Летни ваканции на детски градини в Пловдив?

• 21 801
  • 228
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Абе за заплатите не искам да коментирам, защото всеки недоволства и на никой не му стига - на един за типов хляб, на друг за яхта, но все не стигат. Факт е обаче, че и миньорите в България нямат по 57 работни дни платен отпуск. А за да си ги вземат - нямам нищо против, стига това да не е за сметка на децата и на родителите, някои от които ще си рискуват тотално работата си, само и само да им се угоди на тях. Да не говорим колко народ като цяло ще загуби невзети отпуски, при условие, че има право на по 10-20 дни в годината и тях не си е ползвал, и то не защото не е искал, а защото частникът рядко дава отпуск, а в много държавни служби просто няма хора и щеш не щеш пропускаш почивката. Така че нека не се отклоняваме от темата и много моля учителките които се включват в нея /видях, че има и такива/ да изхождат първо от гл. т. на родител, пък после - на работещ като учител, защото всички ние работим и всички искаме да си ползваме отпуските, но не за сметка на техните деца.

# 91
Аз съм на същото мнение като Каспър.И не всяка сутрин учителките да мърморят,толкова ли не може да си вземете отпуски да си гледате децата.И това дете нямали баби и дядовци.И в 7ч.сутрин градината затворена,а работното време е от 6 и 30ч.И за затварянето на градините трябва да се знае поне от януари или февруари и всеки да може да си нагласи отпуските.А не юли да съобщят ,че август градината няма да работи.

Е хубаво де, затварянето на градината не зависи от учителките. Нито от директорите на градините  ooooh!
За мрънкането- на мен досега ни веднъж някой не ми е премъркал че детето ми ходи без прекъсване  Thinking. Защо ли?...може би защото още в началото ясно и твърдо съм обяснила ,че Ще посещава градината. Или пък е политика на градината ?
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Да по принцип си мрънкат,и до някъде ги разбирам.Не може една учителка да обърне внимание на 47,50деца в групата.Но на нас също няма кой да ни даде повече от седмица отпуск.Седем часът градината затворена,при забележка от страна на родителите.Отговорът беше,ми оставяйте ги при готвачката до като дойдем.В днешните жеги,да няма кой да забележи ,че 3 от децата са с дълъг ръкав и ще прегреят.

# 92
  • Пловдив
Така че нека не се отклоняваме от темата и много моля учителките които се включват в нея /видях, че има и такива/ да изхождат първо от гл. т. на родител, пък после - на работещ като учител, защото всички ние работим и всички искаме да си ползваме отпуските, но не за сметка на техните деца.

Значи аз като родител казах, че си давам детето на градина и сега, и никой нищо не ми е казал. Като учител имам отпуск и го ползвам, не мисля, че след като някои частници не дават отпуски на служащите се аз трябва да се откажа от моя. Никой не ми спира детето от градина и не виждам как ще го направи. Да, в сборни групи е, но градината си работи. И е мой изборът дали ще го изпратя в друга градина ако затворят нашата или не. Но никой не може да ме принуди насила да си го гледам в къщи когато и да е. Така че какъв е проблемът?

# 93
  • Пловдив
Така че нека не се отклоняваме от темата и много моля учителките които се включват в нея /видях, че има и такива/ да изхождат първо от гл. т. на родител, пък после - на работещ като учител, защото всички ние работим и всички искаме да си ползваме отпуските, но не за сметка на техните деца.

Значи аз като родител казах, че си давам детето на градина и сега, и никой нищо не ми е казал. Като учител имам отпуск и го ползвам, не мисля, че след като някои частници не дават отпуски на служащите се аз трябва да се откажа от моя. Никой не ми спира детето от градина и не виждам как ще го направи. Да, в сборни групи е, но градината си работи. И е мой изборът дали ще го изпратя в друга градина ако затворят нашата или не. Но никой не може да ме принуди насила да си го гледам в къщи когато и да е. Така че какъв е проблемът?

Проблемът е такъв, че правят всичко възможно, само и само да си спрем децата. Е, ако във вашата градина няма никакъв проблем и всичко върви по мед и масло, при нас не е така - можеха да кажат на всички родители, които заявяват, че децата ще ходят в дежурна градина, че така и така в еди коя си са най-много децата, за да се събере група - хем децата да се познават помежду си, хем да не се правят излишните изследвания и да си травмираме малчуганите. Точно обратното обаче ми казаха - о не, няма значение къде групата е най-голяма, може и поединично. Винаги когато се записваме за каквото и да е - списъкът на видно място, всички сме наясно. Сега списък - хвърчащ лист, никой не знае колко деца къде отиват и достоверна ли е информацията. Естествено, че като нямаш избор - отиваш в дежурна градина, правиш изследвания и т.н. Аз обаче няма да направя такива, защото това е поредният отчаян опит родителите да си търсят друг вариант, само да са по-малко децата, защото и които не са в отпуск трябва да не са натоварени. Моля, моля, ясно ми е, че на никоя госпожа не й се гледат 40-50 деца, естествено, и аз на тяхно място няма да искам, защо тогава такива големи сборни групи - по-добре 2 по 20-25 деца, отколкото една, нали? Ето, аз съм типичен пример за една от родителките, която няма да направи такива изследвания, защото детето ми се стресира от бели манти и излишни изследвания, каквито няма да правим ако не ходим в друга градина дори и за септември, когато нашата ще започне работа и предпочетох варианта занималня в частен детски център. Замислете се обаче, че много родители дори и това не биха си позволили. На мен също ще ми е трудно, но ми е единствения удачен вариант. Не искам да слагам всички учители под един знаменател в никакъв случай, от доста в градината съм с отлични впечатления, но такива жалки машинации и манипулации на някои от тях буквално сриват реномето на самата градина, естествено, хвърлят кал и върху директорката!

# 94
  • Пловдив
Всеки сам избира дали ще спре детето си или ще го изпрати в друга градина. Има избор. Не са спрели никой от градина по принуда. Това, че на нас не ни харесва това е друго. Но за този, който няма възможност да си гледа детето или да го изпрати в частен център има възможност да ходи и на градина. В този смисъл казвам, че проблеми няма. А къде се правят списъците - дали на хвърчащ лист или в тетрадка не виждам да има кой знае каква разлика - списък все пак има. А родителите от градината може да си изпратят децата заедно в друга, стига само да се разберат къде. Преди време имаше недоволства, че щели да се изпратят там, пък аз не искам , искам другаде, сега недоволства, че има право на избор. Ами угода никога няма, просто трябва да се  съобразим с обстоятелствата.

# 95
Та се поразгледах и за другите приеми - за педагогическите специалности имаше и хора с бал 13  Shocked Какво да искаме тогава утре от тези младежи - бъдещи учители?
Както знаете аз съм учителка, в училище имаме и стари учителки, които са останали от време оно, имаме и млади - политиката на шефа е да взема млади специалисти. Ами има огромна разлика в работата им. Не всички млади са така, има и много добри и сред тях, но някои ...

Ами още от моето завършване, преди около 7,8 години, всички, които имаха слаби оценки от средно училище, слаба оценка на кандидат - студентските изпити, записваха от липсата на избор педагогика!  Sad
Та, сигурно доста от тях може и да си работят по специалността  Confused, не знам как и дали ще възпитават добре децата ни, ама за някой, дето го е мързяло да учи, влезнал е с 3 в университет, едвам е избутал изпитите и накрая от нямане къде да работи е станал учител, я в основно училище, я в градина, колко заплата трябва да му се дава! 1 000 лева ще кажете, е да, ама не! Няма как да стане, като всички сте наясно колко е средната работна заплата в града! И как ако мен ме мързи да си върша работата и да мрънкам постоянно колко ми тежи примерно, работодателят ще ми каже, спасявай се и си търси друго да работиш!
Е, като гледам не се блъскат да напускат масово учителките от градините, изводите си ги направете вие!  Peace

# 96
Много е тъжна констатацията на Орхидея,но е ужасно вярна!Обаче си мисля,че ако родителите имаха по-конкретни претенции към учителките,например,че не обгрижват добре децата,служат си с насилие(физическо или психическо)че са нервни и намусени,че децата не ги приемат радушно и др.,такива колеги, естествено ще отпаднат от професията!Т.е. веднага се оплаквайте на директорката,първо устно,после и писмено.Само при конкретни доказателства може да се накаже учителка!Споделянето по форумите облекчава недоволството,но не решава проблема!

# 97
Много е тъжна констатацията на Орхидея,но е ужасно вярна!Обаче си мисля,че ако родителите имаха по-конкретни претенции към учителките,например,че не обгрижват добре децата,служат си с насилие(физическо или психическо)че са нервни и намусени,че децата не ги приемат радушно и др.,такива колеги, естествено ще отпаднат от професията!Т.е. веднага се оплаквайте на директорката,първо устно,после и писмено.Само при конкретни доказателства може да се накаже учителка!Споделянето по форумите облекчава недоволството,но не решава проблема!

202uu

Само искам добавя, че процесът е обратен. Само когато учителството стане престижна и добре платена професия, само тогава ще я пожелаят повече хора и ще има конкуренция за местата в университета .  Иначе омагьосаният кръг се завърта и в системата попадат само такива хора - не много умни и доста мързелви , учили ей така , за да не е без хич.... После се превръщат във вечно недовлни лелки, които само мрънкат и се оплакват колко видиш ли са унеправдани... И си викат : "Аз ще работя колкото ми плащат!". Ако заплатата от друга страна е достатъчно стимулираща, ще треперят за местата си и няма да се онасят немърливо към работата си , пред възможността да я загубят ....  
 Няма как да накараш отличниците да се бутат за местата по начална педагогика пред перспекттивата цял живот да работят за 400 -500 лв и апогеят на професионалното им развитие е директорска позиция в някоя детска градина ... Малко са идеалистите , които отиват да учат , за да помагат на хората и не ги интересува материалното благополучие, да не кажа ,че хич ги няма  Rolling Eyes

# 98
  • Пловдив
Всеки сам избира дали ще спре детето си или ще го изпрати в друга градина. Има избор. Не са спрели никой от градина по принуда. Това, че на нас не ни харесва това е друго. Но за този, който няма възможност да си гледа детето или да го изпрати в частен център има възможност да ходи и на градина. В този смисъл казвам, че проблеми няма. А къде се правят списъците - дали на хвърчащ лист или в тетрадка не виждам да има кой знае каква разлика - списък все пак има. А родителите от градината може да си изпратят децата заедно в друга, стига само да се разберат къде. Преди време имаше недоволства, че щели да се изпратят там, пък аз не искам , искам другаде, сега недоволства, че има право на избор. Ами угода никога няма, просто трябва да се  съобразим с обстоятелствата.

Проблемът не е в това, че записването е на хвърчащ лист, а в това, че не става достояние на родителите и на мен лично не ми отговориха на въпроса за болшинство деца в някоя градина, казаха ми, че все още нямат записани деца, 2-3 имало само, а на др. сутрин информацията беше подадена вече в общината. Ето в това е проблемът.
ЗлаВещица, нямам нищо против учителите, да ти кажа честно и аз съм учител по професия, непрактикуващ в момента същата, обаче съм против манипулациите им /на някои от тях/ и нищо не може да ме убеди, че не е така, след като лично се сблъсках с некоректно поведение от тяхна страна. Пак ще повторя, не говоря за всички, а персонално, като дори не знам името на въпросната жена. Ако исках да се заяждам или да направя проблем, просто щях да разбера коя е и да й покажа, че родителите не падаме от Марс, но просто не ми се заяжда, първо, детто ми ще продължи да е в тази градина, второ, намерих вече вариант, но не ми харесва подходът.

# 99
Самият факт, че в момента да започнеш работа в детска градина или като начален учител се изискват страхотни връзки говори, че положението не е толкова зле.
Не са толкова унеправдани колкото ги жалим... По-скоро системата не е най-перфектната.
Има градини, в които всичко е както трябва и такива, в които не е. Така че рибата мирише откъм главата като навсякъде другаде.

# 100
  • Пловдив
За работа като учител в Пловдив се искат винаги връзки, защото има прекалено много. Университетът бълва непрекъснато кадри и те няма къде да работят. За съжаление няма как да се отдели кадърното от некадърното и работа започват само тези с големите връзки. Говоря от зам. кмет нагоре, ако нямаш такъв познат е цяло чудо да си намериш работа. Не че няма изключения, но те са много, много малко.

# 101
Хубава поговорка  Peace!
Това ,че назначението като учител става трудно и с връзки е факт .  Но се дължи до голяма степен на ненужно голямата квота за учители в университетите . Излизат повече , от колко работни места има. Както впрочем и с други професии/специланости и раздутите бройки за знайни и незнайни специалности от престижни и не чак толкова престижни университети. Да се влезе в университет у нас не е чак толкова трудно, да се завърши някоя безумна специалност - още по-малко. А да си висшист - това вече е друга работа - ако си достъчно некъдърен ,че да не можеш да си намериш подходяща работа за пълната ти с тройски студентска книжка - целия свят ти става крив и неблагодарен за неистовите ти университетски усилия.
За това  и от къде идва миризмата е въпрос на гледна точка - реформа е нужна както в мисленето на сегашните висшистки , четящи Гогол в оригинал , така и в цялата образователна сиситема, която допуска и магаре да вземе диплома, ако го вържеш за някое дърво в двора на университета. И все пак мисля, че ако искаме някакви резултати , то трябва да се започне по - надълбочко и по-раничко - доста преди тройкаджийката да е станала мрънкаща лелка...
Но май вече много се отклонихме в офф топика !

# 102
  • Пловдив
ЗлаВещица, за да започнеш работа, наистина трябват вързки. Обаче покрай делегираните бюджети наблюдавам и нещо друго, или поне там, където съм аз. Моят шеф предпочита да плаща лекторски, вместо да назначи нов човек. Наблюдавам, че също така той има сметка да търси хора с хибридни специалности, защото така може да прави норматив от два предмета. В такъв случай се свиват още повече свободните места и има много безработни, които не могат да започнат работа по специалността, а искат.

# 103
Мда, точно и това е проблема, че на много малко места директорите и учителите ти дават възможност предварително да се запознаеш с тях, да видиш средата и обстановката, в която ще бъде детето ти!
Не сме приети още в никоя градина, но коментата на директорката на Каменица по повод желанието да се види базата, жените, персонала е `` Е, какви условия, в каквито ще са и другите деца! Вашите да не са повече специални или различни! Каквото е за едните, това ще е и за вашето!`` Hug!
Та как да реша дали искам точно такива педагози да възпитават детето ми, като даже нямаш право да ги познаваш преди това, освен ако не си с връзки или те препоръчат, за да ти обърнат елементарно внимание!
За съжаление не съм очарована от случайните ми наблюдения от няколко градини в района, в който живея, като съм споменавала в други теми, как съвсем съзнателно ще запиша няколко мои разговори с персонал на градина, всички скочиха срещу мен! Е, след като никой не вярва на разкази, явно трябва да повярва на чутото и записаното лично! Че да се спрат малко със своеволията директорите, учителките и лелките в определени градини, които не се грижат нормално и качествено за децата ни!

# 104
  • Пловдив
Орхидеа, моята племенничка беше в първа група в Каменица и сестра ми е доволна. Разбрах обаче, че "б" групите са в друга сграда, а в основната сграда са "а" групите

Общи условия

Активация на акаунт