Рецепти против нахални гости

• 24 685
  • 257
  •   1
Отговори
# 90
Казваш просто- "Хубаво, ще дойдете, ама нямаме за храна тая година. Предвидете си парички за храна." Хич да не ти пука. Това си е безобразие, откъдето и да го погледнеш. Нито пък е гости. Гостито трае макс. 2-3 дни. Жива почивка на ваш гръб си е.

# 91
Направо се втрещявам от такива гости Confused
Нашите имат едни роднини, които се самопоканват всяка година.
И понеже живеем в голяма къща те си харесаха място на единия етаж където да им се направи стая Shocked, за да си идват на спокойствие в ТЯХНАТА си стая #Crazy #2gunfire

doh doh doh Ай стига бе!

# 92
Забелязала съм, че никой не може да ни причини повече отколкото сме склонни да му позволим... Не го казвам с ирония, аз самата много си патя от желанието си да угодя, да не обидя, да съм деликатна, да... да не... абе, асно ви е Simple Smile И разбира се, не визирам случаите на грубо насилие, издевателства и други такива отклонения, от които Господ да ни пази всички!!!
Но когато ми се е струвало ужасно трудно да прекратя някаква порочна практика, а все пак съм се "престаршавала" да го направя, съм се изненадвала от резултата. Е, вярно, има момент на шок и кратка обида, но после нещата си идват на мястото с удивителна лекота...

# 93
За съжаление, няма какво да кажа, освен ОООООООХ!
Не живея в България, а в красив европейски град.Обичам да посрещам гости, радвам се като мога да се видя с роднини и приятели, чащото не ми се случва често.Но съм напът да променя тотално навиците и мирогледа си и да стана строга, студена и негостоприемна европейка.
Просто няма празно в къщи, едвам смогвам да подменям чаршафите! ooooh! Всички роднини от близкия кръг и леко разширения + приятели със семействата си са на смени у нас от ранна пролет до късна есен. Rolling EyesГостуванията са за по 10 дена най-малко, че то толкоз път да бият за по-малко не си струва... Хората пристигат с думите "много ми е неудобно да ви притесняваме" и ме питат дали могат да ми оставят детето/децата да го/ги погледам докате обикалят, че "нали знаеш как е с деца".Знам, имам си ги, двечки, напълно ми стигат...Храненето е по 3 пъти на ден у нас - т.е. закуска, за обяд се правят сандвичи и вечеря.Пазаруват, всеки колкото може, поне се стараят това което изпият да си го покрият, но сметката винаги е в наш минус.Готвя им и им чистя - ми ква ми е работата, домакиня съм, седя си в къщи с децата по цял ден, дет се вика това си ми е задължение.Никой нито веднъж не се сети да ни покани някъде на ресторант и да ни почерпи една вечеря (примерно).Или да каже днес аз ще ви сготвя моя специалитет и да напазарува продуктите и да се развихри в кухнята...

На два пъти са ни гостували приятели чужденци - разликата е огромна и осезателна!Идва се максимум за две нощувки, зариват ни с храна и подаръци, канят ни навън за тяхна сметка, нито слагам нито вдигам маса- справят се сами без подканяне.Накрая всички са доволни, изкарали сме заедно, повеселили сме се, видяли сме се, разделили сме се с желанието пак да повторим.

Нямам рецепта, както е и видно, но ми се струва, че доде е жив балканския ни манталитет опрявия няма да има - то като не идва отвътре няма как да му го насадиш отвън... Sad

# 94
  • Бургас
Ужас! Мислех, че само при нас е така! Цял живот при майка ми беше така- звъни се на вратата-някой, който не познава и казва, че е братовчед на нейна приятелка от детинство и ... остава поне една седмица на пълен храноден, спане, че и гаджета си водеха....
Когато заживяхме с мъжа ми(на центъра на Бургас, недалече от морската) приятелки, които с години не бях виждала се самопоканваха.
 Последният път такава, с която не се бяхме чували и по телефон 2 години, ми се обади да ми каже, че щели да дойдат другата седмица с мъжа и, детето и девера и приятелката му Shocked да се видим за около седмица!
 Ами, след 10-секундно мълчание обясних, че сме в ремонт и да разгледа сайтовете на еди-кой-си хотели, близо до нас, за да си избере къде да им направя резервация. След седмица им звънях, но нещо се беше отложила почивката. Peace

# 95
И аз съм имала същия проблем като софиянка. Като дете у майка ми, сега пък у нас. Много характерно е светкавичната бързина, с която всички кандидат-студенти, пътуващи със самолет или преглеждащи се в софийските болници и прочие забравят за нас, когато не им изнася и се сещат, когато на тях им е кеф. Имам роднини по морето и аз - не стига, че не ги притеснявам, ами като съм в техния град ги каня на ресторант за моя сметка /не са ме поканили нито веднъж у тях/. Това обаче не им пречи, като имат работа в София да ме уведомяват, че ще трябва да преспят някоя и друга нощ...За носене на храна и дума не може да става, върхът беше, като последния път "братчеда" ме уведоми, че тая манджа дето съм я сготвила, той не можел да я яде, щото имал не знам си какъв здравословен или храносмилателен проблем. А и на сутринта трябваше да го караме до там, където имаше ангажимент, защото живеем в отдалечен квартал и транспортът не е удобен. Аман от такива роднини, има си хотели и по морето и в големите градове. Като кажат после - не поддържаме връзка. Те това поддържане го мислят да си прекарат добре на мой гръб - мерси.

# 96
  • Пловдив
Честно казано, не мога да си представя да ми се цъфнат 7 души, които да изхранвам и обслужвам в продължение на седмица.

Да, лесно звучи, ама ако това са на мъжа ти родителите, сестрата, нейният мъж и децата, тоест пряка кръвна връзка с мъжа ти- не е така лесно да се отрежат. Най-вероятно и сигурно тези хора (свекървата, свекъра, етървата) са ви помагали на семейството, може да са купили жилище/кола/ на сина си, който ти е мъж в случая, да са помогнали на семейството ви- на тази база очакват че винаги са добре дошли за колкото искат.
Отделно- че ако са малко тактични и досетливи, няма да стоят 7 дни и да сядат на масата наготово ooooh!

Ако е майка ми, която да иска да дойде, с брат ми- винаги са добре дошли  (поставям се на ямстото на мъжа на авторката), но съм сигруна, че те биха помагали финансово и материално, а и ще ми  най-лесно да кажа че нещо ме притеснява- на тях, повече отколкото на който и да е друг, понеже няма да се обидят.

# 97
  • Бургас
Да, лесно звучи, ама ако това са на мъжа ти родителите, сестрата, нейният мъж и децата, тоест пряка кръвна връзка с мъжа ти- не е така лесно да се отрежат. Най-вероятно и сигурно тези хора (свекървата, свекъра, етървата) са ви помагали на семейството, може да са купили жилище/кола/ на сина си, който ти е мъж в случая, да са помогнали на семейството ви- на тази база очакват че винаги са добре дошли за колкото искат.
Отделно- че ако са малко тактични и досетливи, няма да стоят 7 дни и да сядат на масата наготово ooooh!

Ако е майка ми, която да иска да дойде, с брат ми- винаги са добре дошли  (поставям се на ямстото на мъжа на авторката), но съм сигруна, че те биха помагали финансово и материално, а и ще ми  най-лесно да кажа че нещо ме притеснява- на тях, повече отколкото на който и да е друг, понеже няма да се обидят.

Не знам, ама мисля, че ако са толкова близки, и въз основа на това се държат по тоя начин, с удоволствие бих им върнала визитата. С удоволствие, след-като мъжлето вземе отпуска ще се настаним за седмица у тях и ще чакам със скръстени ръце и аз! Crossing Arms

# 98
                Когато човек създаде семейство , и се ожени / омъжи , то той не се жени за родителите и роднините на половинката
               си.  Peace
               Не винаги човек е предлазположен да приема гости , да чисти ,готви , и на това отгоре после да плаща куп сметки.
               Всеки има нужда от почивка , усамотение ако щете , и спокойствие.
               Аз още миналата година категорично заявих на съпруга си , че това лято искам да ограничи до минимум ,гостуванията на
               външни хора .
               Искам и аз спокойствие и почивка ,целогодишно вървя из вкъщи с парцалите и прахосмукачката.
               В крайна сметка не съм прислужница нали ?
               Освен това , заявих че ако и това лято се повтори с предните , си стягам куфара , и заминавам на почивка САМА  Mr. Green
               А той да посреща гости , да им чисти ,готви и шета.
              Но като се върна , искам домът ми да е в редът който съм оставила при заминаването си.
              Е , познайте дали сега ще иска много гости.  Twisted Evil
              По въпроса на авторката -колкото по-неудобно се чувстваш да ги отрежеш , толкова по -нахални ще стават.
              Поговори със съпругът си по този въпрос, вземете заедно решение как да постъпите .Може пък той сам да реши да ги
              отреже.
              Освен това съм сигурна че "гостите" са наясно ,че криза има навсякъде. Дори и по морето , хората едвам смогват с
              финансите .Но такива нахалитети , се правят на ударени ,че не го знаят, или смятат че кризата е само в техният джоб.
             Аз лично съм решила от тук нататък да си гледам спокойствието , да обслужвам като прислужник само съпруг и деца.
             Не съм на 20 че да не ми тежи да бягам , и да се съобразявам с роднини и приятели.

# 99
  • София

Понеже си ме цитирала, ще отговоря. Свекърва ми е гостувала, настанена на хотел, нямаме разтегателни дивани. Написаното е от личен опит. Позволявам си такова отношение от позицията на човек, който не е е задлъжен, а и не считам за нормално да посрещам гости на хотелски начала, база AI.
Не намирам за обидно човек да се настани на хотел, когато гостува някъде. Говоря за обичайни ситуации, не драматични, свързани с липса на пари, болници и т.н.
И друг път съм писала по темите за гости - у нас влизат лимитиран брой хора, с предварителни уговорки, без преспиване и т.н. Изобщо не съм любител на балканските нрави, където можеш да се изтърсиш по всяко време на денонощието, с преспиване и прехрана.

# 100
  • под кривата круша
Благодаря ви за съветите  bouquet
Олекна ми, че не само моите гости са аванти, при това има и по-лоши случаи Simple Smile Връщайки се назад във времето, по мои спомени и разкази на очевидци, си давам сметка, че те всъщност открай време така си ходят на море-целокупно. Още от детските години на мъжа ми, пак при роднини. За неудобството да се гъчкат толкова хора, това не е новост за тях, така че не ги притеснява.
Най-вероятно и сигурно тези хора (свекървата, свекъра, етървата) са ви помагали на семейството, може да са купили жилище/кола/ на сина си, който ти е мъж в случая, да са помогнали на семейството ви- на тази база очакват че винаги са добре дошли за колкото искат.
А бре жено, аз ти казвам, че не купуват едно кафе като дойдат, а пият по 4 пъти дневно, ти ми говориш да ни купят жилище или кола ooooh! Няма такива филми при нас, моля ти се! Да не се обидиш на обръщението, не го казвам с лошо Hug Действително на едната от сестрите има за какво да сме й задължени, но си спазваме задълженията, а и точно тя е човека, с когото имам най-малко притеснения. С нея си прекарваме чудесно. Останалите си правят оглушки и, честно казано, ми е много трудно да ги отделя от човека, който заслужава добро посрещане и най-малко се възползва от него.
Пав , идеята с ел.таблото е убиец Mr. Green Ще я имам предвид. И за почивката е добър вариант-колко му е като се обадят да предплатя резервация за нас тримата в някое хотелче в Балчик например. А тогава мъжо да ми каже "Резервацията гори щото мама идва" Mr. Green Лошото е, че те на него му се обаждат, не на мен и той хъката-мъката...
За приятели сте споменали, честно, горда съм с нашите приятели и другите ни роднини и по негова, и по моя линия-никой друг не идва така.

# 101
Есме, ти си стопанката в собствения си дом - ТИ определяш правилата! Няма какво изобщо да се чудиш дали да се маскираш на слугиня.
Понеже разбирам от постингите ти, че не ти се действа с голямата метла, ти предлагам репта в стил "изваждане на душицата със захаросан памук".
- понеже писа, че си по майчинство, а свекито е баба и на твоето дете - всяка сутрин отивате с детенцето ти на плажа с останалите. Ставаш, обличаш детенце, подканяш родата да излезе - БЕЗ ДА ПРАВИШ ЗАКУСКА - и тръгвате. по пътя купуваш готова закуска САМО на твоето дете. Другите деца са с РОДИТЕЛИТЕ си, те не са твоя грижа.
- по обяд си си чукваш среща с твоя приятелка, за по убедително по гсм-а от плажа с възклицания как точно днес ти е домъчняло много за нея и предлагаш да се видите еди-къде си, съответно казваш "Компанията, беше ми приятно, чао".
- следобеда се прибираш да спи детенце, после пак излизате, посрещате тати, срещате се с приятели.
Ключ от ТВОЯ дом не оставяш на гостите.
Не съобразяваш по никакъв начин твоите удобства с тях.
На въпроси от сорта, че не купуваш и не се грижиш за другите деца с медена усмивка казваш: Те си имат мама и тати, не ме занимавайте.
Може за разнообразие да връчиш на свеки детенцето ти да го поглези я в мола, я в морската градина.
Действай!

# 102
Преди време имаше подобна тема. Естествено отговорите бяха идентични, но най-много харесах поста на съфорумка, в който разказваше как набързо са се "разболяли" от шарка, даже за по-достоверно имало и бележка на вратата, че са под карантина  Mr. Green
Ситуацията е много деликатна. На мен такова нещо не ми се е случвало, но все си мисля, че ще обърна лошия край пък каквото ще да става.

# 103
  • под кривата круша
най-много харесах поста на съфорумка, в който разказваше как набързо са се "разболяли" от шарка, даже за по-достоверно имало и бележка на вратата, че са под карантина  Mr. Green
Не става-изкарали са я. При това преди 3 лета, дойдоха на море без да изчакат края на инкубацията та се опъпчиха тук. Забавно е...

# 104
Начетох се на номерца и хитринки - абсолютно безсмислени според мен. Не мога да си представя такова нещо да се случи на мен, въпреки че живея на атрактивно за курортисти място и цял живот /и като дете/ съм разполагала с място за спане на повече хора. У дома идваха гости в 2 през нощта /като бях малка/ и купонясваха цял нощ с родителите ми, но досадни и натрапливи "квартиранти" не е имало. Това последното - за да стане ясно, че не сме темерути и негостоприемни. Мисълта ми е, че си зависи и от потенциалните домакини.
По темата - като са толкова близки и не искаш да си разваляш отношенията, просто си казваш всичко това, което пишеш. Какво толкова има ?! Освен, че са нетактични и несъобразителни, не прочетох да са няк'ви зверове. Ами като ти звъннат отново, говориш със свекърва си/ тя е човека, който ще влезе в положение - заради мъжа ти/ и й казваш - Майко /лельо Пенке, Кичке и т.н./ - ние с Гошо много се радваме, като се събираме всички, но разбери, че вече не можем да поемаме издръжката на 7 човека. Криза е, не смогваме. Много искаме да ви посрещнем за 3-4 дни, но, ако може, да пазарим и да се харчим всички. И разни други в тоя смисъл. По-добре ще се почувстваш, мисля, отколкото да се разболявате и да "отивате" на почивка. Това, само, ако искаш да си запазиш отношенията и все пак се уважавате. Ако не - действай с номерата.

Общи условия

Активация на акаунт