Роднински връзки

• 61 897
  • 112
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив / София
Не толкова сложни, пък и вие тия роднински връзки.  newsm78
Аз ги харесвам названията, употребявам си ги по предназначение, защото са много колоритни и не се срещат в др. езици.

# 16
  • Варна
Не са само бг. специалитет  Naughty
http://svadebnyiy.narod.ru/rodstvennyie_svyazi.htm

# 17
  • Варна/Лондон
Каква е разликата между:
свако и леля
чичо и леля
вуйчо и вуйна
Мъжът ми вика ''свако'' на мъжът на сестрата на баща му, но аз не съм много сигурна кое е правилно.... Tired

# 18
  • 221B Baker Street
Цитат
По отношение на децата - братът на жената е вуйчо, а жена му в различните краища на страната наричат вуйна, стринка или очинайка. Братът на мъжа е чичо и жена му наричат чинка, стринка, буля и др. Сестрите и на двамата са лели или тети, а мъжете им нарикат свако, калеко, стрикоч тетинчо и др.

не е "очинайка",а "учинайка"  Tired Peace

# 19
  • Варна
Каква е разликата между:
свако и леля
чичо и леля
вуйчо и вуйна
Мъжът ми вика ''свако'' на мъжът на сестрата на баща му, но аз не съм много сигурна кое е правилно.... Tired

Свако е мъжът на сестрата на майката/бащата по отношение на децата.
Чичо е брат на бащата.
Леля е сестра на майката/бащата.
Вуйчо и вуйна, брат на майката, съответно жена му.
П.С. Тези обяснения вече ги имаше на предната страница. Не е ли по-лесно да се чете преди да се пита?

# 20
А има значение и възрастта на съответните роднини. Например аз имам по - голяма сестра, мъжът й ми се пада зет, но трябва да се обръщам към него с "батко", дори да е по - малък от мен, понеже сестра ми е по- голямата. Аз му казвам по име, де.
Имаше и специално обръщение на снахите към най - малкия от братята, той им е девер, но е най - малкия девер и се обръщат към него по - иначе, ма не се сещам как беше...
Някой ако се сеща, би ми било интересно.

# 21
На някои места деверът се обръща към снаха си с "буле", идва от "булка, буля". Чувала съм го преди години, но не мога кажа от кой край на България беше.

# 22
  • Варна/Лондон

Свако е мъжът на сестрата на майката/бащата по отношение на децата.
Чичо е брат на бащата.
Леля е сестра на майката/бащата.
Вуйчо и вуйна, брат на майката, съответно жена му.
П.С. Тези обяснения вече ги имаше на предната страница. Не е ли по-лесно да се чете преди да се пита?
Благодаря ти, че все пак си положила усилия да ми отговириш! Hug
Пропуснала съм изчерпателният пост на Азаф.....

# 23
Знам , че има и роднина , която се нарича "калина". Май беше по-малка сестра на мъжа ти.

# 24
  • на брега на морето
Знам , че има и роднина , която се нарича "калина". Май беше по-малка сестра на мъжа ти.

Това съм го срещала един-единствен  път. Права си, Миринда.

# 25
  • гр. София
А знаете ли какви  се падат двете ми първи братовчедки на децата ми?
Мерси за отговора!

# 26
  • на брега на морето
Каки, лели   33uu

# 27
И аз съм такава на детето на братовчедка ми.
Според роднините аз съм му леля, той на мен племенник, но майка му го научи да ме какосва и сега съм кака  Grinning

# 28
Това с какосването ми е много забавно и много се следи по селата. Възрастни хора да си казват како, батко.

# 29
И на мен са ми сложни тия роднински връзки, особено диалектните -шуренайка, учинайка, калеко  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт