(Био) зеленчукова градина 4

• 107 138
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
mimi_vi2, здравей! Къде се губиш? Я разкажи какво береш, какво готвиш, до къде я докара с градината! Тиквите как са? Имам си кратунки Heart Eyes

# 226
  • Русе
Дините и пъпешите не съм ги снимала от две-три седмици тези дни като отида ще ги видя и ако са за снимка ще ги снимам. Миналата седмица видях, че има пъпеши малки като ябълки, а вече напукани. Не знам дали ще могат да узреят или ще нагният.По принцип не съм ги сложила на най.хубавото място в градината, а под млади дръвчета. Да не стои отдолу празно мястото. При това време ми се струва, че може и да се уманят. На съседите ми са гора от милини и динчета, но страшно много торени и пръскани.

# 227
  • Русе
mimi_vi2, здравей! Къде се губиш? Я разкажи какво береш, какво готвиш, до къде я докара с градината! Тиквите как са? Имам си кратунки Heart Eyes

Ани какво ги правиш тези кратунки?

# 228
Аз си търся семе от кратуна-голяма.Много са удобни за поливане и за кокошия шербет Grinning

# 229
И за гребане на вряла вода при пране в корито. И лявата, и дясната ще ти свършат работа.
http://www.picvalley.net/u/438/109465_234.JPG  А тия четири отдолу, дето приличат на лодки, знаете ли какво е?

# 230
  • густо майна Филибето
совалки?

# 231
Позна. За стария дървен стан. Кано малък се покатервах през зимата отгоре на стана и от там гледах майка ми, като тъче шарена черга. Горе под тавана беше топло.

# 232
Ани,и аз имам кратунки.Тиквите цъфтят-още не са завързали.Домати берем от парника и от градината Ромите.
Морковите от тези дъждове дебелеят скоростно.Вчера консервирах и краставички за кисели.Тиквички бол-прасетата ги ядат.
Правя вкусни гювечета от домашния зарзават само дето чукшките си ги купувам де.
 Тук-таме и аз имам свити корени домати както анн ги показва на снимката.
Патладжана е добре за сега.

# 233
Анн, кратунките, както и трикракото столче ми създават носталгично настроение по отминали времена и нрави. Тогава жената е била домакиня, майка и духовен стълб в семейството. А сега? Освен гореописаните задължения сме работнички и служителки, пазаруваме, правим кариера, борим се в един мъжки свят.
П.с: цял ден слънчице не видях!

# 234
Ана, столчетата бяха за мъжете. Помня като малък, аз и баща ми се хранехме на ниски столчета, а майка ми и сестра ми - коленичили на пода. На една ниска трикрака софра, синия и казваме. С нея сега похлупваме тавата с баницата, понапръскана с водичка, да се позадуши и да не корясва, докато изстине.
А на трикракото столче на дядо ми имаше издълбана дама, и играехме - единият с боб, а другият с царевица. Като почнах да го бия, умряхот кеф - казах на баба, че съм му спраскал  шушоните.
Днес си купих семе за черна ряпа. Има и за бяла, и червена, но искам истинска лютива черна ряпа.
Сега остава и да спре дъжда, малко да поизпръхне земята и да си насея един ред, успоредно на реда роми.

# 235
А у нас през 70-те се тъчеха китеници.Навън натрупал дебел сняг,печката бумти,мирише на ябълки и дюли/и на вълнени конци/.Баба и мама в стана връзват китове,прабаба ми навива масури на чекръка -бръм-бръм,тихичко си разказват разни историйки,а ние с брат ми премръзнали от пързалката похапваме варени за агънцата царевични зърна.....
Децата ми никога не са го изживявали...

# 236
Виждате ли какво имах впредвид? Вили, толкова уютно ми стана, като мислено се пренесох във вашата къща преди толкова време... Такава царевица още обичам! И мама тъчеше у нас, надомно. Тя тъче, а аз уча на стана до нея, седнала в крайчето. И ме учеше да тъка - тя изкара почти целия ред, а аз бордюрчето, от един цвят. Колко китеници ми е дала, които не ползвам! Това как се наричаше - прикя, чеиз?

# 237
Моят  чеиз го бях помъкнала за насам.Но Старото момче като каза -"Не-мястото му е при корените!!!!!!!"И е прав.
14 години нито аз ,нито градината ми се вкоренява,та затова бързам да се пенсионирам по-ранко. Rolling Eyes
А дървените столчета са част от носталгията.Човешкият вид се променя-по-едри и по-високи ставаме.
Имам познато семейство викинги( от Шведски корен).Мъжът седнал е по-висок от мен.
Как да го свия на трикрако столче.... Joy
Тук животните ги отглеждат с хормони,зарзаватът с нитрати...Къде отиват според вас?
Замислила съм се за зеленчуци,които да зимуват в земята.
На пазара ни нахлува японската ряпа Дайкон,която е огромен ресурс на вит С.Тя сладнее,не е люта.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%BD
Интересно ми е дали ако насадя зимно или савойско зеле ще прекара снежните ни минус 20 градуса температури...
Ето снимка:
http://www.infosyncworld.net/resources/products/samsung/samsung_omnia_s03.jpg
Обожавам червено зеле.Това стои по-рехавко.
ПС.Миме-покажи фото,че да се порадвам на плодородие.Това,което описваш е фантастика за мен. Hug Hug
Добре,че в парка намерихме с Никол една черница,та я опасохме докато чакаме моите зарзавати...
Оле,майко,какви дренки едреят.Като маслини ще станат... Laughing

# 238
А, ако някой има място, да си посади дренче наесен. Това дърво може да се гледа на 100% био.
От години имаме два облагородени дряна пред къщи, на село, и едно дивичко, уж за опрашител. Страхотни компоти стават. По-рано майка ми сутрин ритваше двата дряна, събираше изпадалите, и отиваше да ги измие, така започваше деня. С годините дряновете надебеляха, тя отслабна, та сега чака, каквото окапе.

# 239
Веселче, това зеле става ли за ядене? Имам 3 корена, но в цветната леха, имам го за декоративно. Joy

Общи условия

Активация на акаунт