Хенапристрастени

• 94 294
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
emichka84, точно заради натриевата основа сега съм в процес на търсене на Бехерова чаша с дръжка, това е подходящ вариант за съд, в който да направя разтвора. Иначе си взех дори дигитална кухненска теглилка, за да определя точно какъв като концентрация да е разтворът. Има много удобни онлайн калкулатори за стойностите на сапунифициране на различните мазнини. И аз мисля за студения метод. Кокосовото масло дава най-силно пенещ се сапун и допринася сапунът да мие добре дори в по-твърда вода. Казват,че кокосов сапун се пени дори в морска вода, сигурно затова повечето пенители са извлечени от кокос. Това масло прави калъпчето твърдо. Алепският сапун, който е от зехтин, не е достатъчно твърд например и като поеме вода при ползване, повърхността му омеква и като натисна, остава вдлъбнатина. Рициновото масло също дава добра пяна, но, за разлика от кокоса, който може да пресуши кожата, е много обгрижващо. Аз съм се спряла на палмово, слънчогледово, рициново, какаово масло и пчелен восък. Мисля за 2% свободни мазнини и ще добавя малко етерични масла. Сапуните обаче работят зле с варовита вода, та ще ми се наложи поливане с оцет или лимонов сок след миене. Ето темата за shampoo bars, има страхотни хитринки:
shampoo bar thread

# 136
nelinka_92, трудно ми е да преценя дали сапунът от тази рецепта би бил подходящ за коса, не съм специалист. А някой от козметолозите от темата за Добрата козметика или би се посмял, или би ни упрекнал, че въобще мислим за такива "отживелици", когато има шампоани с меки формули. При мен обаче поне 98% от изпробваните шампоани не вършат работа, в смисъл, че ми предизвикват по-голямо омазняване, отколкото бих искала, дори и да са с меки пенители. Просто моята коса мрази шампоани. Сапуните по студения метод много сериозно навлизат на пазарите в САЩ и UK например, и има отлични отзиви за тях във форумите. Има дори огромна тема в Long Hair Community за тях. Така, че ще пробвам, досега ползвах алепския сапун от зоя-бг за кожа и съм супер доволна. Тези сапуни са с високо Ph, нямат нищо общо с рекламните дрънканици за Ph неутралния Dove, например, но с този сапун кожата ми се чувства много добре, ползвам го дори за 4-годишния си син. И предпочитам да вярвам на векове употреба, вместо на разработки отпреди няколко години, които не са имали достатъчно време да проявят всичките си позитиви и негативи (или са имали Simple Smile, щом търсим упорито алтернатива).
"Козметолозите" от темата за "добрата козметика" да си гледат тяхната тема...Нас ни интересуват и вълнуват съвсем други неща.Аз мисля да си поръчам сапуна-шампоан с розмарин от зоя.бг.(Ето какво съдъжа той:осапунено маслиново масло,осапунено палмово масло,осапунено кокосово масло,осапунено какаово масло,зехтин,етерично масло от розмарин,етерично масло от лавандула,етерично масло от чаено дърво,градински чай пудра,пудра от мащерка,пудра от розмарин).Надявам се че наистина ще е подходящ и щадящ за косата ми, защото моят косъм е сравнително тънък.Вече втори път си мия косата с смес от амла, шикакай и сапунени ядки, обаче стои мазна след като изсъхне и предполагам че съм прекалила с кристалите или с маслото от пшеничен зародиш (което слагам само по краищата), но изглежда все едно не съм я мила от доста време.Следващият път мисля да не и слагам кристали и масла за да мога да преценя от какво изглежда толкова мазна.А тя е суха попринцип  newsm78

# 137
четох с преводача в чужди сайтова че ако си се правил с  касия и лайка и после решиш да изсветляване с мед ще се получат много златни , даже червени бакърени оттенъци от реакцията на касия с мед , и се га не се престрашавам да опитам че преди 10 дни се правих с касия с лайка

# 138
  • В полите на Пирин планина
четох с преводача в чужди сайтова че ако си се правил с  касия и лайка и после решиш да изсветляване с мед ще се получат много златни , даже червени бакърени оттенъци от реакцията на касия с мед , и се га не се престрашавам да опитам че преди 10 дни се правих с касия с лайка

При мен не се получи така. Даже в старата тема имах снимки. Моята коса по принцип е светло кестенява и леко пепелива на цвят. Поне десетина пъти съм правила маска с мед и паралелно 3-4 пъти маска с касия, разтворена в лайка. Косата ми стана малко по-светла  по-златиста, но ефектът е времен, защото от около месец не съм правила подобна маска и златистото изчезна.

# 139
Значи, да дам отчет. Току що си измих косата с марсилския сапун, сапунисах 1 път, изплакнах и полях с билкова отвара. Косата ми изглежда и се чувства както с нищо друго досега, тоест доста е странна и не мога да направя никакво сравнение. Има лек блясък и много обем, косъмът стои много твърд и мисля, че се е получило леко отлагане от твърдата вода, точно както пишат по форумите. Не ползвах оцет, нито лимонов сок, за да видя ефекта от сапуна при нашата варовита вода. Следващият път ще опитам комбинация от балсам+оцет+вода след сапуна. Определено ще дам шанс на този начин за миене защото си спомням колко ужасна беше косата ми след първото измиване с хума, но после нещата се урегулираха. Впоследствие обаче фирмата като че ли започна да сменя партидите хума и косата ми изглеждаше ту добре, ту отчайващо Simple Smile. Затова оставих хумата за маски.

# 140

При мен не се получи така. Даже в старата тема имах снимки. Моята коса по принцип е светло кестенява и леко пепелива на цвят. Поне десетина пъти съм правила маска с мед и паралелно 3-4 пъти маска с касия, разтворена в лайка. Косата ми стана малко по-светла  по-златиста, но ефектът е времен, защото от около месец не съм правила подобна маска и златистото изчезна.
[/quot             гледах снимките ти косата ми е точно като твоята коса и като структура и като цвят  , ще изчакам още едно миене и ще направя изсветляване с мед

# 141
Оказа се,4е живея на 200 метра от ето този магазин:
http://seifensieder.bg/catalog/hair_care
 LaughingХаресала съм си сапуна с бира и утре отивам да си го взема,само не разбрах каква е връзката на варовитата вода с този тип сапуни.?Това,което ме притеснява също е,4е специално в този сайт,не намирам какво то4но съдържат сапуните,някой пробвал ли ги е ве4е? newsm78

# 142
dilandii, във варовитата вода се съдържат в по-голяма концентрация магнезий, калций и други минерали, с които сапунът реагира, образувайки неразтворими соли, тоест получава се нещо известно като сапунен накип. Това нещо се отлага по косата и я прави лишена от блясък и трудна за оформяне. За да се избегне, трябва или омекотяваща инсталация за водопровода, или изплакване с кисел разтвор като оцет+вода или лимонов сок +вода, или да се използва дъждовна, снежна, разтопена от фризера вода... Simple Smileза измиване на косата. Наред с това в твърда вода сапунът по-малко се пени и се изразходва повече от него при всяко миене. В София водата е мека така, че няма да имаш такъв проблем. Тези австрийски сапуни не съм ги ползвала, но адски ме изкушава този с неутрална къна и от серията за тяло, сапунът с мароканска глина. Втория определено ще го купя в един щастлив момент. И аз се чудя защо няма съставки на сапуните за коса, но има сертификат за 95% био продукт за цялата гама, а на самите опаковки трябва да са изброени всички компоненти. Сапуните за кожа са с посочени съставки в сайта.

Последна редакция: нд, 11 юли 2010, 19:01 от dragon8

# 143
Moмичета, сигурно сте г споменавали, но не открих. Откъде купувате тези продукти?

# 144
Dragon,мерси!Всъщност ако след сапуна полея косата с вода и оцет после слага ли се балсам? EmbarassedИ в каква последователност?Първо балсама,после оцета или обратно?
Tsugumi,погледни на 6-та страница,там Dragon е посо4ила сайтовете в един от постовете си! Peace

# 145
dilandii, можеш да сложиш балсам след оцетения разтвор. Аз ще си направя смес от балсам и оцет, разредени с вода, по идея на една авторка в темата за сапуните в Long Hair Community. За сърбежа да споделя, вчера се къносвах със смес от къна+индиго и след като измих косата само с вода, втрих с памуче малко розова вода в кожата на скалпа. Това значително облекчи раздразнението. Може да пробвате, особено ако по принцип ползвате розова вода и сте доволни. Аз съм ползвала три варианта досега, в смисъл на Българска Роза Карлово, на Етерика и на Био-Фреш. От първата и втората бях недоволна, но розовата вода на Био-Фреш е чудесна за моята кожа Peace.

# 146
Момичета,  bouquet мога ли  да си купя от някъде в Стара Загора хена,индиго,амла и шикакай?

# 147
  • Бургас
Момичета,  bouquet мога ли  да си купя от някъде в Стара Загора хена,индиго,амла и шикакай?

Едва ли,ние ги поръчваме он-лайн.

# 148
Момичетаbouquet мога ли  да си купя от някъде в Стара Загора хена,индиго,амла и шикакай?

Едва ли,ние ги поръчваме он-лайн.

Благодаря за отговора!  bouquet

# 149
Момичета, не мога да не споделя - току що се измих за втори път с марсилския сапун, последвано от балсам и оцет, разредени с вода. Косата ми изглежда и се чувства чудесно Grinning. Имам супер блясък и супер обем, а такава плътност не помня. Само лекото марково ухание на оцет не ме радва, затова следващият път ще превключа на лимонов сок Peace.

Общи условия

Активация на акаунт