(Био) зеленчукова градина 4

• 107 159
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
  • Русе
Три дни се потрудих на село. Започнах да вадя картофите, че ми трябва мястото. Засадих зеле, карфьол, краставици и домати втора реколта.Такава картофена реколта не съм и мечтала.
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19591964
ttp://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19592004
Това са част от нетрадиционните ми домати
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19591930
Чушките тази година не зная колко още могат да пораснат, за сега са
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19591927
Корнишони  направих в буркани предостатъчно и вече ги раздавам. Пак съм се пооляла с при сеенето на краставици
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19591962.
 Въпреки лошото време тази година берекета пак е добър.

# 271
  • DE
Здравейте и от мен !
Да ви покажа малко немски краставици и домати
www.foto.bg/data/500/medium/IMG_000330.JPG
www.foto.bg/data/6735/medium/IMG_000632.JPG
www.foto.bg/data/6735/medium/IMG_000436.JPG
Корнишони не можах да завъдя тази година.
През май беше доста студено и изгниха всички растения.
Тук е от седмици страхотна жега. През деня са над 40*, изгоряха ни душиците.
Не се диша , не се спи !
Почвам да поливам в 4 часа сутринта. От началото на юни до сега валя само една ноЩ !

Вълчо, толкова ли много вали из "Делиормана" ? Не ме плаши !
Ще ми идва една сборна разградлийска дружина края на юли на гости, и съм поръчала домати, краставици и пипер да ми донесат. Да си вкусна неЩо родно Mr. Green
Ама с този дъжд, дали вирее неЩо newsm78

Анн, страхотна реколта. Комплимент !!!
Ах как вкусно мирише сега у вас, на печен пипер... !

Куркума, много жалко за твоите домати.
Аз затова имам и навес над доматите. По малко растения но пък са на сухо !

чета и из цветните теми. Много болести по растенията, мушици, разни животни излизаЩи от почвата.
Започвам да си мисля че умишлено продават заразени цветя, разсад, почва.
Колкото повече болести толкова повече се купуват и разните им там препарати.
Това капитала и капиталната индустрия е голяма работа !

Спорна нова седмица !

# 272
matze, то дъжда не е попречил на зеленчуците, даже напротив. Три дни не бях влизал в градинката, снощи набрах една кофичка зелен боб, и една кофа краставици и тиквички. С краставиците съм се улял май, че и втората реколта вече имат 40см стърчащи милинки. Пия таратор вместо вода.
Ако не вали днес, довечера ще насея черната ряпа.
Дъжда се отразява пагубно само на житото и ечемика. Ако имах фотоапарат, отсреща нивите са наклонени към блока ни, от покрива можеше да снимам. Налягалото на земята тук е около 20-30%.
Имам домати колкото пепелника за фасове, и нито един зачервен. Все някога ще узреят де, няма къде да отидат. Имат цвят на височината на горния край на коловете. Замислям как да ги удължа, защото са пвц профилирани тръби. Би могло да стане, ако закупя 20 точилки и ги набия в тръбите.  Shocked
На две големи кайсии има общо пет-шест, взеха да се виждат.
анн, чудесни ти са зеленчуците.
Веселчето, как се готви тая кисела испанска тиква. Пържихме, но накиселяват.

# 273
  • Русе
matze, много красиви домати, какво имат по стеблата? Какъв сорт са германски ли?Нещо като оранжерия ли си направила, че са на сухо?Много добре изглеждат, но пак си поръчала родно производство.

# 274
  • Русе

Вълкът с дълъг ник, моите домати които си надраснат коловете ги оставям така да си растат. Те сами се огъват надолу и не се чупят и домати си раждат. Малко тясно става в редовете, но то само домати да има. Около мен съседите не можаха да си спасят доматите. Много болести, много нещо.

# 275
Анн,събра ми очите!Друго си е наносната почва,пък и опитната градинарка си личи.При теб е широко и просторно.И мъничко ти завиждам.
Matze,и ти се справяш чудесно.Искай си заедно със зарзавата да ти донесат семена от традиционни български домати.
Baby,покажи снимки-любопитна съм да видя некопан пипер.Тук в Подбалкана почвата е такава,че след дъжд или поливка отгоре прави кора и се цепи.Няма никаква аерация.И без разрохкване от оборските торове никнат хиляди бурени.Искам да видя твоята градина.
Куркума,не тъгувай-трупай опит.Ако едно не ти се е получило,то при друго реколтата ти е супер.Лошото е,че няма правила-тази година помага едно,на другата условията са съвсем различни и то не върши работа.Градинарството не се вмества в норми.За него трябва усет от натрупан опит.
Веселче,според мен тая краставица се е оманила,но някакси се е справила нагоре-това само потвърждава горното ми впечатление.
А Дедо къде е?
Астарта,честита първа реколта Hug

# 276
  • густо майна Филибето
Аз тук видях такива градини, че ме досрамя да снимам моята. Но на мен не ми е копано нищо - ни пипер, ни чушки, краставици, домати , патладжан и боб. Растат си, берем и ядем Simple Smile На пипера само трупам окосената трева от полянките в междуредията, така плевелите не растат толкова.

# 277
Добре де,Любознателна,моля те-  снимай и покажи.Аз като сложа някъде треви през тях избиват други,а много често и оскубаните се вкореняват отново.Покажи да го видя това що за животно е Grinning

# 278
  • Пазете Гор
анн , Бравос! Поклон!

Аз като картофоманиак се втрещих картофената ти реколта. Всички гнезда ли извади? От тези картофи ли ще зазимяваш, или имаш и по-късни? Сега пържи, готви, печи. Ще взема да намина някой път аз, поне една латексова бака да отмъкна.
С едно момче преди години веднъж решихме да изровим малко чужди картофи Embarassed, и понеже се виждахме от пътя, той стои прав, ръцете отзад кръстосал, и с краката рови като петел на торище... Grinning. Отказахме се.

Ама не си права да се оплакваш от липса на място. То тука едни момичета по терасите гледат, и аз като се сетя как съм сбил на 100 квадрата и зарзават, и асмалък, и цветни лехи, и тревна площ, и курници, и нужници, и натурии, и тухли за нови нужници...При тебе е простор, ехеее... Laughing.

matze
, тука при нас все още не е късно за директна сеитба на някой по-скорозреен сорт корнишони. И при вас може да има Левина. Що не пробваш?

Аз сложих още десетина гнезда Старозагорски чер, много вкусен, ей, и родовит и непртенциозен. Стана екстра, както казва и  vili__66, като не стане едно, става друго.

Снимай, Ljuboznatelna, не е изложба, а си споделяме радости и ядове.  

# 279
  • густо майна Филибето
Аааа, расте си тревичка, не е като без хич Laughing Скубя я без да се престаравам. Само голямата. Ще снимам тия дни.

# 280
Анн, Маце, браво!  bouquet
Веселче, цялата българска зеленчукова класика имаше на пазара. Вчера почти цял ден се занимавах да консервирам зелен фасул (всъщност жълт) и тиквички от там. Само за сравнение от магазина до нас ако купувах, 1.30 е кг тиквички, там за 1.20 купих 4 килограма.
Едни розови домати бяха просто божествени.

Куркума, от както годината с големите наводнения изкоренихме домати с мой ръст и сума ти кила плод по тях, пръскаме по 2-3 пъти растенията.

Да добавя към упътването ти за пазаруване и Граф Игнатиево, преди  "разклона за Калояново". От там всяка година зареждаме чувал-два чушки за печене. И домати за консервиране. Така е, като пътуваме съчетаваме приятното с полезното (зеленчука) или работата с полезното (зеленчука), пък после яка ми душа да ги приготвя....Мъж ми много помага. Simple Smile

# 281
Анн, браво за пиперките! Не ги пълни, много кайма ще съберат! Simple Smile Какъв сорт са?
И аз се присъединявам към чакащите, да видим мързеливото отглеждане на пипер. Моят е прекопаван около 6 пъти, още няма за бране. Като трупам плевелите в междуредията, те пак се вкреняват, двойна работа.
Вие зимнина правите, а аз се шляя из горите. Ходихме за гъби, нагоре из балкана, току под връх Марагидик. Много е красива природата ни! Девствена красота! И малко плашещо - всеки момент очакваш от храстите да изскочи я диво прасе, я Мецана!

# 282
  • густо майна Филибето
Това ми е продукцията от некопания зарзават. Пиперките нямах търпение да откъсна, можеше да пораснат още, но си умирам вече за миш маш Simple Smile Набрах и една торба чушки, днес ще консервирам. Домати Рила, краставици Гергана, пипера като че ли е Сиврия, чушки рибки и чорбаджийски.

Снимки "преди" и "след" - разликата е близо месец. :

На пиперките трупам предимно окосена трева, защото се получава плътен слой и плевелите пробиват по-трудно. И е по-естетично, а там се вижда Simple Smile Същото правя и на голите места в цветната градина, ето едни скоро засадени хойхери, пласта е втори, с времето изсъхва и става кафеникав. Там плевели не растат, защото няма и откъде толкова да дойдат, докато на мястото на зеленчука миналата година си отглеждах бурени и са се насяли стократно. Отскубнатите трупам при доматите и краставиците, защото са по-груби, а и там вече е джунгла, от тъмното не никнат много. Не ми се вкореняват, защото са отгоре, обръщам ги с корените нагоре и тъй като не копая, не ги заривам с пръст. Трупам и подрязани млади клонки, прецъфтели цветя и всичко тревно, което преди се чудех къде да изхвърлям. Яд ме е само за розите, защото от тях изхвърлям огромно количество клонки, но заради бодлите и дебелите стебла няма как да ги използвам Confused  Само троскота изхвърлям, той се хваща всякак Mr. Green

# 283
На мен много ми харесва това с трупането на бурени и стъбла в градината. Благодаря, Люб!
Започнах с брането на ягоди, докато берях, скубах и трева и я оставях в междуредията. После със скубането на граха, после върнах в градината и шулюпките на грашулките.
Досега ми свидеше почвата, която изнасях с коренищата на бурените, та ги тръсках о дръжката на мотиката. Освен това тия бурени са взели някакви вещества от градината ми.
Сега от тия дъждове ягодите силно са се активизирали да правят ластуни, и много бързо се вкореняват. Кълцам с най обикновенна ножица, оставил съм от крайните в лука и краставиците десетина ластуна, и то само първите, за подмяна на по-стъри коренища. Колтуците на доматите ги нося по-далеч от доматите.

Любознателна, това ми заприлича на "открийте десетте разлики". Момченцето на втората е много по-черно.  Mr. Green

# 284
  • густо майна Филибето
Хехе, то и фона е почернял, фотографката е виновна Laughing . Аз и култуците трупам, но гледам, че доматите ми имат някакви бактерийни петна, днес рових да търся картинки на болести по домати. Всъщност аз от седмица - две си ги отглеждам тия петна, но вече има десетина болни корена и трябва да им обърнем внимание. Не мисля, че култуците имат нещо общо.
Цялата работа с некопането идва от моето увлечение по природното земеделие, и разбира се, мързела Mr. Green Тъй като мулча ми е тънък, плевелите са повече и се налага и някакво торене, а оборски и птичи нямам, досега сме хвърлили два пъти комбиниран.

Имах една купчина компост от пролетта/тогава нищо не бях садила и просто си натрупах треволяците/, който си гни първо анаеробно , после и аеробно.Преди 3-4 дни го поразрових  и ми хареса. На терасата под климатика е влажно и там една заблудена динена семка се беше покълнала в прахоляка, аз я прехвърлих в саксия и онзи ден я засадих в компоста. За два дни ми се стори че е пораснала  Grinning Да видим какво ще излезе. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт