заплащане на 40% от таксата за детска градина

• 18 493
  • 270
  •   1
Отговори
# 225
ама и от общината много знаят какво да кажат, ще падна.... Mr. Green

# 226
  • нейде там, където ....
Не знам как може да се издаде болничен на жена в майчинство. Освен ако на мястото на работодателя се впише "да послужи пред детската градина".  Laughing Но ако има изключения - те трябва да са описани някъде. Ако не са описани - още един пропуск в наредбата на бургаските общинари.

За София нещата са доста по-изчистени и приети преди лятото, за да може родителите да се запознаят с тях навреме. Заявления се подават, защото така са приели от СОС. Общината е тази, която определя кое колко ще струва и при какви условия ще се ползва.
Наредбата Чл. 40 (2)
...
Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.
...
От 01 юни до 31 август (ваканция или не) се заявява кога ще се ползва градината, а не - кога ще си почиваме от нея. За останалите (незаявените дни) не се плаща нищо. Също си има достатъчно неясни неща, позволяващи на всяка градина да си ги тълкува по свой си начин и да се прилагат различно (не че е правилно, но го има). Но пък имаше и време родителите да се запознаят с наредбата. Имаше и кой да им отговори на въпросите - преди началото на лятото.
В Бургас явно нещата са доста по-объркани.

# 227
Аз не искам да се "циганя" за тези 22 лв.- и с тях и без тях ,но според мен не е редно през лятната ваканция да се взима тази такса.Мойто дете до сега не е отсъствало повече от 2 дена от градината ,единствено ако е болно тогава повече.
И да,естествено че една майка като е в майчинство няма право на болничен ,това се отнася само за работещите майки . Hug

# 228
...
И да,естествено че една майка като е в майчинство няма право на болничен ,това се отнася само за работещите майки . Hug

Аз не си взимам болничен, когато детето ми боледува, работя от вкъщи, от домашния компютър, как ще представи болничен майка в моето положение?
Кое въобще го налага, след като детето има бележка от лекар.

# 229
...

Аз не си взимам болничен, когато детето ми боледува, работя от вкъщи, от домашния компютър, как ще представи болничен майка в моето положение?

Не съм сигурна ,но май бележката от лекар не извинява  отсъствието  на детето ,все пак говорим за 2 месеца и не знам каква ще е тази диагноза . newsm78

# 230
  • нейде там, където ....
...

За теб - нищо не го налага (не че не можеш при необходимост). За мамите в Бургас - приетата от тамошния общински съвет наредба. Може би трябва да се обърнат към някой държавен орган. Нали болничните се плащат от НОИ, пък като не си вземаш болничен - спестяваш им пари. Може и да вземат отношение по въпроса.
А в Бургас - зорлем да ги карат пари да вземат от държавата. Нямат никакво държавническо мислене.  Mr. Green

Отменянето на последните промени не е ли по-добрият вариант? Да, после ще приемат нови, но поне може да се надяваме, че ще са по-обмислени, подредени и ясни.  Peace

....
Не съм сигурна ,но май бележката от лекар не извинява  отсъствието  на детето ,все пак говорим за 2 месеца и не знам каква ще е тази диагноза . newsm78
Болнични искат да се представи в градините сега и за 2 дена, не за 2 месеца. Макар той да е за работодателя и НОИ - да посочи причина за отсъствието на работника и като основание за плащане за време, в което някой не е получавал заплата.
За 2 месеца може да са няколко последователни бележки и различни диагнози, но то тогава си намирисва на нагласяне, особено за лятото.

# 231
За теб - нищо не го налага (не че не можеш при необходимост). За мамите в Бургас - приетата от тамошния общински съвет наредба. Може би трябва да се обърнат към някой държавен орган. Нали болничните се плащат от НОИ, пък като не си вземаш болничен - спестяваш им пари. Може и да вземат отношение по въпроса.
А в Бургас - зорлем да ги карат пари да вземат от държавата. Нямат никакво държавническо мислене.  Mr. Green ...

