(Био) зеленчукова градина 4

• 107 175
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
и аз си гледам едни био краставици, ама днес видях че имат жълти малки петна по листата и явно нещо са си "лепнали"- с каква отвара да ги напръскам , за да не ползвам отрови?

# 316
Не поразявай джанките за компоти,Ана Joy
При нас и те са кът тази година.
Не те ли е страх че ще ти олютят и чушките за печене?
Аз не сея люто по тази причина-опрашва се с другите и после децата реват.
Донислава,сложи снимка да се ориентираме.

Последна редакция: вт, 13 юли 2010, 17:15 от vili__66

# 317
И предлагам размяна - кофи с краставици за 3 домашни домата!
Мога да наддавам за трите домата - плюс кофа с тиквички.  Mr. Green
Риганът, без стъбла, го разстлах в офиса да изсъхне. Ще изсъхне, докато ми изтече предизвестието. Отскубнах още две заплати обезщетение над КТД. Работодателят много бързо се съгласи, което ме навежда на мисълта, че съм срамежлив, и че трябва да се лекувам.
Намерих една работа, но в инкубатор и птицекомбинат, колегите ми казаха, че адски миришело.
Ако започна там, ще ви предлагам курешки от малки пиленца. Куркума ще ги разнася из страната.
Ана, ако джанките са много кисели, мариновай си малко, по рецептата за курнишони /с у ли се пише?/
А също така се получава в компот велика комбинация от поне леко кисели джанки и малини.

# 318
  • Пазете Гор
Ха тъй, Вълк, тъкмо се ядосвах,че не съм еко и био, като бръмча из страната с тоя хамбар за тон и половина, а си возя само тялото. Ех, че живот предвиждам, когато тръгна из страната да раздавам на зарзаватчиите форумски грижливо събрания от Вълчо тор. Joy.
Идеята е супер, аз участвам! Simple Smile

За тиквичките (тиквите) имало в Добруджа някакъв обичай: да ги плашат. Иде бостанджията и бие с тоягата по растението, и ругае, и псува, като ви е угодно. Уплашената тиква раждала повече. После дошли агрономите, и обяснили, че не било от страх, а от разкъсването на листата идвала повече светлина, и раждали тиквичките повече.

Аз си мисля, че е от страх. Wink

# 319
 Joy Куркума - навярно ще трябва да шофираш с противогаз! hahaha

# 320
Е, тя миризмата няма да може да го настига, като дигне 80. Mr. Green
Бе тия балки - големите бели тикви, имат много имена. видях я като кестенка, турска, пловдивска.
Нали съм ви казвал кой сее тикви и дини, ако иска да станат големи. Жена с голямо д...
Сее, сее, та присяда в рохката пръст. Дупето й оставя отпечатък. Пък тиквите гледат, растат, и гонят шаблона.
Абе яли ли сте продълговати, светлозелени отвън дини, вътре лимоненожълти, с черни семчици. Много са сладки, затова се сетих.

# 321
  • Пазете Гор
То е отделно каросерията, Ana.Ivanova, аз съм си в кабина, има и климатик и си слушам музики. Ама остави това. За вас и с противогаз ще карам.  Laughing

Вчера, значи, загледах асмалъка. И му се вгледах в подпорите. И след 10 минути около всеки колец сложих жълт вейков фасул. Десет гнезда. Не е много, ама тъй и тъй стърчат тия върлини, що пък да не ги ползвам.

Огледайте градините си, приятели, и особено тези, които нямате място! Дали пък да не боднете нещо и тук...и там... Wink

Аз полулегално засадих два домата от изостанал комшийски разсад в цветната леха. Сега са дръпнали нагоре и добре стоят, имам предвид естетически. Има и чубрица, и копър там, и босилек.

Ял съм, Вълк, през 1988, в Правище, Пазарджишко.

# 322
Аз не разбрах как така ви уволняват и ви дават заплати,че и казваш колко искаш...
Брей..чудесии.. newsm78
Жълти любеници съм яла.Аз обичам мраморките-малки ,червенки с черни семки.С твърдо сирене задължително.
От пъпешите харесвам зелените на цвят,от българските-бело-жълтите-водни и сладки.Без мастика.
Ани да ме вземеш да правим компоти и да си говорим.
Знаех и нектар да правя.От златисто жълтите джанки претрити през гевгир...
Куркума-аз карам микробус.Независимо от горещината винаги го загасям,когато чакам.
Обяснили на щерката в градината,че за  15 мин работейки на място двигателят убива някъде пингвин.Те били най-чувствителни към световното затопляне.
Замислих се дали може "шербетът" да се замразява и така да се транспотира по-удачно.
Вълк-а дали не гледат и от малките декоративни кокошчици..Ти питай,питай...

# 323
  • густо майна Филибето
Да се запиша отсега за шербета, че може да не остане Wink

Ето ми ги пиперките, некопани. Всъщност веднъж остъргах млада тревичка, защото беше направила плътен килим. Около коренчето не става, там скубя. Там няма и мулч на високото, затова има тревичка в повече. Но пипера ззасега го преживява.

Така изглежда под мулча. Той е около 2см. Почвата е влажна отдолу. Представям си ако беше 5см, както трябва да е. И да беше и на редчето с пипера, не само на междуредието. Последно валя в четвъртък. При нас, където живеем вчера поваля 5 мин, на мястото може и да му се е разминало, там обикновено вали два пъти по-малко, отколкото в града. Показвам и една снимка на опитното поле, там насадих цветенца, гола почва, суха и напукана е. А поляхме ако ен в неделя, значи в събота.

Патладжанчето, там мулча е символичен, по някое време ще трябва да поостържа.

На тази поляна ще садя зеленчуци догодина. Уж насипаха хумус, а там и плевелите не растат както трябва. И са по-ужасни от тези, които си имах досега. 

# 324
Плевелите може да не растат, ама я какво хубаво цветенце ти е цъфнало!  Laughing

# 325
Вълчо, Вълчо - лоша работа!!! Тебе те съкращават, а на мен не ми дават отпуска!
Куркума, ще разменяш тор за зарзават, които да делите с Вълчо. Ето Анн има добра картофена реколта, от Люб патладжан, от мен лук за готвене, та така ще оцеляваме в кризата.
Люб, въпреки моя скептицизъм, тези мулчирани лехи изглеждат много добре! За първа година ли отглеждаш там нещо? Е, представям си догодина с каква реколта ще се похвалиш, като засадиш и новото място! Май е доста голямо!
Веселче, заповядай! Hug Ще има и нектар, но от червена джанка. На нея и листата и са червени, много е красива. Относно декоративните кокошчици - довечера ще ти покажа такива.
Аз пък карам мотор. Лятото е супер, зимата - не чак толкова! Mr. Green

# 326
Едва успях да изчета старите теми. Запалихте ме да сея грах, и бамя ще посея, жалкото е, че ми е много малко мястото, та отсега правя схеми и планове за пролетта. Като възникнат въпроси, ще пиша да питам, вече имам доста  Blush

А вижте какъв бурен ми е пораснал, за пръв път виждам такова нещо, но нашия край като че нямаше такъв

Куркума, вярно, че от страх раждат, аз като казах, че ще махам бадема, и той се уплаши и взе, че народи тая година  Joy Уви, не му се е разминала екзекуцията  Sad

# 327
Имахме една дюличка, която не връзваше ни една дюля. По съвет на една стара туркиня от съседното село, я плашихме. Аз маам с най-голямата брадва, а майка ми с разпарани ръце я варди и изрича - аз ще родя, и тя ще роди. И така - три пъти, докато се откажа. Голям цирк, майка ми бе на около 65 години тогава. Обаче от то на сетне дюлята се съдра да ражда, с колове сме я подпирали и скъсявах клоните й, да не се чупят.
Обаче по-късно се загнездиха някакви дървоядци вътре, като видя клон с по-светли и по дребни листа, го режа, и се отваря една дупка, пръста си да пъхнеш вътре. С какво ли не ръгах в тия дупки, какво ли не наливах, докато не изсъхна, не я оставиха.
Преобладаващите бурени се сменят, според лятото, дали е дъждовно, или сухо. По-рано поветицата ме мъчеше, тая година гледам, напира тлъстица. С едни тлъсти, сочни стъбла, разклонени встрани, ниско до земята. За да се отскубне, трябва да уловиш всички разклонения, и тогава да дърпаш.

Любознателна, вече замириса на дим, печен пипер и патладжан. Нямаш ли си някоя печица циганска любоф, страшен бобец става на дърва, в гърненце, или в гювеч от фурната. пък особено ако си си отгледала белия боб и току що си го ошумулила. Ееех. С гарнитура от печен на жар патладжан, обелен и накъсан на ивички, с малко счукан чесън и оцетец.
Пък на бобеца малко олио, един домат обелен, ситно нарязан, една червена крива пиперчица, на ситно, дето не става за пълнене, лучец, ситно скълцан. И преди да го снемеш от огъня - една шепа пресен джоджан, ама така, да не ти свиди.
Пък и една питка да метнеш у фурната, без тава, направо на тенекията. Па после да я понаръсиш леко с водичка и да я завиеш в един месал, да си отпочине.

# 328
Вълчо,уж обядвах пък пак огладнях Joy
Мама гали-това е Дилянка или Валериана-от корените и се правят разни отвари.
А при тиквовите боя е като пензиране-прекратява се растежа на основното стебло и се стимулира разклоняването и нарастването на завръзите.

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 13:38 от vili__66

# 329
Любознателна-внимателно разгледах фотото. Hug
И не мога да спра да мисля,че ако на тази почва,която ражда зеленчуци с минимални усилия(по думите ти)и дадеш малко подкрепа-да разсадиш пиперът в дълбоки фитирии(поне през 1 педя м/у стрък) ,полееш от канал,и разрохкаш земята на втория ден ще изкараш от онези пловдивски капии,които съм виждала на времето в Пловдивския комбинат за изложба.Над 25 см-дебели,напечени от слънцето,пълни с живот и витамини.
Може да дадеш снимка да видим в Е-bay как ще наддават хората,имам акаунт. hahaha
Каква точно беше съставката на хумусът ти?Нагледала съм се на почви в торби-3/4ти са с добавки с/у плевели.
А и климатът ти е горещ и сух-гледам ,че тревата ти бързо съхне,не позволява страшното "зелено" гниене,което е фунга до фунга,отделят се газове ,които допълнително задушават зеленчуците.Мога да ти покажа какви петна станаха под тревата,която беше завита с наскубани плевели.От ежедневната ми влага.
Подкрепям Ани,че догодина ще имаш още по-плодородна зеленчукова градина.
Дано твоето момче се налага с идеите си,а теб-да те остави Генерал в ботаническата част.
Пък и юначето,което тича ще ви е помощник скоро.Проспериращите мъже,които познавам тук са невероятни зарзаватчии.Проф.Б.Ангелов ,ако знаете какви домати култучи в Мичиган... Laughing
ПС.Притеснявам се да приложа техниката със заплахата, Вълк,тук са много чувствителни на тема насиле.Най-много да ме осъди някой съдия,че съм нарушила правата на тиквите.Един приятел си закопа умрелия заек в градината нелегално.Та му струваше към 3000$-съд,срам и неходене на работа.Плитко го бил закопал.не  знаели органите да не го е утрепал...
Вили-тиквичката е подстригана и загнилите плодове откъснати,казала съм на растението да продължава да ражда.Нали така го стимулираме,да не вземе да се откаже... Joy
Лек ден,успешен!
Не знам ,на кой дъжд и на кой слънце да пожелая.Аз имам нужда от ветрец да се усуква около пипера и тиквичките...

Общи условия

Активация на акаунт