(Био) зеленчукова градина 4

• 107 165
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Ами логиката ми е, че ако растението е болно, и частите му са болни. Ако ги оставя до същото растение, твърде вероятно е тая част да стане източник на зараза.
Анаеробните микроорганизми миришат жестоко. Шербетът е нищо. Това го установих, като водех магарето на ветеринарния лекар, да му подрязва копитата. Вътре под нокътя, който е копито, изрязва едни люспи - страаашна смрад.
Тука като пишем, догодина ще можем да се четем, и да коригираме аграрните срокове, с кое сме закъснели, и с кое - избързали. За целта е достатъчно най-старата тема да навърши една годинка.

# 286
  • густо майна Филибето
Отвън смрад нямаше, но като я разровя си вонеше. После се зачетох в природното земеделие, където компоста, получен при анаеробно гниене, се счита за не достатъчно полезен. Измрели са много полезни бактерии заради високата температура на разлагане, за сметка на това патогенните по-издържливи по принцип, са си останали. Това може да намали имунитета на растението. А аеробно гниене се постига или с препарати с полезни бактерии, или с тънък слой, като в природата. Там натрупаните мъртви треви или листа са със слой не повече от 10см, гният аеробно и на място, като отдават при това полезните вещества. Именно затова се трупат треволяци и листа в дебел слой директно в лехите. Когат ослоя е струпан есента, до пролетта той се уплътнява и сляга, което възпрепятства или силно забавя растежа на бурените. В същото  време създава под себе си условия на микроорганизмите и бактериите да се хранят и да отдават при това полезни вещества за растенията, запазва влагата по-дълго, червеите необезпокоявано си копаят тунелчета и разрохкват почвата и т.н. 
Същото отношение като към компоста в природното земеделие се има и към угнилия тор. Затова се полага тънък слой пресен тор /до 10см/, отгоре се натрупва мулч /късно есента/ , и пролетта се сее или сади. От тази гледна точка шербетуването си е много полезо занимание, не съм наясно обаче дали не вдига прекалено нивото на азота.

# 287
Направо си донасям кошницата.Ще бера от вашите градини.
Какво изобилие,Аннbouquet
И дълги,дълги краставици..като на Матзето.Чудни... Hug
Вълк,на коя от снимката приличат твоите кисели тиквички?
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cukety1.jpg
Макар,че ако вчера си викал за Испания-нека ти!!!!!!!!!!!!! Close
Повехнаха ми Холандските лаленца...

# 288
За лалетата викахме, двамата с Вълчето. Легнахме си тъжни. Накрая се надявах да се закопчеят за дузпите, пък там - каквото сабя покаже, ама не би. Покрай новия мост на Видин има 400 испанци, дивели са до сутринта, и знамената им още висят по фасадата на хотела.
Веселчето - на тая, оградената с червено, http://www.prikachi.com/ но няма ръбчета, а овална, като пъпешче. Бе баш и е кисела, щом успявам да я различа сред другите.
Днес след работа ще ходя да си търся ел скара.
В китайската кухня има пържени на пръчици освен картофки още тиквички и краставици на пръчици,  пипер на ивички.

# 289
Вълк, виж това: http://technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09051660 Моята е такава и съм страшно доволна.

# 290
А това цвете как се казва,че ми трябва да вика пчелите и за лек при грип зимно време?
http://prikachi.com/images/273/2317273w.jpg
Как Сийка рече да не се увличаме в пощипването на непознати растения. Laughing
Аз я уважавам,но ме тегли от 2 дни да пробвам тези червени катоглогинки плодове.
http://prikachi.com/images/288/2317288U.jpg
или другите с винените листа:
http://prikachi.com/images/292/2317292g.jpg
Любознателна,по-близък план ,ако може на зеленчуковите растения.Към корените фокусът ,моля. Laughing
С ежедневните ми следобедни дъждове и дневното горещо слънце,ако оставям плевелите няма да се виждат растенията ми.Само тиквичките ще стърчат.Прерия,бе ,жена.Нямам нефертилен плевел.
Този храст за теб го снимах,с любов.
http://prikachi.com/images/315/2317315Q.jpg
Вълк,след работа ще сложа рецептата за кекс с тиквички,прилича по вкус на бананов кекс-хляб.
И на Вълчицата с приятелки на кафенце ще допадне.Стига с това пържене,че ще останем без жлъчки. hahaha
За китайските менюта ти трябва воден кестен,маринован и едни дебели миризливи корени,дето им забравих името.
ПС.Окосена трева няма да сложа в градината си-тя е с химикали.Режа семенниците на плевелите като ги трупан отстрани за гниене...
Ana Ivanova  Hug Hug

# 291
Веселче, ехинацея?

# 292
  • DE
matze, много красиви домати, какво имат по стеблата? Какъв сорт са германски ли?Нещо като оранжерия ли си направила, че са на сухо?Много добре изглеждат, но пак си поръчала родно производство.
Анн,това са едни спираловидни метални"колчета" за домати.
Тук домати колкото си искаш но не е вкусно.
Какви ли магии не съм правила, но ей този вкус на сладко ароматно  домати "НЕТ"
Ще ми донесат семе, поръчала съм !
Коркума беше изредил преди няколко дни  имената на доматни сортове, та си преписах Mr. Green

Доматето  вирее добре  в парник, под навеса имам главно "Рома" и оЩе никакви ги няма.
Смешните ми чушки и те почнаха да се показват, патладжана тази година е за оплакване.
Ни цвят ни ниЩо !
Тиквичките само листа, оЩе една не съм откъснала. Порасват малко и загниват на върха.
Тази година съм един пишман градинар ooooh!
ivematze.snimka.bg/flowers/gradina.507336.19602741
чакам да ми донесат вкусно бг. домати че да си хапна Mr. Green

# 293
  • густо майна Филибето
Веселчето , и към корените ще има, но днес не ми се очертава ходене, защото вчера поляхме и обрахме всичко. Евентуално в сряда ще показвам снимки. Благодаря за храстчето. Леска?

# 294
Фийле интересанте, на тоя корен тиквичка не виждам нито един мъжки цвят - http://media.snimka.bg/6674/019603809.jpg. Колко корена тиквички отглеждаш? Обикновенно на един корен пускат от три до пет мъжки, после от три до пет женски, с малка тиквичка под цвета, после пак мъжки, и т.н. по дължината на милината. Която се опраши, става. Която не - изгнива.

# 295
Matze,аз съм убедена,че вкусът на доматите не е ат географската ширина.Селекцията-тя го убива.затова пазя като очите си бабешките сортове.Сея по малко Рила,че стига по-рано и другото са собствена "селекция".Тези Роми какво сте ги залюбили?С тази дебела ципа и хрупащо като ябълка месо?Помнете,че селекциите на сортопроизводителите целят домати издържащи на далечен транспорт,дълго време на рафта и уеднаквен външен вид.
Така искам да мога да ви откъсна по един от бабешкия домат на всички Grinning

# 296
  • Пазете Гор
vili__66 , права си, сортът е всичко. Аз бих казал обаче почти всичко.

Та нима няма значение за вкуса почвата с всичките си особености, торенето, слънчевото греене, естествените поливки, всички фактори на климата? Е, някой пластмасов хибрид и в Поповица да го гледаш, и в Исландия, все тая. Но пък и най-добрия сорт, ако расте под стъкло, и му светят с лампа, и са му корените в стиропор, а го поливат с хранителни разтвори - дори и той ще има мнооого бледичък вкус.

Ромоподобните сортове ги харесвам, че по-малко чорба пускат, като се прави лютеница. А смлените люспи били много хубави за ... абе вместо да се пият разни разслабителни. Така разправят. Wink

Ама като говорим за домати, много тъжно ми става за моите  Sad. Имам 7 корена биволско сърце от местния ни "газда", те са здрави и някакъв хибрид Дорина оцеля. На тях чакам. От другите Марица вече зазрява, ама като няма листа, се чудя дали не е просто болестно явление туй зреене. Инак нелоши доматчета, към 100-120 гр изглеждат.

Вълк, има сортове тиквички и краставици, дето правят стерилен плод, не се нуждаят от опрашвачи.
Според мене при matze липсата на разни насекоми е причина да изгниват много плодни цветове (с малки тиквички). Няма кой да опрашва, лошо.

# 297
Куркума,аз съм решила проблема с чорбата.Мелим доматите,оставяме ги около час да преседят и изгребваме горните 2/3-отдоло остава чиста водица.

# 298
  • густо майна Филибето
Аз откъснах и два розови домата, купени разсад. Обаче като ги сравня с моите, които сях от семе на изяден домат, вида им е друг Rolling Eyes Моите са по-безформени. Интересно дали ще се различава и вкуса им? А за догодина да купя ли пак Рила за ранни, или Идеал? Чувала съм, че бил по-хубав.

# 299
Не знам.Тази година наблюдавам някакъв разпад на хибрида на Рилата.Определено на вид не е като предишни години,а по форма излязоха поне два модела.Сега има нов хибрид Рали-или бащиното или майчиното растение при него е като единия "родител" на Рилата.Май догодина ще пробвам него.

Общи условия

Активация на акаунт