Съмнения за гестационен диабет

• 284 252
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 555
Аз отново се завръщам при вас. След като и двете натоварвания ми бяха в граница, миналата седмица ми сложиха стероидни инжекции за развиване на дробовете на бебо и от тогава захарта ми си скача както си иска. Вчера се събудих със 105 на гладно, после след лоу карб обяд беше 130 цял ден. Случвало ли ви се е подобно нещо и кога се очаква да премине ефекта на стероидите? Развих ли диабет в 33 седмица? Cry

# 556
  • България/Германия
Ева, я напиши едно примерно меню за деня, ако искаш. Какво казват лекарите за стероидите, възможно ли е да се получи такъв ефект от тях?

# 557
Ева, едва ли  Hug Как са нещата вчера?

# 558
  • София
Не знам какви са стероидите, които са ти слагали, но на мен ефекта на кортикостероидите отшумя след 3 месеца. Не бях бременна, когато ми ги вливаха, но захарта ми беше толкова висока, колкото не е била по време на бременността  ooooh!

# 559
Май поотмина. Praynig Hug

Примерното ми меню е някакви плодове или кисело мляко за закуска, обядвам бъркани яйца със салата или риба с гарнитура, хапвам ядки и плодове в междинните, може и 1 филия с кашкавал и шунка, а вечерята е ... примерно пилешка супа и/или пилешко с шопска салата. Прегрешавам с 1/2 чаша сок, 1 сладолед или 2 картофа. Но аз нямам ГД. От няколко дни насам на гладно е 83, което е обнадеждаващо. Лекарката ми каза, че стероидите можело да вдигат захарта до 7 дни след поставянето им.

# 560
  • България/Германия
Явно е било от стероидите, дано вече да се е нормализирала захарта  Hug

И аз се храня горе-долу като теб, при мен също натоварването отхвърли ГД, но определени храни, особено с бяло брашно, си ми вдигат захарта над допустимите граници и ги избягвам. Макар че напоследък е по-добре положението и си позволявам малки прегрешения  Embarassed

Не ми е ясно как така нямам ГД, дори не ми бяха гранични стойностите, а все пак организмът явно не се справя оптимално. И диабетологът, при който правих натоварването, и гинеколожката ми не можаха да ми го обяснят и казаха да се храня нормално, та чак дори се ядосаха, че "на своя глава" си меря захарта.

# 561
Ева, няма лошо в менюто ти, но плодовете не са препоръчителни при подобни проблеми. Можеш ли да ги замениш със зеленчуци и после да премериш пак (ако може и без моркови)? Макар и плодова, захарта, която съдържат плодовете действа на организма. Не е така агресивна като бялата, но си я има. Млякото също съдържа млечна захар... Абе, страшна работа! Все се питам, ако спра всички захари с какво ще се храни мозъкът? (той ползва само чисти въглехидрати)

Дано е от стероидите, храната ти е прилична. Ариана, това, с трите месеца, направо  Shocked

Блонди, какво лекарство взима таткото? (обикновено предписват противодиабетни лекарства, не съм чувала за преддиабетни). Иначе, това е инсулинова резистентност или хиперинсулинемия, по-общо метаболитен синдром. Много е вероятно (в зависимост от стойностите на кръвната захар на втория час след обременяването) още да не е стигнал до преддиабет. Ако е редовен с хапчетата, може да забавите процеса.

# 562
Аз и ти, лекарството се казва Metformax 850. За диабет тип 2 пише, че е, както и за дебели хора. Пише, че е приложимо с режим, не да се пие, ако не се спазва диета.

След 2-рия час е ок, висок е иснулина след 30мин и след час.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2012, 14:46 от Блонди

# 563
Въпросът ми беше как е захарта на втория час, това е показателно и за реакцията на инсулина... Всъщност, при високия инсулин - на 1/2 и на 1 час каква е захарта?

# 564
Аз и ти, ще се радваме на мнението ти  Hug

пиша ти захарта и инсулина:

захар, на гладно:

102 при норми 70-100 (за бг резултатите се дели на 18, знаеш  Hug)
след 30мин захар - 167 (норми 90-170)
след 60 мин - 121 (80-170)
след 90мин 77 (60-170)...

инсулин:

на гладно 20 (2-25)
30 мин - 300 (20-100)
60 мин 172 (40-125)
90 мин 64 (20-100)
120 мин - 63 (2-100)

# 565
Ох, не съм достатъчно компетентна, просто страдам от същото. Според това, което съм чела и слушала, при тези резултати наистина не става дума за диабет, а вероятно за преддиабет. Моите резултати обаче са различни като тенденция, така че не мога да помогна повече. Иначе, леко повишената захар на гладно може да се дължи на всичко (отклонението е супер малко, на мен ми се случи много по-голямо еднократно, заради нерви)
Не е толкова опасно, особено ако взема редовно лекарството (доколкото разбирам е от групата на метформините, които са масовите противодиабетни лекарства). Струва ми се, че отклоненията са малки, което значи, че е хванато навреме.
Лекарството е много важно, за да се измъкне от параграф 22 - хранене -> висок инсулин -> нужда от захари (храна) за компенсация -> хранене -> висок инсулин и т.н.
Отделно, високият инсулин изтощава панкреаса, а той е една от най-нежните жлези с вътрешна секреция и трябва да бъде пазен.

Ама много ме учуди това, дето лекарството не бива да се пие без диета!  newsm78  Нещо повече по тази тема има ли в листовката?

# 566
Присъединявам се със съжаление към темата. Днес ми казаха, че имам ГД, въпреки че само една от стойностите ми след обременяване е малко по-висока.

Първите две стойности - на гладно и след първия час са нормални, но последната - след два часа е 8.8 при референтни граници до 8.5.

Питам се дали това наистина може да се счита за показание за болестта и дали не е просто временно вариране. Въпреки това лекарите го разчитат като ГД. Вие как мислите?

И друго! Казаха ми да следя захарта си с глюкомер веднъж на две седмици. Странно ми е защото на мен при стандартни изследвания винаги ми е била нормална захарта, само след обременяване се вижда, че има проблем. В такъв случай сигурно и тези стойности с глюкомера ще са ми нормални. Какъв е смисъл да ги меря щом проблема досега не е хванат по този начин?

# 567
  • София
iida, дадоха ли ти диета? Ти си почти на границата и сигурно не са. В коя седмица си? Можеш да пробваш лека диета все пак до края на бременността. Не може да се каже, че е болест, защото се предполага, че ще отшуми след бременността. Стойностите ти са показателни, че явно имаш ГД. А какво значи на 2 седмици - не ти ли казаха преди хранене, след хранене? При мен беше така: трябваше да меря КЗ в 2 дни седмично по 6 пъти на ден - сутрин на гладно, 1 час след закуска, преди обяд, 1 час след обяд, преди вечеря, 1 час след вечеря. После обсъждах стойностите с ендокриноложката. Успех! Hug

# 568
iida, дадоха ли ти диета? Ти си почти на границата и сигурно не са. В коя седмица си? Можеш да пробваш лека диета все пак до края на бременността. Не може да се каже, че е болест, защото се предполага, че ще отшуми след бременността. Стойностите ти са показателни, че явно имаш ГД. А какво значи на 2 седмици - не ти ли казаха преди хранене, след хранене? При мен беше така: трябваше да меря КЗ в 2 дни седмично по 6 пъти на ден - сутрин на гладно, 1 час след закуска, преди обяд, 1 час след обяд, преди вечеря, 1 час след вечеря. После обсъждах стойностите с ендокриноложката. Успех! Hug

Казаха ми направо, че имам ГД, въпреки не високите стойности. И ми обясниха доста набързо каква диета да пазя. Не ми е ясно много какво точно мога да ям. Бихте ли ми разяснили. Ако може да дадете някаква примерна диета. Например разбрах че плодове трябва да ям много малко, по един на ден най-много. Което е супер гадно.
За меренето на захарта ми казаха веднъж на две седмици - по шест пъти на ден.
Притесни м и като каза че голям процент от бременните с ГД развиват диабет на по-късен етап.

# 569
  • В кошера...
iida, не се шашкай. Това е най-важното.
Спокойно прочети темата, отсей най-важното за теб, всичко, което те притеснява формулирай като въпроси към лекаря ти, а тук също ще ти помогнем с каквото можем. Има момичета минали по този път - дано се включат отново, ако имаш конкретни въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт