(Био) зеленчукова градина 4

• 107 115
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
  • Русе
Шопска салата прекрасна- домати, краставици, чушки и лук. Пък собсвено производство на зеленчука още по-прекрасна.

# 166
  • Пазете Гор
Дедо, не мога да ги запомня тези снимки, албуми, пароли. Ама обещавам, де. И конструкции съм обещал.

Аз сега само магданозена салата бива да си правя, че това има изобилно, със сирене, яйце, зехтин, лимон.

Магданозът, разправят, много полезен бил за мъжете от една възраст нататъка. Та да речем след месец, ако Ви оставя да садите и торите, а аз се запилея из ДиС да обяснявам на мацките кое, как и колко, значи е вярно. Laughing

# 167
То и други работи помагат -  като се погъзурчиш, като поотслабнеш, като хванеш един обветрен тен. Съседките се преструват, че гледат реколтата. Аде, холан, нали виждам, че мене гледат. Mr. Green
Каквато и салатка да правите, гледайте да е със зехтинче. И да пише на него екстра вържин, или както там се чете.

# 168
Додохме си на приказката, най-сетне Laughing
И аз съм с такъв "кърски тен", но ще ми помогне, че за ден-два ще ходя до наш'то море.
Спиро Киров помните ли го Mr. Green

# 169
Не, кой беше? Абе, Дедо, прави ми впечатление, че помниш десетки пъти повече имена от мен. Някаква техника ли има?
Към мъжете - в никакъв случай не работете по потник. Мацките на плажа ще ви бройкат за селяндури това, и следващото лято. Или голи до кръста, или с ризка нещо, с навити малко ръкави.

# 170
  • Пазете Гор
Ей това е: домашните зеленчуци са по-вкусни, по-полезни, по-интересни, а отглеждането им освен всичко друго е и секси.  Wink

Спамим Embarassed, аз почнах, простете.

Днеска правих анализ на доматите по сортове:

- най-засегнат от алтернарията е Калина, Марица, Идеал

- Най-много плод - Марица и Дорина

- Най добра листна маса - Дорина, и Биволското сърце

- Ориентиран към зреене: Трапезица

- Най-малко плод засега - Биволско сърце

- Най-много колтуци - всичките, до един

При Корнишоните съм спечелен от Левина: много на брой, крехки, калибровани сякаш краставички. Всеки ден има за бране.

Тиквичките: Бисерка се представя по-добре от Изобилна.

Зелен Фасул: Старозагорският е чудесен, пасна си с моите условие много добре - здрав, родовит, компактен. Ще насея още десетина гнезда, не е късно. Йерусалимският върви добре, но ня шума, вдигнах му конструции, че ми скри от поглед третата по досада комшийка.

# 171
Не, кой беше? Абе, Дедо, прави ми впечатление, че помниш десетки пъти повече имена от мен. Някаква техника ли има?
Към мъжете - в никакъв случай не работете по потник. Мацките на плажа ще ви бройкат за селяндури това, и следващото лято. Или голи до кръста, или с ризка нещо, с навити малко ръкави.

Куркума пак ме утрепа. Хиляди видове домати, кой болен, кой по-здрав Mr. Green
Не бе, Вълк, някои имена ми излизат веднага, някои от вчера съм ги затрил.
А Спиро е точно оня "по потник". Артистът Кирил Господинов го пресъздаде/Баш-майстора/, лека му пръст.

# 172
Моята равносметка - краставици, това е нещо, което ама хич не обичам, не исках и да го сея, пък раждат , а бебето реши, че обича таратор  Mr. Green Даже сложих във фризера 2 кутии за таратор. Тиквичките се представят прекалено скромно, зеления боб свърши, спанака още пролетта го изядоха въшките, днес гледам, насял се е, дано стане втора реколта. Единственото ми пащърначе направило семе, ще го събирам, кога се сее? Имах чудесен риган, мъжът ми го отъпка, докато пръскаше доматите, после го и напръска, та скоро няма да го използвам  Sad Пипера още го чакам... Днес чистих част от джунглата, има бурени по-високи от мене, изядоха ме комарите, поне открих къде е оградата  hahaha Ето и малко снимки от мен

Къдрава марулка, незнайно откъде се е появила, още се чудя да я изям ли или да я оставя за семе

Пухкавото ми бадемче  Heart Eyes

# 173
  • густо майна Филибето
mama_gali , тая пиперка на последната снимка издължава ли се или си е камба? Аз насадих много пипер, ходих на три пъти да купувам по няколко вида, имам един като твоя, най-рано ми завърза, но не помня все пак камби да съм купувала.  Rolling Eyes Другия вариант е да не им знам името, за мен камбите са си камби, купувах няколко вида капии, Албена, Севрия и още нещо, което не се сещам какво беше. Аз пък с имената съм много зле, мъжа ми е по тази част.
Марулката е голяма красавица, аз бих я оставила да ми краси градинката Grinning

# 174
За една седмица всичко полудя-тиквички,краставици,зелен боб вече в излишък.Трябва вече да се преработват.Доматите и те вече почват да се застъпват в хладилника,чушките са все още само единични откъснати,но до края на седмицата ще има и за пълнене.Зимния чесън вече е изваден и трябва да се плете,червения лук е готов и ако не го извадим ще пусне нови бради и ще почне да се цепи.Пролетния чесън все още е зелен.Къпините почват да се зачервяват.Картофите са ми до над кръста и продължават да растат-кога ще ги вадим не се знае.Сладката царевица пуска бради,значи скоро и тя ще влезе в тенджерата.
Моля,ако някой се сеща за рецептата на саламура за сладкокисела ферментация да пише.Беше нещо-10 л.вода,1 бут.ябълков оцет,но колко сол?Правила съм такава преди 15 год.Слага се в голямо каче от всичко-краставици,чушки,тиквички,чесън,моркови,ябълки,динчета и пъпешчета,бамички-абе всичко.И само се долива саламура.

# 175
Тази година не засадих нито един зеленчук, защото нямам вода и вилата е далече. Затуй пък вали постоянно. Това не пречи да си похапвам виртуално от вас. Аз също ще ви почерпя с грозде, ако от тези дъждове не изгние. Да ви запея ли "Зеленчуци който не яде.." Успех!

# 176
Момчета, голям купон сте спретнали снощи! Simple Smile Ние хрупахме зелева салата, от две недоносчета, насадени под вишната. Сянка е там, не могат да нарастнат достатъчно. Мисля да отрежа някои от клоните, тези, които засенчват особено много.
Иначе положението е следното:
В цветната градина са се навъдили изобилно количество зелени скакалци, ядат цветята с голям апетит. Като свършат с китките, сигурно ще се прехвърлят на зеленчука.
По доматите, но не по всички, има белокрилка. Рила е отрупан с плодове, но е далеч от чинията! Идеала също е много, другите са разни салатни сортове, едри, вкусни, но зелени!Тиквите агресивно нарастват, раждат без почивка. Боб Никос има втора реколта, жълти и сладки чушки. Арпаджика поникна, а този за глави омеква в шийката и полягва.
Имам грижи по късното зеле, което иска подхранване и окопаване. Има и две празни лехи.

# 177
Напомнете ми да не сея друг боб за зелен, освен Чер Старозагорски. Липсва ми миризмата му, и туй то. Сега бера един, няма лика, няма люспи, поляга малко като грах, и като бера, се налага да го накланям ту наляво, ту надясно, да надничам под него за по-широките и леко удебелени мейници.
И майка ми се оплаква от едни зелени скакалчета, опоскали й попските китки и още едни. А на улицата пасат бъзе. Тя показа с пръсти около двусантиметрови скакалчета, зелени.
Вчера си говорихме за градинската фауна - Представям ви дървесните жаби от една стоманена тръба и таралеж. Дървесните жаби крякат отсечено нещо като Ка! Ка! Ка! Представям си как резонира тая тръба. И таралеж - http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=71.1365 Снимките са на Плъотрепач, което в превод ще рече Убиецът на плъхове.

# 178
В една книжка издадена от фондация Биоселена за устойчиво биологично земеделие подробно е описано как в близост до всяка градина трябва да има убежище за такива гадинки.Колкото повече жабки,гущерчета,мравки,таралежчета и птички-толкова по-малко мухи,цикади,белокрилки и гъсеници.Преди колективизацията синурите на нивите са били такива убежища.Сега в стремежа ни да сме "цивилизовани" чистим всичко "ненужно" и прекъсваме хранителни вериги-нарушаваме биоравновесието.И после се чудим защо растенията боледуват.

# 179
Моля ви да ми кажете на каква дълбочина се сее ряпата.Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт