Съмнения за гестационен диабет

• 284 116
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Добре правиш, че се следиш. По някое време - към 19-20та седмица поискай един глекиран хемоглобин да ти пуснат. По това време аз бях с кръвна захар на гладно 4,7, но глекиран хемоглобин около 5.9. Хванах потенциалния гестационен диабет още в зародиш, минах на диета и до края на бременността бях с гранични или леко завишени стойности.

# 616
Момичета, аз вече взех да си позволявам малки сладки неща, защото като си меря захарта след тях ми е супер - около 5. Предполагам, че това е защото регулирах нещата с диетата. Ако се отпусна обаче пак може да стане екшън.

Да ви питам за няколко конкретни неща - мога ли да ям мюсли? И една чаша вино проблем ли е?

# 617
  • София
Момичета, аз вече взех да си позволявам малки сладки неща, защото като си меря захарта след тях ми е супер - около 5. Предполагам, че това е защото регулирах нещата с диетата. Ако се отпусна обаче пак може да стане екшън.

Да ви питам за няколко конкретни неща - мога ли да ям мюсли? И една чаша вино проблем ли е?

Мюсли може, само ако са от типа овесени ядки със семена и сушени плодове (внимателно със сушените плодове, обаче), може да си хапнеш 3-4 с.л. в кисело мляко, например.
Чашата вино не е проблем, но зависи какво имаш предвид под чаша  Mr. Green, нека да не е повече от 100-120 гр и да е наистина рядко - примерно не по-често от венъж седмично.
Тук подозирам, че ще се разгори дискусия, не само заради диабета, но и консумацията на алкохол по време на бременност изобщо  Mr. Green, но на мен понеже още не са ми поникнали ангелски крила...да си кажа  hahaha

# 618
  • София
Иида, можеш да пийнеш някоя друга чашка Wink За мюслито Ариана ти е отговорила. Simple Smile
Мон, екстра си със стойностите, но ти е рано наистина, защо отсега я мериш, може да съм пропуснала?
Аз другата седмица съм на обременяване - 2 мес. след раждането. Това пречи ли на кърменето?

# 619
  • Canada - Montreal
bi_bi, на моето направление пише, че обременяването трябва да се направи между шест седмици и шест месеца след раждането.
Аз го направих преди два дни.Сега чакам резултати.Беше различно от това, което очаквах.Стоях два часа неподвижно.Взеха ми кръв на три пъти - на половин час, на един и на два.Измериха ми килцата и височината, а после и кръвното шест последователни пъти.Накрая ми дадоха една чашка портокалов сок и ме изпратиха по живо по здраво.
Между другото, при мен проблемът се откри  още в 11 г.с., което ще рече, че или съм го имала преди бременността или е възможно да се получи в съвсем ранна бременност.И аз не знам вече newsm78
 Много малко майчета са споделили дали са се оправили след раждането.Аз ще пиша задължително като разбера Peace

# 620
  • София
Мимолин, на мен док по тел. ми каза, че 2 пъти ще ми вземат кръв - преди и 1 час след глюкозата, няма да го има третото боцкане. Пиши като имаш резултати. А ти кърмиш ли? Дали обременяването пречи? Hug

# 621
  • София
По-скоро кърменето пречи, защото снижава стойностите на кръвната захар  Simple Smile.

# 622
  • Canada - Montreal
Всъщност ми взеха кръв четири пъти.Пропуснала съм този на гладно. #Crazy
За кърменето казаха, че глюкозата не пречи.Обаче това, че снижава стойностите на КЗ не са споменавали.Ами то в такъв случай резултатите няма да са реални.  ThinkingАз кърмя на поискване, като само през нощта имаме поне три хранения.

bi_bi, явно нещата са различни навсякъде щом ще ти вземат кръв само на първия час след глюкозата.Казаха ли ти колко е горната граница?При мен пише, че стойности по-високи от 7.0 на гладно и  11.1 след втория час на обременяването говорят за наличието на диабет.Освен това, обикновено препоръчват да се направи второ натоварване след известно време, за да се потвърди диагнозата.

Последна редакция: чт, 04 окт 2012, 15:45 от mimolin

# 623
Би би, мойта ендокриноложка ми каза, че няма да ме изследва преди да спра да кърмя  Simple Smile

# 624
  • София
Да, вярно, че на кърмачките им се понижава КЗ, знам го, но предполагам, че стойностите ще са съобразени с този факт. Аз така или иначе ще държа връзка с тази докторка, защото съм много доволна и ще ходя при нея и занапред, решила съм да се следя веднъж годишно, като съм фамилно обременена, няма лошо.
Мимолин, нямам представа за стойностите, ще пиша като разбера.

# 625
  • София
здравейте момичета,искам да попитам д-р Бояджиева дали е на работа вече.Видях в темата,че няма да е тук до 4.10 -значи от днес би трябвало да мога да я намеря в МД.

Аз с баткото имах гестационен диабет и се роди в първият ден на 36-та г.с. 4045гр.
Сега отклоненията в изследванията са малки според мен,но моят АГ иска да се видя задължително с ендокринолог,иначе тя ми каза диета да пазя.Попаднах на темата и реших,да ходя при д-р Бояджиева,а и едно момиче ми я препоръча.Не знам дали в моите седмици вече има смисъл,но лекарката ми много държи.
Според вас - да отида направо в МД в Понеделник с резултатите или да се обадя предварително по телефона.

Ето ми резултатите от събота :

5.53 на гладно  mmol/l  3.5  - 6.1
 9.02 -60мин  mmol/l  3.5 -  11.1 
 7.58 -120мин,  mmol/l  3.5 -  7.2 

А тези са ми от 18-та г.с. някъде :

5.71  mmol/l  3.5  6.1  -   
  60 min-9.6  mmol/l  3.5  11.1  - 
 120min-7.45  mmol/l  3.5  7.2 

Като гледам,сега даже май са ми по-добри .

# 626
  • София
angels_zg , обади й се по телефона предварително. На мен така ми каза.

# 627
  • София
Аз днес говорих с д-р Бояджиева и в понеделник сутрин съм за обременяване, тя ще бъде в МД след 12ч., но искаше предварително да й кажа, че ще ходя.
angels_zg, не съм сигурна, че на този етап има смисъл, ако не си пазила диета досега, ти пазеше ли? Освен това в края на бременността КЗ на мен не ми се покачваше над нормата дори и като хапнех нещо сладко. А досега не са ли те пращали на ендокринолог?

# 628
  • В кошера...
Аз правих обременяване 40 дни след раждането. Кърменето понижава леко КЗ, но при започване на самото кърмене (докато засуче бебо), не постоянно. Това ми каза ендокриноложката.
Стойностите, които гледат са като за здрав човек, няма такива съобразени с кърменето. Блонди, може би вземат предвид факта, че си с малко бебе и кърмиш, предвид това, че няма нищо спешно и, че все пак това е стрес за теб (психически имам предвид). Тестовете явно се различават малко, но ако има нещо ще го хванат все пак.
Но ако ще кърмиш като мен - година и половина, по-добре иди след месец, два.
Вярвам, че всичките ви резултати ще са в норма. Стискам ви палци!

# 629
Но ако ще кърмиш като мен - година и половина, по-добре иди след месец, два.

А, де тоз късмет  Joy не съм много от майките кърмачки, все недостига, дохранвам и така няма да изкараме още много, ама здраве да е, колкото - толкова  Simple Smile
Моя е грешката за изследването, няма да ме изследва преди да спра с кърменето, ама за щитовидната жлеза. Че сега пия от ония хапченца и дали ще се наложи да ги продължавам после. А за диабета каза, че изобщо нямало нужда  newsm78

Би би, ходи ли днес?  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт