(Био) зеленчукова градина 4

  • 106 348
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 4 587

Че по нашия край се отглеждаше захарна тръстика. От какво мислиш, че правехме маджун?

# 646
  • Мнения: 465
На този хибрид е по-мека дървесината,по-сочна...като на царевица.
Пък и нали обеща,че ще идваш като купя фермата в Уискансън-на сезоннно зарзаватчийство,като трапер,на индианско сборище...да си аклиматизиран викам.... Joy

# 647
  • Русе
  • Мнения: 25
 Веселчето, задължително ще си направя такъв оцет. А моя домашен оцет вече беще станал мътен и не можеше да се утаи. Не зная дали няма и той някаквя годност. Преди години съм правила краставички и туршии с него и ставаха хубави, но последната година нещо туршията ми стана кисела, нещо ферментира. А я правя с готови консерванти и не би трябвало да има проблем. Но вече няма лозе  и  вино за оцет и най-вече кой да се занимава с тези неща.
  Тази година и аз посадих зеле, ако станат зелки ще правим кисело. Много го обичам, но преди време имаше кой да ми прави, после не ми се занимаваше, че трябва в апартамента да го правя, че да се праточва саламурата. Вече съм аз на ход.

# 648
  • Мнения: 30
Куркума, ето жълтия боб - http://s55.radikal.ru/i147/1008/01/9bbf48eefbf5.jpg
Част от пъпешите, станаха големи, много им се радвам, защото това си е предизвикателство за надморската височина, която обитавам: http://s002.radikal.ru/i198/1008/b3/286c5406cd98.jpg

# 649
  • Мнения: 157
Куркума, тази пръст за разсада специална ли е?

http://kurkuma.snimka.bg/hobby/razsadi.499374
От пликчетата, които продават по магазините ли е?
Кофички от мляко съм събрала.


ПП Имам щурци!!!

# 650
  • Мнения: 222
Бенче-може и прасенце да си завъдите покрай джанковото дърво. newsm78

ха-ха, Веселче! Твоята идея ми е най-екзотична! Heart Eyes Чакай малко да овладея земеделието и ще се прехвърля и на животновъдство!  Wink

# 651
  • Мнения: 4 587
Козите пък ядат джанките с костилките. След като ферментират в търбуха им, се оригват с джанки, предъвкват ги, и джанките отиват в друго гърло, където стават на мляко. Обаче като ги предъвкват, изплюват чисти костилки. Сутринта стопанката отива да дои козата с медниче, козата лежи, а пред муцуната й - купчинка костилки от джанки. Отзад е купчинка с барабонки. Някъде по средата е млякото.

Идеята от растиниевъдство до животновъдство е една крачица. Хайванчето може да яде чепките, обелките, листата, бурените. А с акитата - да торим.

# 652
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
Пак да питам за динята - вече има малки динки. Някой наясно ли е нещо трябва ли да се прищипва? В интернет нищо не открих.

# 653
  • Мнения: 4 587
Нищо не се прави на динята. Като станат колкото хандбална топка, можеш лееко да завъртиш динката така, че дръжката да е отгоре, да седне на гъза си. Съселяните ми твърдят, че така ставали по-сладки. Може би се оросяват по-лесно. На узрялата диня дръжката не е толкова космата, почти оплешивява.

# 654
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
lady_Blu, почвата в кофичката на снимките е мой си бъркоч. Отделно си купих някаква готова смес за разсад, която се вижда в дъното върху масата. Трябва да се внимава, защото не винаги смеските за цветя са подходящи за зеленчуци. По-често в магазините се предлага смес за цветя. Хубаво е сместа за разсад да се обработи срещу гъбични болести, за да не се сече разсадът.
"Моята" смес я приготвих от шепа перлит, пясък, тор от червеи и субстрат от растителен отпадък, 1:2:2. Кофичката се пълни догоре, защото после леко се сляга. При налиие на хубава градинска почва е достатъчно да се смеси тя с малко угнил оборски тор и готово.
 
Весечето, вейкови се наричат дългостеблените сортове фасул, за чието отглеждане е нужна конструкция (колци, притки). Нискостеблените сортове се наричат пешаци (от пешак). Те имат и "подвидове" - с полягащи стъбла или със задънващи се. Нашият любим Старозагорски чер прави малко здраво храстче, без никакви опити за увиване, задънва се на около 40 см.
Нискостеблените са по-лесни за отглеждане, и са единствените подходящи за механизирано прибиране. Нас любителите това не ни засяга, но е хубаво да се знае. Вейковите фасули дават по-голям добив  от единица площ, което е логично с оглед на по-голямата им вегетативна маса. За отглеждане на вейкови фасули трябва да сме подготвени с колци или нещо по-сложно, ако решим. Моя вейков фасул се увива около сезал, висящ от монтирана на високи колци дъска. Не ми се снима, че много курници и нужници край него, да не грозят темата. Фасулът на снимката на Ana.Ivanova е вейков, според мене сортът е Маравила.

Хубав фасул, Ana.Ivanova. светличък, нежен. Моят изсветлява, когато поналее бобчетата, а дотогава сменя нюанси на зеленото.
Подправките за ястия с зелен фасул: джоджен, чесън, девесил, сушена люта чушка.

# 655
  • Мнения: 2 033
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2378/192766673515603868491280 … 9U5lPxTIE8u4l.JPG
Да ви почерпя и аз все пак!  Simple Smile
Доматите са Рила и един вид консерва.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2141/948211283140561840312809 … wHuFq1xISuOPQ.JPG
Още не са узряли.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2565/804816771610862994128099 … l57LNC7t7eqxq.JPG
Гроздето,  Cry пак да питам с какво да го лекувам според вас, защото явно това, с което сме го пъскали не е ефективно. Забравих да врътна снимката.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1650/796799874311174901128099 … 9gj4ML4ehH0Lq.JPG
Ето ги Рилата. При нас доматите са монокултура, само това гледаме в градинката. Плюс някоя тиквичка: http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1580/171250647716741903881280 … 59jeGsLJ0r5YV.JPG
А зеления фасул от чинията горе са 4 гнезда.  Embarassed
И специално за Любознателна: http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1511/206488588466200375128099 … 9D2SwtPMuVLiI.JPG
***********************
Веселче, от рецептата ти за смъкване на холестерол има ли полза? Реално смъква ли, или вие като превенция го прилагате, мъж ти искам да кажа? След това кога се закусва?

# 656
  • Мнения: 30
Люлин, ще ти идвам на гости! Бива ли така да изкушаваш с прекрасните и ароматни праскови? Simple Smile Пък и хортензия си нямам... та и от нея... ако не ме видиш. Доматите са чудесни, само дето мрънкаше по едно време, че нямаш Simple Smile
Куркума, да пратя едно кашонче жълт боб, а? Има много, не съм свидлива Simple Smile

# 657
  • Мнения: 2 033
О, Ана, заповядай. Аз избирателно съм снимала най-хубавите домати.  Wink Има едни дребосъци.... Истината е, че други години раждаха и растяха в пъти по-големи количества, тази година е мнооого скромно.

# 658
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Люлин , монокултурно отглеждане означава да се отглежда поредни години едно и също на една и съща площ. Нормално е добивът да спада. Можеш, и трябва да направиш сеитбообращение! Ще обогатиш асортимента и ще видиш резултата. Струва си. Имаш хубави тиквички, и доматите са чудесни, здрави.
Смели малко от консервените, купи си бамя, сложи в бурканче, залей със смляното домат, магданоз да не забравиш...ех.
Зимно време вадиш от мазето няколко картофа, малко здравословно телешко, и пускаш едно бурканче от описаните. Предвиждам такъв успех, че само си викам дано.

Сдобих се по линия на любимата с чесън (божествен аромат в не много едри глави); патладжани (плътни, вкусни, без горчив привкус); две кокошки и два заека; картофи с много приятна сипкава консистенция, правят коричка при пържене; две кори яйца, ариматна крива сиврия, лук, от който при рязане плачат и комшиите.
Най-хубавото е, че заедно с пратката си дойде любимата, и ми върнаха и дребните гювечоунищожители, почернели от престоя на село, газили в градинската кал, гризали дини на бостана, гонили кокошките в курника, откривали гъсеници и бръмбари, с ожулени колене и нахапани от разни буболечки. На тате душичките.
Имам фасул, Ana.Ivanova, и жълт и зелен, и разни междинни. няма да слагам консерва. Зимъс,ако намина може да грабна някое бурканче  Wink. Ще донеса суджук от нашия касапин, да го овесиш на някоя летва.

# 659
  • Мнения: 2 033
Куркума, точно за това го написах, че само това гледаме, защото ти винаги говориш за сеитбообращение. Прав си, естествено, но при нас просто този зеленчук най-върви. Примерно догодина какво мога да сложа, или най-добре есента, пък напролет пак домати?  Simple Smile Защото има едни от консервата, така са прегорели от болест, че скоро трябва да ги махам.  Thinking
А пък относно бамята, нещо не мога да уцеля как да я сготвя. Губи ми се границата между оставането й в сурово състояние и онова лигавото състояние.  Embarassed
Кажи колко време се вари?  Hug

Общи условия

Активация на акаунт