СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 41 631
  • 747
  •   1
Отговори
# 435
Не знам кой е измислил тази програма,но има толкова недоправени работи. Според мен,когато имат равен брой точки децата,трябва да се взима предвид адреса на който живеят,а не компютър да има дава номера. Ние живеем в Изток на ул.Ю.Гагарин.На същата улица има детска градина,в която исках да тръгнедетето ми.Не било писано обаче да стане,тък като деца от Младост,Дианабад,Слатина и др.райони заеха местата.Питам аз защо е тази система при условие,че тя ти създава проблеми,вместо да те улеснява.Господа управляващите да помислят с глата на раменете си,а не с другата глава и най-добре ще бъде да се върнат входящите номера,които се дават на ръка от директорите на ДГ.

# 436
Не съм сигурна дали е задаван такъв въпрос и предварително се извинявам ако е, но ме интересува кога ще могат да се попълнят в системата желанията за ясла  деца за септември 2011 година?
Навършване на 10м.
An Mary, може би не бях ясна с въпроса ми, не става въпрос от колко месеца могат да приемат децата в ясла - знам, че по наредба е навършени 10 месеца. Въпросът ми е кога ще бъде възможно в системата ИСОДГ да се заявят желанията за детето - от септември или друга дата през тази година или от 1 януари 2011 година за набор 2011/2012?
Благодаря!

# 437
  • София
Tanya, обикновено кампаниите стартират през март. Значи за прием през септември 2011, ще можеш да кандидатстваш през март 2011.
Като гледам детето ти е набор 2010, значи тогава най-рано ще му отключат профила за кандидатстване.  Peace

# 438
Ника, благодаря !
Значи има време до март. Реших, че съм закъсняла, защото всички родители около мен са регистрирали децата си в системата едва ли не от взимането на ЕГН-то и се носят разни слухове за значимостта на поредните номера...
Успех на набор 2010/2011  Peace

# 439
  • София
Регистрирали са ги ако са набор 2009, за набор 2010 тази функция я няма в менюто, малкият ми син е роден през феувруари т.г.  Grinning
Най-важното относно датата е да се кандидатирате преди първото класиране - т.е. като стартира кампанията през март догодина, да си има детето профил и избрани градини.
В един момент, преди първото класиране, на абсолютно всички деца се уеднаквява датата /например 100423 - 23 април 2010/ и това дава равен старт на децата с равен брой точки.
След това първо уеднаквяване на датата, ако тепърва се кандидатирате ще получите реална дата и ще застанете на края на опашката в групата с еднакъв брой точки, защото сте с по-късна дата и шансовете ви за прием намаляват драстично.

# 440
Ника, много благодаря за разясняването  bouquet точно това исках да знам:-)

# 441

Didia , разбирам желанието ти да защитиш директорките на всяка цена, НО в случая СПОРЕД МЕН става дума, не за това, че директорката "изкарва" детето хронично болно, а че подсказва ( съветва) майката КАК точно може да заобиколи системата. При това положение, естествено, майката решава ДАЛИ да си "изкара" детето хронично болно с помощтта на педиатъра..
Опитвам се да кажа, че директорките и работещите в СО владеят до съвършенство всички вратички и прозорчета на системата и...съветват когото преценят.. Wink как да ги използват.
Те самите разбира се "нямат право да откажат"...
Чудя се...дали по този начин групите могат да стигнат до 35-40-50...деца?
До колко нямат право да откажат...
И..дали след тия наши постове няма да се окажат  50% от децата в София хронично болни... (само си разсъждавам ..)

И..винаги съм смятала, че най-ценното нещо е информацията.. По-ценно от парите, понеже с нейна помощ и те се печелят  Simple Smile

УСПЕХ на всички в класирането днес

Щурчо, мога да защитя САМО една директорка  Laughing защото познавам нея и работата и перфектно. Laughing До колко не могат да отказват директорките си има наредба и там е записано колко трябва да са децата със СОП и колко хронично болни.
                    Що се касае за "съветването" ще ти кажа ,че съветите се дават там където се определят бройките на СОП и ХБ.И обикновенно след съвета се отпуска и мястото  Mr. Green

Може ли да ми обясните още малко да си изясня ситуацията - кой напрактика участва в изкарването на детето хронично болно:
- педиатърката от която се взима образец №19 има ли някакъв пръст в тази работа?
- каква е тази комисия за експертна оценка? кой контролира тази комисия?

За "изкарването" отговорност си носи родителката .Тя има право да поиска от педито образеца и вероятно го правят хора,на които хич не им пука /поне не са суеверни/ от това как ще си уредят децата.Мога да те уверя,че много майки се страхуват да си набутат на децата фалшиви диагнози.
                    Комисията си е на СО-инспектората  и ако ти трябва повече инфо питай чичо Гугъл или намини през инспектората.

# 442
  • София
                    За "изкарването" отговорност си носи родителката .Тя има право да поиска от педито образеца и вероятно го правят хора,на които хич не им пука /поне не са суеверни/ от това как ще си уредят децата.Мога да те уверя,че много майки се страхуват да си набутат на децата фалшиви диагнози.
Точно това си мислех и аз. Явно, че вратички има. Но аз лично не мога зорлем и фиктивно да "разболея" детето си, даже и да е последната ми надежда.

Обсъждахме в една тема говореното при 2годишните. Моя син не говори и една майка ме попита защо не съм пробвала в логопедична градина. Първо мисля, че още е малък и второ не ми се иска да опирам до подобна инстанция.
Другата седмица ще водя сина ми на консултации и терапии в логопедичен център и се надявам проблемите бързо да се разрешат.

# 443
                    Комисията си е на СО-инспектората  и ако ти трябва повече инфо питай чичо Гугъл или намини през инспектората.
Ще се обадя да питам щом казваш че е инспектората.
Последно да те питам, колко са местата за хронично болни? в системата обявяват само места за СОП, тези за хронично болни не се ли обявяват (от по-предния ти пост разбирам че това са различни неща понеже само за СОП се иска ТЕЛК)?

# 444
Разгледах новото класиране и имам чувството, че някои хора са били уведомени за пускането на нови места малко преди самото пускане. Thinking
Проследих внимателно датите и часовете.
Това е още един начин по законен начин да приемеш свои хора, или бъркам? Rolling Eyes
Ние сме първа резерва на едното място, но от 2 деца едното да се откаже е доста невероятно, струва ми се. На десети ще ги търся да видя какво става.

# 445
  • гр.София
 Люлин,имаше подобни съмнения преди. Случваше се да видим новите свободни места едва при затварянето на системата за класиране -в петък вечер,когато не можеш да пренареждаш желания.  Но родителите постигнаха да се публикуват предварително (седмица предварително! )свободните места. Остава и всеки да следи внимателно ,къде се пуска по някое местенце,което си е хамалогия,но това е положението. И дори директорката да е пошушнала на конкретен родител,че ще пусне за събота свободно място,пак може някой достатъчно наблюдателен с повече точки и късмет да се нареди на същата опашка.
 Друг е въпросът,ако лично си видяла,че някъде е класирано дете, а мястото не е обявено в списъците за нови места от 30 август и 1 септ.( в секция Новини)

# 446
  • София
Не знам кой е измислил тази програма,но има толкова недоправени работи. Според мен,когато имат равен брой точки децата,трябва да се взима предвид адреса на който живеят,а не компютър да има дава номера. Ние живеем в Изток на ул.Ю.Гагарин.На същата улица има детска градина,в която исках да тръгнедетето ми.Не било писано обаче да стане,тък като деца от Младост,Дианабад,Слатина и др.райони заеха местата.Питам аз защо е тази система при условие,че тя ти създава проблеми,вместо да те улеснява.Господа управляващите да помислят с глата на раменете си,а не с другата глава и най-добре ще бъде да се върнат входящите номера,които се дават на ръка от директорите на ДГ.

А ти с какво си по-"добра" от другите живеещи на следващата успоредна или 2 номера по-далече на същата улица?  newsm78 ... Бъркала си бетона за основите ли?

