(Био) зеленчукова градина 4

• 107 151
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
Няма никаква разлика между нацепени и ненацепени моркови. Не се увреждат, или да загниат. Разликата е в по-трудното почистване от пръст и кал. Аз ги оставям да се понакиснат във вода 15-20 минути и после търкам с една малка четка за дрехи - само затова я ползвам. Много бързо се мият.

За пръв път чувам за домашна мелница. Това е много добра идея за пълнозърнест хляб.

# 256
Добро утро!
Ето ти една мелница-,Вълк,хем ръчна,хем на ток като се умориш да въртиш.Пишат,че 7,5 чаши брашно стават за 13 мин.Цена 400$ .
Исках да намеря фото на старовремските-с два търкащи се камъка с дупка.
Country life-бих се притеснявала ,ако до чувала с дупката намеря умряла мишка.Веднага я занеси ветеринарите да проверят за Туларемия(заешка треска).Нали знаеш,че е нормално да се притесняваш малко повече когато си бременна.
Имаш нашата положителна енергия и радост.Отгледахме в темата с Носталгията едно хубаво бебе-ден по ден.толкова радост и тръпка ни донесе.Духовно бременеехме с майката. Hug
А сега и градините ни ще цъфтят,връзват и ....узряват с теб.
Вили,кажи ,моля, кои листа да късам на тиквичките,че моите стърчат нагоре като свещи.От долу-или от вътрешните..Не трябваше ли да пълзят настрани.Завързали са де... Laughing
Да питам:
Как се съхраняват кореноплодните за зимата?
Аз само портокали и лимони съм заравяла в пясък.Една дружка от Флорида ме радва за Нова Година с истински цитруси по пощата.
ПС.Ох,Krivondela какво ще ги правим тези тикви -незнам. Joy
Ще ми задушат цвеклото  и мерудиите.Аз и обърнах и врежовете(стимулирам цветовете да започнат по-бързо да цъфтят),че да не се разлистват толкова.Ако видя зор -ще прекъсвам..Не знам дали е полезно,ама..на
...Аз толкова дъжд като в Источна България не съм виждала,честно.И като няма къде да се оттича.Дано Природата да размисли...

# 257
Вили-погледни другата ми краставица.Тя проболедува и за това е сухо стъблото в началото.Нали оздравява?
С тази не мога да се разделя,че ми е единствената лимонена. Stop
http://prikachi.com/images/511/2311511x.jpg
За твоята консултанска дейност мога да предложа семена на Артишок.(ако не си отглеждала вече,искам да те зарадвам с нещо ново..)
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%88%D0%BE%D0%BA
Или сладки картофи. Hug

# 258
Изпуснах ви дирите последните дни, но откакто се развали времето в източна България, незнайно защо ми изчезна безжичния интернет. Отново се насладих на снимки на прекрасни градини и зеленчуци, както и на носталгичните спомени от миналото Heart Eyes. Много се радвам, че открих темата и вас, приятно ми е в компанията ви  bouquet
Country Life, лека бременност до финала и леко раждане Hug

За моята градинка, днес за пръв път набрах тиквички и съм щастлива, защото те са най-най-първия зеленчук, роден от ръцете ми Simple Smile. Много тиквички изхвърлих изгнили, с размер 5-10 см. Явно от проливните дъждове. Радвам се, че все пак има и оцелели. Бамята ми поникна, вече е няколко см над земята, дано като завърже плод да не вали, за да я съсипе. Не успях да си опазя картофите екологично чисти, защото ги нападна колорадски бръмбар и се наложи пръскане. Пъпешите и дините са вързали плодчета, големи колкото джанки.

Дано дъждовете спрат и в източна България, защото ми стана страшно като гледах репортажите по новините. Жалко за реколтата и за труда на хората. При нас не вали от известно време и е доста топло, дано и нататък се пренесе лятното време Praynig

# 259
Веселчето, линк си забравила да дадеш.
Както и да търся ромел, мелницата с два камъка един върху друг, все генерал Ромел ми излиза. Shocked

# 260
  • Пазете Гор
Здрасти, банда.  Hug

Три дена пътувах, бая беше, към 1200 км навъртяхме. Малко се натъжих, житото е налягало навсякъде, неожънато, много притеснително. Хубавото е, че царевицата, слънчогледите, оризът и зеленчуците са в перфектна форма. Прасковите са добре. Бива си го и тютюнът, макар че той не е точно по нашите теми.

Купих си дини от бостан, едни доматки светлонежно розови от една много свежа баба, капии за пълнене, всичко прясно, директно от производителя, директно от полето.

А при мене станал вече фасул за готвене, ей го:
http://kurkuma.snimka.bg/hobby/zelen-fasul.516785.

Ето една статия по въпроса как да имаме зелен фасул през цялата година:
http://www.farmer.bg/news_view.php?id=3143.
Вълка пита за босилек: много фешън декорация е клонка босилек с листенца и млади цветни пъпки. На някой кървавочервен домат, пъдпъдъче яйце на половинки...
Ако на някой му се ровичка из снимките с граха, че види и босилека, преди месец. Всеки ден късам по едно връхче, най-развитото на даденото растение, правя си салати. Докато изредя растенията за няколко дни, първото се отново се е поразклонило, изкарали нови връхчета, пак късам и така.

По този растението отлага даването на семе, не прораства и е по-красиво. В Гърция ги правят буквално на топка. За всеки случай съм оставил два корена да растат, да направят семе със сигурност. Пазя семето, много е едролистен и ароматен. Ще подарявам наесен. Записвам желаещи. Ей сега ще снимам как изглежда към днешна дата.

# 261
Веселчето, линк си забравила да дадеш.
Както и да търся ромел, мелницата с два камъка един върху друг, все генерал Ромел ми излиза. Shocked

Думата е хромелSimple Smile

# 262
Вярно бе.  Mr. Green По нашия край ни мързи да изговаряме съгласните, какво остава за две една до друга. Ние казваме ромель.

# 263
Една домашна мелничка:
http://www.breadbeckers.com/store/pc/Country-Living-Hand-Grain-Mill-9p1888.htm
За сравнение двата ми вида босилек:
Гръцки босилек-
http://prikachi.com/images/130/2308130p.jpg
Сладък босилек-
http://prikachi.com/images/128/2308128F.jpg
Куркума-за какво се ползва пъдпъдъчето яйценце? Joy
Та,как ще сготвиш зеленото фасулче?
Аз го обичам на пара,след това в лед,накрая да го умешаш с чесън ,сусам и олио.
Мога да ти изям кошничката...
Как Сийке- Hug

Последна редакция: сб, 10 юли 2010, 22:42 от Веселчето

# 264
Малее, Веселче какъв е този гръцки босилек - аз си мислех, че това е плевел и най-старателно и тенденциозно го изкоренявах досега.

Ама и на кой да му дойде на акъла да пита! doh

Добре, че ме светна!     bouquet

# 265
  Нетърпеливи са много от вас и веднага посягат към химията:) Аз си пръскам с извлек от коприва или отвара от чесън примесени със сапун.Горя поразената листна маса и после пепелта ръся обратно. Успявам да контролирам нещата в моя полза. Е не съм изчистил съвсем въшките от пипера, но са пренебрежимо малко. Най- важното е да има превенция както е модерно да се казва, а не като стане "белята" тогава да се чудиш какво да правиш:) Не копая изобщо и нямам плевели. Само "застилам" обилно с поизсъхнала окосена трева навсякъде, не само около корените.

# 266
Здравейте всички! Hug
Вчера ходихме до пещерата "Снежанка", прекрасно място.
На връщане спряхме на пазара в Пазарджик, с идеята да напазураваме и ние като Куркума пресен хубав зеленчук.
Много съм доволна от този пазар. Цените са 2-3 пъти по-ниски от тези в София. А като вкус нямат нищо общо!
Доматите въпреки това си държат цена, хората се оплакват, че нямат домати. Значи не е много неочаквано, че и ние още нямаме зрели в градината.  Sad
На места се жънеше.
Много лошо е това, което разказва Вълчо за реколтата.

# 267
Гледах по БТВ,че имате нов знак за органичните продукти .Само в магазините ли е задължително използването му?
Люлин какви зеленчуци предлагаха хората в Пазарджик на пазара? Laughing
Ох,не е хубаво да се въне във влага.Дано да напече слънцето най-накрая...
Baby-  Hugкакви зеленчуци отглеждаш?Покажи фотографии,когато имаш възможност.Любопитна съм да видя пиперки,които не се окопават.
Аз все още загърлям,разрохвам около моите.Видимо се развеселяват,особенно преди поливане.
И за контрола с въшките ми е интересно,каква е почвата ти?

Последна редакция: нд, 11 юли 2010, 15:07 от Веселчето

# 268
  • Пазете Гор
Вес, по-лесно е да кажем какво няма: все още е рядка бамята, няма патладжан. Северно от Димитровград видях едно поле с бамя, бая беше, на око към 200 декара.

Там край Пазарджик е нормално да има хубав зарзават. Добри са зеленчуците в Гелеменово, също и по пътя за Пещера, както от Пещера за Пловдив. Да не забравяме пазара на разклона за Калояново на пътя Пловдив-Карлово. Но сега е сезонът, и почти навсякъде, по импровизирани сергии може да се снабдим с зеленчуци и плодове от полето. Пълно е и по Подбалканския път, и по Стара Загора-Хасково-Кърджали, и буквално навсякъде. Може и да не е съвсем био, но е прясно, и от производител! Пък и е казано, да пазаруваме така, че да се пестят въглеродни емисии за транспорт и съхранение за продукцията. Ние и без това минаваме покрай мястото. И се подкрепя местното производство.

Хубава страна е наш'та, ей!

Моите домати загиват  Cry. Днес изскубах няколко растения, скоро ще дойде и реда на всички май. Много тъжно, яд ме е, но по-важно е да извлека поуките. Къде сбърках?

- Не използвах за разсад обеззаразена почва
- Използвах сортове, слабо устойчиви на гъбични заболявания, макар че и миналата година имах маносани корени
- Не внимавах да не опирам канчето с шербета в листата
- Не направих пълно сеитбообращение.
- Не третирах отрано и предпазно с бордолезов разтвор, къде от мързел, къде от криворазбрано биоземеделстване
- Изпуснах третиране с препарати в добрите срокове, тъй че да си мине спокойно карантината, а болестите да бъдат ликвидирани в зародиш
- Засадих растенията гъсто
- продължавам да не спазвам хигиена:ето, днеска скубах болни растения, а после отидох да привържа оцелелите. Без да мия ръце, разбира се.
- Използвах колци от миналата и по-миналата година, без обработка

И друго има сигурно, ама и това стига. Наздраве. Аз тъгувам и пия. Wink

Последна редакция: пн, 12 юли 2010, 11:10 от Куркума

# 269
  Веселчето, боцнал съм чорбаджийски и обикновени селски зелени чушки- още са на цвят само . Имам също и домати на цвят само, но краставиците и тиквичките вече си нарастват значително. Морковите са се зачервили, но са малки още. Червен лук имам, но не е почнал да пожълтява и поляга още. Досега съм брал само пресен чесън до преди няколко дена и къдрави салатки от които още доста ще бера защото ги садихме постепенно да има за повече време. Всичко е садено на едно място за да се "пазят" взаимно. Тук таме съм сложил чубрица и турти пак по същата причина. Почвата е черноземен смолник мисля(според местните) и доста я "преправях" с торф и тор от червен калифорнийски червей, но си заслужаваше. Мястото е чукарите над Калотина и там по принцип всичко става по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт