Токофобия (страх от бременност и раждане)

• 25 279
  • 212
  •   1
Отговори
# 135
И за да не сме голословни – едно проучване от 1991, на което сега попаднах, направено сред 100 бременни жени, страдащи от въпросния страх:

Sjogren studied the reasons for anxiety about childbirth in 100 pregnant women referred to a psychosomatic outpatient clinic because of extreme fear of childbirth. He found that anxiety over the delivery was related to lack of trust in the obstetrical staff (73%), fear of own incompetence (65%), fear of death of mother, infant or both (55%), intolerable pain (44%) or loss of control over self (43%).

73% - липса на доверие в акушерския екип
65% - страх от лична неопитност
55% - страх от смъртта на майката и/или бебето
44% - страх от нетърпима болка
43% - загуба на контрол върху ситуацията

Коя от вас не е мислила поне върху едно от изброените?

# 136
Аз си признавам, че като влезнах да раждам се прекръстих на входа и си рекох само да оживеем с детето.  Също исках и да сме здрави, защото бях чела за фалове, за епидурала ... но болката не ме притесняваше, нито факта, че бях неопитна. Бях изчела и изгледала всичко в нета и въпреки това се оказах неподготвена като легнах на леглото.

Не се сърди, човече Не съм мислела да я отказвам, дори така ми олекна  Blush лошото беше, че казанчето не работеше след това Mr. Green

# 137
  • София
И за да не сме голословни – едно проучване от 1991, на което сега попаднах, направено сред 100 бременни жени, страдащи от въпросния страх:

Sjogren studied the reasons for anxiety about childbirth in 100 pregnant women referred to a psychosomatic outpatient clinic because of extreme fear of childbirth. He found that anxiety over the delivery was related to lack of trust in the obstetrical staff (73%), fear of own incompetence (65%), fear of death of mother, infant or both (55%), intolerable pain (44%) or loss of control over self (43%).

73% - липса на доверие в акушерския екип
65% - страх от лична неопитност
55% - страх от смъртта на майката и/или бебето
44% - страх от нетърпима болка
43% - загуба на контрол върху ситуацията

Коя от вас не е мислила поне върху едно от изброените?

да, страх някакъв мисля има при всяка родилка....но рационалната й преценка обиконвенно е по-силна и не маха бебето, защото я е срам, че ще трябва да се разкрачи пред непознати или защото ще е  грозна и дебела в 9 месец...има разлика...някаква...поне така си мисля...

# 138
От aбсолютно вси4ко изброено ме беше стрaх!Доверие имaх сaмо нa моят лекaр.
И aз се прекръстих няколко пъти и си се молех нa ум вси4ко с мен и бебето дa е нaред!!!
aвторке,дa вземеш дa се появиш,a?!?
п.с.Съглaснa съм с последното-срaм от товa,4е дaвaш живот....тaковa беше и предното ми мнение,погнусa и отврaщение от бременни,срaм от товa,4е ще те пипaт...товa не е нормaлно и ве4е не говорим зa никaкви фобии!!!

# 139
  • София
авторката от неделя н е влизала, така че надали и ще се появи Wink

# 140
Сова, темата е щектолива и предполага широка полемика. Писах вече, че тук по презумпция сякаш се обичат, искат, кърмят, раждат без упойки и пр. деца.
Теми за аборт по желание са антемосвани, а хора със страхове, съмнения... наричани "лигли".
Имаше и една тема на жена, която чистосърдечно си признаваше, че не знае какво да прави с детето си, често забравя да го храни, обича го, но...абе трудно й е да свикне с него. Разкъсаха я. Обаче авторката още си е тук, т.е. темата не беше пързлака.

Та в този ред на мисли, теми като тази истински или не, са полезни.

# 141
  • София
Сова, темата е щектолива и предполага широка полемика. Писах вече, че тук по презумпция сякаш се обичат, искат, кърмят, раждат без упойки и пр. деца.

дрън-дрън...що форумни деца са родени с упойки, секцио по желание, не кърмени по желание и пр....и що обиди са ръсени за раждащите естествено и кърмещите майки Wink

# 142
Дрън, не дрън, ясно написах по презумпция.

Весел ден, дами!

# 143
  • София
няма такава презумпция тук.

# 144
Е, то страх има при всяка родилка, но има и степени на страха. Една истинска фобия, с пристъпи на паника или всякакви други мисли и притеснения, които пречат на реалната ти преценка, е нещо различно от обикновен рационален страх.  Tired

Това не се лекува, като кажеш на човека, че мислите му са глупости, или "раждай с гащи". Хубаво е, че момичето повдигна темата, защото и аз самата досега не съм си говорила за тези неща с друг, освен с мъжа ми и с гинеколога ми, а е хубаво човек в такава ситуация да има с кого да си поговори. Обаче ако девойката, която пусна темата, е разчитала тук да намери разбирането, което й трябва в момента, просто не искам да я мисля. Просто не мога да разбера, защо, когато не познаваш и не разбираш проблема на човека отсреща, непременно трябва да се намесиш в разговора, само за да го обидиш.

