(Био) зеленчукова градина 4

• 107 120
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
 Hug

Изпуснала съм я тази тема.

# 181
Моля ви да ми кажете на каква дълбочина се сее ряпата.Благодаря
http://www.aquamat2000.com/bg/advices/applications/page:6 Тука пише 1-1.5см, на мен ми се виждат малко. Направи брезничка, полей я, и пускай семенцата на мокрото, после заравяй. И пише ряпа от ряла 15 см, пак ми се вижда малко. За хубави, едри и здрави репи ги прореди 25 см /една педя/ ряпа от ряпа. Абе тя точността в зеленчукопроизводството е - мани! Значи ред от ред две педи, ряпа от ряпа в реда - една педя, на дълбочин два пръста.

# 182
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
Тука всеки ден вали дъжда като из ведро! Кално и тревно ми е в градината, ама...до края на седмицата ще я вкарам в ред! Аз по-късно сях всичко, та вече берем тиквички, трябва и доматите да се зачервят вече
vili__66    Под нас има река и страхотен жабешки хор, полянка малка между оградата от жив плет и реката, да кажем, че убежище се намира за гадинките!Ние си поставихме в градината  един уред за прогонване на къртиците,че се бяха появили.Много ми се иска да си завъдя две таралежчета в двора, но още не съм ги намерила.
*Бенджи* темичката е супер  Hug

# 183
Бенджи-никога не е късно... Hug
Мама Gali-твоите чушки ми приличат на Bell boy(момче -камбана)или  на Big Bertha(голямата Берта),виж линка по-долу:
http://www.tomatogrowers.com/sweet.htm
Не са точно камби,най-продаваните ни американски чушки са.Като срежеш на половина,пълниш с ориз и печеш вертикално с доматче отгоре.Гледам,че билките ти са близо една до друга,забеляза ли кой вид е най-доминантен.При мен джодженът преборва за територия ригана.Чубрицата взема светлината от копърчетата,за 1-2 дни те захилавяват наблизо.
Вълк-снощи гледах,че на един от Хавайските острови в сладкарниците предлагат една топка сладолед в чашка,залят отгоре с  черна бобена яхния.Гъста така.С лъжичка гребеш и от двете.Кусат и местните,и гостите на Хаваите привер като тръгнат на теферич.Ето една свежа идея за теб и гостите на Разград. Laughing
Vili-а ти какво ще консервираш в сладко-киселата саламура?
Подробно да опишеш,че аз както налитам на киселко и люто съм на слюнка...
Питам:От всеки ли сорт лозичка става асма?
От както Анн показа хамбургския мискет ме човърка да си бодна една лозичка,по-аромат за мен няма конкуренция...
Ани -дай да ги видим твоите скакалци.Ще ги оправим-не се бой!
Мимеееее,къде отиде,Мимеее Thinking

# 184
  • Пловдив
ВеселчетоWink
Аз я следях тая тема преди...ма съм изтървала новата и сега видях, че стигнала чак до 4 - та част... Mr. Green

Имам три корена домати - чери в кофички от кисело мляко, трябва вече да ги засадя в градината...
Иначе да се отчета: краставици таз година  - мноого, чудя се кво да ги правя, раздавам на приятели и колеги... Wink
Но пък домати още нямаме узрели, още малко трябва...до седмица ще откъсаме, сигурно...
Чушките също още са ни малки, миналата година до това време имахме вече.
Морковите и магданоза не поникнаха...Пълен провал с тях.  Thinking

# 185
  • Пазете Гор
Четох някъде, че в неаполитанската кухня се считали за деликатес цветовете на тиквичките. Ама не пишеше мъжките или женските. Поднасяли се панирани. Звучи интересно, пък и като гледам колкото цвят имат тиквичките, има логика. за съжаление не всички, поне при мене, успяват да бъдат опрашени. Една баба ми разправяше, че било добре сутрин, когато се отворят цветовете, да се вземат мъжки цветове и да се отрият о женските, ако наоколо няма достатъчно опрашители.
Как ли пък няма да клеча и да опрашвам тиквички, бабешки работи. Помежду нас казано, таз баба хич я няма в градинарството, та имайте едно наум  Simple Smile
За тиквичките съм чел, че по-голям процент от завръзите били опрашвани от мравки, а не от летящи насекоми. При мене почти няма пчели от медоносните, та разчитам на онези едрите мъхнати пчели, земни ли се наричаха?

Снежа63 ме подсеща, че има някои култури, които са по невзискателни и може да се "самоотглеждат". В добри години може да стане всичко, дори и с минимална работа. Все пак се сещам за обикновените тикви, при нас им викат "свински",  чиито гнезда да бъдат обрани наесен, а също малини, къпини. Или от всичко по малко, пък каквото стане.

vili__66
- за кисело зеле слагам 400 грама сол/ 10 литра вода. За сурова туршия с зеленчуци - около 350. понякога обаче солта е по-особена, та опитвам и на вкус. Трябва да е солено, инак се прокисва или влачи, ама пък като се предобри - не втасва. Тънка работа.

Следващата пролет мисля да посадя туй онуй на пчелина на баща ми. На самоотглеждане - грах, лук, тикви. Поне за опрашвачи няма да мисля.  Simple Smile.

Вес, аз лозичките ги уважавам за сянка и сарми. Като избираш сорт, гледай му листата! Да е целокраен, плътен, тъмнозелен лист - хубави сарми. Има едни дребни, други нацепени, няма свиване!

# 186
Питам:От всеки ли сорт лозичка става асма?
От както Анн показа хамбургския мискет ме човърка да си бодна една лозичка,по-аромат за мен няма конкуренция...
[
Добрите лозари, казват не, но предходния собственик, явно беше мързелив като мен, че всички ги беше направил на асми /обработва се по-лесно/. Зависи много и за какво искаш да използваш лозата/освем за грозде, става и за сянка/. Аз имам един сорт/казват, че е ранозрейка,но досега не успях да го пробвам преди кьосовете да го изядат, но има огромни листа /не знам защо предходния собственик, даже мисля, че попредходния го е засадил на това място/. Аз исина ми също много обичаме грозде. Нищо не ти пречи Веселче да засадиш една лоза. Хамбургския мискет става за асма.

# 187
Куркума,сега съм сигурна какво правят тези дребни малки мравчици дето ходят от цвят на цвят по тиквичките,че се бях засъмнявала в тяхната добронамереност. hahaha
Pippo познава италианската кухня.Дано да мине да сподели за цветовете на тиквичките.Аз гледах в шоу,че ги панират.Те каквито са практични -сигурно ще са мъжките цветове.
Благодаря ти за информацията за лозите.Ще мисля.Аз имам малка черница-дали няма да е добре да бодна лозичка до нея,да пълзи...
Лек ден!
Ех,Бенджи  Embarassed
кога ли ще доживея да отнеса в офисната ми работа краставици,най-много една купа с таратор да направя.Миналата година мислеха,че съм донесла заливка за скара.Нищо не разбират тези американци... Joy
Снежи, благодаря ти,пиши какви сортове имаш...Имаш ли Царица(бяло средно едро и много сладко),не е афус.
Трябва да се сещаш и аз съм от Врачанско. Laughing

# 188
Куркума,тая трушия я правеше бабата на мъжа ми-постепенно се добавят зеленчуците.
Веселче,става страхотна има от всичко омесено с листа от вишна,дюля и лозови пръчки зеленчукът става хрупкав и дъхав и се запазва без консерванти до април-май.Имаше тънкост-твърдите плодове/моркови,зелени доматчета,динчета/ поемат по-бързо солта и ако с тях се сложат и чушки последните се смиват.Затова чушките отделно докато поемат от солта и после при другите.С такава трушия посрещах приятели когато се роди сина ни-качето на терасата,с кивгира очуквам леда отгоре и каквото гребна ммм..

# 189
И Веселче,лозата за това е лоза-бяга на горе и се катери-всяка става за асма.

# 190
[Снежи, благодаря ти,пиши какви сортове имаш...Имаш ли Царица(бяло средно едро и много сладко),не е афус.
Трябва да се сещаш и аз съм от Врачанско. Laughing
Веселче, аз не разбирам много от лозарство/т.е. никак/. Това просто, го наследих от предходния собственик и се грижа за него, нещо като кучето и касапина, /но не и така, че и касапина го няма/. Прочитам нещо по Интернета, но имам грозде. Ще снимам като узрей. Двете ми ранозрейки, миналата година бяха към 25 юли, но тази година е много дъждовна и дълго време беше студено. Едната лозичка,която я посадих от пръчка се е хванала и има и листенца.
Куркума, капините ми се хванаха въпреки че бяха от чепки но малините първата година 2008 изсъхнаха и то с плода, въпреки, че бяха вкоренени. Последните не успях да ги поливам, а при мен почвата е много камениста и не задържа вода, да оставим, че съм на байр и то горе високо.

# 191
Колкото по-дълга пръчка се зарови, толкова от повече места ще си пусне коренчета и няма да се влияе от промените във влажността на почвата. В Кубрат видях един чичка, беше изкопал ров дълъг три метра, дълбок над един метър. Полага се пръчката легнала по дъното, на нивото на земята да е предпоследната пъпка, а последната - над нивото. И се заравя, като се прави купчинка рохка пръст, три пръста над края на пръчката. Тя ще си избие самичка и ще се покажат листенцата. Поне от едната от двете пъпки ще избие. На другия край, който е останал под земята, не е лошо да е отрязана с малко от носещата й пръчка, като буквата Т.
Веселчето, насади си един Болгар, като стане кехлибарено жълт, да ти напълни душата. http://www.agroplant57.com/images/super-ran-bolgar.jpg
Дядо ми пък изкопаваше кръгъл трап, навиваше пръчката и я овързваше с канап, да легне на дъното, по ръбовете на трапа, и края, който трябва - нагоре. И така я заравяше.
А ако черницата се пробие, и в дупката се пъхне леко почистена от кората лозова пръчка, след време отворът се стяга еи лозата започва да се храни от черницата. Само трябва да се застопори пръчката с канап, да не я бута вятъра, и да се позамаже отвора с градинарска замазка. След време пръчката даже може да се отреже, между корените и черницата. Но трябва да се прави със сорт грозде, който има собствен аромат. в противен случай лееко намирисва гроздето на дуди. Черницата има разкошна коренова система, става въпрос за влакна от 15-20 и повече метра, и храни яко. А лозичката след черницата може да се остава на много грозде.

Вили, във водата за такава туршия майка ми вареше предварително и кора от бяло меше. Най-вероятно става въпрос за бял дъб.

# 192
  • Пазете Гор
Не разбирам от химия на храните, ама идеята на дъбовата кора, лозовите пръчки, вишневите клонки е да освободят в саламурата танини, които пък имали консервиращ ефект. Аз използвам дюлеви клонки и/или свежи техни листа, а зелето затискам с едър клон под камък.

Меше май е дъб на турски, Село Мешели=Дъбово. Кавакли=Тополовград.
Ще инспектирам земеделието на югоизток: Бургаско, Твърдица, Кърджали, Крумовград. Прасковки ще купя, динки, директно от полето, най обичам тъй.

# 193
Колкото по-дълга пръчка се зарови, толкова от повече места ще си пусне коренчета и няма да се влияе от промените във влажността на почвата. В Кубрат видях един чичка, беше изкопал ров дълъг три метра, дълбок над един метър. Полага се пръчката легнала по дъното, на нивото на земята да е предпоследната пъпка, а последната - над нивото. И се заравя, като се прави купчинка рохка пръст, три пръста над края на пръчката. Тя ще си избие самичка и ще се покажат листенцата. Поне от едната от двете пъпки ще избие. На другия край, който е останал под земята, не е лошо да е отрязана с малко от носещата й пръчка, като буквата Т.
Дядо ми пък изкопаваше кръгъл трап, навиваше пръчката и я овързваше с канап, да легне на дъното, по ръбовете на трапа, и края, който трябва - нагоре. И така я заравяше.
Тази есен ще пробвам този метод. Миналата година един стар лозар ми каза, че есента поставя пръчките в пясък и ги качва на тавана, пролетта ги изважда и сади. Аз нямах пясък, но ги поставих в песачлива почва и стана. Има едно място, където явно за заревани такива пръчки в градината, защото там растът лози на пустопаш.

# 194
ПРИЯТЕЛИ, помагайте! Вече съм изплашена от нападението на зелените скакалци! Shocked Градинските хризантеми и други цветя са оглозгани до голо, сега е ред на ето това: http://s09.radikal.ru/i182/1007/a2/4c1a0a99aa2e.jpg

Общи условия

Активация на акаунт