(Био) зеленчукова градина 4

• 107 081
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Вълк,всичко е много жалко.Миналото лято излязохме с децата на разходка по баира над селото.Пътя през лозята беше непроходим,ливадите ,по които допреди 5-6 години пасяха крави и овце вече са обрасли с къпини и трънаци.Пущинак.
Но най-страшното за мен,е че селото ни се напълни с "граждани",на които пречат и малкото останали домашни животни-мирише им,петлите ги будят,улиците били осрани.Уж търсят селската идилия,а пренасят тук всички негативи на града.Уж искат био и еко продукция ама да не им мирише на обор...
Простете,но ми е болна тема.

# 121
Хубава картинка на българското село! Довлече се един от нам къде си, направи къща за гости и почна да философства, как трябва да бъде забранено отглеждането на животни в населеното място или да ги гледаме на връх Ботев! Голям наглец, ей! Как кравата не бивало да минава по пътя, че миришела! Магарето и то мирише, но като му потрябва, идва да му го впрягаме! А жена му през ден е у нас за мляко. Гостите му, като видят козичката, изпадат в захлас и я снимат с децата си, като в зоологическа градина, не виждали, милите, коэа на живо.
Запустяха земите ни, буренясаха и горясаха. Няма животни, няма земеделие, народ безработен и гладен.
Куркума, по твоята анкета: с риск да бъда изгонена от биотемата, ще си призная, че извадих "тежката" артилерия. И аз мислих, смятах вложените средства, труд и време. Нима като купуваме мляко за децата си, то е краве? А колбасите, чипсовете и другите боклуци? Живеем в заразен свят, на заразена земя, дишаме отровен въздух, имаме черни мисли, стрес и напрежение, отново имам сърцебиене, а не ме пускат на лекар. Едно пръскане с Верита или Ридомил не ни прави отровители. Ако ти пръскаш веднъж, то домата на пазара е пръскан 100 пъти, за да има този вид пред крайния потребител. Люб те е пратила на точното място, прочети за какво става дума.
И за мен темите са болни, простете тъгата ми!

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 12:06 от Ana.Ivanova

# 122
Аз дори не ви говоря за село, говоря ви за вилната зона до Разград. Има и нещо красиво в това природата да се стреми да си възвърне отвоюван ареал за животни и растения.
Ето, тоя остатък от виличка от декември 2007-ма вече не си личи къде е бил.
http://images22.snimka.bg/004828244.jpg  http://images22.snimka.bg/004828245.jpg
Жалко, че нямам снимка отпреди това, от преди да й изчезне стълбичката, перилата, дограмата.

# 123
  • София
Как` Сийка,  биопрепаратите са скъпи препарати и никой не ги поддържа налични. Обикновенно имат цена ( оферта ) за тях и при интерес се поръчват. Внасят се обикновенно най-много от две-три фирми в България.
Най-добре е да ги проучиш като действие, приложение, ефективност ( всички са ефикасни от изброените - по мое сведение разбира се ) и т.н. Свързваш се или с фирмата вносител или техен основен дистрибутор. Всеки от тях работи с куриерска служба и може да ти го изпрати на посоченият адрес, заплащаш си наложения платеж и евентуалнло транспорта ( като едва и ли ще е повече от 5-10 лв ).