# 145
Всякa темa рaно или късно стaвa еднa голямa говорилня.Всеки нещо се кaрa,зaрaждaт се спорове,никой не приемa рaзли4ното мнение...рaно или късно aвторите се откaзвaт.Не се пускaт теми с цел дa се спори в тях,a по съвсем други при4ини.
Инa4е мисля,4е секциото по желaние и НЕкърменето по желaние сa мaaaaaaлко по-aнaтемосвaни от ест.рaждaне и кърменето Peace

# 146
....но рационалната й преценка обиконвенно е по-силна и не маха бебето, защото я е срам, че ще трябва да се разкрачи пред непознати ...

И аз мисля така, но това е защото не ни е дошло до главата. Моя приятелка роди на 25 г. и до този момент никога не й беше правен гинекологичен преглед. Ходеше на ЖК, но на конвейр и се оправдаваше, че й е минал прегледа при предната смяна. Оказа се, че има проблем с разположението на срамната кост и бебето излезе много трудно, с травма за нея, нещо, което би било забелязано веднага при обикновен преглед, ама ...
А родителите й са лекари, майка й е даже завеждащ отделение в болница Laughing

Така че тези неща съществуват, могат да изглеждат глупаво и да не ги разбираме, но ги има и наистина човек трябва да е силен психически, за да ги преодолее.

# 147
  • Германия
Публикувано на: Вторник, 13 Юли 2010, 16:44Публикувана от: *Мира* 
Вмъкни Цитат
От aбсолютно вси4ко изброено ме беше стрaх!Доверие имaх сaмо нa моят лекaр.
И aз се прекръстих няколко пъти и си се молех нa ум вси4ко с мен и бебето дa е нaред!!!
aвторке,дa вземеш дa се появиш,a?!?
п.с.Съглaснa съм с последното-срaм от товa,4е дaвaш живот....тaковa беше и предното ми мнение,погнусa и отврaщение от бременни,срaм от товa,4е ще те пипaт...товa не е нормaлно и ве4е не говорим зa никaкви фобии!!!

Позволявам си да се вкюча отново, тъй като хлевоустието и разразилата се полемика просто ме смайват.

Мира, точно това е ФОБИЯ. Фобия (гр. phobos "страх") - патологичен, натраплив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или специално обстоятелство; страх, който се разпознава от самия индивид като ексцесивен и безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапливо състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки социалното функциониране, се приема за психично нарушение. Както правилно си забелязала това не е нормално и именно затова се нарича фобия. Другото, което ти си изпитала, си е обичайният страх от раждането и притеснението дали всичко ще бъде наред.

Темата обаче тук е именно ТОКОФОБИЯТА - натрапчивият, ирационалният страх, за който осъзнаваш , че е безпричинен, но не съумяваш да контролираш! Рационалната ти преценка е една, а психо-соматичното състояние друго! Това състояние вреди на теб, вреди и на детето, което носиш, презираш се заради страха си, противопоставяш му се със всички свои знания и инстинкти, всъщност много искаш да станеш майка - но ФОБИЯТА е по-силна. Тя е смущение, което трябва да се третира /най-вече с разбиране/, а не да бъде осъждана!!! Вместо да я отричам като някаква глупост или лигавщина, бих се помолила - дано не ме сполетява! Плесница от приятел няма да помогне - това само ще затвърди и без друго известното на страдащия - аз съм по-различен и заслужавам презрение - по-добре да не говоря с никой, за да не ме упрекват, мен никой и без това не ме разбира! Това консервиране на страха вече е наистина опасно! Плесница няма да помогне, но една прегръдка от приятел и мъничко утеха - със сигурност биха свършили по-добра работа!

Мъчно ми е като виждам колко нетолерантни сме една към друга! Жалко е!

# 148
4aкaй мaлко.Стрaхът ок.Рaзбирaм го и дa-фобия си е.И aз имaм фобия към болкaтa.
Но тя говори зa срaм.Имa рaзликa нaли?Срaм,погнусa,отврaщение....товa кaкъв вид фобия е???Съвсем толерaнтнa съм към моми4ето.Не съм я убидилa или нaпaдaлa.Нaпротив. Peace

# 149
Сова............

Та в този ред на мисли, теми като тази истински или не, са полезни.

Ами ето това ми беше мъслта преz цялото време, zатова каzах, че е все едно каква е, или не е темата.

Относно жената, която описваш по-горе.. Ми евала, че не се е откаzала. Явно въпреки проблемите си тогава е имала силен дух. Но не всеки е такъв. Аz лично, ако вzемат да ме анатемосват и наричат каква ли не, като тетки на събор.. няма да вляzа повече, или в най, ама в най-добрия случай само ще чета. И то не, zащото ще ме "стреснат" или ще им повярвам на идиотските обвинения от типа "аz не съм такава, zатова..."  Tired , а zащото няма смисъл да се спори по тоzи начин. Така че и по таzи логика, не е zадължително момичето да е иzлъгало някой, според мен. Просто.. ами дотегнало й е и с право, ако е така. Хора всякакви, аz така бих направила, zатова смятам, че правила няма... Може и да не смята, че има какво да чете тук..
Абе както и да е...
Аz прсто се надявам, че тя ще се оправи и ще се справи. Вzех го присърце, някак. Защото нито ми се струва, че е лигла, нито че е неграмотна zагубенячка. А тъкмо обратното. Мое мнение, но съм убедена. И нищо, че не съм иzпитвала това, все пак я раzбирам
Успех й желая, от все сърце.

Общи условия

Активация на акаунт