Съмнения за гестационен диабет

• 284 131
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Не е вярно, че голям процент развиват диабет!
Мериха ли ти глекиран хемоглобин? Той дава информация за състоянието ти за последните ок.2 месеца?
За диетата - за всяко хранене принципът е следния: мислено делиш чинията на 3 части. 1/2 от чинията трябва да са зеленчуци - пресни, задушени, на пара, на грил и т.н.
1/4 е протеин (месо, риба, кашкавал, сирене и т.н.) и 1/4 въглехидрати - хляб или картофи или ориз.
За размера на картофа - колкото кокоше яйце, ориза - две пълни супени лъжици.
Плодовете - между храненията, 2-3 плода на ден, зависи от това какви са. Избягвай гроздето, бананите, динята.
Ако все пак си вземеш глюкомер, сама ще разбереш на какво и как реагира тялото ти.

Не хапвай постоянно, нека има 3 часа пауза между 2 отделни хранения.

Не е толкова страшно, ще се справиш  Hug

# 571
Благодаря момичета.

Чудя се дали да не отида при някой специалист за второ мнение, защото тези при които ходих не са ми мерили глекиран хемоглобин.... и не обясняват много. Става дума за ендокринологията на Майчин дом, където се прави изследването с обременяване - нещо не ми вдъхват доверие. Да не говорим че вените ми са на синьо решето от тях - дори кръв не могат да вземат като хората.

Кажете някой добър специалист, при който да отида!

# 572
  • София
При Мария Бояджиева в Майчин дом ли беше?? Не мога да повярвам, че не е мерила глекиран хемоглобин и не ти е разяснила диетата?! Тя е специалист в тази област, при който и друг ендокринолог да идеш пак ще те изпрати при нея  newsm78

# 573
при нея бях. не съм много очарована. Първо ми се видя много млада, за да е чак такъв специалист. Второ не обича да си вдига телефона или да обяснява подробно.

# 574
при нея бях. не съм много очарована. Първо ми се видя много млада, за да е чак такъв специалист. Второ не обича да си вдига телефона или да обяснява подробно.
Shocked Shocked Shocked
Все едно не говорите за същата дама - аз бях сигурна, че не е тя! Дори започнах да пиша отговор, че сигурно сте били в Ендокринологичната болница в мазето на "Майчин дом", щом сте толкова недоволна...
Д-р Бояджиева беше една от най-лъчезарните лекарки, с които съм се срещала по време на бременността, а те бяха много, повяравайте!
Освен това ми се наложи да й звъня няколко пъти на личния мобилен, не само, че винаги се обаждаше, но и беше мила и подробна. След това, при отчитане на резултатите, пак сравнително подробно ми обясняваше и отговаряше на въпросите ми.
Иначе - млада е наистина, но не прекалено, а и това й е научната работа, така че има и личен интерес...
Просто ме изумихте!

# 575
Не е вярно, че голям процент развиват диабет!

Присъединявам се  Peace Може да не е точно, но го дават около 6 процента. Изобщо не е много  Hug  

Аз и ти, Метформин е, да.

Сега си пиша с майка ми и пак моля за съвет:

8 ч. 122, 13 ч. 132 и 16 ч. 124
по нашите: 6,77, 7,33 и 6,88

8ч е било на гладно, към 8 и 30 е изяла 1/2 ябълка, до 13 нищо, после обяд и 16 пак е било на гладно.
По принцип са й предписали да иде на натоварване с глюкоза, но не е ходила. Предписали са й neoformin 500 мг., гледам, че е същото като на мъжа ми. Ама не си го е взела  Close Иначе диетата я пази, но явно няма резултат.
Посъветвах я да си направи натоварването и да си вземе лекараството. На мъж ми са го дала два пъти на ден, на нея 3 пъти.

Ох, малко обърнахме тама за диабет, съжалявам, но много ми помагате, и тя чака мнението ви  Heart Eyes

# 576
Сега си пиша с майка ми и пак моля за съвет:

8 ч. 122, 13 ч. 132 и 16 ч. 124
по нашите: 6,77, 7,33 и 6,88

8ч е било на гладно, към 8 и 30 е изяла 1/2 ябълка, до 13 нищо, после обяд и 16 пак е било на гладно.
По принцип са й предписали да иде на натоварване с глюкоза, но не е ходила. Предписали са й neoformin 500 мг., гледам, че е същото като на мъжа ми. Ама не си го е взела  Close Иначе диетата я пази, но явно няма резултат.
Посъветвах я да си направи натоварването и да си вземе лекараството. На мъж ми са го дала два пъти на ден, на нея 3 пъти.

Ох, малко обърнахме тама за диабет, съжалявам, но много ми помагате, и тя чака мнението ви  Heart Eyes
Странно ми е това бързане с лекарството - захарта е по-скоро гранична, отколкото висока. Вероятно има наследствена обремененост или друга причина направо да изпишат лекарство, без да изчакат обременяването. Дозата на лекарството не е висока, обикновено изписват 3Х1000 метформин.
За съпруга ти обаче, доколкото разбрах, лекарството е 850 мг, вероятно за това е двукратно - пак ще стигне ниската дозировка от 1500 мг/дневно.
Колкото до съвет за майка ти, не смея да давам, обаче аз, лично, бих постъпила точно, както ти настояваш - изследване и лекарство. Още нещо мога да подсетя - второ мнение никога не е излишно (според мен след изследването и преди лекарството), за да сте сигурни в диагнозата, особено при тези гранични резултати.
Другото, което мога да ти кажа е, да я поуплашиш - поддържането на високи стойности на кръвната захар разрушава буквално всички органи! (Ти не се плаши, става бавно и при наистина високо стойности, но нея малко я стресирай, за да се задейства - обикн. това е подхода при небрежните към здравето си хора)
Успех и здрави нерви!  Hug Hug Hug
Целувки на бебочка и батето!

# 577
  • В кошера...
От моята ендокриноложка знам, че да се събуждаш с КЗ 7 не е добре. Щом пази и диета, мисля е време да се вземат мерки. Добре е и да се изследва без да е пазила диета - така ще се отчете реалното състояние.
Може и с гликиран да се провери. Други изследвания не са ли правили?

# 578
Пак се сетих да питам някои неща!

Понеже първите две стойности при обременяването са ми нормални, а само третата е малко над норма - 8.8 при горна граница 8.5 - какво точно означава това. Четох по напред, че май точно тази стойност била по-важната и е кофти ако тя е завишена?! Странно и че по-напред давахте други референтни граници, а на мен от болницата са ми дали други.

Освен това чета, че доста от вас повтарят изследването с обременяването, а на мен това не ми го казаха. Трябва ли да го повторя, има ли смисъл?

Друго - мога ли да ям мед например? А червено цвекло?

Днес много ми се яде сладко и казах на мъжа ми да ми купи нещо сладко от щанда за диабетици. Мога ли да ям сладки неща за диабетици или те са по-вредни с тези подсладители?

# 579
Друго - мога ли да ям мед например?

Не  Peace

Не са желателни сладките неща с подсладители, понякога може, де, но не бисквкити например. Ако много ти се яде, на мен ми казаха след ядене! може по малко черен шоколад.

# 580

Не са желателни сладките неща с подсладители, понякога може, де, но не бисквкити например. Ако много ти се яде, на мен ми казаха след ядене! може по малко черен шоколад.

Демек и от сладките неща в диабетичните магазини не мога да ям, така ли?

# 581
  • София

Демек и от сладките неща в диабетичните магазини не мога да ям, така ли?

Не, на мен ми се вдигаше захарта от тях. Логично - все пак си имат въглехидрати - брашно, овесени зърна и т.н.
За бебето ти не е добре да правиш обременяване толкова скоро отново.
Пусни още веднъж стойностите и референтните граници, които са ти дали в МД, защото "първото" и "второто" нещо не ме ориентира  newsm78, напиши всички показатели, дори и нищо да не ти говорят като символи. Имам увството, че по-скоро не са те консултирали добре, отколкото да не са ти направили всички изследвания.
Междудругото в коя г.с. на бременността си?
Противно на това, което си мислиш меда е по-лошия вариант при диабет, усвоява се по-бързо и вдига захарта много.
Ако ти се яде сладко си прави например кисело мляко с плодове или мляко с какао, има как да излъжеш организма си, че си хапнала сладко.

# 582
Не, на мен ми се вдигаше захарта от тях.

И на мен, и то доста  Crazy

# 583
Ето резултатите ми:

на гладно - 4.26 при горна референтна граница 5.1

на първия час - 8.81 при горна граница 10.0

на втория час - 8.84 при горна граница 8.5

Д-р Бояджиева каза, че само втория час е малко извън нормата. Но въпреки малката разлика ми сложи диагнозата и се чудеше как да ме изкара болна. Заяви ми, че повечето от нас се разболяват от диабет на по-късен етап. И не ми даде една брошурка за диетата, която трябва да спазвам. Като й звъннах да я питам подробности за диетата си изключи телефона.

Изследването е правено в 27-ма гестационна седмица.

# 584
  • В кошера...
IIda, съветвам те да се образоваш малко по темата с диабета - има доста инфо в нета, както и книги. Не е нужно да четеш специализирана литература, но щом си обясниш болестта и причините за високата КЗ, сама ще разбереш какво може и какво не може да ядеш. Не е много лесно, но не е и толкова трудно. Освен това е доста индивидуално.
Можеш да се обърнеш и към друг ендокринолог с опит при бременни. Хубаво е да поговориш с такъв. Щом имаш индикации за наличието на проблем, вземи мерки.
Храни се здравословно, това от само себе си изключва всякакви простотии от рода на кроасани, сокове и т.н.
Както е казала Блонди, по-добре по-малко, но качествено. Аз напр. бях си купила най хубавия черен шоколад на Линд и предпочитах да съгрешавам с него.
Всичко е въпрос на психика.
На мен бълг. диабетични бисквити ми действат като обикновените, така че няма смисъл от щанда с диабетични храни. По добре си купи стевия и си приготвяй нещо сама.

Общи условия

Активация на акаунт