какво става с майчинството ?

• 7 759
  • 64
  •   1
Отговори
# 45
Почти цялата бременност изкарах в болнични и винаги съм си следила по ЕГН и ПИК движението на болничните и  плащанията. Големи закъснения не е имало. Сега по същия начин действам с майчинството. Преди да пиша тук проверих – утре трябва да имам превод на майчинството за юни. Grinning
Момичета, извадете си ПИК и си проверявайте. Peace Не защитавам НОИ, но обикновено проблема е в работодателя. А тези проверки от познат, комшия и т.н., работещ в НОИ – малко махленски ми звучи, не че го изключвам напълно като вариант, но...

# 46
  • Mediterraneo
утре трябва да имам превод на майчинството за юни. Grinning

И аз  Grinning

# 47
  • София
Здравейте.Искам да ви попитам  кога точно се превежда първото майчинство след последния болничен?

# 48
Искам да попитам ,майчинството на конкретна дата ли се превежда?Например миналият месец на 10 юни ми преведоха парите за април и май, свързано ли е изплащането с внасянето на осигуровките от фирмата, където работя?Няколко пъти питам в НОИ,  първо казват, че ги изплащат парите между 7 и 10 число на месеца, друг път, че трябва първо да ми се внесат осигуровките.Всеки път си чакам парите по месец и половина и сега не знам, ще имам ли превод за юни или не?И за ваденето на този ПИК код плаща ли се нещо?Или само се купува молба по образец?

# 49
  • София
Даже и молба не се копува.Всичко е безплатно.Само отиваш в НОИ те ти дават една молбичка попълваш я и на момента ти дават ПИН кода.След 3 работни дни вече е активен и можеш да го ползваш.

# 50
 кога точно се превежда първото майчинство след последния болничен?

От средата на април ми тече майчинството. Първият превод, т.е. за втората половина на април получих в края на май. В началото на юни ( преди 5-то число ) получих за май, а утре трябва да имам за юни. Преводи се правят вторник и четвъртък.
В тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=505004.0
ще получиш професионален отговор. А на първа страница на всяка нова тема има линкове за различни справки.

# 51
  • София
 кога точно се превежда първото майчинство след последния болничен?

От средата на април ми тече майчинството. Първият превод, т.е. за втората половина на април получих в края на май. В началото на юни ( преди 5-то число ) получих за май, а утре трябва да имам за юни. Преводи се правят вторник и четвъртък.
В тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=505004.0
ще получиш професионален отговор. А на първа страница на всяка нова тема има линкове за различни справки.

Благодаря!

# 52
Даже и молба не се копува.Всичко е безплатно.Само отиваш в НОИ те ти дават една молбичка попълваш я и на момента ти дават ПИН кода.След 3 работни дни вече е активен и можеш да го ползваш.

Не е ПИН код, а Персонален Идентификационен Номер, и каква активация за бога ???  ooooh!

# 53
  • София

Не е ПИН код, а Персонален Идентификационен Номер, и каква активация за бога ???  ooooh!

Да уточним окончателно,че е ПИК- Персонален Индентификационен Код.Активен си е още в момента на даването  Peace

# 54
# 55
а може ли на прост език да ми обясните, от къде идват парите за майчинство до 410 дни и слд това и защо тези плащания са обвързани с бъдещи действия на работоателя ни...сиреч какво става ако той спре да плаща осигуровките ми докато съм в майчинство, аз няма ли да си полувам парите, натрупани уж от предишно мое осигуряване преди разжането.

# 56
От НОИ чакат да получат декларация 1 за майките от съответните работодатели, за да се потвърди, че те не са се върнали на работа, не са прехвърлили майчинството или нещо друго, изобщо в тяхната декларация е показано, че в съответния месец януари, майката е в майчинство /може да не е целия месец, може част от месеца да е тя, част от месеца друг член на семейството или детето да е почнало градина, ясла и т.н./. Изобщо това е информация, която е нужда за да потвърди на НОИ, че за този месец се дължи майчинство в пълен или частичен размер.
Никой не чака превод на осигуровки, няма такова нещо, чака се потвърждение за статуса на служителите чрез декларация 1 и потвърждение за начислени заплати и осигуровки чрез  декларация 6.
rosy_bosy го е казала много доре  Peace От НОИ все пак не могат да гадаят какво се случва с теб и твоя работодател ( много майки се връщат на работа, прехвърлят майчинството и т.н.) и за това се подава въпросната Декларация 1 .

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 11:31 от Star*Dust

# 57
Държавата гледа да си напълни гушата. Вече и от майките взима. Не ги е срам.

# 58
Имах проблем и аз. От НОИ ми направиха справка, според която не била подадена декларация1 за февруари, но за следващите месеци вече била подадена. Грешката не е в тях, а в НАП, където са ми изгубили данните за феврувари не веднъж, а 4 пъти, защото счетоводителката 4 пъти е ходила да подава едни и същи данни в НАП. Грешката обикновено е в тях, не в НОИ. Миналата година на моя приятелка се случи съвсем същото - данните й ги изгубват в НАП и после чакай си майчинството ако имаш време  Crazy

# 59
искам да попитам някой някога вдига ли ви проклетия телефон в НОИ??? направо ще полудея, звъня вече трета седмица и до сега само веднъж ме удостоиха с вдигане на слушалката  #Cussing out #2gunfire #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт