Рецепти против нахални гости

• 24 683
  • 257
  •   1
Отговори
# 105
И все пак за свекърва, братя и сестри не върви с лошия край на метлата  newsm78, трябва по-меко.
Разбирам, че им се ходи на море на хората, но деликатно трябва всеки да си поеме разходите Naughty
Не разбирам такива хора, как може да се застояват и да разчитат , че ти ще поемеш всичко, а имаш и малко детенце за което да се грижиш.  Peace

# 106
  • под кривата круша
Определено обичам разговора очи в очи. Обаче при няколкото такива разговора, резултата беше веднъж горка обида и два пъти откровен скандал с 3 месеца неговорене. Явно не се изразявам достатъчно ясно, че с тях е много трудно, да не кажа практически невъзможно да се осъществява откровена комуникация. Все някой за нещо се пристисква как и какво да каже, че да не се обиди другия. Както и да е, наистна не ми се коментира тази част. Приемете, че хората са различни и не всичко, което се отнася за вас е валидно и за другите. Нещата отсреща се правят усул-усул, както каза percepolis, с памук ти се вади душата. Вярвам, че човек трябва да действа с характер, но и да има различен подход с различните хора. Затова събирам идеи за номера-номера ми се правят. А аз, за съжаление, не умея и не владея такива.

Последна редакция: чт, 15 юли 2010, 16:20 от Есме В.

# 107
Извинявай за неосведомеността ми, но за теб не е ли по- изгодно неговоренето? Аз, например, обичам, когато някои хора ми се сърдят, много ми е добре. А иначе номера има в цирка много.

# 108
Като прочетох как са дошли с шарката и се сетих за един случай, когато една наша близка използва болничния си за хепатит, за да направи роднински визити, вкл. на лежащоболни и на една, която не беше сигурна дали не е бременна. Има и такива изроди за съжаление.

# 109
Пак ви го казвам - в манталитета е проблема, Бай Ганьо е жив и броди из Европата, и столицата, и морето...С едни ще се скараш, ще се домъкнат други и така докато станеш най-черния и лошия.И защо ти трябва да се "кичиш" с такива епитети?Неизтребимо е това.Всяко лято има по няколко подобни "морски" теми, а в чужбинския форум има такива бисери и случки, че би излязла една страхотна чек-лит поредица.
Поредните гостуващи за 10 дена "приятели" ми се присмяха, че отивам на почивка за 3 нощувки.Съвсем тенденционно казах "ами сама си плащам хотела", но вместо очакваното сконфузване реакцията беше "аааа, ясно".Тъй де, като не съм достатъчно изобретателна да си намеря на кого да се тръсна за 10 дена кой ми е крив...

# 110
На мен ми е чудно-отива ли на възрастен, разумен човек да прави детски номера, да крои сложни еквилибристики и излични маневри, а не избере директния подход, който работи при всички хора, но реакцията към него е различна?
Разбирам те добре, не желаеш грубо и нерегламентирано от теб самата навлизане в личното ти пространство, но с номера нищо няма да постигнеш, защото насреща си имаш хора, които много ясно осъзнават ситуацията, но им е прекалено удобна, за да желаят да внасят промени. С номерата малко ще усложниш, но не и отблъснеш роднините си от намеренията им.  Wink

# 111
А често номерът извиква аналогична реакция- нов номер от насрещната страна.

Последна редакция: чт, 15 юли 2010, 16:55 от Judy

# 112
Четох, четох. То оправия може би няма. Предупреди мъжа си, че няма нищо да готвиш и пазаруваш и не даваш от семейния бюджет пари да излизат за гости. Само хляб и сирене у дома и бебешка храна. Не сервираш закуски, не правиш обеди и вечери. Обясняваш, ако те питат - свили сме се сега, че зимата да имаме някой лев -не се знае какво ще е . Ако докато сте при нас пазарувате вкусотии, с кеф ще ги готвя. Но, това е положението. Пък и вие сте свои хора, ще ме разберете.

# 113
По тел. им казваш (когато стане въпрос за гостуване), че тази година ви е доста притеснено финансово (вземали сте кредити, неща на изплащане), а и че детето вече е в такава възраст, че и с него трудно се оправяш по цял ден и ти идва нанагорно, така че ако може да отложите за догодина (всеки има трудни периоди).
Предполагам че няма да се откажат от гостуването, но поне ще предложат да си поемат част от разноските.

