Рецепти против нахални гости

• 24 711
  • 257
  •   1
Отговори
# 75
Какво направих аз преди една година /не става въпрос за роднини,а за познати на роднини/.
Обаждат ми се с молба за 10 дневен престой.
Аз обясних,че няма да си бъда в къщи , понеже работата ми позволява да
оставаме по обектите.
И оп какъв отговор : още по- добре   #Cussing out остави ключове на домооправителя !

Изключих ел.захранването от таблото/долу/-домоуправителя има ключ .
"Гостите" при пристигането си звънят на домуоправителя,за да вземат
ключовете за моя апартамент.Той им ги предава с думите:
"В апартамента е спрян тока,поради неплащане - 250 лв и
след като се плати до 24 ч го възстановяват.......,т.е.тази
вечер сте без ток и утре трябва да внеса сумата и т.н."
Ключовете въобще не са ги взели,т.е. не са се настанили.
Обадиха ми се по телефона и ми казаха,че са намерили нощувки за по 10 лв/вечер.

# 76
Всеки има някакъв опит с неканени и неискани гости. От теб зависи дали ще изтърпиш и това лято или ще промениш нещата-доста съвет и са ти дали.

# 77
Втриса ме от подобни навлеци  Sick Направо ума ми не го побира как е възможно да има такива ...
С парите с които хрантутиш 7 човека може да купиш нещо за детето - кажи това на мъжа си . Или просто да ги похарчите за вашето семейство . Не сте длъжни на никой . Не стига , че им осигурявате престоя , ами ще им пазаруваш и готвиш  ooooh!
Извинявай миличка , ама си много добра . До глупост чак .
Къде живеят иначе тези роднини ?
Прочетох мнение , че не било правилно да ги лишиш от море  Shocked Е , това пък съвсем не го разбирам ... Пак ти казвам - не си им длъжна . Просто им кажи директно , че не можеш да изхранваш 7 човека толкова време ...
Много се ядосах . Честно .  Confused

# 78
  • София
Честно казано, не мога да си представя да ми се цъфнат 7 души, които да изхранвам и обслужвам в продължение на седмица.
Ако няма как да предотвратя гостуването, бих говорила със съпруга ми да ги предупреди, че няма как да им поемем разноските по пребиваването. Или вариант 2 - когато ме уведомяват за намеренията си, бих казала в прав текст, че са добре дошли, но сме малко финансово затруднени, така че няма да имам възможност да ги посрещна като хората (респ. хладилникът е празен).
Не виждам необходимостта от деликатност при неделикатни хора.

# 79
  • In The Middle Of Nowhere
Много ми е интересно те дали така покорно биха приемали всяка година при тях 7 човека?
Обаче четейки темата през цялото време ми беше интересно друго нещо: те са 7 души + вие 3 = как се дореждате до баня, тоалетна? Това си е цяло мъчение..
Имат ли нет - препрати им темата или някой друг съвсем случайно...

# 80
Такава ситуация може и се случва само в България. #Crazy
Я си представете на една  немкиня да и се обадят и да и съобщят,че 7 души и пристигат на гости еди кога си.
Само погледът и дето даже не могат да го видят през телефонната слушалка е достатъчен да ги отрезви и откаже,даже няма да и трябва да го съобщи с ясният си и студен немски глас... Mr. Green

Да се има впредвид,че като пиша студен го пиша,защото ние българите сме свикнали така да ги коментираме,а те немците примерно или датчаните или холандците,все тая,са едни недружелюбни и студени,много са студени,ами да,а пък ние сме много гостоприемни,нали,само че става въпрос за една разлика от има няма 50-100 години  във възпитанието и начина на живот.

# 81
Е, при немците е друго, те са съвсем в другата крайност, там и собствените ти родители няма да минат ей-така, на гости, без предварителна уговорка.

Есме В.
, щом не искаш да ги обидиш, аз бих постъпила така, както някой по-горе беше предложил: като дойдат вашите роднини, гощаваш ги с обяд/вечеря, ама не специално приготвено ястие, а каквото има, нещо набързо и салатка. Хапвате, пийвате, и след това сядате с възрастните и най-човешки им споделяте, че тази година нямате финансовата възможност да се грижите за прехраната както друг път, така че ако е възможно да измислите заедно кога какво ще се готви и да си съставите седмичния бюджет. Трябва да си го обсъдила с половинката си предварително обаче. И всичко това без всякакви намеци относно огромната им наглост (аз не бих се сдържала, де).

