Хенапристрастени

• 94 262
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
Тай, много се радвам Hug. Следващия път можеш да експериментираш с къна+индиго в съотношението, което си избрала, само да отбележа,че може да не добавяш сол, когато смесваш двете заедно. Солта е главно за двете стъпки. Може да добавиш 2-3 суп.лъжици амла в сместа, това ще помогне за по-добро фиксиране на цвета. Честотата на боядисване сама ще си я определиш в зависимост от това колко бързо ти расте косата. Може да правиш глосове с къна и индиго, или чисти къна+индиго само в корените. Ако се къносваш през 2 седмици и установиш леко изсушаване на косъма, може да разредиш апликациите и да редуваш  с дълбоко кондициониране. Твоята коса ще ти подскаже ритъма Simple Smile.

# 76
Тай, черна ли ти стана косата?

# 77
Някой ще ми каже ли как да си направя само корените?Как се приготвяше глос от къна?

# 78
  • Sofia
Чета ви отдавна и само от липса на време не се бях включвала.
Вчера ми пристигна поръчката и ще започна с миенето с амла, шикакай и сапунени ядки - да видим как ще ми се отрази.
Взех си и касия да я ползвам като маска.

Имам въпрос за миенето - веднага ли се отмива кашичката или се изчаква известно време?

И още нещо: Как съхранявате отворените пакетчета?

# 79
Откакто Ви чета почнах да добавям и канела към домашните маски, ще видим какъв резултат ще  има.

# 80
рошавата гарга, ето едно видео за глос с къна, момичето забърква къната с гореща вода, добавя два вида балсам (и с един вид става) и оставя сместа за 24 часа да освободи цвят. При положение, че къната е смесена с гореща вода, няма нужда да се чака за цвят, от топлината на водата освобождаването започва веднага.
http://www.youtube.com/watch?v=MdrlJ3xdv5g
Tari Tasartir, и двата варианта са възможни. Можеш да отмиеш веднага, косата ще е чиста, а може и да оставиш като маска, ще подхрани корените и ще намали омазняването, ако има засилено отделяне на себум. Съхранението е най-лесно за мен, като пресипвам прахчетата в подходящи бурканчета с винт. Хубаво е да са надписани, за да не се бъркат Simple Smile.

# 81
Много благодаря за бързия отговор dragon8!Искам да попитам още нещо-каква е разликата между къносването на косата и слагането на такъв глос?Еднакво ли се променя цвета на косата или глоса е само като маска за подхранване? Ако искам да си направя само корените глос ли да използвам или само къна?

# 82
По принцип с глос се цели по-слабо оцветяване, използва се по-малко къна и се държи 30-40 минути на косата. Ако държиш глоса по-дълго обаче, например 2-3 часа, няма разлика между него и къносване, просто ще е необходима по-малко къна и косата получава допълнително кондициониране от балсама. За суха коса това е по-добър вариант отколкото чиста къна, последната може да засили сухотата. За корените глосът, държан 1-1,5 часа, е подходящ, но ако има бели косми, може да поемат цвета малко по-слабо, отколкото от чиста къна. Глосът също е вариант за освежаване на цвета по дължините, когато задълбочаването на оттенъка е нежелателно. Тоест компенсира леката загуба на цвят, която става при миене на косата и при маски, без да го потъмнява допълнително.

# 83
Преди малко си сложих чимен, уж като балсам, но едвам го измих, въпреки че го бях разбъркала доста добре, а и чимена ми е доста ситно смлян на прах.Не мога да разбера защо...Изчетох всичко и никъде не пише някакво съотношение за чимен към вода.Някой може ли да обясни много подробно как точно се прави кашата, за такива като мен, на които въпреки всичко не им се получава кашата?Някъде бъркам но незнам къде...Трябва ли да кипне чимена като го топлим на котлона?В каква вода го разтваряме-топла или студена?Можем ли да добавим нещо към кашата за да убием малко силната му миризма?Съжалявам за глупавите въпроси, наистина.Благодаря предварително Simple Smile

# 84
dragon8  много благодаря!  bouquet

# 85
Сега забърках касия с топъл чай от лайка. Стана малко на бучки, нехомогенна смес и се чудя дали не сбърках в приготвянето.Това ми е първия опит за къносване. Ще изчакам до утре сутринта и ще прибавя към сместта малко мед, зехтин и амла , защото косата ми е суха и чуплива. Как мислите, добра комбинация ли е за подхранване?

# 86
nelinka_92 ,писала съм назад,че на базата на прочетеното тук/че чимена се отмива трудно от косата/ аз си "поизмислих" малко моя си рецепта-накисвам/по-скоро запарвам/ смления чимен в стъклена купа с вряла вода,после го оставям да поседи,и като се поутаи го прецеждам внимателно през цедка/той се утаява на дъното,а отгоре остава  нещо желеподобно,с гъстотата на балсам за коса/...и това използвам,вместо балсам.Нямам проблеми нито с отмиването,нито после с разресването.За миризмата-при мен,не се усеща след изсъхване/а и като слагам разни подправки в къната,после на всяко навлажняване косата ми мирише на тях-карамфила,определено доста дълго време се усеща/
А,пък прецеденият/утаеният/ чимен,последния път метнах в разбърканата къна/дето ми отлежаваше във фризера/ и на следващото къносване  си спестих процедурата/така и така, се налага повече време да отмивам къната,заради подправките/
Аз,да споделя нещо /не съвсем по темата,но пак в насока боядисване с естествени средства/,но поради наличието на зелени орехи пробвах да  си потъмня малко цвета с отвара по тази рецепта:200 г ситно скълцани зелени орехови черупки, 10 г карамфил, 1/4 кг маслини (добре счукани с кокучките): всичкото се вари в 3 л вода, докато остане 1 1/2 л, налива се в шише и се прибавят 2–3 г къна.Рецептата я прочетох тук-http://www.dunov-knigi.com/griji-kosata-p-2232.html/ и определено  цвета ми стана малко по-тъмен,да не кажа,че белите косми са доста по-тъмни от само къносването.....и смятам да повторя/още повече,че имам още орехи в хладилника/

# 87
matrikana, и при мен касията става на бучки и трудно се разбърква отначало. Като я оставих да престои през нощта, на следващия ден й добавих още малко чай и я разбърках доста по-лесно. При теб зехтинът ще улесни разбъркването, предполагам. Комбинацията ми звучи много добре за подхранване Peace.

# 88
dragon8,  bouquet Мисля да прибавя малко лимон към сместта.Добра идея ли е?

# 89
Честно казано, не знам, никога не съм пробвала с лимон. Не вярвам да има проблем, но по принцип лимонът действа леко изсушаващо.

Общи условия

Активация на акаунт