Аз точно за такива майки питах, в моето положение, но в Бургас.
Болничният не е от държавата първите 3 дни, а от работодателя!  Mr. Green

Аз не съм болна, детето ми е било болно. Все едно мъжът ми да носи мой болничен, коагто той е бил болен  Crazy а дали родител ще гледа детето, комшийка или баба, това е проблем на родителя, не на градината.
Всъщност моето дете умира за градината си и когато е болно пак иска да ходи, само, че няма да я допуснат на входа. И какво се получава - хем не я пускат, защото е болна, хем не извиняват отсъствието с бележка от доктора  newsm78
При нас не е така, но просто недоумявам как нечия глава моце да го измъдри ...

# 232
  • София
Sesana,  според мен за 0 време ще съберете подписите към писмото! Петицията ще бъде подписанаи от хора, които не живеят в Бс. Виж само колко сме в темата... И ако го разпратите до всички медии ще се вдигне такъв шум, че ще се спретнат бързо.  За съжаление времето е отпускарско и няма да стане толкова бързо, колкото в друг период от годината. Това с болничните е абсолютен абсурд.

# 233
Извън различията по места и неразбориите, това с болничния е просто  невероятна гавра.Аз ползвах болничен и бе лудост докато обикалям да го взема и занеса в срок, какво остава И градината да прибавим в списъка.Ако детето е болно с 40 г температура какво го прави тази майка-не го гледа и лекува у дома, а го разхожда да показва болнични наляво и надясно.Ако допуснем, че майката е жъжжъзмоьност да го гледа.Защото ако е бабата, бащата, стринката или съседката-знаете, че масово е така, а майката е на работа-тогава какъв болничен, какви 5 лв?

# 234
  • Бургас
Sesana,  според мен за 0 време ще съберете подписите към писмото! Петицията ще бъде подписанаи от хора, които не живеят в Бс. Виж само колко сме в темата... И ако го разпратите до всички медии ще се вдигне такъв шум, че ще се спретнат бързо.  За съжаление времето е отпускарско и няма да стане толкова бързо, колкото в друг период от годината. Това с болничните е абсолютен абсурд.
Въпроса е, че ще са забави. Тоест аз мога да събирам подписи 2 месеца и после да ни бавят още 3. Ако ги вкарам в съд ще отменят промените по - бързо. Сега ще се запозная с евентуалните разходи по делото /време и парички/ и то не пречи пак и писмо да има.

# 235
Аз пускам. Но децата в група трябва да са не повече от 16 за ясла и 22 - за градина. Допустими са до +10 %, като бройка. Има изисквания и за площта, с която трябва да разролага групата на дете. Поне в София не съм видяла група, след 2008, която да спазва тези изисквания. Най-претъпканата група, която съм виждала, беше с 32 деца, на 15 квадратни метра занималня. Въпреки това, дирекорката искаше да приеме още 3 деца и смяташе, че има място за тях.  Crazy Пред родители смятала квадратурата, включвайки и кухнята, коридорите и басейна. И, разбира се, каза, че и да пускат жалби, няма да им обърнат внимание в Общината, защото това, което става там, е с разрешението им. Това са и единствените ми жалби без последствия. Наколко деца бяха отписани, защото родителите не смятат условията за подходящи, но местата им просто бяха обявявани в ИСОДГ, докато се запълниха от деца на родители в безизходица.
Отново липсата на места позволява да си правят каквото си искат. В частни не съм ходила, защото единствената, която съм харесала, не ми е удобна като местоположение.
Но съвсем се отклонихме от темата. Важно е да се знаят правилата и да се настоява за спазването им от всички. Когато смятаме, че нещо е в ущърб на децата ни - трябва да се реагира. Аз го правя, правят го и други мои познати. Но има и много, които недоволстват само по форуми или чакат резултат, мърморейки по пейките в градинките.
а трябва да се действа-жалби, протести пред общината, това може би е начина, иначе няма как някой общинар и кмет по конкретно да ни чуе

# 236
А в Бургас - зорлем да ги карат пари да вземат от държавата. Нямат никакво държавническо мислене.  Mr. Green ...

Аз точно за такива майки питах, в моето положение, но в Бургас.
Болничният не е от държавата първите 3 дни, а от работодателя!  Mr. Green

Аз не съм болна, детето ми е било болно. Все едно мъжът ми да носи мой болничен, коагто той е бил болен  Crazy а дали родител ще гледа детето, комшийка или баба, това е проблем на родителя, не на градината.
Всъщност моето дете умира за градината си и когато е болно пак иска да ходи, само, че няма да я допуснат на входа. И какво се получава - хем не я пускат, защото е болна, хем не извиняват отсъствието с бележка от доктора  newsm78
При нас не е така, но просто недоумявам как нечия глава моце да го измъдри ...
мили мами, не сте ли разбрали че в Бургас никой не мисли! копират от София, макар че и тяхната наредба за нищо не става, поне в частта за детските градини.
всеки един нормално мислещ човек си задава въпроса защо е задължително само родител в отпуск за гледане на дете да гледа болното такова? при положение че родителя може да има отпуск, баба на разположение и т.н.

# 237
Аз не искам да се "циганя" за тези 22 лв.- и с тях и без тях ,но според мен не е редно през лятната ваканция да се взима тази такса.Мойто дете до сега не е отсъствало повече от 2 дена от градината ,единствено ако е болно тогава повече.
точно така си е, не е въпроса за 22-то лева. въпроса е принципен! не е редно при сборни групи, госпожи от кол и въже и деца от различни възрасти да ни карат да водим децата си лятото на градина. направо сме си принудени да не ги водим при това положение, и накрая ще искат такса от 40 % понеже софиянци така направили. и ние (община и ОбС) нали нямаме собствено мнение копираме не добре написаното изменение на софийската наредба. да ама там е записано също, че в периода 01.06-31.08 се заявява посещението надетето в градината и са заплаща само за заявените дни!
освен това е смешно господата общинари да решат да "пълнят" общинския бюджет от родителите с тези 40%. защо не се развъртят и да увеличат приходите от другите такси? или така ще секнат комисинните в нечии джоб? ами вижте само заведенията в морската градина!? мислите ли че плащат за цялата заета площ? Simple Smile)) да, ама другия път. защото общината не си търси приходите- големите приходи. а седнали сега от бедните родители да пълнят бюджета.

# 238
точно така си е, не е въпроса за 22-то лева. въпроса е принципен! не е редно при сборни групи, госпожи от кол и въже и деца от различни възрасти да ни карат да водим децата си лятото на градина. направо сме си принудени да не ги водим при това положение, и накрая ще искат такса от 40 % понеже софиянци така направили. и ние (община и ОбС) нали нямаме собствено мнение копираме не добре написаното изменение на софийската наредба. да ама там е записано също, че в периода 01.06-31.08 се заявява посещението надетето в градината и са заплаща само за заявените дни!
освен това е смешно господата общинари да решат да "пълнят" общинския бюджет от родителите с тези 40%. защо не се развъртят и да увеличат приходите от другите такси? или така ще секнат комисинните в нечии джоб? ами вижте само заведенията в морската градина!? мислите ли че плащат за цялата заета площ? Simple Smile)) да, ама другия път. защото общината не си търси приходите- големите приходи. а седнали сега от бедните родители да пълнят бюджета.

така, че мили мами не стойте и не си губете времето в писане тук, ами директно до кмета-едно писмо с входящ номер в деловодството, с телефон за обратна връзка и дано колкото повече хора пишат да обърнат внимание.

# 239
за какво писмо става въпрос? за изменението в наредбата за болничните ли? ами и за тази задължителна такса за летните месеци? хайде, не стойте а да действаме, и не в интернет ами директно с писмодо кмето входирано в общината.
медиите също са добър вариант, даже ще има по-голям ефекта ако питате мене. който има познати в някоя медия да се задейства,не изисква много време. аз ще дам жалба, наредби, тълкувания на двусмислените писания...

Общи условия

Активация на акаунт