Роднински връзки

• 61 887
  • 112
  •   1
Отговори
Имам запитване . Може ли да ми обясните роднинските връзки, защото аз не ги знам  Embarassed

Какво е зълва, етърва, балдъза, шурей и така нататък Simple Smile

Ето аз какво знам: Когато мъж и жена се оженят, родителите на момчето са свекър и свекърва, а на момичето тъст и тъща, а родителите по между си са сватове Simple Smile

Така.. ами ако да кажем момчето има брат, той какъв е на жена му? А жената на брат му на него и на неговата съпруга каква се пада?

А ако има сестра? Която също е омъжена?

А ако момичето има брат/ сестра - омъжени Simple Smile Simple Smile

Много объркано стана, надявам се, че в общи линии разбирате какво имам предвид Simple Smile Simple Smile

Мерси за отговорите предварително Simple Smile

# 1
Сестрата на жената е балдъза на съпруга й. Crazy Ако жената има брат, то той и съпругът са шуреи, етърви са на двама братя съпругите. До тук ги знам и до колкото помня мъжа на сестра ми и моя мъж са баджанаци.
Трябва ли ти всичко това?

Последна редакция: чт, 08 юли 2010, 00:44 от Raffaella Sanzio

# 2
Зълва е сестрата на мъжа ти.

Етърва е жената на брата на мъжа ти

Балдъза е сестрата на жена ти.

Шурей е мъжа на сестрата на жена ти.

момчето има брат, той какъв е на жена му?  -брат на мъжа и.  Laughing

А жената на брат му на него и на неговата съпруга каква се пада? - на него...снаха предполагам.  newsm78 А на жена му е етърва.

А ако има сестра? Която също е омъжена? - Кой бе? Laughing

А ако момичето има брат/ сестра - омъжени - И какво? Жената на брат ти е СНАХА. Ти за нея зълва.  

# 3

Девер Peace

# 4

Девер Peace

Да. вярно.

# 5
ох, благодаря ви Simple Smile информацията не ми трябва за нещо сериозно, просто, когато някой ми каже " абе миналия ден си говорих със зълва ми/етърва ми, незнам си кой си" да се сещам за кого става дума Simple Smile Simple Smile Много сложни българските взаимоотношения Simple Smile Simple Smile Баджанци са съпрузите на две сестри нали Confused

# 6
  • космополитно

Тц! Naughty Шурей е братът на жената в съпружеската двойка!

Имам запитване . Може ли да ми обясните роднинските връзки, защото аз не ги знам  Embarassed

Какво е зълва, етърва, балдъза, шурей и така нататък Simple Smile

Доколкото аз знам пък цялата тази словестна пъстрота за роднинските връзки е характерна само за България и отразява богатството на езика ни!

Иначе при англоговорящите всички тези роднини, придобити покрай брака са простичко- роднини по закон (law): mother -in-law (свекърва); fаther-in-law (свекър); sister-in-law(зълва, снаха, бълдъза, етърва); brother-in-law(шурей, девер, баджанак) и пр.

# 7
  • Вън от пространство и време
Тц! Naughty Шурей е братът на жената в съпружеската двойка!

Точно така. А съпрузите на две сестри са баджанаци помежду си.

# 8
Зълва е сестрата на мъжа ти.

Етърва е жената на брата на мъжа ти

Балдъза е сестрата на жена ти.

А жената на брат му на него и на неговата съпруга каква се пада? - на него...снаха предполагам.  newsm78 А на жена му е етърва.

А ако има сестра? Която също е омъжена? - Кой бе? Laughing

А ако момичето има брат/ сестра - омъжени - И какво? Жената на брат ти е СНАХА. Ти за нея зълва.  

Братът на мъжа се пада девер на жена му.
Сестрата на мъжа е зълва на снаха си.
Мъжете на две сестри са баджанаци, докато жените на двама братя са етърви.
Мъжът и жената са съответно снаха и зет на всички братя и сестри на половинката.
Съпругът на зълвата е зет и на жената, и на мъжа. Същото е със съпруга на нейната сестра.
По отношение на децата - братът на жената е вуйчо, а жена му в различните краища на страната наричат вуйна, стринка или очинайка. Братът на мъжа е чичо и жена му наричат чинка, стринка, буля и др. Сестрите и на двамата са лели или тети, а мъжете им нарикат свако, калеко, стрикоч тетинчо и др.

# 9
Поизясниха ми се нещата Simple Smile Благодаря ви много Simple Smile

# 10
това наскоро го търсих из уикито. ето: http://bg.wiktionary.org/wiki/Роднински_връзки

# 11
Много полезна тема и аз винаги съм се чудила за кой точно се говори. Ние тука на сестрата или брата от страната на баща ми примерно са чичо и леля, а от страната на майка ми са- вуйчо и вуйна #Crazy
Тука прочетох в Уикипедията за роднинските връзки и пише:
баджанак    Съпругът на сестрата на съпругата ( На две сестри съпрузите един на друг са баджанаци)

* (на жаргон - двама мъже, които са имали сексуална връзка с една и съща жена)
Ние тука по нашия край на жаргон казваме ортак или ортачка, тоест ако двама мъже са имали връзка с една жена или две жени с един мъж Crazy Mr. Green

Последна редакция: сб, 10 юли 2010, 19:09 от Stefi_shoko

# 12
Аз карам на имена, и на брата на мъжа ми и т.н.....свекър и свекърва ги знам.

# 13
  • Бургас
Тия роднински връзки са изкуство. Аз отказвам да ги науча и предпочитам да се обръщам по име. Например брат ми е вуйчо на детето. Но Иван го нарича Гого. Същото е и с племенниците те ми казват Таня. Казала съм, че единствените деца, които ще ме наричат с "титла" са бъдещите внуци. За останалите съм Таня.
На село онзи ден детето на братовчедката на мъжа ми.....ми казва Леле. А и казвам "Не леле пиленце. Таня.". При което ми обясняват, че съм леля, а аз , че съм Таня.  Crazy Ще ме извиняват ама Таня по ми харесва.

# 14
Е.. им мамата на роднинските връзки. Едно време се чудех много защо една мъдра приятелка разправяше, че от роднини се изприщва. Разбрах го няколко години след нея. За какво ти е да ги знаеш?

Общи условия

Активация на акаунт