Жени-мениджъри и семейство

• 13 559
  • 252
  •   1
Отговори
# 90
E,чак толкова драматизъм не е нужен, мисля. В живота има различни моменти,и рано или късно се случват неща,които те вадят от релси и имаш нужда от забавяне на темпото. Малко неща са непоправими и окончателни. Важното е човек да намира време да се вслушва в себе си и да следва  желанията си,поне доколкото  е възможно ( мишленце го е написала по нагоре, за баланса). Че обикновенокато те завърти вихрушката спираш да мислиш и само се носиш.

# 91
Това е най-прекият път да загуби всичко постигнато до момента, както и целия си авторитет в компанията, а най-вероятно като свърши отпускът по майчинство ще й посочат вратата.

По тази логика, всички жени с проблемни бременности трябва да на работа, вместо да лежат, за да не загубят авторитет... Добрите специалисти са винаги желани /най-вече от конкурентите/ и рядко им се налага да сменят професията.

# 92
  • София

Това е най-прекият път да загуби всичко постигнато до момента, както и целия си авторитет в компанията, а най-вероятно като свърши отпускът по майчинство ще й посочат вратата. А в случай, че фирмата й е водеща и дори конкурентите в сектора се съобразяват с нея, губи тотално шансове за реализация другаде, ще трябва да сменя професия.
Много по-разумно е първо да установи какви точно са причините за натиска върху нея в момента, да затвърди позициите си и тогава вече нещата ще си дойдат на мястото.

Това пък защо? Че може като се върне от майчинство да са й намерили заместник - да (и по-добре вероятно), но не съм съгласна с подчертаното, по тази логика всички жени с проблемна бременност трябва да сменят професията.

Mishlence, заедно сме писали.

# 93
Че и да й се наложи, да не е края на света. Аз си смених тотално професията на 30 години, не заради проблемна бременност, по други причини, свъразни с тормоз на работното място. Започнах в нов бранш, за който отначало не знаех нищо. Сега ми е доста по-добре, отколкото като "градяща кариера" в големи фирми. Така че никога не се знае от кое какво точно следва  Wink

# 94
  • България-Швейцария
Зависи от бранша, както и от много други фактори, но обикновено мениджърите и добрите специалисти се познават, често си ги крадат или пък си ги обменят.
При напускане обикновено се дава и препоръка, ако тя е негативна или пък CEO-то вдигне телефона и каже 'две приказки' на колегата си от конкурентната фирма, ясно е какво ще се случи.
По същата причина не винаги е възможно да се започне и собствен бизнес в сферата, която си работил, при все възможности, събиране на добър екип и създадени контакти. Големите са страшно изобретателни и изключително безскрупулни в битката за клиенти.

# 95
Няма такова нещо като "твърди позиции". Незаменими хора н-я-м-а, независимо какво си мислят някои важни мениджъри.
Ако ме блъсне кола на улицата и не мога да избирам дали да ходя кървяща или не, а просто трябва да легна и да почакам, какво? Ако не биха уважили бременността ми, защо да уважат фрактури или сътресение на мозъка? Впрочем за каква бременност става дума тук?! Като гледам, дори 4 часа сън не се уважават, ние бременност сме занищили... При такова отношение към хората кой си въобразява, че може да укрепи позиции? Това си е истинско крепостничество, ако не робия, само дето има хора да вярват, че са си го избрали.
"Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз - какво тук значи някаква си личност?" Wink

# 96
CTramell, права си, а и май съм била в твоя бранш преди, но не съм тесен специалист. Само дето аз загубих желание да градя кариера след като попаднах на един особено противен шеф.  Peace Направих радикална промяна, и при мен тя беше за добро. Зарязах всичко, изградено през годините и започнах нещо ново. Ако човек е тесен специалист обаче и не може да се реализира никъде другаде, освен в определена област - не знам. Сигурна съм само, че пак има начини да не търпи безобразно поведение в името на "развитието и кариерата си".

# 97
Зависи от бранша, както и от много други фактори, но обикновено мениджърите и добрите специалисти се познават, често си ги крадат или пък си ги обменят.
При напускане обикновено се дава и препоръка, ако тя е негативна или пък CEO-то вдигне телефона и каже 'две приказки' на колегата си от конкурентната фирма, ясно е какво ще се случи.
По същата причина не винаги е възможно да се започне и собствен бизнес в сферата, която си работил, при все възможности, събиране на добър екип и създадени контакти. Големите са страшно изобретателни и изключително безскрупулни в битката за клиенти.

Досега съм препоръчала много хора на собственици на фирми в бранша, в който работя. Викат си тайно човека и си разговарят с него, след това търсят мнения от клиенти или партньори, които са работили с човека. Нормално е, особено в българските условия да плюеш бившите си служители, за да им направиш мръсно. Не казвам, че това е правилнно, но за съжаление е практика на повечето български новоизлюпени мениджъри.