# 124
До нас миналото лято започнаха да строят нов мол.Цяла зима поляците градеха при минус 20 градуса.Остана да сложат прозорците и да изравнят външния терен.Ама главният инвеститор с доларите избяха в Китай.Спряха всичко.За 3 месеца 5 метровите купчини с изкопна земя обраснаха с прерийни култури.Гледах вчера,че пълзящите растении пробиват найлоните на прозорците.Ще снимам днес да видите.
Възхищавам се на Природата.За нейната агресия спрямо хората.Това заслужаваме.Честно. Naughty
Куркума-аз не разбрах колко силно са афектирани доматите ти.В градинския ни център ми казаха,че с фунгоцит можеш да предпазиш растението от нови петна,но не и излекуваш старите.Ако не са засегнати стъблата може и да има резон евентуално.Не е ли по-добре да се замислиш каква култура  ще сложиш догодина на това афектирано място,как да излекуваш почвата.
Не вярвам,че нямаш баба съседка,която да не гледа биодомати.Може и да предложиш кофа от твоята продукция за кофа от нейните.
От както е криза тук хората станаха много задружни.От два дни пътувам с влакче за работа и разглеждам градините на хората.В селото ни има 12-15 църкви,които са дали част от земята си за зеленчукови градини тази година.Така имаме вече 12-15 нови банки за благотворителна кухня.Органични градини-има табелки.Понаядени тук там листата,но надничат вече завързани плодове.
И от добрите помисли на хората се хранят. Laughing
Аз като съм ядосана и много клеча в опитното ми поле.Чопля,приривам земята,поливам.Мислите ми заставят на мястото си.
Сега отивам да изкултуча доматите.Имам завързали патладжани.И ленът е образувал топченца ъс семенца.
Любознателна-а дали не може вместо рапица да се посее синап в междуредията?Не са ли от един клас?
Вчера видях в една градина цветето Никотиана.
http://www.flowers.vg/flowers/nicotiana01.htm
Боже какъв аромат.И пчели,пчели жужат...Аз нали си падам по тежките миризми.Догодина ще бодна 1-2,не повече,че има деца наоколо.
Жалко,че нямам трикрако столче като на Ани.Или котараче да ми се премазва в полата.Може и да е мишелов този хубавец.Мило хайванче. Laughing

# 125
Пъ, Веселчето, как не беше по близо да си избереш коте. Нашата ловджийка има четири.
Ние тука имаме малко по специално отношение към природата и вредностите от човешките дейности. Има един стар филм, от който се вижда, че дори радиацията не пречи толкова на животните и природата, колкото хората. Чернобил се е превърнал в един вид, по-резерват от резерватите. Без абсолютно никаква човешка намеса. От тоя комп не мога да ви дам точен линк, вижте откъде може да се гледа отлайн, без да теглите нищо.  "Чернобыль - жизнь в смертельной зоне"

# 126
  • густо майна Филибето
Пъ, Веселчето, как не беше по близо да си избереш коте. Нашата ловджийка има четири.
Ние тука имаме малко по специално отношение към природата и вредностите от човешките дейности. Има един стар филм, от който се вижда, че дори радиацията не пречи толкова на животните и природата, колкото хората. Чернобил се е превърнал в един вид, по-резерват от резерватите. Без абсолютно никаква човешка намеса. От тоя комп не мога да ви дам точен линк, вижте откъде може да се гледа отлайн, без да теглите нищо.  "Чернобыль - жизнь в смертельной зоне"

Зловещо, в същото време красиво.

# 127
Докато гледах филма си мислех за героизма на снимачния екип.Има такова понятие пределна доза на радиация.
И за идеята,която искат да ни внушат с този филм.Виждаме само оцелелите вълци,мечки ,котета.Увредените,неприспособени са...в небитието.Ядреният разпад е все още на ниво плутоний,докато се извърви хилядолетния път до радиоктивен йод,стронций(коварни елементи) никой не знае какво ще се случи.
За мен това,което виждаме е експеримент.Срамувам се,ужасявам се като жител на тази планета.
Тук имаше голям скандал,медиите го потулиха.В партида спанак и чесън докарани от Китай имаше бактерията е-коли.Предложиха да я облъчат с радиация,вместо да я унищожат.Така и не разбрахме какво се случи.Престанаха да шумят както винаги.
Сега си мисля за последствията от разлива на нефт в Мексиканския залив.След месец тайфуните хубаво ще го разпрострят навсякъде.
Има ли в България хидропонно зеленчуко производство вече?
ПС.Да сменя черния тон в темата.
Водих деца на ферма с животни.Имаше козлета и кокошчици,заградени с мрежа.И аз,и дечурлигата заподскачахме от възторг ,през мрежата  им викахме:"мее,ко-ко-ко"Подмамваме с ръце да дойдат.А те ни гледат учудени и стоят под навеса.Нечат да да се приближат.Тактично една фермерка ми показва удобно пригоден за височината на детска ръка механична хранилка.Пускаш в дупката 25 цента,завърташ ,падат гранулки с храна.Като чуха хайванчетата чакър-чакър и сами доприпкаха до нас.Капиталисти,ей.Бизнесмени. Joy
Та,Ани с нейното козле може и бизнес да отвори с ахкащите новосъседи. Laughing
Да се возиш на магаре дребна порода е 5 $.Минаваш обаче кратко обучение по управление с юздичка.
ПС.Хора,довечера ще бера краставици.Майко-доживях! bowuu

Последна редакция: сб, 03 юли 2010, 15:59 от Веселчето

# 128
Честита ти краставица, Вес Laughing
Краставицата е... а бе, сещащ се тирадата, хумористична.
Сложи една салатка, налей нещо българско на момчето!
Наздраве!

# 129
Откъснахме си първия домат, най-после  Heart Eyes Чудесен, нищо общо с подобните на пластмасови домати в магазина. Порадвахме му се и го поделихме другарски, за нас половината, за бебо другата половина  Simple Smile
Може ли някой да ми обясни за спанака, нещо се оказа, че съм в голяма заблуда за него  Blush насявам го, пораства и като му израснат листата, го обирам всичкия, така ли  Blush Аз мислех, че той си расте, аз си късам за манджа, той продължава да си расте и така до безкрай  Joy Ама май не е така...
Днес си загледах и къпините, имат плод на ниските клончета, на дългите, които пуснах да се увиват около една тел, няма нито цвят, нито плод, нито нищо, нормално ли е да е така, много ми стана странно, всички клони заедно растат, защото пролетта един натрапник оряза всичко ниско, без да го видя, та не ми стана много ясно така ли трябва да режа къпините всяка пролет, клонките им пораснали дълги, но плод няма...

Последна редакция: сб, 03 юли 2010, 23:23 от mama_gali

# 130
  • Пазете Гор
Къпините, или рязането им, се оказа тънка работа, аз вече за резитба по къпините в трета тема питам. Дедо, кажи, бря? Имам леторасти по три метра без тръни, а плод - около две шепи. Грехота е, толкоз шума. а малко плод.
Преди малко гледах кой унищожава тегетисите (турти). Оказаха се земните червеи. Ако беше за пари, щях да заложа на охлювите с черупка, но не били те явно!

По растителната защита:

Днеска, не пръсках фунгицид!!!! Време на остана, но направих примамки за охлюви, кутийки с бира! но най-важно: Напалих скарата. Опуших градината обилно. Поканихме приятели! Пийнахме. Още имам, наздраве!

Та въпросът ми е:  Опушвах със дим от печени: свински гърди, кълцана наденица (местна), кюфтета (домашна кайма). Ще се справя ли с алтернарията? Wink

Има петна, водещи до засъхване на листата, по краставиците. Това пък що за гадост е?

# 131
Куркума, точно тез леторасли ги съкрати още това лято на 1,40, 1,50 и повече не ги пипай, освен ако няма измръзнало догодина.
Това е вискока резитба, иска да се подпре на някоя ограда другата пролет.
Ама мен много не ме слушайте. Разказвам основни, класически принципи, но при всичките си овошки аз не търся добив, а хармония. С риск да ви изненадам, философията ми е различна от земеделската. Радвам се на цвета, на шумата, на формата. Ако роди много, даже го съкращавам.   Като почна да формирам короната на бадемите, местните ме гледат със насмешка  hahaha- "горкия, реже бадемите, изперкал е". А крушите са ми тригодишни и ще си правя една ветрозащитна стена от тях. Ако знаеш как са насочени клоните - дедово-подобрено-шантави. За съжаление всичкия ми труд ще има резултат след 4-5 години. Сега всичко е в стадий на възпитание, и галене по Макаренко. Имам три ножици, два триона, храсторез Mr. Green
Ама вие все ме питате за засаждане, за резитби, за подмладяване. Това са все чрноработнически мероприятия. Питайте ме за удоволствията, де. Laughing
Или пък разказвайте вие. Нещо фотоси поставете. Вече берете реколта Grinning

