помощ за дохранване на 3 месечно бебе

• 6 090
  • 46
  •   1
Отговори
Здравейте! Като начало искам да се извиня, че пиша на латиница!  Rolling Eyes
Въпросът ми към вас, мами е следният. Моята малка принцеса е наддала за един месец и двадесет дена едва 400 гр. Роди се 3, 840, а сега на три месеца и пет дена тежи 4.850гр. Според мен това не е нормално и ще трябва да се дохранваме. Предполагам, че кърмата ми не е достатъчно хранителна, защото тя си ака и си пишка нормално, просто много бавно наддава. Взех и сухо мляко БЕБА на Нестле (надявам се да е добро), но незнам кога да и го давам и по колко да и давам (все пак не искам да я отбивам). Някои казват, че е по-добре да се замени хранене, други казват да се дохранва след кърмене. Ние сме на повикване и в общи линии ядем доста често, защото ядем по малко. Даже още се будим през ноща по 3-4 пъти. ... Не искам да спирам да я кърмя! Пробвах да ям орехи и лук, за които съм чувала че сгъстяват кърмата, но напразно!  newsm78 Моля ви за съвет! Благодаря на всички предварително!
  bouquet

---
Моля, пишете на кирилица!

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:36 от Бу

# 1
  • Варна
Това за нехранителната кърма е мит не го мисли. Дано се включи бързо консултант
по кърмене, бебето наддава в долна граница доколкото мога да сметна на първо
четене. Съвета ми е не избързвай да дохранваш с адаптирано мляко, особенно,
ако няма признаци на глад  от страна на детето. Чудесно е ,че кърмиш на поискване.

# 2
Благодаря ти за бюрото \"включване\".   Hug Аз не бързам с дохранването, иска ми се до навършване на 6месечна възраст да сме само на майчино мляко и да избегнем шишето-иберон, но ме е страх за правилното развитие на беба. Може би се буди толкова често, защото е гладна... или няма сили да суче достатъчно за да поеме от \"задното\" мляко, което е калорично?  newsm78 и аз самата не знам, ще се помъчим още малко така, но ако не стане ще трябва да я дохранвам с риск да се отбие!  Cry Благодаря ти още веднъж!   bouquet
---
Моля, пишете на кирилица!

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:39 от Бу

# 3
gerapet няма начин да ти е нехранителна кърмата - няма такова животно  Hug Сигурна съм, че някоя от консултантките по кърменето ще се включи, но и най-вероятно преди да може да даде съвет ще зададе някои въпроси като - как точно протича кърменето, колко често, от двете гърди ли, по колко време суче, кърмите ли се нощно време и т.н. Ако искаш опиши по-подробно как протича кърменето, за да си спестиш време и като ти отговорят да дадът съвети направо...

# 4
Здравейте и от мен,
Бързам да ви успокоя, че дохранването не води до отбиване!
При нас се наложи да се дава и АМ, защото я мързеше да суче и не само, че не наддаде, а дори свали грамове.
Дохранвах след консултация с педиатъра. Обаче  Laughing- все още се кърмим! Отдавна е захранена според възрастта 1,5 г, но си суче и не мисли да спира.
При вас, както виждам бебето пълни достатъчно памперси и не проявява раздразнителност и безпокойство. Всяко от предположенията ви е възможно- говорете с педиатъра.
За да дохранвате трябва да измерите колко кърма "произвеждате" от хранене до хранене (ако кърмехте по график).
Става по 2 начина: 1. Като изцедите кърма (след като тя не е сукала 3 часа) и измерите обема й. Ако изобщо детето изчака толкова време.
2. С бебешко кантарче- претегля се гладно бебето. Кърми се и се тегли като спре да суче. (Преди са го правели педиатрите, като се отиде на консултация.) Но и това е при кърмене на интервали.
Темповете на наддаване са различни за всяко бебе.
При мен каката се роди малка и наддаваше бурно  Simple Smile.
Малката се роди по-голяма- сега е по-дълга, но по-лека от кака си на тази възраст.
Все пак наблюдаващия педиатър най-добре би преценил ситуацията и може би вида АМ .
Да се включи консултант по млечно хранене е чудесна идея!!! Ще следя темата.
Успех от мен и спокойно- нещата ще се изяснят скоро   bouquet