Но не това е важното в случая. Животът ни не е свързан до пенсия с една работа или област. Не мога да разбера тоя страх, в който живеят много хора като някакви крепостни селяни. Споко, животът не е само една фирма и проблемите й. Пари могат да се изкарват и без да си отровим живота. А относно собствения бизнес - има толкова неразработени ниши, които човек може да подхване. Да, в началото е трудно, но е въпрос на ясна визия и планове. От всичките ми познати, които са се захванали с частен бизнес и успяват, не познавам и един, който да съжалява, че се е освободил от крепостничеството.

# 98
Да, така е, но няма как човек да го осмисли, докато е ангажиран 24 часа в денонощието с фирмените дела, просто не му остават нито сили, нито настроение. А и много хора са обвързани с кредит и ги е страх да рискуват, или просто не обичат промените. Много са факторите. Аз имах късмет, че не се вързах с някой кредит, докато бях служител, защото това със сигурност щеше да ми още един камък на шията, докато си разработя новата работа.

# 99
Да, така е, но няма как човек да го осмисли, докато е ангажиран 24 часа в денонощието с фирмените дела, просто не му остават нито сили, нито настроение. А и много хора са обвързани с кредит и ги е страх да рискуват, или просто не обичат промените. Много са факторите. Аз имах късмет, че не се вързах с някой кредит, докато бях служител, защото това със сигурност щеше да ми още един камък на шията, докато си разработя новата работа.

Вярно е. Ако се върнем в началото на темата - ако човек си задава въпроси,  ясно, че е дошло време за промяна. Преди години мой познат HR правеше профили на висши мениджъри в една международна компания на нашия пазар. Изненадващите резултати бяха, че най-скъпо платените хора в компанията  - тези, които ползваха най-големите придобивки, към които се стремят всички - са най-нещастни и неудовлетворени от работата си. Та, както си го казахме всички - въпрос на избор.

# 100
Интересна тема. Нека си позволя един цитат.

Somehow not aligned with some of the “nice messages” we received in the past days, I wish you focus on the principal, which is not to “recharge your batteries” and “enjoy the break to be all fresh and energized for the next FY challenges…” but ,
Indeed,  to enjoy these special moments with your family and friends just for the sake of it, because it is actually the most important , work being a mean to achieve these moments and not the other way around !

Не живеем, за да работим, а работим, за да живеем. Сега. Не утре, когато не се знае дали ще има утре. Не ставайте роби с измислени високопарни титли. Това от човек, който работеше, за да харчи и който в момента е безгрижно безработен по свое собствено желание. Работата ще върви и без вас, но животът без тягостното усещане, че не си оценен само защото искаш живот и извън работата, е много красив. Концентрирайте се върху резултата да имате най-добър живот, а не върху това как да угодите на нечии капризи за 36 часов работен ден, което всъщност как ви грее??? пари?? има много начини да се правят толкова пари, дори и с по-малко усилие. Живее се и с по-малко, но с много повече спокойствие. Е, може би я няма титлата "мениджър", но не е по-лошо и да си просто човек.

# 101
  • София
Работила съм при подобен шеф. Издържах 4 години. Денонощно звънене. Включително в 4 часа сутринта с въпрос: "Наноооуууу, какво правиш?"
Нямаш право да си изключваш телефона, нямаш право да излизаш отпуска повече от 7 календарни дни. Когато си почивка - си гарнизон. Т.е в рамките на София, за да може да отидеш на работа, ако нещо изникне.
Не бих казала, че това е любимото ми време, но издържах. Защото имаше причини.
Сега на тези години и с дете - пак работя много, но поне случих на работодател, който не ми звъни през нощта  Mr. Green

# 102
Денонощно звънене. Включително в 4 часа сутринта с въпрос: "Наноооуууу, какво правиш?"

Shocked Joy то незнам да се смееш ли, да плачеш ли горката ти  Joy Сори за смеха просто си го представих

# 103
Не бих казала, че това е любимото ми време, но издържах. Защото имаше причини.

Мда, ако човек е притиснат от обстоятелствата е напълно разбираемо, че за един период от време ще си налегне парцалите. Но да бачкаш така с години и да се хвалиш, че това ти дава великите придобивки като 1 седмица почивка в Дубай и да не пестиш за телевизор /визирам едно от мненията в темата/ е просто особен вид мазохизъм или тотално парализиращ страх, че друг нормален живот и начин за изкарване на пари няма.

# 104
ОФФ!
Можете да сте сигурни, че децата ми са на първо място, но в момента смятам, че мога да съвместя гледането на деца и семейството с хубава кариера.

От друга страна попрочитайки отгоре - отгоре ми стана интересно жените, които са се отказали от работата в името на децата какви кариери са имали и на какви заплати са работили?

А бе аз ли съм тъп .... или  newsm78

п.п. ЗвинетИ мЪ нИ съм ни ЖЕНА ни МЕНИДЖЪР .. ей тъй .. драскам си тука

Общи условия

Активация на акаунт