# 447
AnMary, според мен,ако детенце на 2г казва прости думички като "мама","баба","тати","ам-ам","дай"..не е проблем,че не говори.
Проблем би било, ако не казва никакви думи- това би било сигнал,че детенце може би не чува добре(или никак)..
Все пак си направи консултация с логопед за своя успокоение..Познавам хора, проговорили на 4г на които сега не можеш да затвориш устите..
Все пак, общуването с деца помага.. Децата се чувстват по-уверени, като виждат, че други малки(катотях) вече умеят нещата, които им се струват трудни..

Didia , доколкото помня, децата със СОП трябва да са не повече от 1бр в група.При 2бр групатапо наредба НЕ БИ ТРЯБВАЛО да е от повече от 12 деца...или ЗАДЪЛЖИТЕЛНО би трябвало да има ресурсен учител..
Освен, ако наредбата не е променена (което не би ме изненадало), тя със сигурност не се спазва..
За броя на хронично болните не съм информирана..- допускам,че там няма горна граница, ако общия брой деца е 22-25, както е по норматив..
Понеже в НОРМАЛНИЯ случай групите са по 30+ деца ( въпреки приема на максимум 25 деца през системата), зададох въпроса..

Реално, според мен не е проблем децата по списък да са и 40.. (чувала съм многократно твоя аргумент за средномесечната посещаемост) Въпросът е.. колко е максимума? Знам едно ОДЗ със сигурност, в което през 2008г децата в яслена група са били над 42 по списък..( впредвид,че от две яслени групи за два различни набора , запълниха 3 градински за само единия набор + една яслена..за другия набор....)Повдигала съм въпроса в СО...Реакцията беше "Не е възможно"..,но..разбира се и за ЕСПА беше подобна първия път..

Разгледах новото класиране и имам чувството, че някои хора са били уведомени за пускането на нови места малко преди самото пускане. Thinking
Проследих внимателно датите и часовете.
Това е още един начин по законен начин да приемеш свои хора, или бъркам? Rolling Eyes

Имаше такива предположения..
Доколкото помня, беше обещано, да не се публикуват свободни места след затварянето на системата. Но..ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се проверяват списъците малко предизатваряне на системата..- всеки има право да се мести от опашка в опашка..А децата с много точки,имат шанс дори на опашки в които не са чакали досега...

УСПЕХ ..

Очаква се през октомври също да се появят свободни места (от децата, които са се записали, но не  са се явили..) не знам далисе отписват автоматично, или директорките имат право да ги отпишат (това би означавало,че имат право и да не ги отпишат..).
Дано се появят и местата от обещаните новооткриващи се ДГ...

# 448
Didia , доколкото помня, децата със СОП трябва да са не повече от 1бр в група.При 2бр групатапо наредба НЕ БИ ТРЯБВАЛО да е от повече от 12 деца...или ЗАДЪЛЖИТЕЛНО би трябвало да има ресурсен учител..
? Rolling Eyes
                   По наредба децата със СОП са ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по едно във всички групи /ако има кандидати ,разбира се/ и групата ДОРИ с една дете НЕ трябва да е повече от 12 деца. С РАЗПОРЕЖДАНЕ от СО-инспектората децата със СОП могат да бъдат до ТРИ в група.Това също е от наредбата.Факт е обаче ,че никой не се съобразява с тази наредба и аз съм имала 3 деца със СОП и 26 други в предишния си випуск.
                    Присъствието на ресурсен учител НЕ е задължително,А ПОЖЕЛАНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ.Никой по никакъв начин не може да принуди родител да си пусне документите за ресурсен учител.До колко обаче ресурсния е ефективен си е друг въпрос.Аз ,лично,не съм във възторг от него.Нито веднъж не е погледнал да види с какво и как се занимават децата в групата / плана за месеца/ за да работи индивидуално с нуждаещите се от него деца.При това 1-2 часа на седмица  Laughing си е направо нищо.Цялата тежест е на учителите в групата и на пом.възпитателя.Извеждането на детето за един-половин час от групата изобщо не му помага или поне аз не виждам с какво помага.При мен се наложи на ресурсния да присъства на заниманията и да подпомага децата при изпълнение на конкретни задачи и той.......напусна възмутен от настояването ми да стои този час-два на планираните занимания. Mr. Green

# 449
Шурчо къде са тези нооткриващи се детски градини?

Общи условия

Активация на акаунт