# 132
Дедо, благодаря ти, значи да поорежа дългите къпинови клонки без плод, още следобед хващам ножицата  Simple Smile И аз рязах бадемите по моите естетически норми, ама то защото не разбирам нищо от рязане, а ми пречеха ниските клони и пооформих, колкото да ми хареса на вид  Blush Един тъпичък въпрос, как се берат бадемите и кога, като лешника ли да ги чакам да нападат по земята или ?... Срамота, но за пръв път видях как изглежда бадем, само печен в пликче го познавах, изумих се, че е зелен и пухкав и не смея да го пипна, идея нямам какъв трябва да стане на вид и кога се прибира  Blush Пък той миналата година имаше две бадемчета, мислех да махнем дървото, но тази година се е отрупало и смъртта му се размина, взех да го харесвам и ще си го запазя.
Ще правя снимки следобед, вчера не носех фотоапарата, а имах кактус с 9 огромни цвята, днес вече няма да ги има, изпуснах го, остава за догодина да го снимам.
А малини трудно ли се гледат, имам едно ( те са повече всъщност ) място с много трева, мислех да сложа едно цвете там да измести бурените, но поразмислих за малини. Ще изчистя бурените, те са по-високи от мене вече, ще попрекопая и ми се струва, че ще е чудесен малинов ъгъл. Сега се чудя малините правят ли много издънки, дали да ги посадя на един ред по-рехаво и да се разпростират или няма да могат и ще е по-добре да ги садя нагъсто на целия квадрат, койта съм им отредила за тях. Малко объркано стана, дано ме разбрахте  Blush

# 133
Малините ни на село(дунавското) растят под спалнята на кокошчиците.Дворът ни е на хълм и естествено след дъжд се шербетуват.Не сме правили някаква специална резитба.Пролетно време като реже лозето мама ги фасонира-маха сухите,проразреди ги.Важното е да има детска ръчичка с паничка и мерак за бране.
От малини компот не сме правили,те са за радост и изненада.Ползвахме сорта капина-малина,от който добивите са гарантирани.Те се подпират с колци и опъната тел.
Напалих скарата. Опуших градината обилно. Поканихме приятели! Пийнахме. Още имам, наздраве!
Та въпросът ми е:  Опушвах със дим от печени: свински гърди, кълцана наденица (местна), кюфтета (домашна кайма). Ще се справя ли с алтернарията? Wink
Наздраве!Чак мило ми стана,че се присъединяваш към националния ни празник-Денят на Независимостта.След 5 часа всеки американски мъж ще сложи престилката ,ще застане до скарата с бира в ръка.И ще гаси силния огън -и на скарата и в душата си.
Менюто-като твоето,добавям печена царевица с листата  и червени дини от Флорида(сега е сезонът на дините там).
Мексиканска бира със зелен лимон забучен в гърлото.
Отивам да бера мерудиите.Чубрицата ми е от семките на дъното на бг пакетчетата.
Споделям обяда си с вас,мили градинари  и Дедо,дето е полузарзавадчия,но ми е драг. Laughing
Снимки от градината:
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.19366621
Куркума-напръскай със син камък тази проклета алтернария.Може пък да клекне,преди тежката артилерия... Rolling Eyes

# 134
Здравейте момичета и момчета.Тепърва започвам да се занимавам с градинарство и се надявам да ме приемете сред вас.Почти с нищо не съм на ясно,но желание имам да се науча и надявам се ще помагате.Днес за първи път си насях моркови и сега питането ми е за ряпата.Искам бяла и черна да сея,но не знам как -на лехи ли се сее,разсад трябва ли или направо в земята да  я сея.Не ми се смейте много моля  Embarassed ,а помогнете.

Общи условия

Активация на акаунт