(Био) зеленчукова градина 4

• 107 128
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
Вили.. Hug
Руснаците го наричат овощи в разсол.
Тук в етническите магазини и лете и зиме продават в качета по твоята рецепта.На повърхността плуват жълти семенца от горчица.Мисля да си насея горчица и от дългостръческия копър за наесен. Laughing
Рецепта за песто:
2 чаши наряан босилек
1/2 чаша зехтин
2 супени лъжици кедрови ядки(може и с орехи)
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка  сол
1/2 чаша настърган кашкавал Пармезан(сигурна съм ,че има в магазините от най-сухия итал.кашкавал)
3 лъжици масло ,размекнато до стайна температура.
В блендера разбиваш зеленчуците,като бавно добавяш зехтина.Накрая добавяш кашкавала,маслото  и бъркаш на ръка.
В затворен съд си стои в хладилника с дни.По лъжица -две на чиния със спагети отгоре...
Анн-пробвай! Hug
Ани-и няма кой с една кокошка да ти отслужи... Laughing
Брей как са се променили  времената.Мама специално оставаше 1-2 с неподстригани пера да се разхождат профилактично из градината.
Онова рижото котараче не се ли заиграва със скакалците? Thinking

Последна редакция: ср, 07 юли 2010, 15:02 от Веселчето

# 211
Един кг плодове се заливат с 3литра вода, прибавя се 1 кг захар и така престояват 15-20 дни в покрит с марля буркан. От време на време се бъркат с дървена лъжица, за да се разтвори захарта. Бърка се до дъно, понеже често захарта се утаява и става на буца. Накрая виното се прецежда през гъста цедка, или тензух и се налива в дамаджани. Между течността и отвора на дамаджаната, трябва да има няколко см празно място.Затваря се плътно с тапа през която минава найлонова тръбичка или маркуче,което не трябва да допира до течността.Другият край на тръбичката се потопява в съд с вода.Щом започне ферментацията,от тръбичката излизат газове,които образуват мехурчета във водата.При стайна температура ферментацията продължава 15-20 дни, на хладно трае по-дълго време. Виното се прецежда през двойно сгънат тензух и се налива в бутилки, които се затварят плътно с коркови тапи и се заливат с парафин. Бутилките се държат легнали.Дрождите от първото прецеждане се заливат отново с вода, и се сипва толкова захар, колкото са плодовете.Технологията е същата. Получава се силен плодов оцет

# 212
Вес,горчица и синап едно и също ли е?

# 213
И аз мисля така,ама да видим да не е някакъв култивиран вид... Thinking
Да...Три вида растения синапени имало.
http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/2675-gorchica.html
Лек ден от мен!

Последна редакция: ср, 07 юли 2010, 15:09 от Веселчето

# 214
Веселче, направих сос Песто. Обаче, като се имат предвид специфичните условия на живот и липсата на достатъчни количества свободни капитали, се наложи да направя следните корекции, а именно:
Замених зехтина с олио, маслото - с маргарин, кедровите ядки - с орехи, сложих повече чесън, прибавих майонеза и кис. мляко. Кашкавала изобщо го икономисах, с получения сос залях тиквички, печени на скара. Моите си облизаха пръстите!
Вили, смачкахме касиса и заляхме съответно твоите инструкции. Ако стане, ще те каня на  вино! Grinning
Анн, за твоите пъпеши се сетих. Узряха ли ти вече? Малко завиждам,  Mr. Green моите са като юмрук.

# 215
На скара по-бързо ли стават тиквичките? Електрическа, или с дървени въглища?
Ана, съжалявам, че и на теб се налага да се съобразяваш с финансовите потоци.Hug
Зехтинчето излиза най-тънко в тенекия от Била. Ама бързо свършва в магазина.

При нас пак вали, от сутринта. Тихо, кротко, и няма ниеть да спре. Добре, че снощи прегледах тиквичките и краставиците. Имам домати колкото пепелник за цигари, но още няма зачервени. А на старецът съсед, който им окърши листата отдолу са зачервени. Дали им трябва слънце, че да се сетят да узряват?

Последна редакция: чт, 08 юли 2010, 12:20 от Вълкът с дълъг ник

# 216
Електрическа, с тефлоново покритие, има и стъклен капак. Като се сложи, хем пече, хем задушава. Бързо стават, не са толкова мазни като пържените, нали се пекат без мазнина. Скарата се почиства просто с домакинска хартия. А печен воден лук ял ли си? Чудесен! Е, с пилешка пържола покрай него.
Съгласна съм, че зехтина е в пъти по-хубав от олиото. А Била няма.
И червени домати няма. Окършени са им листата отдолу, уж да се проветряват и да не боледуват, но да зреят - не искат. На пазара продават едни грозни, безвкусни, зелени отвътре, на всичкото отгоре са скъпи! Снощи ги изхвърлих, не стават за ядене и това е.
Не вали, само е студено и мрачно, като през есента.
Поток ли? Де да беше!!! Просто мъъъничко ручейче... дано не пресъхне.

# 217
Моите мъже в къщи вече почнаха да поръмжават при вида на тиквички независимо дали са със или без сос.Все душат за месце Laughing
При нас и е студено и вали-ходих си на обяд за дълги ръкави.Като си помисля,че зарзавата си няма ръкави newsm78.Как искате да зреят доматите.
Тази зима на едно инцидентно събиране с наши приятели отмаахме сума ти ракийка на стар лук печен с люспите във фурна на печка на дърва,намачкан със сол и оцет+препечени на дилаф филийки.

# 218
Едно време през зимата, преди да си легнем нашите мятаха понякога във фурната я картофи, я лук, я малки захарни цвеклета. Те стават като меденки, особено във външната част. А на лука с оцет му натрошаваха и една суха червена пиперка. Печеният лук беше за гарнитура. А на дилава баба ми ми опичаше, когато заколи кокошка черния дроб и воденичката.

# 219
Захарни петлета не печем на скарата.Децата набучват на клечка машмелоу(вид пресован,пухкав захарен памук),който разтопяват над огън.Мечтатана всяко дете-пионерче-скаутче лятно време.
Скарата ни е малка,метална за пресовани въглища,с капак.Т.е дървени прах+въглищен прах омешани.Чисти дървени въглища добавяме само за аромат.3 кг са средно 4-5 $.На 15 минута от запалването -въглищата са готови за печене.
Освен тиквички,чушки,гъби  и патладжани припичаме и цели стръкчета пресен лук.Цели главички чесън намазани с олио пък изполваме за чеснов хляб.На финала на скарата-моите фили с хляб.И млечната царевицата със зелените листа.Когато почернеят и се порастворят-значи са готови.
Всеки ден вали.И от 1 месец климатикът не спира да работи-и у дома и в колата.Терапиите в работата ми  се провеждат сега в басейни,та прекарвам жегата по-леко,по 3-4 часа съм във водата.Влажността на въздуха е убийственна..
Но за градината ми е рай.Да видим дали ще узреят доматите обаче.7-ма краставичка късам-вече се брои за бране,нали...
Оле,какво да правя с врежовете на тиквите-закривям ги като змии натам-насам.Ако излязат от градината мексиканците по озеленяването ще ги отрежат с косачките на трева.
Гледах видео с висящи пъпеши,ама ги бяха сложили в торбички прикрепени към дървено скеле.
Е,няма как да го направя.Няма да садя тикви вече.Много място,много чудо...
ПС.Ами,че то кризата е навсякъде.Като си гледам акциите на борсата ..Няма да си иде скоро.Пфу. #Crazy
Имаме си ново понятие.Ново,ново от 5 години..."Как си?-даунсайзвам(свивам разходите...)
Е,така живеем...
Анн кажи за дините да ни стане по-леко... Rolling Eyes

# 220
  • густо майна Филибето
Да ви покажа къпините, от едната страна на оградата , и аронията - започна да зрее. Набрах си манголд, днес ще го готвя, още се чудя с ориз или на супа.

# 221
Любознателна,много слънце при вас бе!

# 222
Приядоха ми се къпини. Laughing
Арония не съм пробвала пресна.
Сега запомни кои пръчки са дали плод за да ги отрежеш до долу.(за къпините)
Гласувам Любознателна,мила. Hug
Ориз с тиквички и манголд.Като готвя ориз режа и джоджен-като дробене за агне става.Без агне

# 223
Вчера-засяхме фасул този ,който прави жълти и дълги шушулки.Преде,но аз се радвам че намерих такъв какъвто търсех.
Засях също така и курнишони от най-дребните,не запомних какъв беше сорта.След три месеца ще са готови!

Приятен ден на всички!

# 224
Аз не режа тези,които са дали плод-те раждат 3-4 год и сами си умират.
Мими,защо чак след 3 месеца?

Общи условия

Активация на акаунт