има статия за млечницата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29217.0

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 11:35 от rosy_bosy

# 21
  • София
 Герапет, ние сме майки с по-богат опит, които осигуряваме подкрепа. Повечето от нас не са лекари.

Съгласна съм с Роси за повръщането на детето. За запушения канал, освен което е написала тя, може да взимаш лецитин 1200мг по 3-4 на ден. След като отмине проблема, намаляваш с по едно на 2-3 дена(демек профилактично още 1-2 седмици).
 Болката само в зърното и в проблемния канал ли е или е и дълбоко навътре по дължината на  каналите? Ако те болят дълбоко и другите канали, има вероятност да е млечница. Често кожата на зърното и ареолата става лъскава, може да има полепи, а може и не. Може да имаш и вагинално течение. Често се случва млечница да се появява след прием на антибиотици от теб или бебето.
 Забелязала ли си на върха на зърното да има някаква ципа или бяло топче, нещо като тапичка на някой от каналите? Ако забелязваш нещо подобно, възможно е да е блистер.

# 22
благодаря ти, rosy_bosy!
За повръщането знам, че е нормално, но тя повръща много често! Може би и това би било нормално, защото доколкото рабирам и знам бебетата връщат по-често храна при \"разклащане\" на стомахчето, моята принцеса е едно доста активно бебе и постоянно е в движение! Никукув покой - мята ръцете, краката, вдига краката, върти се... може и за това да не може да напълнеее!  Joy Мен ме претисняваше честото повръщане от гледна точка, че тя повръща и един час след храна например! Мислех, че до тогава храната вече си е поела пътя надолу... и за това се притеснявах, но явно няма за какво да се тревожа!   Simple Smile
По повод запушеното ми каналче всичко се разви много бързо! Следобяд ми се напълни и гърдата с бучки, взех си топъл душ , посукахме няколко пъти it тази страна по активно и сега съм като нова!  Grinning Явно съм имала късмет и нещата не са били толкова сериозни! Simple Smile Благодаря за цялата изчерпателна информация и за линковете, които си ми пратила!   bouquet

------
Спазвайте правилата на форума и пишете на кирилица!

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:32 от Бу

# 23
скреч, аз не съм и мислила, че сте лекари!  Simple Smile по-добри съвети давате.. може да се каже, че просто отделяте време за проблемите на другите и успокоявате неопитните майки, като мен! Докторите обикновенно бързат и нямат толкова време или желание! За това писах, че трябва да станеш педиатър. Или педиатрите трябва да вземат пример от теб!  Simple Smile
  bouquet

---

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:33 от Бу

# 24
Като начало опитай да увеличиш кърмата си, това става най-добре като оставиш бебето да суче поне 30 минути, редувай гърдите при всяко кърмене и изцеждай цялото количество кърма след като детето престане да суче. Измери теглото на детето преди и след кърменето за да видиш колко е изсукало, за 3 месеца около 130 мл, дай му с лъжичка изцеденото количество. Към храната за деня си добави 500мл мляко, едно яйце, 70 гр месо и сокове, нектари. Детето трябва да се прегледа от педиатър, възможно е да има и друга причина да не наддава добре.

# 25
Здравей отново gerapet ,
Абсолютно съм съгласна със съветите на г-жа karamesheva !
Това бяха нещата, които ни посъветва консултанта по млечно хранене в родилното, а тя е акушерка!
Намерих и брошурата, която тя ни даде- "Тайните на успешното кърмене", за да ти отговоря колко кърма за денонощие трябва да имаш, за да е достатъчна на беборана.
За времето от 6-та седмица до 6-я месец трябва да образуваш 700 до 800 мл. кърма дневно.
Разделено на 6 хранения / денонощие (през 3 часа), това прави 133 мл/ хранене. Тогава няма нужда от добавка.
Увеличаване на кърмата може да опиташ да постигнеш и с чая на Hipp- този на пликчета беше по-ефикасен при мен.
Освен това хапване и на умерено сладки неща в неголямо количество.
И достатъчно течности в жегите!
 Peace   bouquet

# 26
  • София
 Да установено е, че  при изключително кърмените бебета между първия и шестия месец приемът на мляко остава постоянен(въпреки че има вероятност да се увеличи за кратко през периодите на усилен растеж), като типичните граници на количеството прието мляко са 570-900мл. на денонощие.  Това количество обаче не е разпределено в равни интервали и равни количества,  за това контролното мерене след всяко хранене не е обективен показател дали детето се е нахранило или не.
  Обичайно кърмачката се нуждае от 500-800 калории в повече за ден(в сравнение с периода преди забременяването), като е добре това да е разнообразна храна с висока хранителна стойност(витамини, минерали...), каквато е и предложената, но далеч не е задължително да е точно тази.

Мармонт,  шест хранения на ден е много вероятно да не са достатъчни за бебе на 3 месеца, особено като се има предвид наддаването на бебето. Предполагам, в предложения режим е включена и една доста дълга нощна пауза, което не се отразява добре на лактацията. Търсенето определя предлагането.

# 27
Благодаря на всички ви за полезните съвети, отново!   Hug
карамешева, при нас 30минути на за хранене е направо невъзможно предизвикателство!...  Sad В началото сучеше по 30 минутки, макар и слабо, но сега дори и 15 минуки не мога да я задържа от едната страна! Или заспива, или недовощ или прост разглежда света и не суче, а само дърпа зърното като лукум!
Кърма не мога да изцедя след като е яла, а преди да яде също много малко успявам да изпомпя... Не знам дали е защото нямам мляко или по друга причина, но съм пробвала и продължавам да пробвам, но резултат няма.... или ако има е 30мл... и то преди хранене  Sad
Когато бяхме на контролен преглед доктора я прегледа и каза, че си е здраво бебе и остави на сестрата да я измери и претегли! Тогава не бях обърнала внимание на килограмите и но в къщи видях, че е наддала само 400гр и се притесних! Пак ще отидем, но не знам какво ще ни кажат там... за това и потърсих съвет във форум пълен с опитни майки минали по този път!
За храната и чайчетата знам и гледам да си ям здравословно, по повече в рамките на разумното разбира се и пия много вода! Чайчетата не ми помагат много.... или без тях би било много по-зле.... newsm78 аз продължавам да ги пия, като ги редувам! Имам четири различни вида, като два са на ХИПП на гранулите и този БИО Стиллтее, който е на пакетчета (за тях разбрах също във форумите тук).
Ако продължаваме така ще трябва да се дохранваме, но ще отидем и на лекар тази седмица да каже и доктора какво мисли! Отново се будим на 1.5-2 часа нощно време..., така че нощните ни кърмения не са намалели изобщо (не знам колко пие нищем... защото бързо след като се е хванала за гърдата и заспива отново). Не знам каква е причината да се буди толкова често! Дали е гладна или я боли корем или пък и никнат вече зъбките (постоянно си хапе показалеца или цялата лява ръчичка).
Кантърче нямаме, но не мисля и да си вземам, защото само ще уплаша още повече! Поне доколкото съм чела повечето мами са против кантърчето.. смятат че това са допълнителни грижи и притеснения.
В най-лошия случаи ще се дохранваме, което не е чак толкова лошо! Да е здрава беба, другото ще се нареди! И без друго скоро ще направим 4 месеца и ще започнем да се захранваме може би! Исках да откараме само на кърма до 6-тия месец, но.... ще караме по друг план! Simple Smile
Ще пиша пак какво става! Благодаря на всички ви още веднъж!   bouquet

----

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:34 от Бу

# 28
Ходихме на доктор и той каза, че ще трябва да се дохранваме... Sad Проблемът, които си мисля, че може да изникне е следният: На много места съм чела, че бебетата много лесно привикват към по-лесното и после се отказват от гърдата! Аз не искам това да става и искам да продължим и с кърменето, но моето мляко много трудно излиза, както вече съм и писала и с помпичка ми е трудно да \"измъкна\" нещо! Знам за шишетата-биберони с по-малки дупки и ще си вземем такова, но все пак ще и е по-лесно да си пие от шишето и ако откаже да суче.... Какво да правя? Моля за съветите ви! Дано всичко е наред и да си продължим с кърменето, но се претиснявам че беба ще свикне на \"лесното\"!  newsm78 Благодаря ви!   bouquet

# 29
Здравей gerapet ,
Ние сме така от края на първия месец и по-точно бяхме, защото отдавна вече не ползваме биберон, но...все още се кърмим  Laughing.
По съвет на педиатъра и аз започнах да дохранвам с АМ (Милумил).
И да си призная в началото изобщо не се притеснявах ще се отбие ли бебето, защото за мен по-важно беше детето да расте и да бъде здраво! (Ние бяхме свалили грамове!).
От моя последващ опит ще споделя следното:
1. Физиологичен каучуков биберон (не анатомичен, ортодонтски)- да наподобява зърното (шишетата бяха обикновени стъклени на Чико).
2. Важно е да уточниш колко АМ ще добавяш към кърмата (ами аз успях няколко пъти да се самоизтезавам с помпата и да засека количеството).
3. Даването на вода вече е задължително!
4. АМ давах през 3 часа.
5. Продължавах да кърмя в началото на всяко "официално" хранене.
6. През времето между храненията и на поискване (не е преяждала  Laughing).
7. Кърмех и нощем- за всеобщо удобство я взех да спи при мен.
8. Кърмех и на разходка (ако поиска).
9. Кърмим се често легнали и дори заспива така.
Повярвай ми, че всяко бебе ще предпочете да гушка мама и нейното мляко пред това от шише, колкото и да е сладко и да тече лесно.
С течение на времето и твоята кърма ще започне да излиза по-лесно.
Около 6-я месец сучеше настървено, нищо че зъбките й никнеха без "ох" дори.
Захранване започнах в края на 5-я месец с плодово пюре (съвет на педиатъра).
Това е, което правех- нищо сложно (освен уточняване на дозата). Само малко упоритост е достатъчна.
Ако имаш други въпроси- можеш да ми пишеш и тук, и на лични. С удоволствие ще ти отговоря, ако знам отговора  Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт