СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 41 641
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
Никакъв месец Март.След 1 Януари 2011 вече можеш да я записваш в ОДЗ само.Когато стане на 3 год.вече можеш да я записваш и в ЦДГ.Говоря от опит.Успех!

Досега приемът в ОДЗ и ЦДГ е бил през пролетта през системата. Януари доколкото знам, се чака на опашки само пред яслите.

# 466
"2/3 от българите против детските ясли
15:34  |  7 септември 2010 | Общество

Под 1 процент от българите смятат, че децата изобщо не трябва да ходят на детска градина

Социологическо проучване показва, че две трети от българите смятат, че е по-добре децата да тръгват на детска градина от 3-годишна възраст.

Това съобщи БТА, като се позова на национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 27 август и 1 септември сред 1000 души.

Хората от маргинализираните прослойки - нискообразовани, бедни и от етническите общности, обаче нямат нищо против децата им да постъпват в детско заведение колкото може по-рано. Според изследването под 1 процент от българите са на мнение, че децата у нас не трябва изобщо да посещават детска градина.

Заможните българи обаче смятат, че децата трябва да тръгват на градина от 4-годишна възраст или по-късно. Те предпочитат по-персонален подход на  отглеждане. Общо 83.9 на сто смятат, че децата трябва да тръгват на детска градина, преди да навършат 5 години, а според 95.1 на сто на 5 години детето им вече трябва да бъде в детска градина.

Хората искат гаранции, че държавата ще подпомага наистина социално слабите деца, а не децата на хора, които намират недостатъци в социалното законодателство, коментират от НЦИОМ. Според тях се откроява и разбирането за нуждата от толериране на децата от многодетни семейства, чието хранене също трябва да се субсидира от държавата.

Въпреки критиките и претенциите към детската градина като институция у нас, тя все повече се утвърждава като необходимост за родителите и добра възможност за техните деца. В миналото остава схващането, че на детска градина ходят главно деца, които няма как да бъдат гледани вкъщи, коментират социолозите. Според 49 на сто от анкетираните основната функция на детската градина е тя да бъде благоприятна среда, в която да се откриват, насочват и развиват способностите на детето и да се изграждат уменията му за живота. "

Това беше за песимистите. Вариантът за оптимисти е във Вести: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3245551

Последна редакция: вт, 07 сеп 2010, 18:33 от himalomi

# 467
"2/3 от българите против детските ясли
15:34  |  7 септември 2010 | Общество

Хората от маргинализираните прослойки - нискообразовани, бедни и от етническите общности, обаче нямат нищо против децата им да постъпват в детско заведение колкото може по-рано.

Joy

Тази статия идва в много подходящ момент, в унисон с няколкото така актуални теми във форума Mr. Green. Новата мода в БГ Мама, след ЗА и ПРОТИВ естественото раждане, кърменето, хомеопатията, ЕБХ и тн, е защо "бедните" раждат деца - за да се мъчат и да ги захвърлят на невръстна възраст в ясла Whistling

# 468
Вижте на какво попаднах днес като се ровех в сайта на СОС:
http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f20301.pdf
...

Големи хора, а се държат като деца - уж има мораториум, ама всъщност няма. Сега да видим какво ще обяснят на потърпевшите.

Още днес смятам да пусна едно писмо чрез виртуалното деловодство. Въпреки че техните отговори са формални и неадекватни - напр. юли месец ми отговориха, че ще ремонтират освободеното крило на ОДЗ 30 и от септември то ще приема нови деца (това от Савина) - е познайте какво  Outta Joint Ремонта още дори не е започнал... Когато получих отговорса на мен би беше съвсем ясно, че ще стане така, но дали пък Савина е таила надежди или откровено е излъгала...

# 469
  • София
 Hug пак тук  Peace от другия месец ще съм по редовна в темата Mr. Green

# 470
Привет отново и от мен. Да попитам - знае ли някоя от вас дали се предвижда (и кога) преразглеждане на правилата? Мисля, че е крайно време за някои предимства да се въведат стриктни ограничения.
Повод ми е последно обявеното увеличение на местата. В любимото 8 ОДЗ например са пуснали 5 места за набор 2007. Супер, но защо ли ще стигнат точно колкото за дечицата с 9 и повече точки, които са се регистрирали... кое през юни, а кое даже вчера. Не искам да съм на мястото на "стандартните" 8-точковци, които преди лятната ваканция са били най-отгоре в списъка, а сега изведнъж са изместени от деца, чиито родители явно могат да си позволят да пропуснат цялата страстна кампания #Cussing out.

