Съмнения за гестационен диабет

• 283 959
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 1 845
Момичета, днес ми излязоха резултати - кръвна захар 4,9 (норма до 6,5) и глюкоза в урината 1+ (не мога да разбера какво означава, освен че явно има глюкоза). Според вас трябва ли да настоявам за допълнителни изследвания от ЖК, според гинекологът нямало повод за притеснения. Мен обаче ме притеснява.

# 1 846
Момичета, днес ми излязоха резултати - кръвна захар 4,9 (норма до 6,5) и глюкоза в урината 1+ (не мога да разбера какво означава, освен че явно има глюкоза). Според вас трябва ли да настоявам за допълнителни изследвания от ЖК, според гинекологът нямало повод за притеснения. Мен обаче ме притеснява.

И на мен ми излезе глюкоза 1+ и се бях изплашила, но АГ ми каза, че нямам глюкоза в урината (или поне било в нормите за бременни, не разбрах точно), но щом кръвната захар е в норми не се притеснявай, просто избягвай сладкото.

# 1 847
Благодаря ти за отговора, дано всичко при теб е наред! Аз не се храня много правилно в последните дни, явно трябва да обърна повече внимание на това.

# 1 848
  • София
Здравейте момичета,отново с въпрос към вас. Направих обременяване в 13 г.с. по препоръка на АГ, поради високи стойности на кр.захар сутрин на гладно, както следва:
Глюкоза /на гладно/        -5.3  mmol/l
Глюкоза /60 мин./           - 8.9 mmol/l
Глюкоза /120 мин./          -5.9 mmol/l
Инсулин /на гладно/        -6.23 mU/L
Инсулин /60 мин./            -58.59 mU/l
Инсулин /120 мин./          -43.72 mU/L
IR HOMA Index                    -1.46     р.ст. 0-2,5
Вече почти две години съм на НВХ /консумирам яйца, месо, млечни, зеленчуци и плодове/. Направих консултация с трима ендокринолози, с три различни мнения:
-   Нямам ГД, продължавам с досегашния хр. режим
-   ГД, Глюкофаж 500, 1 т. вечер
-   ГД, Инсулин еднократно вечер
Да рискувам ли с метформин, или да започвам направо инсулин? Ще съм благодарна на всеки коментар.

# 1 849
Много ми е интересно как се обосноваха двамата ендокринолози, които казват, че имаш диабет, след като изследванията от обременяването изглеждат съвсем във норма?! Thinking Дори моите са по-зле и казват, че нямам диабет.

# 1 850
  • Пловдив
erna, а защо мислите за медикаменти? На мен ми казаха, че бременна жена категорично не може да пие хапчета за кр. захар и се минава направо на инсулин.

# 1 851
Erna, според последните проучвания, по време на бременност може да се пият метформинови препарати и дори имат благотворно влияние. У нас ендокринолозите масово спазват старата практика с инсулин, но е доказано, че метформинът повлиява по-добре гестационен диабет или проблеми с кръвната захар. Това ми го каза специалистът по фетална морфология Виолета Стратиева, когато ходих на преглед при нея в 31 гестационна седмица. И от онзи момент до края на бременността пиех метфодиаб 3х500 дневно. Аз имах инсулинова резистентност преди забременяването и още в 6-7 седмица правих обременяване, което показа малко по-лоши стойности на кръвната захар от твоите. Спазвах стриктна диета без сладко, нищо от пакетче и тестени неща. Избягвах да ям картофи и ориз също. Това до 31-32 седмица, когато започнах да пия метфодиаб, който ми контролираше захарта и си позволявах повече неща, включително и сладки. Резултатът при мен е бебче, родено в 40 седмица с нормална кръвна захар и тегло 3230 грама. Няма последици от моите проблеми с кръвната захар и пиенето на метформинов препарат.

# 1 852
  • София
Idccy, кръвната захар на гладно е висока. Имам близки роднини с диабет тип 2.
qNnYtoO, аз не искам терапия с медикаменти, предписва ми я ендокринолог.
Sarajj, и аз правих ранен скрининг при Виолета Стратиева. Тя ми назначи и обременяването с глюкоза. Притесни я факта, че от 4г.с. до 12 г.с. стойностите на кръвната ми захар сутрин на гладно са между 5.2 и 5.9. Преди забременяването не съм правила изследване за ИР защото стойностите на кр. захар и инсулин бяха под 4 в продължение на повече от година. АГ също предпочита метформин. До НГ ще продължа само със стриктен режим на хранене. След НГ имам отново час при д-р Стратиева  тогава ще преценя какво ще предприема. Момичета, благодаря за включването. Коментарите ви, са ми от полза.

# 1 853
От известно количество време само четях и нямаше какво да споделям, но сега, бременна с второто, влизам пак с въпроси. Първата бременност я изкарах с гранични стойности на 60тата минута, като със стриктна диета успях да удържа килограмите си и бебето се роди 3370. Поради историята ми с ГД и това, че цяло лято КЗ венозно беше 5.3 сутрин, направих обременяване по препоръка на ендокринолог още в 15та седмица. Резултатите ме оставиха безмълвна:
0мин - 5
60мин - 6,9
120мин - 6,1
гликиран хемоглобин - 5,9

Спазвам диета без захар от половин година, с намалено количество въглехидрати от 2-3 месеца. В средата на откомври гликираният хемоглобин беше 5,6.

И така - хем имам история и предполагах даже, че съм развила ИР, хем изследванията са повече от перфектни. Единствената промяна спрямо първата бременност е почти нищожният стрес в работата този път, както и много активният спорт в момента. Възможно ли е ГД да се появи на по-късен етап? Или да се радвам, че го няма този път.

# 1 854
Според Начев, същинският ГД се проявява 24-28а седмица. Той затова и държи тогава да се прави, без значение какво е било преди. Аз изрично го питах дали да правя обременяване примерно след края на първи триместър, но каза, иска само първа КЗ тогава.

# 1 855
Кристи, точно Начев ми назначи обременяването. Барабар и с една камара щитовидни, които също се оказаха с перфектни стойности, за разлика от средата на откомври, но това е друга тема.

# 1 856
  • Пловдив
От известно количество време само четях и нямаше какво да споделям, но сега, бременна с второто, влизам пак с въпроси. Първата бременност я изкарах с гранични стойности на 60тата минута, като със стриктна диета успях да удържа килограмите си и бебето се роди 3370. Поради историята ми с ГД и това, че цяло лято КЗ венозно беше 5.3 сутрин, направих обременяване по препоръка на ендокринолог още в 15та седмица. Резултатите ме оставиха безмълвна:
0мин - 5
60мин - 6,9
120мин - 6,1
гликиран хемоглобин - 5,9

Спазвам диета без захар от половин година, с намалено количество въглехидрати от 2-3 месеца. В средата на откомври гликираният хемоглобин беше 5,6.

И така - хем имам история и предполагах даже, че съм развила ИР, хем изследванията са повече от перфектни. Единствената промяна спрямо първата бременност е почти нищожният стрес в работата този път, както и много активният спорт в момента. Възможно ли е ГД да се появи на по-късен етап? Или да се радвам, че го няма този път.
Аз знам, че най - вероятен период за отключване на ГД е между 24-28 гест. седмица, защото тогава плацентата се развива напълно и тялото произвежда повече инсулин, но не е задължително.

# 1 857
Луда работа...не знам какво да ти кажа при това положение. С мен беше категоричен в инструкциите при евентуална бременност.

# 1 858
Мда, а да кажеш да са минали 5г да си смени мнението, то ти беше бременна миналата година, дет се вика. При всички положения, даже и на своя глава, към 24та ще повторя обременяването, но се чудя до тогава колко строга диета да спазвам. И възможно ли е, въпреки статистиката, да ми се спести ГД с втората бременност...

qNnYtoO, ако е така, тепърва трябва да чакам и да вися в неведение.

Проблемът ми най-генерално е с диетата, защото не очаквам стойности за инсулин, така че това не е на дневен ред. Но какво и как и по колко да ям ми е драма.

# 1 859
Кристалин, аз всъщност съвсем наскоро говорих с него, преди няма и две седмици Joy Затова се зачудих на разликата в препоръките.

Общи условия

Активация на акаунт