Оставям си детето да реве

• 5 131
  • 56
  •   1
Отговори
Просто не се справям и се ужасявам от себе си като майка. Детето ми е много инато. По-скоро съвсем ясно знае какво иска и не е склонна на никакви компромиси. Като трябва да направи нещо, което не иска започва да реве истерично и да се тръшка. И това продължава обикновено около час. На две години е.

А аз не се справям. И се започва истерията. Аз обяснявам защо трябва. Опитвам се да я разсея или и се карам. Но в даден момент просто се вбесявам и обявявам, че ако продължава, ще изляза от стаята. Тя естествено продължава с истерията и аз излизам. После се започва переодично, през пет минути влизане в стаята, за да я питам дали иска да ме послуша. Тя в такива моменти даже не знам дали чува какво и говоря. И пак излизам. После пак влизам, пак питам, карам се или увещавам, или предлагам някаква екстра, за да ме послуша. Понякога толкова се вбесявам, че блъскам вратата на излизане или използвам реплики като: "само с теб ли ще се занимавам" или "я, си гледай работата" - още по-зле. Как може така да се говори на дете?! И то на толкова малко, което още не може да осмисли нещата като хората. В такива моменти осъзнавам, че не трябва, но просто съм толкова бясна, че ми идва да я набия и предпочитам да изляза и да тръшна вратата, защото не мога да се контролирам. В даден момент ми дожалява и си казвам, че разстройвам детето и че може би трябва да отстъпя, но пък как да остъпя, нали следващия път ще ми се тръшка двойно по съкратената процедура за всяко нещо. И това сме го минавали вече. И това с излизането от стаята въобще не ми се струва правилно. Нали като порастне още малко и тя ще започне да прави същото.
Обикновено нещата завършват след един час. Просто при едно от поредните ми влизания тя започва да ме чува. И приема някаква "сделка" - например, ще те облечем сега и ще ти дам играчка и после ще се гушкаме или ще четем книжка. Изнасям кротка лекция на тема какво прави мама за нея, че тя в замяна трябва да ме слуша, защото мама знае кое е добро. Повтарям си обясненията защо е трябвало да направим еди какво си. Тя се съгласява, гушваме се и приключваме.

Просто не знам как да се справя по-добре. И със себе си, и с липсата си на търпение и подход, и с нея... Знам, че с отварянето на тази тема ще предизвикам много критики към себе си, но дано да намеря и някой полезен съвет, от който да се възползвам, защото не ми харесва как се държа, но не успявам да намеря алтернатива.

При това този проблем започна с порастването на детето. Преди нито съм я оставяла да реве и за минута, нито ме е вбесявала така, защото знаех, че е бебе и не разбира. Имах просто слонско търпение за всичко. А сега имам илюзията, че е голяма и знае кое е грешно и кое правилно...

# 1
оставяш я да реве? за мен периодичното влизане в стаята през 5 мин, с разни предложения и обяснения, не е оставяне да реве. що не вземеш наистина да я оставиш да си пореве, щом и се реве.
доколкото си спомням детето ти е малко по-голямо от моето, което ще рече около 2 години. ами какво се чудиш- типично поведение. трябва да минат през това (период на отричане), за да пораснат.
моята е същата, вчера я питам: искаш ли да ядем сладолед? тя отговаря-не. нося аз 1 сладолед за мен, тя го вижда и иска да го отвори. отварям го и казвам много е студен. тя няма търпение да го опита. подавам да опита. и започва една истерия. така и не разбрах за какво плака. сигурно,че сладоледа беше прекалено студен и замръзнал и трябваше да чакаме малко да се размекне. като имаш в предвид, че каза, че не иска сладолед преди това. какво правя аз в такива случаи? ами, гледам да запазя спокойствие. ако разбирам за какво плаче гледам да я успокоя, ако не-оставям я да си поплаче. като се успокои я гушкам.
днес, например, бяхме цял ден навън, на ново за нея място. питам я има ли пиш (4е сме без памперс вече), казва не. но аз знам, че е пила доста течности и че не е пишкала скоро. а тя седи в количката, и се притеснявам, да не я напишка. казвам и: хайде да пишкаш и пак ще си седнеш в количката, тя-не. свалих я от количката да я изпишкам, а тя се разрева и се изпишка веднага, и то доста. но, не, трябва да сме опозиция.  Grinning после разбира се я върнах в количката, щом толкова искаше да седи там и я успокоих: ето,виждаш ли, пишка и си седна пак, какъв е проблема?
малко се поувлякох в мои примери... просто се опитаи да запазиш спокойствие и не забравяй, детето ти е малко, не очаквай да реагира като възрастен. успех  Hug

# 2
Да, това за пишкането и ние сме го минавали. Като е заета с нещо, няма време за пишкане  Laughing Тръшкала се е... и се е напикавала... В последно време върви номера - хайде да напишкаме ето тази мравка... или нещо от сорта.

А иначе - не знам дали си преживявала истинска истерия с твоето. Просто няма как да я оставя повече от 5 минути. Слушам я през бебефона, живо да го ожалиш. Пък и в определен момент то вече не знае защо реве. А просто се изнервя много, глас не му остава... Съжалявам просто, че в такива моменти тя въобще не допуска да се прегърнем или нещо от сорта, за да се успокои. Не ми дава да я пипна.  Днес даже си помислих точно като теб - издържах 10 минути. Ами не спира. Пък и... няма ли да се почувства изоставена - сама в стаята, майка и крещи, тръшка врати и не се вясва... не знам...

# 3
Ще те успокоя - не си единствената мама, която оставя детето си да реве  Mr. Green Моето проявява силен харектер, особено когато знае, че сме навън и в момента няма как да я изпратя в стаята си наказана. И сцени ми е правила по улицата, но аз се правя на безразлична и обяснявам, че като се приберем си отива в стаята. Естествено като влезем вкъщи я изпращам директно там и почват един ревове, едно тръшкане. Но тя си знае - ще поседи там 10-15мин  Peace После си говорим, обсъждаме какво се е случило и се гушкаме. Ами естествено, че ще я оставя да плаче - нали трябва да осъзнае някак си грешката си  Peace На шамаросването не съм привърженик  Peace

Мисля, че се справяш добре с детето си  Wink

# 4
. Пък и... няма ли да се почувства изоставена - сама в стаята, майка и крещи, тръшка врати и не се вясва... не знам...

Аз точно поради тази причина я наказвам в нейната стая - там е пълно с играчки и книжки. Случва се понякога да пореве и после да се заиграе. Определено не го приемам като някакво изтезание над детето - просто трябва родителя да упражни някакъв вид контрол. Аз предпочитам това, отколкото да я натупам  Grinning А иначе и на мен ми кипва и започвам да викам  Crazy Предполагам на всяка майка се случва  Wink

# 5
Интересното е, че навън не ни се е случвало от много време. Не знам... или аз навън повече се мобилизирам, за да не допусна подобно нещо или съм по категорична, че навън трябва да се държи прилично...

За наказанието - отделен роман. Като я накажа - просто не мога да я заведа до мястото и за наказание - вдига краката, сурка се, не ще да стои права, търкаля се по земята. Преди като я накажех - мир. Изчаквам една минута и я карам да се извини и да ме цунка. Сега наказанията протичат в ревове по земята. А за извиненията колко е трудна  ooooh! Но това поне знам от къде идва - и аз съм била същата. Та, и аз я наказвам в стаята и.
Когато е наказана не позволявам да се играе с играчки. Наказанието е наказание.
А когато крещи истерично (в случаите описани горе), обикновено не е наказана, т.е. свободна е да спре да реве и да се занимава с нещо. Но не го прави. Просто си реве и не обръща внимание на друго.

# 6
........
 Пък и... няма ли да се почувства изоставена - сама в стаята, майка и крещи, тръшка врати и не се вясва... не знам...

Опитай да не крещиш, да не тръшкаш врати....
Знам, трудно е да се владеем, в такива ситуации.... но нали ние сме възрастните.
Дръж на своето си, така няма да и покажеш, че си слаба. Като види, че се ядосваш от нещо, ще го използва и за бъдеще. Да те манипулира един вид.

# 7
  • София
Минахме го този период  Tired В подобни моменти и аз го оставях да реве сам,за да му премине,но идваше да ме търси и да ме вика и ако не му обърнех внимание започваше да удря с предмет по вратата или да пада нарочно от леглото  ooooh! При нас в следните ситуации няма истерии,тръшкане и инат:
1.Когато присъства външен човек-непознат или някой по-строг  Simple Smile
2.Когато се занимаваме с различни игри и ги сменяме при първите прояви на нетърпение,също и промяна на обстановката-не на едни и същи площадки,градинки и паркове.
3.Когато се занимава с някаква физическа дейност,по принцип спортът избива нервното напрежение,а често ритмичните повтарящи се движения успокояват-каране на колело,подскачане на батут,дори качването по стълбите по пързалката и спускането  Wink

# 8
И в къщи са същите истерии. Веднъж, докато и двамата ревяха безпричинно, не ми издържаха нервите. Тръшнах се на кревата блъсках с ръце и заревах на глас. Тогава стана чудо - Мартин млъкна и дойде да ме прегръща.
Понякога пък го имитирам как реве и той се дразни и млъква.
Бях чела, че когато станат на 3 години и всичко това отминава. Дано да е истина.

# 9
Емчето, при нас ситуациите са винаги, когато аз искам нещо от нея. Т.е. не ми върши работа само да я разсея, за да спре да реве, ами трябва и да успеем да свършим това, което трябва. С разсейване мога да я накарам да спре да реве, но пък си остава категорична, че няма да свърши, каквото трябва. За някои неща и да не ги иска няма чак такива конфликти - просто успявам да измисля нещо, с което да я прилъжа. За други обаче просто ... Не, та не...

Дани, знам, така е, сама го осъзнавам... Всеки път си казвам, че ще остана спокойна. Понякога успявам, понякога не - като тази вечер например.

# 10
  • София
При това този проблем започна с порастването на детето. Преди нито съм я оставяла да реве и за минута, нито ме е вбесявала така, защото знаех, че е бебе и не разбира. Имах просто слонско търпение за всичко. А сега имам илюзията, че е голяма и знае кое е грешно и кое правилно...

Ето така съм и аз,имах наистина огромно търпение,но откакто започна да проявява инат ми е по-трудно.Не разбрах за каква ситуация става дума,за ядене,обличане... newsm78 При нас например ако трябва да излезем и не иска да си обуе обувките или иска гумените ботуши при 30 градуса навън и се започва разправията.Ако не бързаме,мога да се оправя,правя се дори на палячо,обувам и аз маратонките на баща му,за да се озадачи и после се смеем.Но когато трябва да се свърши нещо важно или нямаме време,вече е страшно.Аз настоявам,той се инати повече  ooooh! Най-важното обаче е да не отстъпваш,това,което трябва да се направи ще се направи при всички положения,дали с разсейване или повечко строгост.Труден е периодът около двете годинки,но постепенно отминава  Wink

# 11
Ако съм го пратила в тайм аут, не разбирам защо ще тръшкам врати и ще крещя, с което само травмирам обстановката? Аз също се успокоявам по този начин и избягвам насилие и крясъци, за мен това му е смисълът.

# 12
Аз с дъщеря ми действах на обратно - вместо аз да излизам от стаята, нея я извеждах. Или я оставях пред статята или я водих в нейната стая и винаги с думите, че в стаята където се намираме никой не реве, ако иска да си поплаче, може да го направи и после пак да дойде да играем. Може да звучи малко хард /ссф, къде сте?/, обаче този метод ми е помагал много - не съм тръшкала врати, не съм ходила да я навестявам. Още като беше много малка , открих че има моменти, в които моето присъствие само я изнервя допълнително и понякога, ако я оставя сама на себе си, много по-бързо се успокоява. Обикновено до 5-10 минутки се успокоява и идва обратно в стаята. При нас по-скоро в рамките на 1 час се е случвало три пъти да се скараме и да я изведа пред стаята. Естествено, че е имало моменти, когато ревовете продължават и тогава намесата ми е била необходима, но това са други случаи. Ежедневните тръшканици ги решавахме така.
Малкият също, когато се затръшка /защото и той се е научил да се сърди/ понякога има нужда да го гушна, но друг път ако остане самичък до 2 минути /няма и толкова/ е престанал да плаче, ако обаче съм при него ревовете продължават. Малко е на принципа: Има публика, има представление! Няма публика, няма представление! Peace

# 13
просто ще трябва да задобрееш в прилъгването
нямаш друг избор
и за колкото и да ти е трудно винаги ще трябва да оставаш спокойна привидно - това е най-най-трудното, вече го знаеш
детето ти е малко още, за да осъзнава, че е длъжно да направи нещо - длъжното означава съпричасност, съчувствие и тн т, чувства, които детето ти не е узряло да изпита. Това е все едно да обясняваш на коте физика.
плюс че това със сделките и обещанията ако тя еди какво си, ти еди какво си за в бъдеще ще ти изграе много лоша услуга -тя ще очаква за всяко нейно действие награда от нейна страна. Аз се бях вкарала в този филм за по-лесно и моето момче, което сега е на 6 год, и на двамата ни беше много по-трудно - той да свикне, че не му е длъжна награда за всяко мърдане на пръстчето, аз да го накарам да свърши работата без да му обещая нещо. Много по-трудно като станат по-големи.

# 14
  • загубено
Детето ти минава през период на отрицание.
Само запази търпение и спокойствие.
Драма няма.
Опитвай се да говориш и обясняваш спокойно.
Кое може,кое не.Има правила и детето трябва да
ги спазва.Граница която ако я мине следва наказание.

Синът ми не е имал истерии ,но от много малък стой
наказан щом направи непозволено нещо.
Около годината започнах да говоря,кое разбрал кое не.
Аз повтарях ,и повтарях.Наказанията на малко дете са
кратки и винаги на място на което да вижда някой от родителите.
И да е светло.
Никога не съм го наказвала в отделна стая.

Общи условия

Активация на акаунт