# 471
Вижте на какво попаднах днес като се ровех в сайта на СОС:
http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f20301.pdf
...
Големи хора, а се държат като деца - уж има мораториум, ама всъщност няма. Сега да видим какво ще обяснят на потърпевшите.
Още днес смятам да пусна едно писмо чрез виртуалното деловодство. Въпреки че техните отговори са формални и неадекватни - напр. юли месец ми отговориха, че ще ремонтират освободеното крило на ОДЗ 30 и от септември то ще приема нови деца (това от Савина) - е познайте какво  Outta Joint Ремонта още дори не е започнал... Когато получих отговорса на мен би беше съвсем ясно, че ще стане така, но дали пък Савина е таила надежди или откровено е излъгала...

Пусни и СС до някоя медия.   За да се постарят повечко във формалностите.  Mr. Green

Освен това искам пак да питам: откъде се появиха пак тия с по хилядата точки в Латинка, не ги ли изпоприеха всички вече за две години?
Цялото софийско поколение набор 2007 ли е социално слабо?

# 472
  • гр.София

Освен това,скоро ще разбереш, че е и хронично болно.
 Сериозен повод Общината да вземе някакви мерки.

# 473
Да де, болното просто го пропуснах.
Няма ли начин някой да изиска да се ревизират обстоятелствата около приема на всички класирани след пускането на системата деца?

# 474
Минзухар,
не си коректна!
Ето приетите в Латинка набор 2007 с повече от стандартните 8.1:
1.   Стела Нели Насева   10+   100715-10493310
2.   Димитър Димитров Чавдаров   10+   100903-12502043
3.   Кристиан Йорданов Велинов   9.1   100427-12154276
4.   Петя Евгениева Любенова   9.1   100601-11314263
5.   Борис Георгиев Беличев   9.0   100811-13081838
6.   Дарина Димитрова Влахова   9.0   100831-10554638
Като те чете човек  ще излезе, че от 28 места - 25 са с 10 точки и отгоре. На мен пък точно това ми направи впечатление, че няма много многоточковци.

# 475
Само дето изникнаха от нищото в последния момент. 
Могат ли вече приети деца пак да кандидитстват?

# 476
  • София
Само да Ви кажа, че хронично болните деца не се виждат в системата с повече точки.Те се класирват о комисията в РИО и принципно имат право да заемат само местата определени за деца със СОП, а те са не повече от 1 в група или ДГ.
Само дето изникнаха от нищото в последния момент. 
Могат ли вече приети деца пак да кандидитстват?
Да, могат.

# 477
Без да съм им адвокат и без дори да кандидатстваме в тази градина:
9.1 т. или 9 - най-вероятно идват от стандартните 8 т.+ 1т. за посещение на ДЯ. По номера можеш да видиш кога са си добавили кандидатурите - не са всички в последния момент, а и зависи кога са направили 6 м. посещение на ясла. От тогава могат да ползват точката.

# 478
  • гр.София
 Ариа, иронична съм.
 Групите са с по 35 деца. Т.е по 10 хронично болни в групите над бройката. Те нямат нищо общо с миналите през Работната група случаи (там виждаш около 50 молби само).
 Ако всичките  Winkса наистина болни-това е стряскаща статистика и недостига на ДГ е малък кахър.

# 479
[quote
Освен това искам пак да питам: откъде се появиха пак тия с по хилядата точки в Латинка, не ги ли изпоприеха всички вече за две години?
[/quote]

Аз си помислих, че новопоявилите се многоточковци са от 2008-ми набор, но когато проверих в регистъра, се оказа, че не е така. Повечето са си 2007-ми. Просто нямам думи, на ново ли кандидатстват тези деца   newsm78

Общи условия

Активация на акаунт