Хенапристрастени

• 94 277
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Хайде...Чакам с нетърпение снимки. Аз се опитах да Ви покажа моята коса. Но нещо не успявам да направя снимки. След поредната бърканица от касия, амла, шикакай и 1 лъж. къна...за около два часа, усещам косата си по-плътна.

# 106
Надявам се, че не досаждам с питане, защото знам, че на повечето ми въпроси вече е отговорено... само че аз най-накрая се снабдих с къна и е време да превърна теоритичните знания в практика.
Целта - червен цвят на косата.
Мисля да объркам къната с гореща вода, малко зехтин и оцет. Ще оставя сместта да престои 2 часа, а след това ще я нанеса и ще я изтърпя върху себе си още толкова. Правилно?

До сега боядисвах косата, отново в червен нюанс. Това твърде неблагоприятна основа за къната ли е?

# 107
Ако правилно си спомням къната не трябва да се смесва с масла (освен няколко капки от някакво етерично), защото пречи на оцветяването. Т.е. по-добре не слагай зехтина.
Ако искаш хубаво да пусне цвят, остави сместа да престои повече време, примерно от предната вечер. Иначе като време за стоене на косата 2 часа са добре.
Все пак се надявам да се включи някой по-компетентен, за да ти отговори  Simple Smile

# 108
Благодаря, Sellene, пропуснах зехтина по твоята препоръка Peace
Не можах да дочакам други мнения, към 23 часа ще се измия, много ми е любопитно... Blush

# 109
  • Sofia
Момичета, имам два въпроса:

за втори път се мия вече с амла, шикакай и сапунени ядки. Косата ми седи доста по-плътна и обемна, но е някак си стрихава в краищата. Чудех се дали да и слагам балсам или не бива?

Моята коса е светлокестенява, в момента с руси кичури. Как ще ми се отрази на цвета касията?

# 110
Може да и слагаш балсам; чименът също е опция.

За сърбежа: току-що попаднах на рецепта с половин чаша зехтин към 100 гр. къна (+ вода). За да е наситен цвета, добре е къната да престои 10-12 часа. Възможно е цветът да е по-различен, но пък помага при началния сърбеж, който обсъждахме по-рано - явно се получава при сух скалп, или по-точно къната спомага за изсушаването му.
Друг благотворен ефект има смесването на къна с лучена вода (вода, получена от глава лук, варен за 30 минути).
От тук.

# 111
Tari Tasartir, относно касията, на твоята коса няма да даде сериозна, видима цветова промяна, само лек златист отблясък. При това ще "поправи" евентуални щети по изрусените кичури и ще придаде допълнителен блясък. Ако я използваш за първи път, може да усетиш известна сухота, за да го избегнеш може да я смесиш с кисело или дори прясно мляко.

Във форумите на hennaforhair някои жени споделят, че са спрели да получават сърбежи, след като са преминали на сапуните за коса, вместо шампоан. Въпросните сапуни се наричат shampoo bars в www.mehandi.com и съм се настроила да пробвам такъв. Има такива в тези два български онлайн магазина:
http://www.zoya.bg/shop/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8.36
http://seifensieder.bg/catalog/hair_care
Продуктите от втория магазин адски ме привличат, но ще започна с по-скромен и класически вариант от зоя-бг, марсилски сапун със зехтин Simple Smile. Току що го поръчах, щом натрупам впечатления от ползване, ще споделя.

Последна редакция: чт, 08 юли 2010, 14:48 от dragon8

# 112
  • На края на вселената!
Аз си имам сърбеж, макар да не ползвам шампоан от 5 месеца, а от 2 месеца ползвам къна (след две къносвания в комбинация с касия имах сърбеж).

# 113
  • Sofia
dragon8,

аз мислех да сложа зехтин и мед тъкмо по тази причина, но може да опитам и с мляко. Peace

# 114
Томасе, според обясненията в сайтове и форуми, формулата на тези сапуни предвижда известна част от маслата, които съдържат, да не претърпява сапунификация, а да остава свободна, като осигурява грижа за кожата, тоест предпазва от изсушаване. Освен това целият глицерин, който се образува при сапунификацията, остава в състава на сапуна и се грижи за овлажняването на кожата. Ще видя как ще е на практика. От друга страна ти използваш хума за измиване, доколкото помня, като се добавят измиващите билки и къната, може би стават твърде много прахообразни субстанции по кожата. Има и такъв момент като чувствителност към нафтохинон (оцветяващото вещество в къната), но обичайно симптомите са повече, не само сърбеж, а и замайване, затруднения в дишането, и при това не се проявяват с времето, а от една апликация. Та в нашите случаи не вярвам да е алергична реакция, а по-скоро кожна чувствителност към механично дразнене и към състава на самото растение. При мен сърбежът не е по цялата глава, а на върха и в основата на косата отзад на тила. Освен това предполагам, повечето от нас измиват къната само с вода, но аз си установявам напоследък, че си чувствам скалпа по-спокоен, ако измия с мек шампоан. Сега ще пробвам и тези сапуни, цял живот експерименти Grinning.

Последна редакция: чт, 08 юли 2010, 15:41 от dragon8

# 115
dragon8,

аз мислех да сложа зехтин и мед тъкмо по тази причина, но може да опитам и с мляко. Peace
Няма лошо, те също са опции. Аз си имам предубеждение към участието в рецептите на зехтина и растителните масла въобще, когато целта е оцветяване, и понеже имаше питане за цветовия ефект на касията, предложих мляко.

# 116
  • На края на вселената!
dragon, да ползвам хума. Но я редувам с шикакай и сапунени ядки. Не ги смесвам с хумата. Аз често слагам масла със жълтък като маска преди измиването, но не смея да добавя в къната, която няма да измивам после шампоанозаместващо, защото ме е страх да не остане мазна косата. Понякога дори от маската не мога да измия добре зехтина. Та за склонната ми към омазняване коса ми се иска да е идеално чиста без допълнителни масла в края.
Дано ме разбра  Embarassed

# 117
Томасе, извини ме, не съм се изразила ясно. Нямах предвид, че смесваш хумата с шикакай и амла. Мисълта ми беше, че като цяло се ползват доста прахообразни продукти. Може това да няма нищо общо с реакцията на скалпа, но може и да допринася. Аз също съм ползвала хума няколко месеца. С нея първия и втория ден от измиването косата беше ок, но на третия ден пак получавах сърбеж. Затова разредих ползването и го ограничих главно до маски. Аз съм с чувствителен скалп по принцип и реагирам бързо и остро на всеки неподходящ продукт. Това, че къната престоява най-дълго време от всички продукти по косата, и главата е затоплена и влажна през цялото време, може също да е в минус за чувствителна кожа. След глос нямам такова дразнене, както от чиста къна.

Последна редакция: чт, 08 юли 2010, 16:54 от dragon8

# 118
dragon8, жива да си! Ако знаеш от колко време си търся shampoo bars, как съм ги пропуснала тези в Зоя.бг... може би защото има толкова много неща там, че все се зазяпвам в нещо друго. Даже си бях намерила рецепти и съм се заканила да си правя домашен сапун/шампоан това лято на вилата.  Simple Smile

# 119
  • Пловдив
Ето малко снимки след къносването в неделя. Правени са след второ измиване на косата

http://danibani.snimka.bg/other/razni.499940.19554432

http://danibani.snimka.bg/other/razni.499940.19554437

http://danibani.snimka.bg/other/razni.499940.19554443

Този път наблегнах на къната. Сложих на дължините къна, а на корените къна и съвсем малко индиго. Резултата беше ужасен-тъмна дължина и рижи кореми. Щях да откача. Добре, че имах индиго, забърках го и си намазах само корените, като стоях само половин час. Добре, че се получи изравняване, иначе незнам какво щях да правя.

Общи условия

Активация на акаунт