КАНАДСКА лятно-ваканционна тема - 42

• 32 482
  • 749
  •   1
Отговори
# 210
nikolova,бяхме в Канада 4 год и решихме да се върнем в България,за да се установим да си живеем тук,но след няколко месеца разбрахме,че тук нищо не се е променило та и по-зле става и така взехме решение обратно към Канада.Едно такова преместване коства много,но поне опитахме.Като гледам всички млади хора търсят начин да избягат от БГ и всеки ни се чудеше на акъла защо се връщаме вече и аз се убедих,че БГ ще се оправи след още мнооого години ако въобще това се случи някога.
Пожелавам успех на всички тръгнали по нашия път дано поне някой успее да остане в БГ защото тук скоро ще са само пенсионери и хора от малцинството!!!
Това е мое лично мнение не искам никой да се обижда или да го тълкува погрешно споделих го защото ме попитахте
успех на всички  Peace

# 211
Аз имам въпрос към фенките на Mega Bloks (мале и с рима го докарах Joy) Кажете ми моля имаше ли такси на разпродажбите? Моя бременен мозък не помни ooooh!

# 212
desie111, благодаря за отговора. Вие вече имате съвсем ясна представа какво представлява живота тук и там, но най-хубавото е, че имате избор. Очакваме ви на канадска земя  Hug

# 213
desie111, леко преместване. колкото до БГ на мен ми става много смешно когато някой каже че БГ няма да се оправи скоро или че ще минат много години преди това да стане. Хора разберете едно, България отдавна се е оправила и повече няма какво да се оправя. в БГ никога няма да стане като в Германия, Австрия, Щвейцария, Канада, Нова Зеландия и други добри за живеене държави. друг въпрос е, че състоянието в което е в момента БГ на нас не ни харесва, и с това надеждата че невъзможното може да стане възможно, и един ден разхождайки се из Ямбол да си мислим че се разхождаме из Женева Sad

# 214
  • Монреал
С тези 23 кг на човек не знам какво по-напред ще сложа в куфара  Rolling Eyes

Някои компании все още разрешават 2х23 - виж Суис Еър.

Пчеличка, май няма такси, ама не съм сигурна.  Rolling Eyes

# 215
  • Калгари, Канада
Галче, много сте сладки с малката.  Hug Мисля, че след като пътувате за Канада си е 23кг., но си провери за да не те объркам.

desie111 , благодаря ти за споделеното. Успех с местенето, дано бързо се установите тук.

Yanadark , зачитам мнението ти, но за мен "оправяне" не означава един град да заприлича на друг. В моя съзнателен живот обаче България не върви напред, а даже назад /колкото и отделни хора и организации да се мъчат да направят нещо/. А надеждата умира последна, и всеки има право на нея. Под "оправяне" хората имат предвид живота да стане по-добър, стандарта му да се покачи. А ако имаш предвид всички да се откажат от това да я "оправят" понеже вече си е "оправена", ми то по-добре всички да се изнесат от нея или доброволно да си се върнем под турско, руско или каквото и да е влияние, та белким някой друг се навие да ни оправи държавата.

# 216
mamamia, разбирам те напълно, но се съгласи с мен, че твоята надежда че БГ ще се оправи явно не е много силна, или е умряла,  иначе нямаше да напуснете БГ, ами щяхте да си седите в БГ. колкото до това всички да се изнесат от БГ няма да стане понеже има хора който им харесва това което е в БГ. казваш че в твоя съзнателен живот БГ върви назад в сравнение с какво? да не би в съзнателния живот на твоите родители да е било по-добре, или в съзнателния живот на баби и дядовци да е било по-добре? просто такава е урисията на БГ. както беше казал един виден Руски учен, след "Перестройката" на Горбачов когато всички там викнаха демокрация, "Хора не се заблуждавайте!!! в хилядолетната история на Русия никога не е имало демокрация и никога няма да има!!! Русия винаги ще бъде такава каквато я познаваме!!!" вземи за пример Берлин на 9 Май 1945, не е имало камък върху камък и разгледай стари снимки на София от същия период. Посети сега Берлин и София и ще разбереш какво имам предвид. Белия се ражда бял и умира бял, черния се ражда черен и умира черен, китаеца се ражда китаец и умира китаец. надявам се ме разбираш какво имах предвид, че БГ се е оправила и повече няма какво да се оправя.

# 217
  • Vaudreuil Canada
Пчеличке няма такси - окончателна цена е това, което е обявено. Или поне преди е било така (не знам ако плащаш с кредитна карта как е ние винаги носим кеш там).

# 218
... в БГ никога няма да стане като в Германия, Австрия, Щвейцария, Канада, ...

Каквото и да си говорим и Канада не е това, което беше преди 5-6 години. Аз лично смятам, че на по-зле отива даже. (независимо, че тука само гледат как да ти промият мозъка и да ти казват колко е хубаво). Поне за тукашната провинция мога да говоря. Като взема да чуя суперлативи за Канада ми става и малко смешно, защото напослеък пък започва все повече да ми заприлича на БГ в някои отношения... Какво искате да се оправи?!... всички хора от които зависи да се "оправи" са по чужбината плюещи колко БГ била зле. Останаха уморени пенсионери и престъпници. Много можем да се оплакваме, но никога нищо не се прави, а само чакаме някой да ни оправя. Да не би тука да се разчита на някой.... тука работите повече отколкото сте работили в БГ, плащате огромните данъци (затова и ви е подредено и зелено.... не е даденост). Всичко само докава, че ето можело българина да не мята боклуци по улицата или през балкона, може да работи а не да чака, може да спазва правила и закони ...........

А БГ ще се промени единствено когато мисленето ни се промени, както и да възпитаме децата си в това. Държавата ни не е лоша, държавата ни не е грозна........... хората са проблема..... но когато сме отвъд граница много уважаваме правилата и подредбата, но когато сме си в БГ всичко се гледа под лупа, правим каквото си искаме и намираме махни.

Един път нечух да кажете, че и Канада има косури Simple Smile

# 219
Интересна дискусия се е заформила тук. Аз се почудих дали имам право да се намесвам, тъй като познавам само едната страна на монетата. Но дори и аз, въпреки че живея в България и по-трудно мога да забележа промените в ежедневието, виждам увеличаващият се хаос. За мен това е най-големият проблем на държавата. И не виждам воля, честно казано, да се работи за намаляването му. Ако трябва този проблем да се разгледа по теми. Някои от тях ще са: улиците, пътното движение, неспазването на каквито и да е правила; престъпността, разкриваемостта и извиването на ръцете и демотивирането на малкото останали съвестни полицаи; липса на каквото и да е съдействане, субсидиране на спорт за правилно развитие на младежта и т.н. И тези неща се забелязват дори и ако имаш "долу-горе уреден начин на живот" (постоянна работа, добра заплата, липса на заеми и т. н.) А за хората, които не получават заплатите си или само мислят как да си купят хляб и да платят сметките и заемите си не знам... Sad

От другата страна съм сигурна, че не може да има страна без недостатъци и дори ще се радвам да споделите тези, които вие виждате в Канада Peace

# 220
Да, да, наистина интересна дискусия!
denzul, мисля, че всеки намира и тук кусурите, но сравнено с българските са просто нищо.Когато дойдох в Монреал не се влюбих в този град, толкова сив и грозен ми се видя, с някакви мизерни магазинчета, еднотипни сгради.Доста време ми отне да свикна с гледката, а и до днес не съм фен на местната архитектура.Но като виждаш, че има ред и правила, хората са спокойни, на всякъде те обслужват любезно, ценят  децата, дават шанс на имигрантите и т.н., списъка е дълъг, не си заслужава да се вторачваме  в недостаъците.Недостатъци има и в Европа.А колкото до България, много е жалко такава красива страна, с прекрасен климат, велика история да не може да се развива както трябва.Причините за това са много, страната дълги години е била задушавана от комунизма, след това криовразбраната демокрация...Може би трябва да се работи в посока мислене, култура, ценности, за да има резултати след няколко години, но това също ще бъде труден процес, а и трябва желание да има.

А сега малко в страни от темата, но не мога да не спомена вчерашната невероятна 10-та поредна победа на Петър Стойчев-голям българин, най-добрият плувец!За втори път отиваме да гледаме състезанието, невероятно изживяване!Жалко, че нямаше повече българи, но и тези, които присъствахме викахме достатъчно.Иначе понамръзнахме тази година, но да чуеш българският химн на канадска земя си заслужаваше!А, и в новините попаднахме, снощи случайно в репортажа на Радио-Канада се познахме Grinning

# 221
Mинали сmе на сериозни теmи виждаm... Peace
Отдавна не бяхmе оправяли родината (?), която и да е тя. Незнаm за вас, но ние в първите си mесеци на канадска зеmя на mаса постоянно бистрехmе политиката и оправяхmе България, после критикувахmе Канадата, после социалните облаги на някои и високите данъци на други  Mr. Green Mr. Green, сега просто се чудиm къде да отидеm в края на седmицата, но горните теmи на разговор като че ли са поизчерпани...
Според mен, оправила се или не, скъпата mи Б-я никак не mи харесва в mного отношения (корупцията на полицаите, които би трабвало да са сиmвол на реда и законността и не саmо, връзкарство от най-долен тип при наmиране на работа, ниските заплати на учителите, безразборното застрояване и т.н., и т.н) и не съm съгласна, че не mоже да е по-добре, идея си няmаm обаче как ще стане това  newsm78, mоже би ако се следят и прилагат законите, които са и тези на ЕС.
За Канадата няmа проблеm да и се наmери някой и др. кусур като наприmер фактът, че цените на хр. стоки доста са поскъпнали за последните 5 години доста, лошите пътища на mеста и дребните буквички на контрактите, но аз специално от високите данъци не се оплакваm, дай боже все по-високи данъци да плащаmе  Laughing

# 222
  • Калгари, Канада
Я колко мнения се насъбрали.

mamamia, разбирам те напълно, но се съгласи с мен, че твоята надежда че БГ ще се оправи явно не е много силна, или е умряла,  иначе нямаше да напуснете БГ, ами щяхте да си седите в БГ.
За протокола да отбележа, аз не съм от избягалите, а съм дошла по случайност. Просто се влюбих, а на мъжът ми му предстоеше идване тук. Не знам дали щях да напусна, ако не се беше случило така /при мен връзката с родата на майка ми е много силна/. Дойдох тук с уговорката да останем само, ако ми хареса; мъжът ми беше с нагласата да живеем тук, а аз с нагласата за нов живот, където ме заведе мъжът ми /дори да е накрая на света/. Ако той беше пожелал да се върнем в България тогава, аз щях да съм щастлива. След няколко месеца обаче исках с цялата си душа не да се върна, а да пренеса цялата си рода тука – мечта, която няма да се сбъдне никога.

Да, замисли ме ти „има хора, на които им харесва”  - допускам, че има и такива. Повечето обаче са като в клетка и просто се примиряват.
Колкото до „демокрация”, това е само една дума, която всеки си талкува както иска.
От гледна точка на промяната, ако имаш в предвид, че всичко в България тече бавно и не се променя много, и от тази гледна точка тя си е „оправена” и ще си остане почти непроменена – то тогава те разбирам.

# 223
  • Калгари, Канада
А БГ ще се промени единствено когато мисленето ни се промени, както и да възпитаме децата си в това. Държавата ни не е лоша, държавата ни не е грозна........... хората са проблема..... но когато сме отвъд граница много уважаваме правилата и подредбата, но когато сме си в БГ всичко се гледа под лупа, правим каквото си искаме и намираме махни.

Аз бих ти завършила изречението така – пак си правим каквото си знаем или Бай Ганьо става гражданин, когато е извън родината и спазва правила, работи като вол и т.н., но в родината пак си е стария Бай Ганьо. А аз за разлика от теб обвинявам държавата, правилата и т.н., щото се скача според тоягата. Ако има наказания ще има и спазване. Но в България всичко се пише на лист, закони и т.н., но никой не го е еня, никой не спазва нищо и всеки си талкува както иска нещата /за едни се спазва, за други се заобикаля закона/.

Един път нечух да кажете, че и Канада има косури Simple Smile
Е, как не си чула, ми здравеопазването, ми това, че децата обядват на пода на физкултурните салони, кусури да искаш. Wink

А това, дето канадците се хвалят и се гордеят с канадското си потекло, и така учат децата в училище. И на мен ми е смешно, но пак смятам, че е по-добре така отколкото да не им пука. Не знам какво стана със стихотворението „Аз съм българче” обаче нещо ме съмнява, че родителите в родината, карат децата си да го учат на изуст, освен ако не им е задължение от у-ще. Тук обаче всички канадски колеги на съпруга ми са с голямо самочувствие за това, че са канадци. И е естествено да се тръби, че държавата е хубава и всичко е ОК, а ако нещо не е, то се тръби че ще се оправи и че се работи по въпроса /и наистина се работи по въпроса, често се казва за срокове и т.н./.

Колкото до това, че става по зле в Канада, не бих твърдяла такова нещо. Все повече емигранти пристигат, трябват пътища, трябват у-ща, трябват болници, нормално е да не е подготвено всичко и системата да издиша при такъв наплив. Естествено къщите поскъпват, живота също, така е навсякъде. Важното за мен е да си запазиш спокойствието.

И за да се отклоня малко повече трябва да кажа, че канадците са като коне с капаци, забият се по един път и нищо друго не виждат, нямат мироглед, така ги учат в у-ще /много малка част от тях не са така/. Всеки си работи неговата работа и си върви по правата, ама това, че трябва да се работи в екип и където се спояват един с друг има разминаване иди го оправяй, често пъти една работа се върши/преправя по 100 пъти.

Друго - казали им да се ваксинират за грип- ваксинират се, като някакво стадо, уж свобода на мисленето, уж имат право на решения, но явно са научени да правят масово каквото им се каже.

А за здравеопазването - за мен това е най-голямия проблем и не виждам скоро да се разреши.

# 224
Пчеличке няма такси - окончателна цена е това, което е обявено. Или поне преди е било така (не знам ако плащаш с кредитна карта как е ние винаги носим кеш там).

За таксите няма разлика дали се плаща кеш или с кредитна карта. Аз като цяло не помнех дали има такси. Мерси за инфото Peace

То тъй като гледам едва ли ще родя до сряда, тъй че най-вероятно ще отбележа присъствие Flutter

Общи условия

Активация на акаунт