# 82
Цитат
Честно казано, не мога да си представя да ми се цъфнат 7 души, които да изхранвам и обслужвам в продължение на седмица.

Ами как!? Роднини Rolling Eyes

И ние в столицата не сме пожалени, да не мислите, че само по морето е така. Тук пък е цяла година - кандидат-студентски изпити, подаване на документи, ходене по посолства, по прегледи и медицински светила, просто така...

Не може да ги отреже грубо, още повече, че тя и не иска. И е права, все пак са близки хора, макар и недосетливи или пресметливи - родители, зълва, племеници!
Мъжът ако се намеси, пак ще се обидят. И ще са сигурни, че снахата го е накарала.
Може и да са убедени, че сте по-добре финансово от тях и не е никакъв проблем да ги отглеждате десетина дни. може и да смятат, че щом са ти дали съкровището, им се полага нещо.
При всяко положение, каквото и да направиш, колкото и деликатно да се възпротивиш, със сигурност ще се обидят, като им развалиш досегашния рахат и им подскажеш, че прекаляват.
Затова няма нужда от измислени оправдания и лъжи, грозно е, а и няма начин да не се усетят и тогава ще стане по-лошо.
Затова просто поговори с тях, директно и спокойно. Още с пристигането им обясни, че са ти много мили, че се радваш да ви гостуват и да се видите, но леля ти вече я няма, а ти не можеш да ги посрещнеш като нея, за съжаление. С детето, грижите и разходите по него, просто нямате такава възможност. Не можеш да пазаруваш и готвиш за всички, затова предлагаш всички да се включат в домакинството и още отсега да се разберете кой какво ще поеме.
Та ти си с малко дете, за Бога ooooh! би  трябвало и без да го казваш, поне бабата и дядото да си предложат помощта.
А за финансите няма дори нужда да уточняваш - натоварваш някой от тях с торбите, тъй като ти си ангажирана с бебето. Предполагам, че който и да е, ще му е неудобно да поиска пари от теб, отивайки до магазина Wink

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 22:50 от птица

# 83
Тъжна, но хубава тема.И софиянци имаме твоят проблем. Ще си измислим начин и ще споделим.Засега само ти съчувствам, но......мисля и съм правила некои работки.Ще успеем, миличка!

# 84
  • София /Абсурдистан
когато ме уведомяват за намеренията си, бих казала в прав текст, че са добре дошли, но сме малко финансово затруднени, така че няма да имам възможност да ги посрещна като хората (респ. хладилникът е празен).
Не виждам необходимостта от деликатност при неделикатни хора.
Абсолютно Peace

# 85
Такава ситуация може и се случва само в България. #Crazy
Я си представете на една  немкиня да и се обадят и да и съобщят,че 7 души и пристигат на гости еди кога си.
Само погледът и дето даже не могат да го видят през телефонната слушалка е достатъчен да ги отрезви и откаже,даже няма да и трябва да го съобщи с ясният си и студен немски глас... Mr. Green

Да се има впредвид,че като пиша студен го пиша,защото ние българите сме свикнали така да ги коментираме,а те немците примерно или датчаните или холандците,все тая,са едни недружелюбни и студени,много са студени,ами да,а пък ние сме много гостоприемни,нали,само че става въпрос за една разлика от има няма 50-100 години  във възпитанието и начина на живот.

Точно така! Типично по български бъркаме възпитанието и манталитета със студенината и егоизма.

# 86
 Няма начин само да прегледам темата, трябва да си оставя  и мнението. Simple Smile

Ние имаме много роднини, особенно по морето колкото искаш! В Балчик сигурно имаме на 10 места да спим, но не сме спали на нито  едно. Да, обаждаме се предварително, да се видим за едно кафе или една вечер в дома на домакините или някъде по заведенията.  Ако хората имат работа, го отлагаме за някоя друга вечер във която те да са свободни.
Никога не сме сме ходили с цел спане или храна. Тъй като живеем в Добрич, много рядко се виждаме с тези семейства, а едните на мен лично са ми много свидни и близки!

За съжаление не стои така въпроса, като дойдат в нас, определени роднини.
Кумеца ми примерно идваше когато искаше и подаръците му бяха все едни  #Crazy , човека вече не идва! Скара се с нашите, не знам причината.

Имаме първи братовчеди на майка ( за тях също мога да кажа, че са ни много близки) , спаха и двете семейства у нас за една вечер , това прави 8 човека + нас 4 = 12 човека в апартамента.
 Гостуването беше с цел = завършването на брат ми. Прекарахме си много весело, жените помагаха на майка, ние децата ходихме до магазина и повярвайте ми изобщо не се усети, психически, че има други хора в апартамента.
 Ние сме си позволявали да оставаме само в тях за спане за една вечер ( те живееха  в едно село, блок до блок) , причината събиране = банкет. На другия ден си заминаваме с мили думи и обещание, че пак ще ни/ ще им дойдем/дойдат на гости! Понякога дори , като са ни давали пари за нещо или ние на тях винаги големите отказваха ,а ние децата си ги взимахме  hahaha поне намазвахме, винаги при такива ситуации.
 Нашите са си позволявали да ме пуснат при роднини за  1 месец, пак при тези братовчеди! Не им бях в тежест, помагах в домакинството и т.н., не пречех и т.н.

По темата: Лично аз бих им казал, далечни роднини, близки, ще им кажа - За един 1-2 нощувки-да но за повече е абсурд. Да се връщам аз от работа и после да им сервирам и леглата да им оправам, хайде моля ти се, има си хотели за тази цел.

Ще позволя (дай боже да имам собствен апартамент) да спат приятели, след пиянска вечер ( събиране у нас) , но дори и тогава всички даваме пари за ядене и пиене ( последния път на едното момче ги нямаше родителите, всички събрахме пари които ще ходим , взехме всичко , а от него терена ) и си прекарахме страхотно.
 Далечни роднини много ще се замисля дали изобщо да ги приемам. Те примерно не са ме търсили 2-3 години , не са се интересували от мен и изведнъж да ми цъфнат на вратата: ,,Как си ? От кога не сме се виждали?'' без такива!  #Cussing out #2gunfire

Някак си по-склонен съм да приютя приятел ( дори и да го познавам само от социалните мрежи)  от друг град за 3 вечери най-много от колкото някакви си роднини там!

В никакъв случай няма да допусна приятел от моя град  ( но според зависи)  или моя квартал ( тук вече съм обеден в  себе си ) да спи в нас, защото просто така иска!

# 87
Ай, ай, горката  Sad
Леле, колко добре те разбирам и съчувствам. И моята къща тъй стана безплатен хотел на родата на мъжа. Идваха си без предупреждение, занимавах се с документи на сестрата, тичане насам-натам. Искаше да им оставя ключ даже, да си ползват ей-така, ако имат път към София. Голям скандал стана, голямо чудо. С него, де, те не разбраха за идеята. Та след няколко разправии с него и едно изнасяне от вкъщи за уикенда ги помоли да се обаждат поне, когато идват, а не да ме сюрпризират неприятно.
Моят съвет е да го натиснеш него да свърши неприятната работа, все пак са си негови роднини. Или пък го остави той да им слугува и готви...аз и тоя номер го прилагам.

# 88
Офф много неприятна ситуация!И аз съм на морето , посрещам гости чат пат и аз обичам като теб да имам ,но някои наистина прекаляват!Ако за първа година ще заместиш лелята точно сега е момента ребром да поставиш условията да са наясно че не може да е както преди!Не си длъжна да изхранваш никой още повече цели 7 души!Не стига че безплатна квартира ами и пълен пансион!Особено в тези трудни години и си  с малко дете само с майчинството 240 лв как може... Не ми го побира акъла! Още по телефона казваш носите си храната или няма как да дойдете .Успех и да пишеш има ли подобрение!

# 89
Направо се втрещявам от такива гости Confused
Нашите имат едни роднини, които се самопоканват всяка година.
И понеже живеем в голяма къща те си харесаха място на единия етаж където да им се направи стая Shocked, за да си идват на спокойствие в ТЯХНАТА си стая #Crazy #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт