Примерна схема за захранване- 27

• 26 319
  • 731
  •   1
Отговори
# 630
Много полезна темичка  Hug
Записвам си да ви следя че и на нас след няколко месеца ни предстой захранване....а на мен ми изглежда доста сложно нещо  Confused
ако започнеш сега да четеш ще видиш,че не е така...но ако оставиш всичко за последния момент, наистина става голяма каша. Аз лично си направих една схема- месеци/продукти и дни за въвеждане...е в течение на времето я промених няколко  пъти, но свърши голяма работа WinkУспех и не забравяй,че тук се задават въпроси
Чета от сега мнооооооого за да съм подготвена и да не оставям всичко за последния момент.
Искам да питам вие кога започнахте със захранването?!Предполагам този въпрос е обсъждан по-назад,но има 26 теми за четене и няма как да смогна  Mr. Green
Аз за сега,само кърма да има,мисля след 6тия месец да започна с безмлечна оризова каша.
Какво ще кажете!?

# 631
ето една такава тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=507726.0 иначе оризовата каша е добър избор според мен

# 632
# 633
alex88, не мисля че има смисъл да си правиш статистика кой кога е захранил, защото всяко дете е различно, а за теб е важно твоето дете.

Само за да поясня защо е безсмислено да се допитваш просто ей така до решенията на другите майки, ще споделя моето решение, както и аргументите за това.

Реално захраних на 5 месеца и 20 дни, с безмлечна оризова каша, разтворена в кърма.

Обаче аргументите ми за това са следните: Дъщеря ми на 4-месечна възраст преживя тежка сърдечна операция, и точно преди изписването се оказа, че майка ми е болна от херпес зостер (което е заразно, и би могло да доведе до варицела при дъщеря ми, а моментът никак не беще подходящ да си правя експерименти със случайността и имунната й система). Та останахме 1 месец в Пловдив сами (но далече от бабата и опасността), през което време не съм имала възможност да отскоча до детски магазин (веднъж на няколко дни пазарувах от най-близкия "гараж" храна и евентуално памперси, каквито има в наличност и на каквато цена се предлагат, без да избирам). Та тогава дъщеря ми в резултат И на лекарството, което приемаше (фурантрил) беше много гладна, а и явно си наваксваше - но над литър кърма на ден НЕ й бяха достатъчни. Ако тогава имах достъп до АМ или магазин, в който продават каши, оше тогава, на около 5 месеца щях да я захраня. Но единственото, освен кърма, беше чай на ХИП от лайка - и в дните, в които не ми достига кърмта, дъщеря ми е изпивала до 50-70 мл такъв чай (ако нямах чай вероятно щях да предлагам чиста вода).

И така, докато не се прибрахме в Смолян след контролния преглед (а и няколко дни разопаковане на багаж, ала-бала ...). Отделно че и на консултация трябваше да ходим. Тогава дъщеря ми все още сучеше. НИКОГА не съм смеела да я оставя сама на майка си (тя има проблеми със зрението и ... дори един памперс не може да смени).

Всъщност предложих оризова каша при първа възможност, ако имах такава по-рано - нямаше да е чак на 5 мес 20 дни. А избрах точно оризова каша, доколкото разтворена в кърма е доста калорична, без да се пропилява кърмата ми, и не е особен алерген, а на тази възраст и да не предложа особено химично разнообразие - нямаше никакво значение.

Опитвам се да ти обясня, че зад решението кога и с какво да захраниш трябва да има твои аргументи, а не да се водиш по решенията на другите майки. От друга страна, въпросните 6 месеца не са някакъв "вододел" - уместно е захранване след 4 навършени месеца и е препоръчително навършените месеци да са 6 (ако бебето е доволно от храненето си само с кърма до тогава). Няма съществено значение с какво ще решиш да захраниш (при запек захранването с плод е доста уместно например, независимо че малко майки прибягват до него). Препоръчително е да не бързаш да заместиш хранене, тоест по възможност да кърмиш преди всяко хранене (а след 12-месечна възраст обратно, да кърмиш след всяко хранене). Обаче включително в тази тема е имало деца, които са заместили сами кърмата с твърдо хранене преди 12-месечната си възраст - това не е проблем, след като не си го наложила ти, а детето.

Надявам се че съм била ясна  Rolling Eyes.

# 634
Благодаря за няколкото отговора за водата и млякото.  Hug Бибона, аз питах по-скоро за прясно кр. мляко, което все пак си е ралзично от това, което се слага в АМтата. Започнах да го давам под формата на нишестени кремчета и грис сега след годинката, иначе за пиене още дълго няма да давам.

А чували ли сте, че белтък и кр. мляко не трябвало да се въвеждат лятото? Аз не го знаех, вчера 2 дружки казаха, че педитата така им казали. Чудя се каква е причината. Нещо от жегите ще да е, но какво точно не знам.  newsm78

# 635
хайде и аз се записвам да ви следя като алекс 88 Simple Smile

почвах да чета за захранването отдавна, мисля да почна след 5-6 месец, но разбира се детето ще каже кога  Peace

за сега сме на изключително кърмене, даже не пием и вода - за което понякога когато е много топло много страдам, но какво да правя като не иска  newsm78

замразила съм от сега няколко домашни зеленчука, без нитрати и т.н.  Laughing мисля да му готвя и съм се заредила с рецепти   chef

bouquet Hug

# 636
Няма разлика в кравето мляко, съдържащо се в АМ и обикновеното - освен количеството, разбира се!

През лятото някои пресни млека лесно могат да вкиснат (визирам пастьоризираните и несъхранявани правилно ...) - и съответно да навлекат стомашно разстройство - за друга причина не се сещам.

Няма съществено значение дали прясното мляко е предложено под формата на кремче или за пиене, идеята е че в кремче не е лесно да сложиш друго мляко, а за пиене можеш например да разтвориш АМ (но значение има само количеството, не и начина на предлагане).

# 637
Бибона,да разбира се че ще се ръководя по детето.Все пак гледаме да правим най-доброто за тях  Peace
Просто ми е интересно изборът на повечето майка какъв е бил- кога и с какво са захранили.
Луксче,добре дошла и тук  Hug

# 638
хайде и аз се записвам да ви следя като алекс 88 Simple Smile

почвах да чета за захранването отдавна, мисля да почна след 5-6 месец, но разбира се детето ще каже кога  Peace

за сега сме на изключително кърмене, даже не пием и вода - за което понякога когато е много топло много страдам, но какво да правя като не иска  newsm78

замразила съм от сега няколко домашни зеленчука, без нитрати и т.н.  Laughing мисля да му готвя и съм се заредила с рецепти   chef

bouquet Hug
Щом не иска вода, няма проблем..моето педи смята,че ако има нужда пийва Wink
Да знаеш много е хубаво да се готви на малко дете, моят съвет сдобии се и с хубав пасатор, поне за началото, че иначе няма гладка консистенция

# 639
И аз след 10тина дни смятам да въведа глутен с овесена каша!След това ръж и ечемик чрез каша от  ръжено и ечемичено брашно! Въпроса ми е мога ли да ги въвеждам едно след друго - овес - ръж- ечемик или помежду тях да въвеждам някой плод или зеленчук за по три дни - т.е между овес и ръж да въведа примерно банан ?

# 640
И аз след 10тина дни смятам да въведа глутен с овесена каша!След това ръж и ечемик чрез каша от  ръжено и ечемичено брашно! Въпроса ми е мога ли да ги въвеждам едно след друго - овес - ръж- ечемик или помежду тях да въвеждам някой плод или зеленчук за по три дни - т.е между овес и ръж да въведа примерно банан ?
Аз въвеждах по един плод или зеленчук между глутеновите, тогава бяхме на почти 9 месеца  Peace.

# 641
Няма разлика в кравето мляко, съдържащо се в АМ и обикновеното - освен количеството, разбира се!

Не искам да оспорвам, но разликата е огромна и тя е в обработката за АМ.  Peace Колкото до кр мляко за пиене и за крем/грис и там мисля има разлика в това, че едното задължително минава през огън или?  newsm78

# 642
Ами, Бърби и млякото за пиене може да мине през огън.. никой не е казал да не се вари преди да се предложи за пиене.  Rolling Eyes

# 643
Да всъщност това е така.  ooooh! Laughing Не знам защо все си представях даване за пиене сурово  Joy

# 644
Тъй, Simple Smile
Може би основанието да се предлага първо в кремчета, пък после цяла чаша е да не се отбие детето. Ако хареса прясното мляко от чаша повече от кърмата от цица?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт