Изтекъл задграничен паспорт

• 66 226
  • 88
  •   1
Отговори
# 60
МОЛБА!
Моля за следната МОЛБА:
Ако някой знае колко време пзят в МВР изтекъл паспорт да ми каже моля ви!

# 61
Предава се за унищожение веднага, не ги задържат.

# 62
Знам,че не е по темата,но имам питане.Има ли гратисен период за изтекла лична карта има ли глоба като се подновява?

# 63
Зависи какво разбираш под "гратисен период".

Чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице,
което:
1. не подаде заявление за подмяна на българските си лични документи в срок до 30
дни при промяна в имената, единния граждански номер, пола, гражданството, постоянния
адрес или при настъпили съществени и трайни изменения на образа;
2. не направи необходимото като родител, настойник или попечител за снабдяване с
лична карта на лице, навършило 14-годишна възраст;
3. не подаде заявление за издаване на лична карта в срок до 30 дни, след като е заявил,
че тя е повредена, унищожена, изгубена или открадната;
4. е навършило 18 години и не е подало заявление за издаване на лична карта;
5. не подаде заявление в срок до 30 дни за подмяна на личната карта след изтичане на
нейната валидност;

6. не върне паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в
тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за
издаването или ползването му.

# 64
Благодаря за отговора.Точка ,,5,, ме интересуваше,това имах предвид.

# 65
E смисъл те ги пазят в компютрите ама колко години?

# 66

Информацията за личните документи (вид, номер и дата на издаване) е част от информацията в електронния личен регистрационен картон в национална база данни "Население". Личният картон се пази 130 години, след което се предава в Държавния архив.

http://lex.bg/laws/ldoc/2134673409 чл. 22-28.

# 67

Информацията за личните документи (вид, номер и дата на издаване) е част от информацията в електронния личен регистрационен картон в национална база данни "Население". Личният картон се пази 130 години, след което се предава в Държавния архив.

http://lex.bg/laws/ldoc/2134673409 чл. 22-28.
Ами паспортите колко години ги пазят,знаеш ли?

# 68

Ами паспортите колко години ги пазят,знаеш ли?

Ако питаш за физическата им цялост, не ги пазят, унищожават ги. Ако имат валидни визи ти ги оставят, но перфорирани или нещо подобно. А информацията за тях се пази в база данни, описана по-горе.

# 69
Перфорирани, да. Закачат ги с телбод към последната страница на стария паспорт.
Но трябва още при подаване на документите за нов паспорт да посочиш, че искаш стария да остане в теб и поради какви причини.

# 70
Защото искам да знам аз 2006 г съм излизъл в чужбина,но още тогава ми изтече паспорта-върнах го,носега ми трябва пред съда и затова искам да знам дали имат информация дали може да покажат кога съм излъзял и кога съм се върнал в БГ!

# 71
Защото искам да знам аз 2006 г съм излизъл в чужбина,но още тогава ми изтече паспорта-върнах го,носега ми трябва пред съда и затова искам да знам дали имат информация дали може да покажат кога съм излъзял и кога съм се върнал в БГ!

Тази информация би трябвало да я има в Гранична полиция.

# 72

Силно се съмнявам, че паспортът като такъв се пази физически. Връщала съм 2 паспорта - един преди 6 години и 1 преди година - този преди 6 - беше перфориран, и 2те му страници, тази със снимката и другата до нея, бяха отпорени и паспортът в този вид отиде в един кашон, с други паспорти, преживели същата трансформация. Върнатият преди година, беше перфориран, оттам - не помня.
Ето какво пише в Закона за българските документи за самоличност, чл. 10, алинея 5, точка 2:
(2) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Върнатите български лични документи подлежат на
унищожаване. Условията и редът за унищожаването им се уреждат с инструкция на
съответния орган по чл. 1, ал. 2.

Едва ли някой си прави труда да ги пази, вероятно отиват някъде, нарязват се с размер на конфети и служат за гориво в пещите на ТЕЦ-а.

Ето тук пише кое се реже, дупчи и унищожава:
http://www.citybuild.bg/act/instruktziia-ianuari-usloviiata/2135715147

Чл. 7. (1) Унищожените чрез перфориране български лични документи се съхраняват запечатани в пакети, като към всеки пакет се прилага и екземпляр от протокола по чл. 6, ал. 1.

(2) Пакетите се съхраняват 1 година от датата на утвърждаване на протокола по чл. 6, ал. 1.

(3) През периода на съхранение унищожените чрез перфориране български лични документи могат да се предоставят само на държавни органи и организации съобразно законовите им правомощия.

Последна редакция: пн, 09 яну 2012, 20:54 от glare

# 73

Едва ли някой си прави труда да ги пази, вероятно отиват някъде, нарязват се с размер на конфети и служат за гориво в пещите на ТЕЦ-а.

То не е до правене на труд. Няма защо да се пазят самите паспорти. Информацията, която я има там я има в и много по-надеждни системи, освен визите, но в такива случаи ги оставят, както вече казахме.

# 74
Винаги ми е било много странно, как гранична полиция ги помни тея неща, на летищата хвърлят по един разсеян поглед на личните карти... Верно, в лицето ти е навряна камера, обаче си спомням един случай, прибираме се от Румъния с влак, ок, на отиване ни рецитираха ЕГН-тата от влака по една радиостанция, ама на връщане само по един разсеян поглед хвърлиха на документите...
На влизане и излизане от Гърция, също идват до колата, подаваме документите през прозореца, ок разглеждат ги, там, до колата, връщат ги...
 newsm78

Последна редакция: пн, 09 яну 2012, 23:05 от glare

Общи условия

Активация на акаунт