# 114
  • под кривата круша
Стигаме до въпроса кой какво разбира под "номера"? Номер е да се изнесеш преди да дойдат, но не виждам измекярщина в това да им връча списък с покупки без да посегна към моя портфейл.  Има хора, които умеят да го направят, аз вероятно ще се препотя 10 пъти и пак няма да ми се получи. И още нещо, ми е чудно. Казах вече, в тяхната къща това няма начин да се случи, знаят си му реда как другите трябва да ходят на гости у тях. Демек, чудесно знаят, че така не е редно и пак го правят. Откровения разговор ще им разкрие някаква велика тайна ли? Те чудесно виждат за какво става въпрос, по-откровен разговор, здраве му кажи. Освен да им кажа 1:1 "Нагли сте, идвайте си с храната", което казах до какво ще доведе...
Извинявай за неосведомеността ми, но за теб не е ли по- изгодно неговоренето?
За изгодата, по-изгодно ми е. Но е много грозно и конфузно с толкова близки хора.
Всяко лято има по няколко подобни "морски" теми, а в чужбинския форум има такива бисери и случки, че би излязла една страхотна чек-лит поредица.
Пък аз живеех с илюзията, че като излязат навън, хората си решават проблема с балканските нрави Whistling

# 115
Кажи на сьпруга си как се чувстваш и какво мислиш и нека той се оправя с тях.Все пак са негови роднини а и няма да му се сьрдят. Twisted EvilАко са твоите,ти си човека.Но в този случай мисля че той трябва да вземе отношение,све пак вие с детенце сте неговото семейство и вашето удобство е по- важно.Нека даде да се разбере кой е домакина и кой определя правилата. NaughtyАко на някой не му харесват новите правила ,има избор.Хотел,бунгало или просто да пропусне почивката тази година.Аз в ситуации свьрзани с роднините на мьжо точно така постьпвам,казвам какво искам а останалото е негова работа.Защо само моята глава да ме боли. Rolling EyesДругия вариант ако той неиска да се оправи стях е когато те дойдат, ти да се изнесеш при твоите родители. WinkТака няма да слугуваш на бандата а и ще ти е приятно да се видиш с твоето семейство.Твоята половинка или ще му дойде нанагорно без теб и ще сложи ред,или родата сами ще се сетят да поемат издрьжката си а и може по -рано да се изнесат.

# 116
Есме, имах предвид да им кажеш твърдо и непреклонно, че ти тази година няма да приемаш роднински посещения на ваша издръжка, или ако приемаш, това ще се случи при изрично предварително заявени твои условия, които не подлежат на преговори.
Не съм била от твоята страна, но съм била от отсрещната страна на гост, който явно не е бил желан, въпреки че посещението беше кратко и покривахме всички наши разноски надлежно и въпреки факта, че беше отправена покана. Едно-две прями и разумни изречения щяха да имат много по-смекчаващ ефект върху отношенията ни, който се прекратиха след злополучното гостуване.
Нашият домакин също е гостувал няколко пъти вкъщи, но такова отношение не беше срещал.  Peace

# 117
Измислих го: изпразни всички семейни сметки, остави на мъжа ти 50 лева, и го остави да си посреща родата, а ти иди с детето на почивка.

# 118
Измислих го: изпразни всички семейни сметки, остави на мъжа ти 50 лева, и го остави да си посреща родата, а ти иди с детето на почивка.

Joy

zila1, тя е изпуснала вече момента за тези уточнения, доколкото разбирам. Единствената й възможност е, като дойдат, да им каже директно - ето ви леглата, завивките, хавлиите, тази година толкова от нас. За всичко друго - готвене, пазаруване, чистене, не разчитайте на мен. И да си ходи с тях на плаж и разходки, доколкото позволява режимът на детето, а през останалото време да се скатава. Ще й бъде притеснено със сигурност, но ще свикне.
Не е лесно човек да се научи да си брани интересите, но все в един момент трябва да го направи!

# 119
Като че ли ви е срам да кажете в прав текст на родата, че сте затруднени материално и не можете да поемете прехраната на толкова народ още? С такова впечатление останах. Thinking
Със сигурност синчето няма да го каже на мама и тати, мъжете са много чувствителни на тази тема. Ако ти можеш - кажи им го. Много добре знаят, че си в майчинство, че разходите за детето растат - просто им го напомни.
Ако и ти не можеш, тогава остава да се върнем към първоначалния въпрос - рецепти против нахални гости. Отговорът е прост - английска сол. Сипвай щедро и не се бой - до края на почивката ще са на диета с препечени филийки и варени картофи. Две-три лета така и ще спрат да идват. Даже да ги каните най-настойчиво, ще отказват категорично.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт