(Био) зеленчукова градина 4

• 107 167
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
  • DE
Ходих да ровя под листата на тиквичките. Има и мъжки цвят.
НеЩо друго Ще да е, може и както Куркума казва да няма добро опрашване.
Ще позаголя малко, че бая са големи листата, като на палми Mr. Green
Vili, ромите ги садя и аз главно заради лютеницата.
По месести са от другите и имат малко сладникав вкус.
Другите са едни воднисти.
Садя тук и бг. домати, абе няма ниЩо обЩо с тези които растат на българската топла и плодородна почва.
Има ли оЩе от тези старите бабешки домати ?
Хич да не се цицениш ами да ми пратиш малко семе Hug

# 301
При мен Рила си излезе еднакъв по ръст и форма, не му се подзирам, Вили. Говорим за разнообразие на зеленчуци, сортове, видове. С цел хармония и равновесие, а също и за многообразие и единство в природата, да покажа новата ни любов - Джеса: http://i044.radikal.ru/1007/0d/a4bc781655cd.jpg

# 302
  • густо майна Филибето
Аз нямах предвид Рила, а розовия гигант. От семките със сигурност си е бабешки сорт, но се различава от този, купен като разсад. От разсада е с правилна форма, а другия е по-нагънат.

# 303
  • Русе
И аз тази седмица натрупах окосената трева в картофите втора реколта. Ще видя дали ще стане без копане. Първите картофи ги копах три пъти и преди седмица имаше трева до коленете. Трябваше първо да я скубем, че да вадим картофите.
 Ани чущките ми са два сорта, но ги смесих с пресаждането. Единият сорт е "Слонско ухо", а другият ми дадоха много едри чушки и аз си събирах семето.На село хората си пазят сортовете, които раждат много и от тях си сеят.Сега мисля и аз да оставя някой корен да узреят добре чушките за семе.

# 304
  • Пазете Гор
Има в махалата ни един дядка, продава отличен разсад, без болести, на Биволско сърце и Розов гигант. Ама май вече е над 80, какво ще правим после, жив и здрав да е, ама да кажем след 20 години може и да не ходи в градината. Доматките му са чудни на вкус, здрави са, но раждат малко, много малко. На една китка до три домата, и то рядко са три (розовия и по-малко), не повече от пет китки. Имат едва доловима кожица, много фина, нямат чорба, с малки и стегнати семенни камери, а сърцевината на вид наподобява диня. Розовките са по-плътни. Инак са колкото юмрук биволското, другите малко повече.

За събирането на доматено семе -  трябвало да се взема от едър домат, узрял на първа китка. И никога от хибрид, разбира се. Комшията так гледа две -три години саморасляци и накрая станаха едни като чери: по седем на китка, много китки, колкото лешник доматчета. Кисели и ароматни.

# 305
  • Русе
Куркума, Толкова е просто да се събере семе от няколко едри и добре узрели домати. Лятото, като ги обрах за консерви си събрах семена, нито са от първа китка, нито знам как се казва сорта. Насях, поникна, садих и съм раздала около 400 корена домати. Сега бера същите едри и вкусни домати. Семена и разсад без пари. За картофите не зная какво ще оставя за семе. За пръв път виждам  в гнездото 4,5 или 6 картофа без нито един дребен.А толкова исках от този сорт да посея догодина. Ще трябва да ги разрязвам./тези са от рязани картофи/

# 306
Аз също събирам семена от домати и чушки.През двадесетината години които се занимавам със зарзават съм правила много проби.Сяла съм и прехвалени хибриди-издържливи на какво ли не и семена от баби или домати харесали ми на мен.И съм стигала до 3 декара за сезон.Моето правило в момента е-избирам от бабешкия домат растение обилно отрупано с плод,без видими признаци на болести,от първата китка избирам домата най-близо до стеблото и най-добре оформен.Връзвам му една корделка и заплашвам цялата фамилия да не го пипа.Откъсвам го чак когато омекне и даже се пукне.Семенниците накисвам в буркан с вода,те ферментират няколко дни и семената се отделят.Прецеждам,измивам,подсушавам.След около месец ги слагам във фризера за около 48 часа.Преди рътенето ги кисна 24 часа в 1% разтвор на кислородна вода.
С чушките процедирам почти по същия начин-от първото разклонение добре оформена чушка-корделка не пипай,презряване и напукване,сушене на семенника,фризер,кислородно обеззаразяване...

# 307
Анн, не мога да си обясня защо Слонско ухо и Фатима, хибриди F1, не дадоха задоволителни резултати. Твоите са чудесни и отговарят на описаните характеристики. Моите бяха с криви, гърчави чушки, жълти листа, дребни и не оправдаха грижите и парите ми. Вероятно почвата, климат, надморска височина оказват съществено влияние върху реколтата. Затова "бабешките" сортове дават отлични резултати. Явно са се климатизирали към специфичните условия на региона.
Засега с най-добри показатели е Куртовска капия. Софийска нещо изостава, но така тръгна от разсадната леха.
И съм объркала лютите чушлета  ooooh! Половината леха е люта, а другото са пиперки. От едни и същи семена Thinking

# 308
Засега с най-добри показатели е Куртовска капия.
Да си дойдем на думата.Аз друга чушка не признавам,ако не е капия.Има поне защо да и трепериш цяло лято.По вкусна от куртовската или от ..нашите селските -не съм яла.Пробвала съм италиански и турски.Жалки копия,Ани. Laughing
Зарадва ме като каза за лютите чушки,от кой вид са?Аз си купувам есенно време саксийки с декоративни шарени чушленца и ги суша като чубрица.
Но-тази година,може би ще е различно.Ако не ги изям на зелено моите 2 стръка. Laughing
Впечатлена съм от техниките за оформяне на ябълкови(такива съм виждала на живо тук) дървета.
Ето снимка:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fruittreeforms.png
Особенно от техниката "еспалиер"
http://www.vegetablegardener.com/item/2453/how-to-grow-espalier-apple-trees
Дървото се окастря и"тренира" с връзки и колчета.То изглежда плоско,с ниски разположени плодове,като жив плет стои до оградите.
Видях,че може клоните да се завиват надолу във формата на сърце,още по-достъпно за детски ръце..
ПС.Вили,ако тиквичката има цъфнали и женки и мъжки цветове,а плодовете достигат 10 см и покафеняват от към върха(като на Матзето) къде да търся проблема?
От шумата ли да сваля... Thinking

# 309
Вес,нямам отговор за тиквичките.Снощи си разглеждах гнездата.Ако е от опрашването няма една да е станала,а до нея другата не-те пчелите и мравките щъкат навсякъде.Може и влагата да ги поразява-махни някое листо откъм основата на корена да се проветряват.Ти никакви тиквички ли не береш?
Ана.Иванова Hugна новия член на семейството ви.

Последна редакция: вт, 13 юли 2010, 15:25 от vili__66

# 310
Ет ги тиквичките,Вили:
http://www.prikachi.com/images/651/2320651H.jpg
изглед отгоре:
http://www.prikachi.com/images/659/2320659V.jpg
Нищо не съм откъснала още,радвах се,че са завързали,ама ..на
Абе,луда работа е при мен.По едно и също време разсадих домати и патладжан.Незнайно как от сините домати ще късам скоро.
http://www.prikachi.com/images/686/2320686w.jpg
Да си похваля черитата(все се сещам за мярката на Вълка-един пепелник). Joy
http://www.prikachi.com/images/665/2320665s.jpg
И хибрида за салца(култучен по на Вили методиката с Y-разклоняването)
http://www.prikachi.com/images/666/2320666A.jpg
Куркума-покажи да видим черния боб.Да се порадвам..нали и той замина в небитието при мен.
Не ща да ги поглеждам тези тикви.Подлуднаха от влагата,завила съм ги към люляка ми-да се катерят ,каквото искат да правят.Умешаха се с пълзящите краставици.Като ,че ли не знам че е тук е рая на тикви,соя и царевица.. Sick

# 311
Задушно ще да им е на тиквите.Поразчисти  листа към основата,може би и къщата отзад отразява топлина и задух.А патладжана му трябва висока въздушна влажност и топлина-средиземноморски климат.Сигурно това е отговора на проблема при тиквите-полезното за едното не е полезно за другото.
При другите тикви имаш ли такъв проблем?

Последна редакция: вт, 13 юли 2010, 16:01 от vili__66

# 312
Днес  бях на една поляна между Савин и Севар - пълно е с риган. Нашумулих си в едно кашонче от кабелна муфа.
По някакви неведоми каръшки закони винаги, когато Вълчицата ме барне от А до Я - ризка, панталон, ръб, лъснати обувки, най късно до три часа съм в някой трап до скъсан кабел. Съответно ризката е накисната от пот, панталона пепел, обувките в кал и кравешко ако.
Три пъти и казах да ми даде една мека фирмена тениска и да заминавам - не, та не. Щял съм да ходя в Русе. Е, ходих, ама от там, покрай Тетово, през Кубрат и в дола с крави.

# 313
Ох,права си,Вили.
Къщата пази завет на  доматите,патладжаните ,но и е тясно на тиквичката,която е 3 растения.
Нямам проблеми с другите,защото нямам други.Катериците изровиха семките и ги олюпиха. Rolling Eyes
Ще поразредя листат от долу.
Благодаря ти отново.
Ох,сега видях на Ани кученцето.Хубавец,с дебели лапи и умни очи.Мило другарче за Ани. Heart Eyes
Куркума-не ги мисли тези домати.Не си заслужава заради една неудача да се отказваш от хуманната идея на биоградинарството.
Като се замислиш милиарди хора по света не са и вкусвали домати.Имам колега от Африка,който мислеше ,че е ябълка като му дадох да пробва.Но вярно ,че си топеше залчетата в шопската салата после.В сосчето. Laughing
Ох,Вълк.Не си лесен и ти.... Joy
Ще го сушиш или замразяваш във фризера ригана?

# 314
Веселче, в сайт на професионални градинари съм чела, че тиквичката задължително абортира първите плодове, не може да ги изхрани. Все едно, казваха те, да накараш 10 годишно момиче да роди! Моите първи завръзи бяха същите като при теб, но после се оправиха. И както Вили съветва - махай от листата, да се проветряват. То листа като листа ли са - цели чадъри! Лютите чушлета не знам какъв сорт са, ако знаех, нямаше да има и пиперки, и люто на една леха. То това е домашната ми селекция! Simple Smile
Кучето е кучка, беше застрашена да остане без дом. Каракачанка /уж/.
Ех, Вълк, интересен ден си имал и ти Joy Само риган ли набра? По нашенските гори е пълно с манатарки, булки Grinning
У нас на дневен ред са компотите от джанки. И предлагам размяна - кофи с краставици за 3 домашни домата!

Общи условия

Активация на акаунт