Бг гари,Арабски летища,някой някого с усмивка посреща !

• 49 415
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
И аз питах половинкта, първо не успя да намери смисъл в написаното, но както Астарта казва първата дума може да е афла (успява, печели) и след това ман - кой(то). В такъв сличай втората буква на написаното от Амал е различна (ф вместо д)أفلح من طيلس

АМалче, ще съм гид, но виртуален, само ще им дам насоки къде какво да видят. но те сами трябва да се оправят.  Peace
Как мина вчера събитието?

Виждам, че последно съм писала за баскетболния мач Cry паднаха, и то с голяма разлика. А определено могат да играят, имат талант, само дето им липсва опит в големи състезания - все пак това е било първо участие на световно, следващият път повече  Praynig

# 346
Благодаря ви момичета,значи на гърба си имам просто буквички  Joy
Желая ви усмихнат и хубав ден   bouquet

# 347
Хмм, Кремито, а ти как реши точно този текст да татуираш newsm78

# 348
Позволете едно кратко посещение в темата. Изразът е точно أفلح من طيلس - типичен за Сирия и Ливан. Последната дума е диалектна естествено. Означава да потъпчеш достойнството си само и само да не платиш нищо и да се възползва от хорската щедрост. Та накратко изразът означава  "Печели, който е авантаджия." Не са написали буквата "ф" ف в началото, както трябва според използвания шрифт.  Mr. Green това, че не си знаела значението оправдава татуировката... дано не ти я е предложил някой, който знае какво означава.

# 349
Брей ,опасно тату  Crazy

Я ми предложете някаква арабска сентенция ,че планувам да си татуирам рамото за Еид  Flutter Ама нещо на масри-диалект,че да не се затруднява хабибито  Laughing

Амал-разкажи за събитието моля

Алвера-остави детето бе, от други неща се вълнува сега,живота е пред него.Я иди малко на шопинг терапия ти.Или на сладкарница   Wink

Айа- Sad мислех,че днеска ще черпиш,хайде другия път.

Хадил-как си? Говееш ли или си над тези неща  Simple Smile

Последна редакция: сб, 04 сеп 2010, 20:05 от Water Lily

# 350
Благодаря Water Lily, добре съм и все още спазвам Рамадан и по отношение на храната и по отношение на езика, оставила съм извисяването за други - не ми е в категорията.

# 351
Дбро утро.  Hug

Лили, ами какво да разкажа като бях с малката Confused и стоях отвън, съвсем за картко се сменихме с половинката, та чух, че говореше за това, че властите искат църквите и джамиите да бъдат обложени с данъци със задна дата, нещо нечувано досега в района, и че палестинската кауза си е палестинска кауза за всеки палестинец независимо християнин или мюсюлманин. Нямаше много външни хора. Днес е имало литургия, но аз не съм ходила. Щеше да ми е интересно като попско чедо да чуя литургията, но не ми се ходеше пак се беба, много тича насам натам, крещи, удря хората. Mr. Green

Угото, къде изчезна? Такава дълга липса. newsm78

За татуто, явно една буква е доста важна за значението. Кремито, добре, че е сбъркана, та човек да не разбере веднага а какво става върпос. иначе следващия път се консултирай преди да се татуираш. Peace Hug

айа, значи казваш привлечени били от БГ. То има какво да се види в Българив, но явно не на това разчитат туроператорите, гледахте ли рекламните клипове за България - мотото беше Магията живее тук и показват някакви спа курорти вместо тракийски светилища, крепости, природни чудеса...а колкоо пари били похарчени за тези клипове - пак някой се енагушил. Е докога?

# 352
ليلة قدر مباركة

Честита и благословена да е нощта Кадр за всички, в чиито сърца все още има любов към ближните. Нека тази нощ и молитвите ви донесат спокойствие и благодат. Нека има мир над домовете ви и домовете на обичните ви хора. Дано Господ дари с мир всички народи.

В тази нощ Свещеният Коран бил низпослан изцяло от тайнството на Запазения скрижал (Ал-лаух ал-махфуз) на земното небе. Освен “Нощта на могъществото” и  и “Нощта на предопределението”, “Лайлату-л-кадр” означава и “Нощта на почитта”, защото тя е израз на почит, която Всевишният Аллах е оказал на отдадените на Него.

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

СУРА МОГЪЩЕСТВОТО

(АЛ-КАДР)

1.  Ние го низпослахме в Нощта на могъществото.

2.  Но откъде да знаеш ти какво е Нощта на могъществото?

3.  Нощта на могъществото е по-добра от хиляда месеца.

4.  Слизат ангелите и Духът през нея ­ с позволението на техния Господ ­ за всяка повеля.

5.  Мир е тя до началото на развиделяването.

Духът е Джибрил/ас/- архангел Гавраил.

# 353
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Добър ви ден, арабелки!

Честито Съединение !

Това е голям български празник. А заедно с това е и празник на Пловдив. Аз нали съм си пловдивчанка, значи е и мой, двоен празник  празник.Надявам се, че не приемаме този ден само като почивен , но и истински , български ден !

Желая на всички много усмивки днес !Целувки от мен  Heart Eyes

# 354
Джазаки Хадил,Аллах да приема!Голяма мъдрост има  в това,че не се знае точно кога е ноща Кадр.
Я кажи какво ще готвиш за Еида,да почерпя идеи  Blush.

Съединението е важно събитие,много се вълнувах като го разглеждахме в училище.

Амал- трудно е да си соц.активна с бебка на ръце..Само това остава с данъците,а и с това разделение..Синодите си ги знаем,сега и мюфтийствата са на два легера  Tired

# 355
Привет. Благодарности за пожеланията за два хубави празника, всеки посвоему значим.  Peace

Лисън, барем някой да се разпише. Бре зает народ. bowuu
Ставаше дума за облагането на църкви и джамии в Палестина, скъпа. Гаднярите от ТВ Европа дори не споменаха литургиите, нищо, че архиепископа беше все в кадър, а познайте защо...
А иначе с мюфтийството е такава излагация, никой не мисли за вярващите...
Яяя кажи къде ще ходите на Еид?

Угото, добре ли си, къде потъна? #Crazy

Саида, какво правиш, да не си мечтаеш за Сирия и затова да не се вясваш? bowuu

Айа, а половинката спретна ли някакава програма за утре?

Алвера, кандидат не студента как е? Да не е размислил? Вчера викам на полвинката - да научим детето на занаят преди да почне да учи! bowuu

Сафар, Шило, Дуа, Астарта, Рени, мм3, АД (дето не драсна поне ии ред как изкара Crossing Arms), Аватар и Гаричка, Ясминке и на всички други  много прегръдки. Hug

# 356
             Здравейти мои арабски принцеси  Heart Eyes
            Със закъснение и аз ви честитя празниците !
            Нека в домовете ви цари здраве ,щастие , любов и много усмивки.
            Истина е че напоследък нямам много време да пиша , но ви прочитам когато мога.
            Сега нали децата ще почват училище , има много задачи които трябва да се отхвърлят.
            Че нали тази година и най-малкият тръгва на училище , има голямо бягане .Униформи , тетрадки , лекари.
            Амалче - мечтая ,мечтая. Но и заминавам в края на месеца пак, дано всичко е наред
            и не се обърка нещо  Praynig ,че паспорта ми остана при собственика на автобусната линия.
            Този път престоят ми ще е кратък , дано свърша всичко запланувано , и да имам успех  Praynig
            Поне сега ядовете които имам, да не са напразно .
            Ще пиша пак скоро .
            Пожелавам ви приятни празници.
            От мен за всички принцеси много  Hug  bouquet

# 357
НОЩА КАДР НЕ Е ПРАЗНИК И НЕ СЕ ПРАЗНУВА.ОТБЕЛЯЗВА С МНОГО МОЛИТВИ И СЛУЖБИ КЪМ АЛЛАХ.

Амал-Зает народа,ами и аз съм заета:във фурната имам ру'а,две тенджери къркят на печката,покривка чака за гладене,две моми за къпане ..  Naughty

В Палестина,да.Защо ще ги облагат,направо да ги бутнат,както става с къщите Tired
Не знам има ли друга държава като Бг,в която да има две мюфтийства и двама главни мюфтии  Crazy

Угото сигурно цяла нощ се моли и цял ден спи,това е арабска тактика  Wink

Саида-много ти върви на пътуване  Party

Ние още не знаем къде ще бъдем за Еид,свекиту иска да ходим в Умм ал Куейн,което е на о-о 500 км път през пустинята..ще видим.

# 358
                 Съжалявам за обърнмането ,което съм направила  Embarassed
             Кога ще бъде тази нощ Кадр  newsm78
             И в кой ден приключва рамадана ,все не мога да се оправя с датите  Embarassed
             Искам да помоля , да ми разкажете как протичат тези дни - нощта на Кадр,след това има ли дни за
             празнуване.
Какво се прави , какви са обичаите , традициите.
             Единственото което си спомням, е че се купуват бонбони.Ама за какво и защо , не се сещам Embarassed
             Пусто ЕГН , има нужда от гинкобилоба

# 359
Саида-няма проблем,сега ще ти разкажа,значи ноща Кадр вече вероятно е минала,тя е била в един от нечетните дни от месец Рамадан .Всички се втурват на молитви в предполагаемите нощи,за да им бъдат записани добри дела,които биват многократно умножени в тази специална нощ.Ако се знаеше точната дата,тогава бихме забравили останалите дни.
Значи мъжете стават след полунощ и отиват в джамията.Молят се до 4 сутринта,като имама прави паузи за почивка,по време на които има лекции.Няма нещо по-специално.
Истинския празник е Еида,които е в края на Рамадана,който се предполага,че ще е утре,сега ги чувам от нас как се молят в джамията,значи не е днес при нас поне.
Преди празника се плаща задължителния ислямск данък наречен Закат ул Фитр.Той е за подпомагане на бедните и нуждаещите се,обикновено се дават о-о 2кг фурми или ориз или др.от всеки член на семейството.
Рано сутринта,при изгрев слънце ,всички отиват за празничната молитва,която се извършва на стадиони,паркове,специални места или просто на улицата (полицията отбива пътищата).Всички са изкъпани и облечени с нови дрехи (ако могат да си позволят),жените са нарисувани с хенна.Имама чете и лекция и после всички се разотиват по домовете си.

От тук нататък традициите са различни.В Египет отиват на парк,крайбрежието или някъде на вън на пикник и ядат една ужасно миризлива солена риба,наречена фсиха.
През трите дена идват гости,ходи се на гости на роднини,разменят си подаръци,обикновено пари,всички деца получават пари.
Общо всето:три дена почивка,много от работещите в чужбина се завръщат при семействата си,за това и всички полети през това време са заети.

Общи условия

Активация на акаунт