Приспиването ме влудява

• 14 923
  • 227
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Тук сякаш на "развален телефон" се натъквам. Кой кога влезнал, откъде започнал да чете, какво (не) разбрал, но интерпретирал и т.н.

За новодошлите искам да направя следното уточнение - изчела съм внимателно всеки съвет, "любезно съм благодарила и съм подминала" онези, които съм преценила, че няма да сработят. (На останалите също съм благодарила и някои съм се опитала да приложа, къде с по-добър резултат, къде не чак толкова.)
След като обаче в продължение на 2 страници започна да се тиражира твърдението, че "най-вероятно детето ми не заспива, защото е дълго навън и е научно обосновано, че се пренавива" (а аз мисля, че това не е така) реших, че е редно да поискам референция към въпросната научна обосновка. Защото също като Валери и Ескарина мисля, че тук сме със статута на майки, а не на лекари, и всеки говори единствено от опит, а когато започне да се намесва науката не е лошо да не сме голословни. Как в това видяхте лична нападка и условие да се предполага, че не търся изход от ситуацията, а сподвижници и утеха, че с времето ще се израсне?! Или, че с "ревност и плам защитавам порядките, които ми създават проблеми"? ooooh!

Още едно уточнение (за онези, които не четат или се правят, че не разбират): с приспиването, когато е без борби (каквито има едва от скоро, без да съм променяла нищо в порочната ми система, която обаче ми вършеше чудесна работа), проблеми нямам. Казвам го може би за 4ти път. В хармония съм с нездравословните навици на сина ми каквито са спането в една стая, долепеното креватче, идването му при нас нощем, продължителността му на спане. Така че подмятанията са излишни.

Напомням, че темата не беше за режима или свръхактивността на сина ми, нито как да се отърва от приспиването въобще, а за това, как да го настроя за сън по-успешно, така че да е спокоен, докато заспива. Но това отдавна вече  загуби значение.

# 151
И аз я попрочетох темата.
Хората предлагат варианти, свързващи проблема със заспиването с проблем със самото спане и дневния режим на детето. На мен не ми звучи лишено от логика като връзка, напротив. Ако авторката смята, че режимът й си е О.К., то нека потърси друго обяснение за причината, която я тормози. Без да открие причината е въпрос на тото да налучка разрешението. Другият начин е да се пробват по ред най- различни варианти до сработване на някой от тях. Това пък отнема време и не е сигурно, като резултат. Но то сигурно си няма. Режимът и наличието/липсата на свръхактивност на детето се намират в пряка връзка с цялото му поведение, включая заспиването, като нито преди, нито сега лично аз коментирам конкретен режим /който и не познавам в случая добре/, нито специфики на детето /което също не познавам/. Не коментирам чмас на лягане, брой спанета и часове престой навън/ вкъщи, но очевидно е, че нещо не е както трябва, за да е налице "влудяване".
А за съвет се питат както тук майките и татковците, така и лекаря, и млекаря и всеки ще си изходи от личния опит, настройка и познания, много ясно. Не мисля, че някой тук твърди, че неговата позиция е единствената правилна.
Не проумявам за какво се спори.

# 152
тези жени очакват да бъдат подкрепени в несгодите си и да чуят, че ситуацията е неизбежна, генетична, безусловна и временна. "Изчакай, мила, ще отмине", ей го нА, форумският пенкилер. Да, ама не. Нищо не отминава от самосебе си или без последствия.

С това не съм съгласна, и то поради личния ми опит. Виждам как моето много"трудно" през първата година бебе, изискващо физически контакт с възрастен през цялото време, се превръща в едно все по-самостоятелно човече. Следвайки собствения си ритъм, а от наша страна не правейки нищо друго освен да отговаряме на променящите му се нужди.
За тези които знаят английски, могат да прочетат тук за "бебетата с високи нужди":
http://www.thefussybabysite.com/causes/high-need-baby
За това как да се справиш с такова дете пише че половината битка е да си промениш мисленето и да приемеш детето си такова, каквото е. "Разберете че някои бебета имат различен темперамент и просто сега искат повече внимание".
За тези които искат да прочетат повече или просто да намерят родители с деца като техните, просто напишете в Гугъл "high need baby".
Ако на ТАКОВА дете приложиш методи на възпитание за каквито прочетохме по-горе, според мен и според специалиистите е много вероятно да се стигне един ден, може и много по-късно, до психически проблеми. 

# 153
Stelfy, извинявам се, ако вече си писала, но по колко часа спи детето ти за денонощието?

# 154
  • София
Stelfy, извинявам се, ако вече си писала, но по колко часа спи детето ти за денонощието?

Нощен сън около 10 часа + дневен около 3 часа.

# 155
Странно , ама така се получава разминаване . От втория пост на авторката

Цитат
Поли, слагам го да ляга в първия удобен момент - връщаме се от разходка, вечеря, 30 минути си играе, къпя го и започвам да го приспивам....Обикновено към 21:15 е това, уж да заспи за 21:30..
и
Цитат
Mamagemelar, ако децата ти заспиват капнали от умора в 8:30 вечерта и стават в 9:30 сутринта, направо си за завиждане  Моето вчера заспа в 22:20 и ако трябваше да го оставя да лудува до насита не знам кога щяхме да си легнем.
, от което аз разбирам, че заспива поне след 22 часа. И друго от нея
Цитат
Най-накрая като заспи не ми оставя нищо друго освен да се строполя и аз да заспя, щото утре ще стане в 7

и
Цитат
А днес например баща му го връща от разходка в 11:30, полузаспал - клюмал в количката на връщане, клюма му на рамото и затваря очите (щото стана 6:30 сутринта
. В никакъв случай не мога да сметна, че детето спи нощем 10 часа, а най-много 9....

Та затова ви занимаваме с "глупави" режими.

Последен съвет

Нощен сън около 10 часа + дневен около 3 часа.
Ако това е вярно, опитай се да намалиш следобедния сън.

Последна редакция: ср, 21 юли 2010, 17:37 от iren5

# 156
Необходимостта от сън на тази възраст е м/у 10 и 12 часа. Възможно е тази съпротива да идва, защото просто не му се спи в часа, в който ти си решила, пробвай да го слагаш 1 час по-късно (или го остави да заспи, когато иска, ако си по-смела Simple Smile), като внимаваш да не се занимава с нещо, което го превъзбужда. За всяко дете е различно, моето например след къпане страшно се ободряваше и затова го преместихме по-рано, т.е. трябва да видиш твоето дете кое го успокоява и кое превъзбужда, за да запълниш времето преди сън.
За по-големите много добър ефект има настройването, но за вашата възраст не знам, можеш и това да пробваш, 30 мин. преди сън започваш да казваш "Имаш още 30 мин. до лягане", след 10 мин, пак, след още 10 пак и така детето постепенно възприема мисълта, че следва сън, а не му идва като гръм от ясно небе - лягай. Децата не знаят точно колко е 30 мин., но имат време да си довършат това, с което се занимават и са удовлетворени  Simple Smile

iren5, ами нали точно от това се оплаква, че го слага в 21.30 ч., но то не заспива дълго време ...

# 157
  • София
Човече, ами ако му е много съня не би ли трябвало просто да се събуди супер рано? Аз отчасти против волята му мога да го накарам да заспи, но не мога да го карам да спи 10 часа?

Относно нуждата от сън - ето тази пък таблица показва, че над 13 часа има нужда на неговата възраст:
http://www.babycenter.com/0_how-much-sleep-does-your-child-need_7645.bc

Той спи около толкова, не точно 13, обикновено между 12 и 13 за да сме по-точни.

# 158
Явно според различните източници дават различна продължителност  Simple Smile http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_1207_0.html

Човече, ами ако му е много съня не би ли трябвало просто да се събуди супер рано? ...

Ако съдя по себе си - не  Simple Smile и аз като децата имам нужда от поне 12 ч. сън  Embarassed но няма начин да ме накара някой да си легна преди 24 ч., затова и много страдах като дете, обаче бях кротичко и просто си лежах по няколко часа, правейки се, че спя  Confused

Никой не може да ти даде точен отговор, пробвай различни варианти, докато уцелиш  Simple Smile а ако не ходи на ясла, просто го остави да видиш какво ще измисли и ако се получи някакъв модел, който те устройва, карайте по него  Peace

# 159
Аз няма да давам съвети само ще споделя моя опит. Дари сега и на 1 год без няколко дни .Като беше на 4-5 месеца заспиването беше направо кошмар исках някой да се появи поне един път да я преспи ама ......нямаше много желаещи.
 Оказа се обаче че се получи някяква цикличност-в един период заспива що годе бързо в друг направо ужас. сега като е изморена си заспива само че през цялото време иска да става и голямо натискане пада.
аз лично мисля че всичко е въпрос на време и на темперамент на детето. Така че няма страшно и това ще отмине само търпение. Не е лесно но нямаме друг избор детето само ще си реши кога.

# 160
  • Пловдив
Ако на ТАКОВА дете приложиш методи на възпитание за каквито прочетохме по-горе, според мен и според специалиистите е много вероятно да се стигне един ден, може и много по-късно, до психически проблеми. 

Кои точно методи, от описаните по-горе биха имали евентуален фатален ефект в бъдеще?

# 161

Кои точно методи, от описаните по-горе биха имали евентуален фатален ефект в бъдеще?
И в какво се изразява тази фаталност и самият ефект?

# 162
Имам усещането, че четем различни теми.
Това, което прочетох досега :
-навиците се създават от ден първи -детето се слага в самостоятелно легло, на подходяща температура, следи се внимателно за шумовата и цветовата среда, в която попада, родителят излиза или стои до него, докато заспи. Но то трябва да е в леглото, за да не създава неприятности и за да не се стресира Книги, гушкане и пр. само изнервят детето и му създават непо/дходяща за заспиване среда/ малко като готварска рецепта, но има деца, на които им понася и заспиват безпроблемно, чувстват се прекрасно/
- за тези, които реват - рецептата е първи ден осем минути при безопасно легло, в което физически не могат да се наранят, втори еди колко си части от часа, трети -вече всичко е наред и пей сърце Simple Smile
-дете, което е приспивано от майката или бащата, ще спи до четиринайсетгодишно в тяхното легло, родителите са обречени на липса на полов живот, а след време, за да им е гадно, ще наблюдават как детето им има такъв в тяхната спалня
-приспивано дете означава поставено в зависимост или майка или татко, чиято единствена радост в живота е някой да е зависим от тях.

# 163
Изводите от темата за мен са много повече, това са само някои, избирателно изписани По- точно изводите са горе- долу толкова, колкото са участниците. Не бих се наела да преписвам темата.
Би ми било интересно какво ще отговори heureuse на въпросите. И препратка да е, ще я прочета, стига да е на български или поне на английски.

# 164
Насилственото отделяне на 5 годишно при наши приятели доведе до нощно напикаване и агресия в градината, преди и след експеримента проблеми нямаха. Но е индивидуално, не е казано, че при всяко ще стане така.

Общи условия

Активация на акаунт