Отговори
# 525
Момичета някой правил ли е генетичен тест онкотайп или маммапринт и има ли смисъл предвид цените.

Аз възнамерявах да направя онкотайп, за да знам дали има смисъл да се подлагам на химиотерапия или не. Но опитен химиотерапевт, който е запознат с изследването, ми каза, че за да се получат максимално реалистични резултати от този тест е много важно как точно е обработен свежия материал в парафиновото блокче и изрази силно съмнение, че в БГ го правят както трябва. Аз също имам известни резерви, така че се отказах. Но сега пак почва да ме гризе дали за собствено спокойствие да не го направя все пак този тест. Свързах се и с компанията в Калифорния, която го прави - ако се изпрати директно, излиза по-евтино (българският посредник разбира се "товари" значително цената), но пък има формалности по самото изпращане. 

# 526
Здравей luck! Поздравлявам те за избора на ника. Нормално е да си объркана, аз от 6 г. съм с тази диагноза и на моменти психясвам Rolling Eyes. За схемата ХТ - операция - ХТ /май се нарича сандвич/, има момичета от форума при които е прилагана, но не се сещам кои са, имай малко търпение - ще се появят, отпускарски сезон е. Целта е да се намали размера на тумора и тогава да се оперира. За генетичните тестове не мога нищо да кажа. В общи линии май с нищо не ти бях полезна Embarassed, но имаш подкрепата на всички тук! Simple Smile
Постингът на luck ме наведе на следните размисли: възможно ли е от биопсия да се определят със сигурност ER+/PR+/HER2 или това са някакви ориентировъчни резултати. Според мен е по-скоро второто. В моя случай след локален рецидив /отварям една голяма скоба, за да не се ошашквате тук, че това се получи вследствие на грешни резултати и последвало грешно лечение/ в Онкодиспансера ми направиха биопсия, доц.Гаврилов ми направи в неговия кабинет втора - явно не им повярва на 100%. От тези биопсии заключението беше, че ТУформация е от първичния /премахнатия/ тумор. Започнаха се нови изследвания повторни и потретни и никъде не ми поискаха резултати от биопсии, а навсякъде искаха парафиновите блокчета и стъкълца с материала от операцията. Затова съм останала с впечатление, че от биопсия не може да се определи ХЕР-2, за рецепторите не съм сигурна. Дано не съм ви досадила с моите разсъждения, но ще се радвам да споделите  мнения по въпроса.

# 527
  • В царството на игрите:)
Наде, след като внимателно изчетох поста ти, съм склонна да се съглася с твоите разсъждения. Аз също мисля, че окончателните и най - реални резултати са след премахването на целия тумор.
Късметче, аз съм на 37 години и съм оперирана през миналия май . Не съм имала предоперативна химия, но наполовината от нас тук са имали със сигурност. Общо взето се прави, за да се намали големината на тумора и да се изчистят границите му. Как понесе първата химия?
Всички тук сме минали през това, което минаваш, но с кураж и с Божата помощ всичко се преодолява. Ще видиш! Hug

# 528
  • София
благодаря ,че се включихте-наистина е отпускарски сезона Simple Smile
Как може да не могат от биопсията да извадят читави резултати????Нали от ХЕР-а най-вече зависи състава на химиотерапията.Аз тук четох за тези тестове http://cancerinstitute.eu/bg/contacts. Със сигурност сте по-добре просветени и сигурно има и други места в БГ освен МА където се тества,или 100% в чужбина

# 529
  • София
Наде, след като внимателно изчетох поста ти, съм склонна да се съглася с твоите разсъждения. Аз също мисля, че окончателните и най - реални резултати са след премахването на целия тумор.
Късметче, аз съм на 37 години и съм оперирана през миналия май . Не съм имала предоперативна химия, но наполовината от нас тук са имали със сигурност. Общо взето се прави, за да се намали големината на тумора и да се изчистят границите му. Как понесе първата химия?
Всички тук сме минали през това, което минаваш, но с кураж и с Божата помощ всичко се преодолява. Ще видиш! Hug

Много ме беше страх! И то от бързината с която се разви всичко ,горе -долу за две седмици.Ето моята история:
На другата гърда имам обикновенна киста,която я следя от около 4год. два пъти са ми правили пункция.Ноември м.г имам мамография всичко е ОК,януари пак бях на ехограф нищо,май месец аз си напипах бучката-нямаше нищо общо с кистата и ме боцкаше,докторката предположи,че е нова киста и то възпалена ,пих антибиотик не мина и много бързо растеше.Вече и докторката се притесни и ми направи втора мамография на 12.07 пак нямаше данни за ТУ ядра,но на 14 ми направи и биопсия.На 19 беше готов резултата от биопсията и веднага на онко комисия,изследвания,снимки,рецептори и т.н и непрекъснато тичане и притеснение и на 28 химия.Доколкото имах време да чета за химиотерапиите пишеше страшни и тежки неща.Мисля обаче,че я понесох добре -само с три повръщания и два дена ми беше зле,малко повече ме дразнеха миризмите.КОСАТА още ми стои....а перуката си я купих още щом разбрах,че ще има химия.Стана много дълго извинете ме.

# 530
luck ,И аз четох доста за тези тестове преди. Но като един виден "Тома неверни" ще попитам ,кой аджеба ще ви даде 100% гаранция,че резултатът от теста ще е верен... Ами ако някой нещо,някъде си е пообъркал... Грешки стават не само в БГ... newsm78
Затова я си направи химията както си му е реда! Peace Че не е най-приятното преживяване ,не е,но има и далеч по-неприятни неща в този живот,така че... Peace
Не си пълни главата с неща,които са далеч от действителността...  Peace

# 531
ХЕР-а определя доколко е агресивен тумора. В една пат.лаборатория лекаря ми обясни ХЕР-2 изследването най-просто така: материалът се разглежда като някаква посявка, ако агресивните ракови клетки са по-малко от 50%, резултата е /+/  - т.е. оприцателен, ако преобладават над 50% ракови клетки, тогава е /+++/ - силно агресивен, ако клетките са 50:50 резултата е /++/, което е неубедителен и тогава се налага анализ по друг метод - КИШ или ФИШ.  Поради субективността на преценката на анализиращия се получават и грешки при изследването. Затова  luck, много правилно си разбрала защо момичетата тук изследват материала повторно и потретно в различни лаборатории, дори и в чужбина.
Резултатът от ХЕРа предопределя дали пациентката подлежи на лечение с Херцептин - ако е /+++/, но химиотерапията преди или след операцията си е стандартна, така че не се безпокой. ER+/PR+/ означават, че ще имаш хормонолечение, но то започва след приключване на всички ХТ и ЛТ. Така че споко, ще имаш време да направиш каквото трябва. Лабораториите за  референтно изследване са клиника по патология УМБАЛ „Александровска”-София, УМБАЛ «Св. Марина»-Bapнa u УМБАЛ «Г. Странски»-Плевен).
Голямо предимство е, че има интернет, можеш да се информираш, да попиташ запознати с проблемите. Желая ти успех в лечението! Simple Smile

# 532
  • София
Аз съм с предоперативна химиотерапия.
Целта е да се намали размера на ТУ формацията.
Опитаха се да съхранят гърдата, но за съжаление точно на годината направих рецидив.
И така, независимо от лечението, което проведох тогава и 13 годишната ремисия, ми се наложи отново да правя трета поред химиотерапия и лъчетерапии.
Но всеки случай е сам за себе си.
Не може да се определят от ИГЛЕНА биопсия читави резултати.
За химиотерапията Надя ти е обяснила подробно.

# 533
  • София
Наистина сте много отзивчиви БЛАГОДАРЯ!!!!! Тогава да питам за операцията-колко време след последната химиотерапия я правят и след това лъче и химио съчетани ли са или поотделно

# 534
Момичета имам питане.
Понеже много ме болят ставите особено сутрин преди да се раздвижа и  ми казаха че мога да мина на апарат за остеопорозата -ДЕКСА ,това добре ли е ? Април съм правила сцинтиграфия,
но тогава нищо не ми казаха за остеоп.
Благодаря предварително.  bouquet

# 535
  • София
Мооята я направиха веднага след като свърших химиотерапията. След това ми направиха и овариектомия и после химии и лъче. Поотделно. Първо химията, после лъчето.
Джес, как беше при теб, че имам амнезия  ooooh! Правиш ли химия сега, защото може и от това да те болят ставите.

# 536
Здравейте ,момичета!
С тези нови линкчета може да се объркваме ама ще свикнем.
Люк аз също съм с инвазивен дуктален карциномм Г-1 ст2
нямах предоперативна химия но това няма значение минах хим. и лъче Благодарение на всички момичета newsm20
Та думата ми е Как разбраха че,нямаш мети след като не си оперирана newsm78?
Дано не съм разбрала нещо грешно.ТУК са най-добрите и ОТЗИВЧИВИ ХОРА :ХУЛИ,МАРГИЧ,СИС щЕ забравя някой затова няма да изреждам
с една дума Всички.Това със забравянето е екстра от химиите така че,не се шашкай ако я получиш тази екстра.С Бога напред bowuu

# 537
Хули, след операцията имах 3 химиот. после 25лъче и отново 3 химиотетапии.Последната ми беше на 11 май.Досега не са ме болели ставите ,а сега сам като  на 80 год.  Rolling Eyes
 :Hug Hug Hug

# 538
  • София
Ако ми кажеш и какво ти вливат... Почти съм сигурна, че е от химията!

# 539
  • София
Лорън,така ми го разтълкуваха от епикризата-"злокачествено новообразувание в дясна млечна жлеза  cT2 cNx Мо/2кл.ст-2кл.гр."
Правена ми е Кор-биопсия,някаква нова, уж взима повече клетки ама ...
Вие като истински специалисти в областта помогнете ,какво значи това

Общи условия

Активация на акаунт