Примерна схема за захранване- 27

• 26 315
  • 731
  •   1
Отговори
# 645
Тъй, тъй, тъй вярно!  Hug

# 646
Няма разлика в кравето мляко, съдържащо се в АМ и обикновеното - освен количеството, разбира се!

Не искам да оспорвам, но разликата е огромна и тя е в обработката за АМ.  Peace Колкото до кр мляко за пиене и за крем/грис и там мисля има разлика в това, че едното задължително минава през огън или?  newsm78

Не, няма разлика - в обикновените АМ обезмасленото сухо мляко, което се добавя, не минава пред НИКАКВА обработка (но не е голям процент - тоест разликата е в количеството). Прясното мляко в кутийки пък е по-нагрявано от "минаване през огън" - до към 140 градуса.

Тъй, Simple Smile
Може би основанието да се предлага първо в кремчета, пък после цяла чаша е да не се отбие детето. Ако хареса прясното мляко от чаша повече от кърмата от цица?  Thinking

Ами дори и да не се отбие, вместо млякото за пиене лесно можеш да предложиш кърма или АМ - но вместо млякото в супата (в застройката) единствения вариант е ... без мляко. Все пак АМ при нагряване става меко казано гадно на вкус ... мляко с ориз също си става вкусно само ако ври продължително оризът с млякото ... и така, не случайно в малки количества СЗО счита че е допустимо използването на краве мляко над 6-месечна възраст - заради някои "манджи", които са традиционни и без мляко не стават, а млякото в тях е наистина малко и нито измества кърменето, нито АМ.

Последна редакция: пт, 20 авг 2010, 16:24 от bibona

# 647
А защо се казва адаптирано мляко? Това пък за даването на кр. мляко в каквото и да е количество преди годинката го чета за първи път. Но както и да е.

# 648
Адаптирано е, защото е "спасено" от някои нетипични за човешката кърма минерали, като натрий, реално сухото мляко не е много и преобладава суроватката - с което белтъкът е по-близък до майчиното мляко, както и калцият е дооооста (в пъти) по-малко в сравнение с кравето, добавени са редица витамини и минерали, които се съдържат в кърмата и/или се смятат за проблемни в детското хранене (например желязо е добавено в такова количество, за да се усвои в крайна сметка толкова, колкото ще се усвои от кърмата - но йод е ДОБАВЕН, въпреки че кърмата не винаги съдържа такова количество, просто защото липсата му е опасна). И въпреки всичко, обикновените АМ съдържат около 15% обезмаслено сухо мляко ... (тоест кравешко мляко). А препоръките да се дава АМ вместо краве мляко касаят само и единствено разните витамини и минерали (виж, кърменето е нещо друго, то е човешко мляко - и не е логично да се измества от кравешко при малко дете, ако това може да се избегне).

# 649
Благодаря за разяснението Simple Smile Наистина не искам да излезне като спор или заяждане, но на места поне аз от начина, по който си писала нещо не разбирам и/или има противоречия.  newsm78 Как така препоръките са да се дава АМ вместо прясно кр. мляко само заради обогатеността му с витамини и менерали, а самата ти си написала, че количеството сухо (кр .мляко) в АМ е само 15%, преобладава суроватката, която по състав е по-близка до майчината кърма и съответно за това то не вреди колкото прясното кр. мляко и за това е по-добре от даването на прясно кр. мляко (поне аз това разбрах, че искаш да кажеш)  newsm78  bouquet

# 650
 Rolling Eyes Май не съм била особено ясна ...

За едномесечно бебе има съществено значение дали от кравешкото мляко пие предимно суроватката или предимно казеина (то сухото млако точно заради високото съдържание на казеин е малка част от АМ ...). За едно 10-месечно бебе няма съществена разлика, но все пак разликата във витаминния и минералния състав на АМ (спрямо кравето) все още има много съществено значение ... Тоест от кравето мляко бебе на ... да кажем 9-10 месеца ... не може да си набави именно витамините и минералите, които обаче в кърмата се съдържат, а белтъкът сам по себе си е по-важно да е малко (сравнено с кравето мляко), отколкото да НЕ е казеин. Но това важи вече и за твърдата храна при 9-10 месечно бебе, тоест противно на БГ препоръките за 10-13% белтък от общия калориен прием, международните норми са доста по-ниски.

P.S. До сега издирвах къде точно съм чела регламентирането на употребата на кравето мляко ... ено тук: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf , стр. 157 долу започва ... изброени са и предимствата на адаптираните млека пред кравето. Та след 9-месечна възраст кравето не се брои вредно дори за пиене, и все пак се препоръчва адаптираното. Естествено, при липса на възможност да е човешко.

На 189 стр в същия документ се коментира включването на млякото и млечните произведения - и точно там пише, че е ОК след навършени 6 месеца включването на малко количество мляко при приготвянето на ястия (супи, каши, пюрета, кремове ...).

Последна редакция: пт, 20 авг 2010, 18:16 от bibona

# 651
Бибона, благодаря за изчерпателната инфо и линка!  Hug Мисля, че и на много други мами ще са им от голяма полза!   bouquet

# 652
Сега сменям темата малко на рибна  Simple Smile Бихте ли споделили кои бяха препоръчителните видове риби за захранване и като цяло подходящи за малки деца. Имат ли си вашите деца любими риби за папкане? Simple Smile

# 653
  • София
Сега сменям темата малко на рибна  Simple Smile Бихте ли споделили кои бяха препоръчителните видове риби за захранване и като цяло подходящи за малки деца. Имат ли си вашите деца любими риби за папкане? Simple Smile
включвам се към този въпрос за рибите. Чудя се първата риба дали да бъде сьомга печена примерно и после пюрирана. Ако си бяхме тук щях да си взема пюре с риба, но другата седмица заминаваме за Щатите и там нямало такива менюта като тук - само плодови пюрета

# 654
  • Видин
Тъкмо сме на една вълна! Аз днес взех тилапия, сготвих я и я замразих. Чудя се с какво мога да комбинирам, освен картофи и моркови  Crazy
Цитат
Риби преди 1 год.:
- хек
- треска
- мерлуза
- пангасиус
- пастърва
- калкан
- щука
- евентуално някои по-мазни риби (напр. шаран)

Риби след 1 год.:
- всички бели риби
- шаран
- сьомга
- скумрия
- херинга
- тон
- сом

Гледах една ципура днес...ама филето струва 50лв/кг и леко се отказах  Crazy

# 655
Аз пък търсих, търсих рибни пюрета (реших като за захранване да са готови купени) и намерих на Семпер само със сьомга и моруна (която даже я няма в списъка на Аманита  Crazy ) Разбрах, че и на Хип има рибни с хек, а сигурност има и други с други видове?  Вие прясна ли купувате отнякъде или замразена?  newsm78 Питам защото явно в готовите пюрета няма много избор на видове риби, но специално за детето се притеснявам от купешките. Пресните не се знае колко са пресни, а за замразените пък хептен нищо не се знае...  Rolling Eyes Та се чудя как да процедирам. И да, как ги приготвяте? Кои стават за печене, кои за задушаване?  newsm78

Аманита, ами аз лично обичам рибата с всякакви задушени зеленчуци, сиреч и на дъщеря ми бих дала риба (освен с моркови и картофи както казваш) с броколи, карфиол, зелен фасул, царевица, защо не и с ориз.

# 656
  • София
то прясна риба трудно се намира - повечето е замразена. Освен да ходя до Панчарево да си уловя някой шаран Mr. Green

# 657
  • София
Като стана дума за рибата, аз преди май споменавах какво ни каза нашата педиатърка. Че каквото се сготвело, се давало наведнъж, не се замразявало и претопляло, защото се образували не знам си какви алергени. Сега, не знам доколко това е общовалидно и дали се отразява на всички, но все пак да споделя.
И аз съм в големи размишления евентуално каква риба да дам, точно защото кой знае коя кога е замразявана... Дали пък да не се пробвам с доспатска пъстърва, поне от по-отблизо идва?
Между другото, вече се виждам в чудо с нашия консервативен наследник. Не ще и не ще нищо ново. Децата как обичали и ядяли домати, плодове и т.н., той реве и не ще даже да пробва. Идеи някакви? Аз ям пред него, не го съблазнява това. Мисля да нарежем и оставим парченца от нещо си, та да пипа сам, ама имам усещането, че само ще мачка и хвърля...

# 658
  • sofia
Ле - лее, аз днес му купих сьомга с нещо, а тя е след година. ooooh!

# 659
Хехе, дааа друго си е да можеш сам да си я уловиш или пък да я вземеш от сигурен източник. Тогава не бих се замислила, но иначе направо не знам. Лято, това за яденето наведнъж звучи разонно. Аз по принцип съм доста внимателна с рибата и морската храна. Не бих замразила и размразила наново вече сготвена риба дори за себе си, камо ли за дете с нежно стомахче, с което трябва да се внимава 123456 пъти повече.

Аллба, спокойно! Това е само една теория. На няколко места съм чела, че сьомгата е подходяща за захранване, тоест за първа или една от първите риби за предлагане!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт