(Био) зеленчукова градина 4

• 107 093
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
За морковите е къдно, за ряпата рано. Всъщност, ако е дъждовно, можеш да сееш ряпата. Без разсад, ред от ред, да речем на 80-100см, а в редовете семенце от семенце -25-30 см.
Мисля, че и за краставици не е късно.
При нас вече от края на единия дъжд до началото на другия няма 24 часа. Днес се кани да вали за трети път. Първия - със силен вятър и малко ситна градушка.

# 136
Дедо, благодаря ти, значи да поорежа дългите къпинови клонки без плод, още следобед хващам ножицата  Simple Smile И аз рязах бадемите по моите естетически норми, ама то защото не разбирам нищо от рязане, а ми пречеха ниските клони и пооформих, колкото да ми хареса на вид  Blush Един тъпичък въпрос, как се берат бадемите и кога, като лешника ли да ги чакам да нападат по земята или ?... Срамота, но за пръв път видях как изглежда бадем, само печен в пликче го познавах, изумих се, че е зелен и пухкав и не смея да го пипна, идея нямам какъв трябва да стане на вид и кога се прибира  Blush

Питай смело, не притесняй се!
Бадемите прежълтяват и това, което виждаш сега зелено, се пука по дължина. Вътре е бадемът в светлокафява костилка. Обираш ги и ги оставяш да поизсъхнат. После се чука като ореха и лешника и вътре е онова от пликчето. След изпичане с малко сол вървят с уиски, но аз не пия такова. А, зимата може и с коняче.
Наздраве, Вес! Честити им на Америката празника!

# 137
Дедо, това, което е зелено сега, като падне на земята и се събират, зеленото не се ли маха, като орехите?

# 138
Да, Вълк, точно!

# 139
За морковите е къдно, за ряпата рано. Всъщност, ако е дъждовно, можеш да сееш ряпата. Без разсад, ред от ред, да речем на 80-100см, а в редовете семенце от семенце -25-30 см.
Мисля, че и за краставици не е късно.
При нас вече от края на единия дъжд до началото на другия няма 24 часа. Днес се кани да вали за трети път. Първия - със силен вятър и малко ситна градушка.
Благодаря за изчерпателния отговор.При нас също вали често/е не чак през 24 часа,но все пак вали/,но мястото пада малко планинско,ако има значение де.Морковите ги насях и покрих с найлонче отгоре/така ме посъветва комшийка/пък да видим какво ще излезе.Ще опитаме от всичко по малко,когато му е време,че мерака ме гони

# 140
  • Русе
Веселчето тази дървена пластика е от изкорененото ни лозе, което беше на много години. Хубаво лозе, но няма кой да го работи. Сега се задоволяваме само с асми
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19492998
Да ви покажа и два от екзотичните ми домати, които узряха
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19493001
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19493004
Да попитам има ли някой от вас ето такова заболяване по доматите
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19493291
Така изглеждат върховете на доматите - дребни листенца, завити

# 141
Всички показвате снимки на прекрасни градини. Надявам се един ден и моята да стане хубава като вашите Simple Smile. След двуседмичното ми отсъствие, градинката ми се е напълнила с плевели, но не мога да ги почистя, понеже е много мокро. Три стръка от доматите ми бяха изсъхнали, покафенели от мана и ги отскубнах. Яд ме е, че бяха отрупани с плод. Напръскахме другите домати със син камък, надявам се да помогне и да не се разболеят и те. Насадих си бамята Mr. Green, сега ще си правя алпинеум Simple Smile
Исках да ви попитам - около картофите ми открих много прокопани дупки в земята. Близо до стеблата са и са като от животно. Много са и се притесних, че нещо ми яде картофите. Дайте ми идея какво може да е и как да си ги спася Rolling Eyes

# 142

Да попитам има ли някой от вас ето такова заболяване по доматите
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19493291
Така изглеждат върховете на доматите - дребни листенца, завити
И аз имам такива 4 корена, на 2 кола. Понеже е твърде вероятно да са от един и същ сорт, надявах се да е от сорта. Между първия и втория дъжд вчера ги пръсках с Ридомил голд, може и да е имало някаква полза.

Астарта, колко са големи дупките?

# 143
анн, снимката на асмата от тази година ли е? Моите гроздове са по - малки! Какъв е сорта?

# 144
  • густо майна Филибето
Днес си загледах и къпините, имат плод на ниските клончета, на дългите, които пуснах да се увиват около една тел, няма нито цвят, нито плод, нито нищо, нормално ли е да е така, много ми стана странно, всички клони заедно растат, защото пролетта един натрапник оряза всичко ниско, без да го видя, та не ми стана много ясно така ли трябва да режа къпините всяка пролет, клонките им пораснали дълги, но плод няма...

Къпините раждат на миналогодишни, и моите миналата година бяха така - родиха на долните, дългите ги увих (сега е край ограда, метална) и тази година е отрупана с плод./стара снимка/ В момента пуска пак дълги и безплодни, този път са и разклонени.Тази година ще режа за първи път, като ги оберем. Капините почти не сме ги торили, даже са на доста сухо място, водата и да поливам се стича, но тази година сигурно заради дъждовете са луднали така, въпреки че при нас не вали много. Куркума , да не би заради дъждовете твоите да имат само шума и да не са могли да ги опрашат? И моите краставици са на едни изсъхващи петна, мъжа ми отишъл в агроаптеката и му дали Акробат/пише за мана/, пък му казали, че е бактериално. Той ги и напръска, обаче дозата остави на мен да я правя и после като се разрових в интернет - намалила съм я 3 пъти Laughing
Въпреки, че берем краставици всеки ден, вчера набрахме 19 Shocked  И първия розов домат откъснахме, Рила не може да му се опре Wink
Много болести виждам в моята градина, засега само с разредения Акробат мъжа ми пръска краставиците и декоративните си тиквички пръска, без да е наясно има ли полза от това Laughing Много държи на тях, някакъв сантимент от детството има. И луфа зася и мнооого дълго я чака да излезе, сега й отделя особено внимание. Аз култуча 100 корена домати, той за това време се занимава с луфата и тиквичките LaughingУвива ги, наглася ги.... Забравих фотоапарата, да снимам как са пораснали до покрива на навеса, на една предна снимка ви показвах само връвките Simple Smile
Още я карам мързеливата и не съм копала. То и мотика нямаше, изхлузи се от сапа и не ми я направиха дъъълго време. Скубя тревата на пипера, че там е най-много, пълня междуредията с окосения райграс , а на доматите и краставиците докъдето стигам  с плевели и прецъфтяли китки. Удобно е като е мокро - не стъпваш по кал Grinning Вчера имаше окосена трева и за патладжана, гледам, че има маалки патладжанчета. Отивам да търся рецепта за манголда, вече е пораснал и никак не е толкова декоративен като на картинката, дано е вкусен поне!

На ягодите листата и култуците орязах, всички стари листа са на черночервени точки Rolling Eyes Сигурно и това е болест?

# 145
Аз така разстлах по пътеките стъблата на граха, а отгоре поръсих с обелките от грашулките. Вървях по тях, но като гледам, скоро ще изгният. Тук там някое паднало грахче вече е покълнало. Домат още не съм откъснал, но има доста големи и обли. А има един сорт, дето като малки са нацепени, а после започват да се опъват. Абе в събота ще ми донесат фотоапарат, ще покажа. С тиквички и краставици можем вече да се замеряме. Наесен ще търся бодливи капини, да си направя непреодолима ограда.

# 146
  • Пазете Гор
На тема конструкции съм. Майсторя разни грозотии за вейковия фасул и корнишоните. Ключовото условие е да не купувам материали, но да действам с наличните боклуци из сушини, навесите, сайванти, курници и нужници. Става, два дена чоплих, приятно е.

Ljuboznatelna
, не от дъждовете, просто не цъфтяха малините ми. Чак сега имат цветни пъпки. С резитбите се излагам, режа погрешните клонки сигурно. Та казваш че клонките на къпината дават плод на втората година?Хм, ако е тъй, догодина ще варя компоти!

Ряпата е с едногодишен цикъл. Сее се през юли-август. До есента прави глава, а на пролетта, ако не я изскубнете, изнася цветонос, прави семе , което се обира през юни и се сее за следващия цикъл. Иска рохка почва, тор, вода.

Вълк, сложи от небодливите, пак са толкова гъсти. За плод не гарантирам, ама шума колкото имат, точно за като при тебе. И нагоре вървят, а бодливите обичат да си полягат.

За проблема на Астарта: попово прасе (лошо) или сляпо куче (пак лошо). Снимки трябват.

Пръснах Ридомил Голд + Скор. Няма да е съвсем био продукцията, ама нейсе, поне ще има. Утешавам се, че за едно пръскане с добра доза и спазена карантина - няма проблеми. Санким, тия домати, дето ги купувам цяла пролет, са бъкани с какво ли не.
Хубавото е, че освен лечебно, въпросните препарати имат и предпазно действие, и освен това лекуват ио ненапръсканите части. Маносаните листа изсъхнаха напълно. Бордолезовият разтвор има предпазно, но не и лечебно действие, и в моя случай е неприложим.
По препоръка след пръскането налях обилно шербет за да подпомогна растенията в оздравяването. Ех, че смрааад, супер е. Да живее птичият тор!!

# 147
Благодаря за бизнес-предложението, Веселче!  Simple Smile
Вълчо, бодливите къпини ги имаш от мен - безплатно и безвъзмездно! Упорито нещо е това - косим, копаем го и то пак пониква, разклонено и могъщо, няма отръвка от него!
Анн, всичкия ли домат е така? И на село го има това заболяване, масово е, в почти всички градини. Дали е нещо вирусно? newsm78 Ако някой знае що е то - моля да сподели!
А на Априлци дивите прасета са се надили на съседите в картофището. Всяка нощ ходят там да пируват. Картофената нива се намира току под бащината ми къща, на около 30,40 метра.

Последна редакция: пн, 05 юли 2010, 13:10 от Ana.Ivanova

# 148
Вълк, дупките са с диаметър около 5-6 см, точно до стеблата на картофите, доста са.
Куркума, довечера ще снимам и ще пусна снимки. Ако са верни предположенията ти, с какво мога да изгоня натрапниците?

# 149
  • Русе
Ани не е по всички домати, но го има. На съседите ми са масово болни от всички всевъзможни болести. При мен тези малки тънички листенца са при крушовидните домати, а при едрите сортове листата са по едри, но са сбити и изостават в развитието си. Добре, че първия, втория завърз се перфектни домати, а нагоре нещо им прегорели цветовете. От моята информация става въпрос за мозаечно-картофен вирус. Ефект голям не виждам. Продукцията няма да е съвсем био, но няма и да е като на пазара. Не мога и да пръскам с големи карантинни срокове, защото бера от всички сортове домати.Успокоявам се, че можеше и по-зле да е, на този етап ще има и за ядене и консервиране
 Снежа63  асмата е доста стара и е сорт хамбурски.
 Куркума  този препарат Скор не е ли с един месец карантинен срок, кога ще ги береш тези домати?

Общи условия

Активация на акаунт