(Био) зеленчукова градина 4

• 106 327
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • Пазете Гор
Люлин, прясна бамя варя около половин час. Когато приготвям на фурна, я слагам заедно с другите зеленчуци. Приготвял съм само с картофи, стават готови едновременно. Консервираната първо я опитвам колко е омекнала и преценявам нужното време, най-често 5-10 минути.

Рано напролет може да сложиш грах, който освобожава площите докъм 10-15 юни. Късно наесен може да засееш спанак, който да изпролети и да ги освободи през април. В двата случая оформяте на лехите става през есента, тогава се внася и оборски тор.

Намери площ в градината, на която досега не си отглеждала домати, поне през тази година. Все ще намериш място за 50 корена или там колкото гледаш. Огледай, винаги има място. На старото им място слагаш краставици, зелен фасул, БАМЯ Wink, моркови. На следващата година изместваш полетата, тоест доматите идват върху краставиците, краставиците отиват на фасула, фасулът на мястото на морковите. А Морковите, там дето е имало домати. На третата година пак местиш с едно поле и така до безкрай. Разбира се, винаги може да проявиш творчество и да вмъкнеш други култури - зеленчукови или полски, да правиш сеитбообращения в рамките на един сезон, да сложиш многогодишни видове (ягоди) и т.н. Схемата я написах ей така, съвсем примерна, но мисля,че не е грешна. Може да има и по-добри, със сигурност има.

Именно заради сеитбообращенията повечето ми култури са в малки лехи - на 3 места домати, на три места краставици, на три места фасул и т.н. Понеже съм буквоед  Laughing, така ги деля и по сортове. Препоръчвам, защото такава организация е по-гъвкава за оборот на видовете.

# 661
Куркума, благодаря ти за търпението да пишеш отново и отново за смяната на местата!   bouquet

# 662
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2378/192766673515603868491280 … 9U5lPxTIE8u4l.JPG
Да ви почерпя и аз все пак!  Simple Smile
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2565/804816771610862994128099 … l57LNC7t7eqxq.JPG
Гроздето,  Cry пак да питам с какво да го лекувам според вас, защото явно това, с което сме го пъскали не е ефективно. Забравих да врътна снимката.
До 10 август трябва да е последното пръскане с Шавит за сиво гниене, но ако всичкото е такова? Аз съм малко по-добре, но годината беше отвратителна.
Чух и за друг метод, но не сам убедена, трябва да разуча по-подробно /калиев перманганат + оцет/.

# 663
  • Русе
Няма ви тази вечер, копаете ли или вече сте на саладка и ракийка?

# 664
Ами то само сутрин рано може да се копае, обърнах с права лопата мястото на едната леха грах, на боба за зелен, остана мястото на лука.
На мястото на едната леха грах имам роми -една педя високи и черна ряпа - на две-три истински листа. Аз я разредих, после някакъв гад я разреди след мен, та останаха 15-тина.

# 665
  • Пазете Гор
При мене се изля такъв порой...заличи вадите, имаше и малко градушка. То и какво да копам, само ще ороня домати в калта. Набрах това онова една купа, нарязах, сега мляскат дребните.
Дали не окъсня с късните домати, Вълк?

Ей ви полудива лоза, не я лови мана, нищо: http://media.snimka.bg/6816/019887494.jpg
Ама пък е гадна на вкус, ужас. Основна функция, освен да дава листа за сарми, е да ми пази къщата от лятното слънце. Получава се добре, докъм 26 градуса става у дома през най-големите жеги (34-35 градуса, при мене е рядко повече, тая година пък хептен)).

# 666
При мене се изля такъв порой...заличи вадите, имаше и малко

Ей ви полудива лоза, не я лови мана, нищо: http://media.snimka.bg/6816/019887494.jpg
Ама пък е гадна на вкус, ужас. Основна функция, освен да дава листа за сарми, е да ми пази къщата от лятното слънце.

Знаеш ли как се "казва" лозата. Аз имам една такава , но не и е сладко гроздето. Мисля да я насадя тази година само за сянка над пейката!  Да не е същата. Моята казаха, че е ранозрейка-не мисля че е така/ но прави огромни листа. Следващият път ще снимам/листата съответно/.

# 667
В добруджа гледат едни лозя, дето не се пръскат. Ние на всичките им викаме добруджанка, но те са различни сортове. Има един липованка например. Общото е и друго - малки, набити гроздчета, с гъста за грозде консистенция. Има и бели, има и лилави сортове. Добруджанците ги садят с набучени пръчки, нагъсто - метър и четиридесет - петдесет ред от ред, метър от лозичка до лозичка в реда. Ако на третата година не изкарат тон от декар, се мръщят.

# 668
В добруджа гледат едни лозя, дето не се пръскат. Ние на всичките им викаме добруджанка, но те са различни сортове. Има един липованка например. .
Ако е това което аз имам? Хората ми казват, че е това. Тя е винарси сорт! Досега не съм откъснала нищо от нея. Мисля да я сменям.

# 669
И тук много валя. Ние, мотористите, го закъсахме  ooooh! Сортирах си доматите за продан, добре че ги брах сутринта.
Анн, ето ти рецепта за рибки, рогачки:
Чушлетата се опукват. Топли се слагат в равни части оцет и вода, 1 щипка сол, 2 лъжици олио. Престояват. Във всеки компотен буркан се слагат 1 ч.л. захар /непълна/, 2ч.л. сол, 1 аспирин. Надиплените буркани се заливат с разтвора от топеното. Обръщат се няколко дни.
Това се харесва у нас, изпробвано е. Simple Smile

# 670
А при нас не валя! Confused
Няма дъжд! doh

# 671
  • Пазете Гор
Някой ми каза, че била отел тая лоза. Не съм сигурен. Лигаво лилаво грозде, дебела люспа, много цапа и мирише на горски ягоди. За сарми няма грешка.

малко off topic: имаме един ревностен читател: geripe, която често чете, а пък никога не пише. Заповядай, geripe, разкажи ни за твоите зеленчуци и градина, за радостите и ядовете от градинарството.

Продаваш ли магданоз, Ana.Ivanova, или планинците не потребяват таквиз усиления  Wink
Станаха първите къпини, първите за сезона, но по-важно: първите изобщо, отгледани от мене! Сефтето ми е! bowuu

Веселчето не писа днес. А от цялата русенска дружина остана само анн   bouquet . Запиля се тоя народ някъде.

# 672
Ау, как ме разкрихте само! Embarassed

Много съм Ви благодарна за всички съвети! Видях много красиви и подредени градини тук. Следя всичко и препрочитам. За първа година и аз със зеленчукова градина - и следя да се уча. Повече помагам, отколкото да отглеждам самостоятелно в Габровския край.

Накратко да споделя радостите тогава, така и така сте ме хванали. 
За първа година сея боб мунг - мисля, че той спада от рода на пешаците.
Няколко слънчогледчета, малко броколи, цвекло, пащърнак, сладка царевица. Всичко е в малки количества и като за първа година само за проба. Не пръскам с нищо - затова и доматите не сполучиха тази година, но засяването на подправки с зеленчуците ми помогна много, също и използването на окосена трева в междуредията на малините например.

И малко в страни от темата... Вчера цъфна това.

# 673
  • Пазете Гор
Да, тая година без фунгицид беше късмет да се изкара домат.

Ха, шантав фасул - мунг. Нов за мене. Миналата година едно момиче от Португалия показа подобен някакъв фасул, с много зърна, май беше към 25 см шушулката . Пробвала ли си го на вкус?
Чудесна градина на приказно място, geripe, браво. Разказвай ни за нея по-често. Има щурци, нали?

А тоя мунг рилича малко по листата на един зрял фасул, внос от Перу (родината на фасула), с черно петно по средата, с вкус, наподобяващ нахут. Не го препоръчвам за чорби, по-скоро за ястия, обикновено праени с нахут (арабски, ирански, индийски). Използвах няколко зърна, за да образовам голямата ми щерка как покълват бобчетата, да и покажа коренчета, листа и всичко. Като премина обучението, посадихме покълналите до кучешката колиба. Та и той е с такива листа, но няма нищо като плод.

Днеска си е добър ден. Макар и малко късно, готови са първите биволски сърца! Божествени!

# 674
Това ми прилича на боба, за който Веселчето каза, че се ядял със шушулките.
Тука имам едно деде съсед, деветдесет и кусур годишно, сутрин ме изпреварва в градинката си, и към 9 се прибира, оня ден го заварих да закусва с лебец и суров боб със шушулките, най-обисновен, вейков. Топва си в солчица.

Общи условия

Активация на акаунт