# 5
 Hug Благодаря ти за добрия съвет!  Peace Права си, че това е доста важно! Кърмим се доста различно! В момента се кърмим на около 2-3 часа. Беба има много колики (имах доста проблеми и съм чувала, че може кърмата ми да е \"кисела\" и да образува киселини...  newsm78) и спи доста неспокойно! Спи по 30 мин до един час и след като стане се храним, тя обикновенно заспива докато яде, аз я вдигам да се оригне (ако успее) и после бодърстваме. Понякога заспива, друг път пак ядем, ако номерът със заспиването не мине! Имаше период, преди около една седмица, когато беба спеше по 2-3 часа и беше доста спокойна. Даже нощно време се бъдеше само по един път! Аз много се зарадвах, реших, че мъките са минали, но уви сега е отново същото! и денем  и нощем на 2-3 часа. Обикновенно се буди, защото я боли корем, а не защото се е наспала....  Sad В общи линии ядем по различно време с различна продължителност. През деня гледам да я слагам и на двете гърди, когато вземе да суче слабо от едната и я прехвърлям на другата за да се поразбуди, а нощем яде само от едната докато заспи и я слагам обратно в леглото. Сумарно не яде повече от 20 минути през деня и 5-10minuti през ноща. Не ми е показвала, че е гладна, обикновенно ядем преди това, като се събуди. Муча се да я будя, докато суче, но не става! Като я вдигна да се оригне се субийда и после няма заспиване... поне сега не е постоянно на ръце, преди само това помагаше! Дано съм била изчерпателна! Ако имате по-конкретни въпроси съм насреща и благодаря за помоща ви!   bouquet
---
моля, пишете на кирилица!

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:40 от Бу

# 6
мърмонт, пробвах и да изцедя кърмата за да мога да видя колко мляко имам и за да стимулирам гърдите за още мляко. Изцедих много малко - 40мл, но беба беше яла преди час! А кантърче нямаме и по-добре, че с кантърчето щях да се побъркам сигурно!  :лол: Не знам по колко трябва да яде на хранене и по колко пъти трябва да яде, но за три месеца е наддала само 1кг, много е малко... пак ще говоря с педиатъра, но в интерес на истината имам повече доверие на опитните мами. А и вие сте по-отзивчиви, по-любезни и ми е по-приятен контакта с вас.  Heart Eyes Благодаря за което   bouquet А за вас много се радвам, че още се кърмите! Simple Smile Дано и при нас всичко се нареди и дори, и да се наложи да се дохранваме да не се отбие и да се научи на по-лесното! Simple Smile
---

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:41 от Бу

# 7
  • София
Привет, Герапет!

Както те заплашваха майките по-горе, ще се задават въпроси  Mr. Green . Детето е родено 3,840кг, но какво най-ниско тегло е стигнало след раждането(говоря за спада на тегло, който се получава при изчистването от поетата околоплодна течност)? От както е изписано от болницата детето как наддава по месеци? Често разлика в теглото на бебето може да се получи заради различните кантари(педиатърът ви винаги на един и същи кантар ли мери бебето), също се следи памперсът да е празен или поне не пълен, при всяко мерене, както и бебето да е максимално разсъблечено. Добре е, ако е възможно, по едно и също време на деня да се мери. Не знам приложимо ли е при вас, но при възможност да се мери и по едно и също време спрямо кърменето(демек винаги преди или винаги след кърмене).

Ако правилно съм разбрала, бебето го кърмиш на поискване, като това е през около 2-3 часа и предлагаш и двете гърди на всяко кърмене. Това е чудесно, но споменаваш, че бебето понякога тръгва да се унася и сменяш гърдите преди то да е изпило задното мляко от първата гърда. Може би ще ти бъде от полза да правиш компресия на гърдата. Тя се прилага когато бебето спре да суче активно(отваря уста-пауза-затваря уста). Така кърменето ориентировъчно би протекло по следния начин: предлагаш гърдата, бебето прави няколко засуквания на празен ход и после започва да суче активно. След като спре да суче по този начин, прилагаш компресия. Когато спре да суче и с компресията, сменяш гърдите, като преди да предложиш втората гърда може да оригнеш бебето. Ако е задрямало, може да се опиташ да го разбудиш с масажче на крачетата, ръчичките, разсъбличане на дрешките или смяна на памперса. След като спре да суче и от втората гърда, прилагаш компресия и на нея. Ако и след това бебето не изглежда сито, може да повториш гърдите, като отново го върнеш на първата(за да изсуче междувременно образувалото се мляко)  и после на втората гърда.

Допускаш ли, че е възможно позата на бебето да не е правилна, от там на него да не му е удобно и за това да не успява да изпие достатъчно мляко? Ето няколко пози за кърмене, за да прецениш: http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=403 . .Също като поставяш бебето на гърда, е добре зърното да сочи между горната устничка и нослето на бебето, за да може то да надигне леко нагоре и назад главичката си и да отвори по-добре устичка. Забелязала ли си бебето да има къса юздичка(когато плаче, върха на езика се придърпва назад и езикът става леко с формата на сърце). Възможно ли е да не може да изплези достатъчно езиче, за да суче лесно?

Изцеждането на кърмата, за да се убедиш колко поема детето, не е показател, защото сученето няма общо с пиенето от шише  и бебето не поема едно и също количество. Също изцеждането не е показател колко мляко има в гърдите ти, защото бебето суче по-ефективно от помпата. Контролното мерене след всяко хранене не е показател стига ли му млякото на бебето, защото то, както възрастните хора, има различен апетит в различното време на деня, както и в различните дни.

Понякога наистина се налага да се даде добавка от адаптирано мляко на детето(то за това е и създадено, за да помага при нужда), но кутията адапте може да бъде и голям капан. Това, че някои деца не са се отбили и дълго са били на смесено хранене и е поддържана лактация, това не е гаранция за всички бебета и майки. Адаптирано мляко се дава в краен случай, след доброто изпразване на двете гърди и при условие, че няма как да се даде изцедена майчина кърма или кърма от друга майка( и то временно, докато се разреши проблемът, който налага дохранване).

Виждам, че си от Габрово. Там има една майка, която е помощник за кърмене - deni k . Ако смяташ, че имаш нужда, може да се свържеш с нея, за да поговорите лично и евентуално да се види на място дали има някакъв проблем със сученето.

# 8
Привет и от мен, скреч!
Искренно ти благодаря за изчерпателният отговор и за помощта. Като начало да ти отговоря на въпросите, доколкото мога! Беба се роди 3, 840, след 4 дена когато напускахме болницата беше 3, 675гр. (бяха ме уплашили, че много тегло губи (почти беше минала 10% от теглото си) и и давах 3-4 пъти AM). След като се прибрах в къщи и отворих форумите, разбрах, че всичко е нормално и по-добре да се избегне даването на AM, докато е възможно! Продължихме само на майчино мляко и  на прегледа след един месец и десет дена е беше 4, 450гр, а следващия път след още 1 месец и 20 дена 4, 850гр. (тук беба беше на 3 месеца и 4 дена). Докторът ни е един и същ, както и кантърчето на което я мерихме! Винаги е била само по току що сменен памперс, все по обедно време.
За \"компресия\" не бях чела, ако трябва да буда откровенна. Ще пробвам, но методът с масажи и смяна на памперс не помагат в нашия случаи! Събужда се наистина, но като бъде поставена на гърдата отново заспива.... Има случаи в които не заспива, но като посуче малко и не е толкова гладна или и става скучно или всичко и става много интересно и започва да разглежда света около нея, като не се пуска от гърдата, а си я захапва и дърпа, и ме прави на разтегаем локум..   :цразъеъес: разбира се, тогава я махам.
Позите сме ги сменяли много пъти и сме си избрали такава, която да е удобна и на двете ни (може бе и е прекалено комфортно и за това заспива  :лол: ).  Езичето и е добре и си засмуква както трябва ( в началото ходихме на консултация по кърменето, защото имах много болезнени зърна и не бях сигурна дали правим всичко както трябва Simple Smile ). В общи линии на пръв поглед всичко с кърменето е наред, само че тя не иска да наддава. На ден ака по един път, но докторът ни каза, че това си е добре. Пишка доста често, така че явно поема достатъчно течност... вероятно не достига до задното мляко...  newsm78 Преди месец се кърмихме само от едната страна за да може да я изпразни хубаво и за да може другата малко да си почине и да се понапълни, но варианта с двете гърди ми се стори по-удачна в нашия случаи. Между другото моята принцеса никога не иска да се \"откачи\" доброволно от гърдата. Може да си стои там с часове и да си спи и от време на време да си суче...  :цразъеъес: само че мама не е биберон!   Laughing Е, разбира се всяко правило си има изключения и понякога ме пуска, но това пак не бих казала, че е доброволно. Това го прави, когато много я боли корема и се \"гърчи\".
За помпичките и кантарите четох във вашите форуми и за това знам, че помпата не е показател, а кантърчето може само да те плаши, ако го имаш в къщи! Simple Smile
Много ти благодаря за цялата тази информация и за отделеното време! Ще пробвам да правя компресия на гърдата и дано да можем да продължаваме само на кърма до 6-тя месец. Беба по принцип няма никакви признаци на глад. Ако не я болеше корема бих казала, че е доста спокойно и усмихнато бебе, просто се притеснявам, че наддава толкова малко! Може просто да е по-злояда и да не иска да яде, а това да и се отразява на организма по някакъв начин...  newsm78
Благодаря още веднъж! Хубав ден и всичко НАЙ!   bouquet
---

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:45 от Бу

# 9
gerapet от това, което чета май наистина бебето не може да стигне до задното мляко и това се отразява на надддаването му. Ти пишеш, че си опитала с кърменето от едната гърда, докато се изпразни, но после пак сте преминали на варианта - 2-те гърди на едно хранене. Защо ? Първия начин не даде ли резултат ?
По принцип това е начина да си сигурна, че бебето изсуква ефективно всичкото мляко от гърдата, компресията също му помага. В краен случай може да цедиш след кърмене и да даваш изцеденото мляко с лъжичка или биберон.
Чети тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=177530.0
Също мога да ти предложа да опиташ да не махаш бебето от гърдата, доколкото ти е възможно. Например в периодите на буен растеж на бебето, или когато никнат зъбки, аз правех следното: нагласям си няколко възглавници на спалнята, чиния с нещо за хапване, чаша сок, дистанционно, книга и вземам бебето да се гушка при мен, слагам го на гърда и си чета, гледам телевизия, спя  Blush в продължение на няколко часа, а то си спи, посуква, пак спи и т.н.
Супер си почиваме и двамата  Grinning
Ако ти е възможно прави отвреме навреме такива отпускащи дълги кърмения, викай някой да помага с домакинството или таткото да донесе готова храна, за да не готвиш, и готово  Peace

# 10
gerapet а бе мислех си - вие с таткото колко сте големи? Да не би просто бебче да си е дребничко и понеже се е родило доста тежичко сега да си спада просто в своята категория?

# 11
  • София
Привет!
Успя ли да приложиш компресия? Тя помага и при сънливи бебета. Ето видео. Клипчетата са за теглене:
 http://www.positivelybreastfeeding.ca/images/Videos/JNCompression.wmv
http://www.positivelybreastfeeding.ca/images/Videos/JNCompressio … bles,openeyes.wmv

Щом следиш пишкането, предполагам не даваш вода, чай, глюкоза. Колко са пълните напишкани памперси? Биберон-залъгалка даваш ли?
 Беше писала, че понякога, като видиш, че детето се унася, сменяш гърдите. Това често ли се случва? По принцип като махаш бебето от първата гърда, усещаш ли я празна?

За събуждането - освен масажи на ръцете, краката, гръбчето, може да масажираш като притискаш леко падинката между ключицата и вратлето. Може да минеш лицето на детето с влажна ръка. Тези неща може да ги прилагаш докато детето е на гърда, като видиш, че се унася, а не само при  смяна на гърдите.

Надявам се проблемът ви скоро да се реши или да се окаже грешка в меренето!

# 12
rosy_bosy, минахме на вторият вариант с двете гърди, защото като заспиваше на едната и аз я слагах да спи, а сега я будя и слагам на другата. Тя не пие по-малко от едната... или поне аз така смятам  newsm78. А това с дългите следобеди сме го правили преди, но докторът ни каза, че така не трябва да се прави и коремчето на бебето трябва да си \"почива\" и не трябва да яде на по-малко от 2 часа!!!  :тхинкинг: беба има колики и аз поради тази причина го слушам за да може по-малко да я боли коремчето, че никакви хапчета и капки не ни помогнаха! А за да яде по-пълноценно реших да и давам и от двете гърди... реших, че и повече мляко ще продуцират, ако се изпразват по-често (дали се изпразват е дъг въпрос).  Ако мислиш, че би помогнало да минем на варианта с едната гърда ще го направим.  Simple Smile 
---
моля, ползвайте кирилица!

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:57 от Бу

# 13
Tink, с таткото сме големи и двамата! Аз съм 168см, а той - 185см. Беба се роди 10 дена след датата си и може би за това беше толкова голяма, а и аз доста наедрях с нея - 20 кг качих! Но не е дребничка. Тя си расте дълга, само че е много тъничка и нейничка. Аз не искам и дебело бебе, но като видях тези 400гр и се уплаших! В рода ни само моята майка е нисичка.. освен беба да прилича на баба си... newsm78. Ще се мъчим още с кърмата и ще видим и докторът какво ще каже на следващата консултация!  Simple Smile  Благодаря за съветите и идеите на всички ви!
  Hug
---
моля, ползвайте кирилица!

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 07:58 от Бу

# 14
gerapet това с почивката на коремчето може да е вярно за бебетата хранени с тежкото за храносмилане адаптирано мляко, но не и за бебетата на кърма. При положение, че детето не наддава достатъчно, аз бих "забравила" за препоръките на доктора....

Общи условия

Активация на акаунт