СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 41 674
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
  • София
*щурчо* направих консултация. Ще го водя на занимания в лог. център. Има малко изоставане, но не се съмнявам, че ще се оправи Simple Smile
Сравнявам двете си деца... щерката проговори с изречения на 1,7 г. При дребният няма никакви наченки.

Видях отпуснати свободни места при липса на кандидати. Защо се прави това? А не се прехвърлят тези места към някои от другите набори.

# 451
Става дума, че един следобед гледах свободните места, анализирах ги, така да се каже. Вечерта обаче след 19 часа са се кандидатирали няколко деца. Аз на другата сутрин виждам, че има свободни места за там, където са се кандидатирали те снощи. И аз се кандидатирам. Истината е, че НЕ знам точно в колко часа са пуснати местата, но това е наистина трудоемка работа, както казахте, нон-стоп да се следи.
Не съм кандидат за малките групи.

# 452
Не знам кой е измислил тази програма,но има толкова недоправени работи. Според мен,когато имат равен брой точки децата,трябва да се взима предвид адреса на който живеят,а не компютър да има дава номера. Ние живеем в Изток на ул.Ю.Гагарин.На същата улица има детска градина,в която исках да тръгнедетето ми.Не било писано обаче да стане,тък като деца от Младост,Дианабад,Слатина и др.райони заеха местата.Питам аз защо е тази система при условие,че тя ти създава проблеми,вместо да те улеснява.Господа управляващите да помислят с глата на раменете си,а не с другата глава и най-добре ще бъде да се върнат входящите номера,които се дават на ръка от директорите на ДГ.
PeaceМладост 1 е пьлен с хора от провинцията-нищо против ,но има едно недоразумение CrazyВ градините ми по 1-во желание -и до момента чакаме  JoyПриеха ни в по-далечна градина-добре,там сме по неволя.Не разбирам следното:Как хора с леки автомобили от-Кюстендил,Перник,В.Тьрново,Монтана,Враца и....нямам нерви вече,са ТОЧНО в моите ДГ?И тези хора с не Столични регистрации,как успяха да заемат местата? newsm78

# 453
Не знам кой е измислил тази програма,но има толкова недоправени работи. Според мен,когато имат равен брой точки децата,трябва да се взима предвид адреса на който живеят,а не компютър да има дава номера. Ние живеем в Изток на ул.Ю.Гагарин.На същата улица има детска градина,в която исках да тръгнедетето ми.Не било писано обаче да стане,тък като деца от Младост,Дианабад,Слатина и др.райони заеха местата.Питам аз защо е тази система при условие,че тя ти създава проблеми,вместо да те улеснява.Господа управляващите да помислят с глата на раменете си,а не с другата глава и най-добре ще бъде да се върнат входящите номера,които се дават на ръка от директорите на ДГ.
PeaceМладост 1 е пьлен с хора от провинцията-нищо против ,но има едно недоразумение CrazyВ градините ми по 1-во желание -и до момента чакаме  JoyПриеха ни в по-далечна градина-добре,там сме по неволя.Не разбирам следното:Как хора с леки автомобили от-Кюстендил,Перник,В.Тьрново,Монтана,Враца и....нямам нерви вече,са ТОЧНО в моите ДГ?И тези хора с не Столични регистрации,как успяха да заемат местата? newsm78
Докато правилата на системата позволяват с една жълта бланка за пет минути да си смениш адреса и да станеш софиянец, така ще да е. Това автоматично не променя обаче насочването на местните данъци на тези лица в софия, а те си плащат местен данък за колата с провинциална регистрация или провинциалния имот в съответната провинциална община.  Жалко, но факт.

# 454
  • София

А ти с какво си по-"добра" от другите живеещи на следващата успоредна или 2 номера по-далече на същата улица?  newsm78 ... Бъркала си бетона за основите ли?

Това ми се струва много грубо. Всички сме изнервени от недостига на места, но е признак на лошо възпитание да се нападаме взаимно. Не мисля, че майката, която критикуваш, е имала в предвид точен адрес, а просто адрес в съответния квартал. Аз също съм на мнение, че хората от прилежащите  квартали трябва да имат предимство за по-близките им детски градини. Ако живееш във Възраждане и работиш на съседната улица, как да си водиш детето в Младост? Това си е чиста проба загуба на време. А и на нерви. А фактът е, че майки на "многоточковци" все по-често избират детските градини по това дали са нови или не. И при положение, че живеят в Обеля, например, и работят в центъра, изобщо не им пречи да ги пуснат в Сердика и да ги оставят напът за офиса. Все пак новата Сарагоса не е за изпускане. Така че, аз съм с две ръце граничните групи да са с предимство за живеещите в квартала. Така определено ще е по-честно, въпречи, че явно това ще настъпи някои майки по малките пръсти.

# 455
  • Банкя
Веднъж "многоточковците" са проблем, веднъж искате приоритет в граничната група (обикновено с 8+т). newsm78
И как да е предимство кварталът, след като разделението е по райони... Thinking

Ако трябва да съм честна, изобщо не завиждам на многоточковците. Naughty
Не пожелавам на детето си да е сред тях (изключвам единствено К12 и К13). Peace

Не смятам, че системата в момента е перфектна, но е определено е по-добра от "бързите пръсти" или номерцата на директорите (тук корупцията е най-неконтролируема). Трябва да се преосмислят критерии - К4 например да е 1т, а не 3т., както и да важи за градината месторабота на родителя, а не навсякъде, сигурно и някои други. Grinning

И проблемът не е в нас, а в управата, и решението е в строителството на нови детски градини, а не в отдаването под наем на съществуващи. Peace

# 456
  • София
Честно казано, не мисля, че чак толкова прекаляваме с исканията. Нормално е да не ми се кара 30 мин в обратната посока, за да заведа детето на детска градина сутрин. А под "многоточковци" визирам най-вече близнаците, ясленчетата и децата на персонала. Останалите критерии и аз не си ги пожелавам и мисля, че за деца сираци и полусираци трябва да има много повече социални привилегии от едно място в детска градина.

А и не е нужно да се хващаме за всяка дума - мисля, че се разбира какво искам да кажа. Но след като за някои не е - искам хората, които живеят в кварталите, спадащи към съответния район да имат предимство за прилежащите детски градини пред хората от другите райони. Ако още има нещо неясно, пак ще дообясня.

Проблемът е, че твърде дълго се игнорираше фактът, че София расте с невероятни темпове. На никой не му дойде на ума, че за 100 нови блока няма нито детски градини, нито училища, нито канализация, нито ел. системата издържа вече. Дано успеят да нормализират нещата за догодина. Аз се радвам, че преминахме през класиранията и мога само да пожелая късмет на майките, на които те първа им предстои.

# 457
  • София
Olive, именно..

Допускам, без да съм 100% сигурна, че директорките успяват да намерят ( измислят) основание, което да представят на работните срещи ( пред комисията) където са много убедителни защо точно трябва да се приеме детето..
Майката дори може да не е разбрала как точно..

Най-вероятно са го изкарали хронично болно, както писа Дидиа това си е широко отворена порта...дали директорката го е изкарала такова или родителят никой не знае, но е ясно, че това си е легален начин да се заобиколи прием през системата.
Не мисля, че са го изкарали хронично болно детето - поне майката не е вадила никакви документи за болест.

# 458
  • София
Ау хайде пак същата тема.Ами и моята кола не е със софийска регистрация, защото не съм с чиста софийска кръв, но виждаш ли плащам си данъците на апартамента ми в София, работодателя ми плаща данъците ми в София, хна хазяина си все още му плащам в София и  хиляда други неща си плащам в София. Стига с тази тема.Това, че се мисли за изграждане на писта за формула 1 вместо за детска градини е проблем или, че кметицата обеща 21 детски градини, а има няма се отвориха 2. Проблем е, че е много лесно само да си стоите пред компютрите и да плюете онези селяни от провинцията(ау и аз съм от дълбоката провинция-Пловдив).Аз тази от провинцията ходих до Общината миналата година и пусках жалби за нереедностите в системата и бяха направени промени в нея.
Хайде стига с тази тема за провинция и София.
Да, съгласна съм, че системата с хронично болните трябва да се промени, но и това изцяло си зависи от директорките, защото моето дете в крайна сметка се възползва от истинското си хронично заболяване (за заинтересованите-хронична анемия)и директорката докато не видя всички изисквани епикризи, изследвания  и налични документи, както и от комисията не искаше и да чува да го приеме по този критерий. Но е факт , че в общината ми се изсмяха като разбраха, че не исках дълго време да използвам хроничното заболяване и се борихме на общо основание.Казаха ми " ама г-жо знаете ли колко деца с фалшиви документи са приети, а вие с истинските стоите и си чакате" !

Желая искрено успех на всички дечица, които не са класирани.И искрено се надявам, че ще бъдем малко по-организирани за другата кампания и ще кажем ей къде са ни 21-то детски градини, къде са отишли парите предвидени за тях!

# 459
В градините ми по 1-во желание -и до момента чакаме  JoyПриеха ни в по-далечна градина-добре,там сме по неволя.Не разбирам следното:Как хора с леки автомобили от-Кюстендил,Перник,В.Тьрново,Монтана,Враца и....нямам нерви вече,са ТОЧНО в моите ДГ?И тези хора с не Столични регистрации,как успяха да заемат местата? newsm78

Кои са тези далечни градини , че нас никъде не ни приемат и аз съм в Младост за това питам . С кола съм и няма да ми е проблем из Младост-ите да се разкарвам само да ни приемат  Tired

# 460
  • София
За набор 2009 имаше много малко места в Младост.Сега са класирани само деца с повече точки.Едва ли ще се обявят повече свободни там.Евентуално следете в Слънчево зайче, но там предпочетоха да пуснат местата за набор 2008.

# 461
В Слънчево зайче сме с 8.3 точки ,но нямат прием за набор 2009г. За сега баба и ще я гледа понеже ми се налага да се върна на работа, но после незнам .

# 462
  • Ловеч
Вижте на какво попаднах днес като се ровех в сайта на СОС:
http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f20301.pdf

Не знам къде е филиала и за какво се използва в момента, но си спомням, че имаше мораториум върху отдаването под наем, издаден именно от общината  newsm78 Може и да съм в грешка нещо...

Освен това попаднах и на друго - етаж от Училище 139 в Лозенец с 6 учебни помещения, 3 административни и сан. помещения с площ 563.88 кв.м се отдава под наем (за учебни цели) за 868 лева, без ДДС... От същото заседание на СОС.

Линка за заседанието:
http://www.sofiacouncil.bg/?page=sessions&id=233

Големи хора, а се държат като деца - уж има мораториум, ама всъщност няма. Сега да видим какво ще обяснят на потърпевшите.

# 463
Никакъв месец Март.След 1 Януари 2011 вече можеш да я записваш в ОДЗ само.Когато стане на 3 год.вече можеш да я записваш и в ЦДГ.Говоря от опит.Успех!

# 464
Как хора с леки автомобили от-Кюстендил,Перник,В.Тьрново,Монтана,Враца и....нямам нерви вече,са ТОЧНО в моите ДГ?И тези хора с не Столични регистрации,как успяха да заемат местата? newsm78
Подкрепям напълно казаното!
Нашата най-близка градина (която не посещаваме, разбира се) масово явление са регистрационните номера с индекс РК и КН.. То им е и по път..  ooooh! Бързат, бързат да си платят данъците в София и да си оставят детето в градината.. Това, че колата е РК е само за престиж!  Mr. Green
Ако продължавам, ще напиша нещо, което няма да се хареса никак на някои, но принципно аз МРАЗЯ днешна София, заради числеността, която придоби и с удоволствие бих се оттеглила в някое от родните места на новите "софиянци". Довела кака мъжлето и детето и покрай него взела и майка си, че да помага с отглеждането и възпитанието на лапето, а пък майката - баба след месец вика при себе си и сина си, щото тука е по-хубаво..  Close По истински квартален случай!

п.п. По темата: Искам да вметна, че вече е належащо изработването на ясни правила и критерии за местенето на детето от едно детско заведение в друго! Какъв е смисъла да се реди отново на опашка и да разчита на малкото си късметче!? Недоумявам!? #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт